Nem tudtam eldönteni, hogy melyik fórumba nyissak topicot, de a polidilibe írtam, mert szerintem a politikát is súrolja, és előbb vagy utóbb úgy is ide kerülne e miatt.
Nos, hogy miről is van s(z)ó?
Egy ideje a gyógyszertárban veszem az "étkezési sót" (gyógyszerészeti tisztaságú nátrium-kloridot), mert már egyszerűen nem lehet kapni az élelmiszerboltokban olyan sót, amibe nem kevernek egy bizonyos csomósodásgátló anyagot, az E536 számú kálium-ferrocianidot (sárgavérlúgsó), ami állítólag teljesen "ártalmatlan", mivel erős kötésben van ez a cián vegyület!!!
Ez azért is érdekes, mert borászatban a vas és a permetezéskor használt réz megkötésére használják (derítés), de szigorú feltételek mellett, mivel ha kicsit is túladagolják (túlderítés), akkor egy igen mérgező anyag, ciánhidrogén keletkezik a borban!!!
Na ennyire nem mérgező!!!
Nos, ha találtok olyan sót, amibe nem keverik ezt az anyagot, na akkor írjatok!!!
Nos ez okból vásároltam eddig a "konyhasót" a gyógyszertárban, egészen mostanáig, mivel a kedves kormány VÉNYKÖTELESSÉ TETTE A GYÓGYSZERÉSZETI TISZTASÁGÚ KONYHASÓT!!!! Meg áll az eszem, hogy egy ilyen kormányrendeletet hozhattak!!!! Vajon miért? Ha valaki tudja írja meg, mert a gyógyszerészek is csak széttárják a kezüket!
Mostantól mérgező a tiszta NaCl, a vegyileg szennyezett közértben kapható pedig egészséges...?!!!?
Azt kellene kideríteni mérésekkel, hogy az üzletben kapható "asztali só" nevű termék, amelynek a pontos összetétele nincs feltüntetve, mennyi KaCl-t tartalmaz. A Magyar Szabvány (MSZ 01-10007-82) előírja, hogy az asztali sónak a NaCl tartalma min. 97 %-osnak kell lennie.
Ha ennél kevesebb, illetve 2-3 %-nál több a KaCl tartalom, akkor gondok vannak. Bár nem tudom milyen szankciója van annak, ha egy termék nem felel meg a szabványnak.
-csökkenti az érzelmeket: kevesebb magyar születik
-a káliumos sót fogyasztók több hitelt vesznek fel a bankoktól, mint a 100% NaCl-t fogyasztók
ez a külföldnek jó, a káliumos sót is külföldről küldik
megint másoknál:
-cserző hatása miatt megbarnulnak, lusták lesznek tőle az emberek és elhíznak, nem művelik a kertjeiket, beköltöznek a városba és magas áron bérelnek maguknak egy sötét kis albérletet
-ha mégis vidéken maradnak, megbarnulnak és eljárnak lopni, vagy segélyért, de a kertjeiket ugyanúgy nem művelik
-csökkenti a polifónikus kontraszthormon szintjét a vérben, ami miatt kulturálisan degradálódik hosszútávon a szociális motorizációt szabályzó talamusz mirigy az agyban.
Aki nem akarja eladni es csak sajat fogyasztasra termel bort annak miert kene bevizsgaltatni. Nekunk sok evig volt szolonk de sose vizsgaltattuk be a bort ,igaz eladni se akartuk, par szaz liter volt csak.
Viszont ha ezzel a szerrel kezelik, akkor egy hordóból akár 5x is be kell vizsgáltatni fél liter bort! Aztán még mielőtt értékesíti, az más tészta, mert akkor is be kell!
a pacsoban levo nitrit so antioxidans,es megakadalyozza,hogy a hus elveszitse a piros szinet.A nem pacolt sonkak egy ido utan elvesztik piros szinuket. Kolbaszba persze felesleges mert az ugy is a paprikatol szines, de lehet helyettesiteni a nitritet aszkorbinsavval is.
Pusztán annyi, hogy eddig csak beugrottam a patikába, hogy a nekem megfelelő sót megvegyem, most meg mehetek a dokihoz előtte, hogy kiirassam... Nagyon fasza!
Te mit szólnál hozzá, hogy a neked bevált pl himalájai sót (és akár az összes sót) csak úgy kaphatnád meg, he előtte feliratnád a dokival?
"Olvastam (talán vmelyik konyhás topikon.....????), hogy az illető feloldja vízben, kiülepszik a kosz, és ott van neki aztán - némi szárítás után a tiszta só."
Meg lehet csinalni, de szerintem felesleges, az a is homok es agyag csak jot tesz az emesztesnek:-))
Egyetlen, E-számmal is rendelkező, adalékanyagra lesz feltétlenül szükségünk, ez pedig a pácsó. A pácsó a sonkakészítésnél évszázadok óta használatos salétrom „modern kivitele”
Továbbá:
A pácsót egyébként – mértékkel adagolva – biotermékekben is alkalmazni lehet.
A betiltást arra értettem, hogy szabadon nem vásárolható meg mostantól, csak vényre...
Vannak olyan felvágottak (biokészítmények), amibe nem raknak nitrites pácsót, és mégis tökéletes! Csak ennek az az alapfeltétele, hogy első osztályú húsból készítsék és ne pakolják tele szójával és minden féle hulladékkal.
Egyébként kb7-8 éve nem vettem nagyipari felvágottat multikból...
Aki elhiszi, hogy 200-800 Ft/kg áron olyan felvágottat kap, ami csak húsból készül, az egye nyugodtan... Megnéztem a debreceni húsgyárban hogy lesz ipari inszallagból egy rakás szójából jégdarából és egy vagon ismeretlen fehér porból párizsi és virsli... Na akkor a maradék étvágyam is elment tőle...
Szerinted nagyapáink is nitrites pácsót használhattak!!! :-D