Keresés

Részletes keresés

szucsl57 Creative Commons License 1 napja 0 0 1732

Datolyaszilva oltáshoz keresek Diospyros virginiana (virginiai szilva) magokat megvételre, vagy csere is érdekel. Az e-mail címem nyilvános.

szucsl57 Creative Commons License 5 napja 0 0 1731

Én tavasszal szoktam, de alakító metszést nyár folyamán bármikor.

Előzmény: Ali-bá (1730)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.07 0 0 1730

Mikor célszerű metszeni?

55judit Creative Commons License 2024.11.05 0 0 1729

Köszönöm.

Előzmény: Zéró. (1728)
Zéró. Creative Commons License 2024.11.05 0 0 1728

"Ha nem volt megfelelő az alakító metszés, az ágak megnyúltak, hajlanak, azt mennyire lehet korrigálni?"
A megnyúlt ágakat nagyon könnyen lehet rövidebbé alakítani, ha marad rajta vessző, akkor még teremni is fog.
.
A tövétől lehajló, úgy befásodott ág már nem fog fölfelé, vagy vízszintesen állni, de több év szakszerű metszéssel a tövétől ki lehet nevelni új ágakat. 
Ha az ág közepétől van lehajlás, azt könnyebb megjavítani
.
"Ha erősen visszavágjuk az ilyen ágak hoznak még új hajtásokat amik alakíthatóak lesznek?vagy a fának annyi?"
A datolyaszilva az idősebb, 5 éves ágakon, törzs részen is képes alvórügyekről kihajtani.
Ha a fokozatosság elvét követjük, akkor jól alakítható, hogy még valamennyi termés is legyen közben.

Egy brutális csonkolással (földszinten kivágással) is meg lehet oldani, hisz ha tövig fagy is jól regenerálódik, de akkor 1-2 évig nem lesz termés.

Előzmény: 55judit (1727)
55judit Creative Commons License 2024.11.05 0 0 1727

Ha nem volt megfelelő az alakító metszés, az ágak megnyúltak, hajlanak, azt mennyire lehet korrigálni? Ha erősen visszavágjuk az ilyen ágak hoznak még új hajtásokat amik alakíthatóak lesznek? vagy a fának annyi?

Előzmény: Zéró. (1726)
Zéró. Creative Commons License 2024.11.04 0 2 1726

Leegyszerűsítve:
Az idei virágok a tavalyi vesszők csúcsi harmadából, feléből kifejlődő, idei zsenge hajtásokon fejleszti.

Ha tavasszal levágod az összes egyéves vessző felét, akkor az évben nem lesz virágos hajtás, csak virág nélküli, így termés sem.
.
Nem kell segíteni a vesszők fejlődését, úgyis nőnek maguktól.
.
Ajánlott a központi törzses orsó, temőkaros orsó koronaforma.
Kerülendő az Y elágazás, és túl hosszú ágak.
.
A termőrészek a vesszők végén fejlődnek ki, meg kell előzni, hogy túl messzire kerüljön a törzstől, mert úgy a nagy erőkar és tömeges termés ágtöréshez vezethet.
.
Metszés hiányával gyakran szoktak ágakat alátámasztani, vagy korona külső ágait összekötni.
A termésritkítás is gyakran ajánlott lehet, ha gyenge volt a metszés.

Előzmény: Ali-bá (1722)
szucsl57 Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1725

magszűntetése=megszűntetése 

Nagyobb fánál szerintem az is fontos, hogy ne nyúljanak meg nagyon az ágak, mert akkor le is törhetnek. A termés súlya alatt úgy fognak kinézni, mint a szomorú fűz. 

Előzmény: szucsl57 (1723)
Zéró. Creative Commons License 2024.11.04 0 1 1724

A Jiro már vad zöld, pingponglabda méretben is csersavmentes.
Nem ettem, csak félbevágtam és megnyaltam tesztelés végett.
A Tipo, Vaniglia, többi csersavas fajta ilyen méretben is csersavas.

