Matolcsy György szerint új költségvetés, új adórendszer és új foglalkoztatáspolitika lép hatályba július 1-jétől, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben. A Fidesz gazdaságpolitikusa az MTI-nek adott interjújában azt is kijelentette: az új kormánynak érdemes egy új készenléti hitel megállapodást kötnie a Nemzetközi Valutalappal (IMF).
A Breton Woods-i "ikrek" meg torzsázzák rendre a kelet-európai szabd préda országokat. Nem tudom hányan tudják közületek, de az IMF hivatalosan az országunkat a fejlődő országok között tartja nyilván, míg pl. Szolvákiát fejlettnek titulálj. Mi az afrikai Botsvana mellett vagyunk és erről a rendkívül korrupt, külföldnek behasaló és seggnyaló (persze pénzért seggnyaló) politikusain tehetnek és nem a hiénák. A mi "elitünk" elárult bennünket, hagyta, hogy tönkretegyenek minket, míg ők a milliárdjaikat gyarapították, amit fizetségül kaptak. Nem tűnik fel senkinek, hogy folyton folyvást a csőd szélére kerülünk, miközben magyar cég már alig van, magyar bank egyáltalán nincs, minden pénz, profit megy ki az anyabankokhoz. A nemzetközi pénz és korporációs oligarchia áll ezek mögött a dolgok mögött, ami arra enged következtetni, hogy mindegy, ki van kormányon, amíg ezeknek mindent megenged és magyar érdekeket semmilyen szinten nem képvisel. A választások is csak illúzió, annak a látszatával, hogy a nép dönt. Aki ma a parlamentben ül és olyan kurva jól él, hogy fizetés sem kell neki, az már megkapta a fizetséget mindenért, de az nekünk NAGGGYON SOKBA kerül és még fog kerülni.
Van aki még ott tart, hogy Fidesz vagy a kolalíciós pártok? Tökmindegy! Mind kiszolgálja azt a nemzetközi pénzügyi oligarchiát, vagy inkább rablóbandát, aki a tönk szélére sodorta az országot a mérhetetlen kamatterheivel, a gazdaság beszűkítésével, higy Mo-n csak külföldi tulajdonú cég részesedhet állami szubvencióból stb. stb. Mi meg nyögjük a fölöslegesen fölvett és elherdált milliárdok visszafizetését. Ebben az egész magyar parlament hibás, mert ez 20 éve szisztematikusan így megy. Aki nem hisz, járjon utána. Én megtettem. Persze jobb fideszezéssel, meg komcsizással elütni az időt, közben a fél ország munkanélküli lesz, magyar cégek bezárnak, vásárlóerő egyre csökken. Mi lesz ennek a vége? Nézd meg a délamerikai országokat, a gettóit, itt is az a tendencia. Vezető politikusaink meg ehhez asszisztálnak, elárultak bennünket, a fejünk fölül adják el amink van, volt. A vagyonadó bevezetése is IMF követelés volt, mint a többi megszorító intézkedés. Éppen ezért soha nem lesz vége, soha nem fogjuk látni a megszorítások ránk nézve pozitív hatásait, mint ahogy eddig sem láttuk soha.
...B.L.: - Nézze, elmondtam már egy másik műsorban, de szívesen megismétlem most is, amit ők leírtak az önellentmondásoktól hemzseg. Rövid kis cikkükben első bekezdésben sikerült azt elmondani, hogy nem jó ez a költségvetés, mert nem tartalmazza a kórházak, a MÁV, a BKV és tudom is én minek még az adósságállományának a rendezését. Második bekezdésben a reformokat hiányolják. Nos, ha egy költségvetésnek arról kellene szólni, hogy automatikus nyakló nélkül, korlátlanul a következő évben kifizetem mindenkinek a adósságállományát, akkor ezzel tulajdonképpen elutasítom az összes reformot. A reform az pont arról szól, hogy nem fizetem ki hatékonytalan közintézményeknek az összes tartozását, mert elképzelhető, hogy ezek a tartozások jórészt azért halmozódtak fel, mert hatékonytalan volt a gazdálkodás. Mit kell csinálni? Reformot, versenyhelyzetet, amelynek eredményeképpen rossz minőségű intézmények tönkremennek, a jó minőségű intézmények pedig kétszer akkorára növekednek.
Mv.: - Ők ebben a levélben azt is előrevetítették, hogy adott esetben jövőre akár 7%-os lehet a hiány.
B.L.: - Igen, ez pedig az, az önbeteljesítő prófécia, ami arról szól, hogy a FIDESZ szeretne minden soron túlköltekezni, ők már megígérték ennek a bizonyos 13.havi nyugdíjnak a visszaállítását, nem értettek egyet a Bajnai-kormány egyetlen megszorító intézkedésével sem, ami pl. a családi pótlék, a gyermektámogatási rendszert illeti, elutasították a MÁV reorganizációját, a gazdaságtalan vonalak egy nagyon kicsi részének a megszüntetését, tehát minden olyan intézkedést, ami egyébként hangsúlyozom még egyszer, nem reform, hanem pusztán csak az államcsőd elkerülése érdekében a stabilizációt szolgálta.