Előzmény: Rodolfo1 (1718)
szucsl57 Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1723

Sok tapasztalatom még nincs, de én a kisebb ágakat, gallyakat nem vágom vissza (max. ritkítom), csak a vázágak végeit a koronaalakítás miatt. Na meg nagyon fontos az Y elágazások magszűntetése, mert nagyon könnyen széthasad a termés súlya alatt. 

Előzmény: Ali-bá (1722)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1722

Ma szüreteltem és úgy látom, hogy a termést új hajtásokon hozza. Nem kell ezt valahogy elősegíteni?

Előzmény: szucsl57 (1721)
szucsl57 Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1721

Kedves Ali-bá! 

Én a kis fáimat úgy alakítom, mint egy almát, vagy körtét, orsó koronaformára. Olvastam valahol, hogy kis kertben valaki úgy nevelte, hogy ágait lugashoz kikötötte, ezzel megakadályozva a túlterhelt ágak letörését. Szerintem ezt csak virginiai alanyos datolyaszilvánál lehet kipróbálni, kevés hely esetén, 1-2 fánál.  

Előzmény: Ali-bá (1719)
55judit Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1720

A Yiro keményen is édes. nekem is az volt a legelső, de oltásnál kifagyott mielőtt termett volna. Azóta csersavasak vannak.

Előzmény: Rodolfo1 (1718)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1719

Hogyan, mikor kell metszeni a datolyaszilva fát?   (Melyik fajtához hasonlóan,vagy egészen másként?)

Rodolfo1 Creative Commons License 2024.11.04 0 0 1718

A jiro milyen állapotában csersavmentes? Ez milyen érettségi állapotot jelent?

Előzmény: Zéró. (1717)
Zéró. Creative Commons License 2024.11.03 0 0 1717

A Sharon csersavas.

Jirom van, csersavmentes.

Előzmény: Rodolfo1 (1715)
TK421 Creative Commons License 2024.11.03 0 0 1716

Nem azok amiket kérdeztél de nekem van egy fau fau (dmkertből), kb 5-6 éves, nagyon bőven terem, nem túl nagy fa, és keményen is édes, nagyon finom. De őt is jobb puhítani egy picit mert akkor jobb lesz, de nem olyan lekvárszerűre mint mondjuk a vaniglia-t vagy a nikita-t (azok is vannak, de mint tudjuk komoly utóérlelés nélkül azok ehetetlenek). Amúgy nekem a nikita a 2 utóbbi közül sokkal jobban tetszik.

Előzmény: Rodolfo1 (1715)
Rodolfo1 Creative Commons License 2024.11.02 0 0 1715

Azt szeretném megtudni a valóságban melyik datolyaszilva fajta amelyik keményen édes és ténylegesen fogyasztható ilyen állapotában, és csersavmentes. A leírások alapján  a Fuyu , jiro , Sharon, O gosho amik nem  astringens fajták. Ezek közül van valakinek termő fája és megosztaná tapasztalatait a termésekről?

Amita13 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 1714

Ősz van, és a káki nem örökzöld. Az pedig, hogy mikor és milyen levélszín mellett hullanak a levelek, fajtafüggő is. Nálam a Costata gyönyörű, bordóra vált, lombhullás előtt, a Nikita inkább sárgás, a magoncom pedig zöldes-sárga, néhol narancsos levélszínű lesz. 

Szóval semmi baja a csemetédnek, egyszerűen készül a télre.

Előzmény: pancer1 (1711)
pancer1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 1713

+ Válaszokat előre is köszönöm...

pancer1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 1712

pancer1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 1711

Üdv. Egy kis segítséget kérnék, mi lehet az oka?

Van két, idén ültetett datolyaszilvám.  Azonos talajfélébe lettek ültetve, mind a kettőnek volt részben árnyékos, részben napsütötte napszakjai. Eddig szépen cseperedtek, kibírták a meleget. Most október végén vettem észre, az egyik fa levelei elég piros-vörösek, és lehullottak részben. A másik az sötétzöldes levelű és nem hullik ilyen tömegesen a levele.