Mv.: - Tehát akkor magyarul ön azt mondja, jól fordítom, hogy ez a 7%-so hiány ez nem a Bajnai-kormány úgymond trükközése, amire hivatkozott Orbán Viktor a velük folytatott beszélgetés után, hanem ez már egy következő kormány esetleges kormányintézkedéseinek a következménye lenne?
B.L.: - Pontosan ezt mondom, és még ehhez hozzáteszem, hogy az, hogy ez a kérdés ilyen mértékben teret kapott a magyarországi sajtóban és a közvélekedésben, ez pontosan azért van, mert az itteni értelmiségi közgondolkodás rendkívüli mértékben provinciális. Hogyha el nem tudjuk képzelni azt, hogy a Valutaalap, a Világbank, a londoni székhelyű EBRD ,az Európai Bizottság, valamint az újonnan létrehozott Kopisch György világhírű közgazdász által vezetett Költségvetési Tanács, mind azt mondta erre a költségvetésre, hogy legalábbis, ami a hiánycélt illeti, ez megfelel a realitásoknak, akkor most jön 29 ember, aki azt mondja, csak azért, mert nekik ez nem tetszik, hogy ez hazugság? Hát ez nevetséges.
hanem mint mosdatlan serpa a hegyen kattogsz az elmúlt 8 év című mantra ismételgetésével.
Nem teccik? Nekünk meg az elmúlt 8 év nem teccett. Most meg az nem, hogy a 8 év dacára osztogatjátok az észt tovább. Tudomásul kéne venni, megdöglött az összes liba.
Az állami cégek konszolidációja kapcsán ezt írtad. a 162-es hsz-ben:
"Ertem en ezt, de iden is megcsinalhatnak...de akkor mi lenne az alomszeru 4 % koruli hianybol ? keseru ebredes..."
Azóta kérdezem, hogy szeretnéd, hogy megcsinálják (kifizessék)?
Na ezt a kérdést nem érted már egy jó ideje és kerülöd a válaszadást, pedig majdnem olyan egyszerű a kérdés mint te. Keversz kavarsz, tekeregsz, csak éppen nem válaszolsz, hanem mint mosdatlan serpa a hegyen kattogsz az elmúlt 8 év című mantra ismételgetésével. Beizzadtál. Van ilyen.
Csakhát az a helyzet, hogy a kormány "teljesítménye" és permanens elkúrásai kissé nagyobb kaliberű problémákat okoznak mint egy bödeházi családi perpatvar a mosogatás kapcsán...
Azt látom hogy a józan ész és a politikai érdek konfliktusában sajnos a Fideszben is az utóbbi áll nyerésre.
Hát ha azt mondod, hogy is, akkor mit aggódsz? Idáig is élvezted a politikai érdek tobzódását, ezentúl is élvezheted. És közben még az ország is erősődik gazdaságilag.
Nem ülök fel a gazdasági populizmusnak. Pontosan értem hogy mit akarnak, és miből finanszírozva. Azt látom hogy a józan ész és a politikai érdek konfliktusában sajnos a Fideszben is az utóbbi áll nyerésre.
Rövid leszek: nem. Annyit kérdeztem (de már nem várok választ, mert másodjára sem sikerült összehoznod egy igent vagy egy nemet) szeretnéd hogy a Bajnaiék csengessenek vagy nem szeretnéd? Ehelyett itt díszítősorokat fabrikálsz, meg elbocsátasz vasutasokat, meg tirádázol. Tudomásul vettem, nem válaszolsz. Maradjunk ennyiben oszt jónapot.
Ahogy mondod! A MÁV-nak mint gazdasági társaságnak eredményt kell(ene) produkálnia. Fenntartható, tervezhető, világos működéssel. Az egy dolog, hogy a bevételi oldalon pl. a személyszállításnál az állam beszáll kiegészítve az utas által fizetett jegyárat, de ez semmit sem változtat a lényegen, hogy eredményesen kellene gazdálkodnia. Csak ahogy mondtad most és eddig is kimegy a mosásban minden. Azt sem tudják, hogy ki milyen kedvezményben részesül, ex has utalgatják a milliárdokat a költségvetésből. Neki lehet állni rendet tenni, aztán lehet utalni.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a dátum sem stimmel.
Én komolyan nem értem, hogy miért küldi az Orbán azokat az embereket politikai csatározásokba, hogy nyílvánvaló hülyeségeket nyilatkozgathassanak akikre utánna számít valamilyen poszton.
A kompetenciájukba vetett hitet ása alá ezzel.
Vagy it van ez a Járai.
A "szent cél" érdekében olyan nyílvánvaló ökörségeket is hajlamos néha elengedni, hogy az elképesztő.
Ezekre az emberekre ha komolyan számít akkor nem lenne szabad ilyen módon hiteltelené tenni őket.
A szokásos jól ismert majmaival kéne tovább operálni!