Mi lehet a pirosodás oka?

Zéró. Creative Commons License 2024.10.28 0 0 1710

A virgi lehet, hogy soha nem fog termést hozni.
A vad változat az kétlaki, vagy termős, vagy porzós.
(Nemes fajtákból van olyan, amin egy egyeden van termős és porzós virág is.)
Ha porzós fád van, akkor soha nem fog teremni.
Ha termős fád van, akkor sem biztos a termésképzés, mert vannak változatok, amikre csak megporzással kötnek termést.
.
A vad változat termése kb 3 cm, puhára érve finom, édes, krémes, de kb 4 darabnál nem tudok többet enni, mert akkor már kiérződik a csersav még a nagyon érett gyümölcsök fogyasztásakor is.
Kevébé érett gyümölcsből még egyet sem tudok megenni a scersav miatt.
.
A nemes változatok nagyobbak 3-5 cm, csersavasságuk változó mértékben tűnik el a puhára érés során, általában jobban, mint a vad változatban.
.
A gyökérsarj átültetés után nem mindig marad meg, gyakran erősen visszaesik a fejlődésben, mert lehet, hogy csak kevés gyökérzettel lehet átültetni.

Előzmény: 55judit (1708)
55judit Creative Commons License 2024.10.25 0 0 1709

Úgy emlékszem, Zotya papa kedvence a Costata. Én is ilyet kaphattam aszalva. Mennyei, sokkal jobb mint a Nikita's Gift aszalvány. Lehet hogy veszek is egy oltványt. Saját fáim nem jól lettek alakítva, ezért szakadnak szanaszét. A következőt már gondosabban fogom kezelni.

Van valakinek eladó? vagy nézzek webes árudában?

Előzmény: 55judit (1708)
55judit Creative Commons License 2024.10.25 0 0 1708

Csak 1 Virginiana gyökérsarjat akarok beoltani. Marad 3, amiket kiültetnék szabadba, és nem oltanám be. Ezek hány évere teremnének és finom-e a termés?

Sajnos nem emlékszem Zotya papától milyen fajtának az aszalványát kaptam régen, az nagyon ízlett. Vennék olyan fajtát is ha elárulná milyen. :)

Zéró. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 1707

Írj rám egy mailt!

Előzmény: 55judit (1698)
Zéró. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 1706

Nagy általánosságban llyenek a mag formák, de határozása nem alkalmas.

Vannak kaki fajták, amiknek a magja (oldalra fektetve, felülnézetben) kerek formájú, talán Chioccolatino és Jiro.

És a virgiből is van olyan, aminek a magja hosszúkásabb, pont úgy mint a lótusz magja, csak méretben van különbség.

Előzmény: dg46 (1704)
Zéró. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 1705

Valószínűleg a második is virgi, csak ideiglenesen nőnek lekerekített levelei.
Kicsi korban ritkán előfordul ilyesmi.

A kaki levelén mélyebben vanak a levélerek, domborzatosabb, mint ahogy szucsl57 képén is látható.

Valamint a szabóméhek csak a virgi leveleiből vágnak ki darabokat.
Ha nem lenne szabóméh károsítás, akkor kérnék képet a hajtásról, rügyekről, a biztosabb határozásért, de megbízok a szabóméhekben.

Előzmény: Laca_74 (1695)
dg46 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 1704

A magokról küldök képeket,így talán visszaemlékszel ,milyenek voltak.

Előzmény: Laca_74 (1695)
szucsl57 Creative Commons License 2024.09.24 0 0 1703

A Facebookon van, ha Ön megadja az e-mail címét, megküldöm a nevét. Az én e-mail címem nyilvános, ezért ide is megírom: szucsl57@gmail.com 

Előzmény: Laca_74 (1701)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!