Vegulis ja. Mundjuk akkor nem lennenk EU tagok. (az megint mas kerdes, hogy az mennyire lenne baj, vagy nem...) Csakhogy szerintem ott az EUban a piacszerzes fontosabb valakiknek
Masik verzio: ha mar szeretnenk mindenkit bevonni a buliba, akkor kevesbe szorosan kell integralodni, kevesebb teruleten..
Félreértetted, nem egyszemélyes diktatúrára gondoltam, hanem arra, hogy az EU bővítését nem kéne a végtelenségig gyors ütemben kelet felé tolni, hanem megtartani nagyjából azonos gazdasági-kulturális-vallási-társadalmi berendezkedésű országok szövetségének, akik a közös nevezőt így jobban megtalálva hatékonyabb EU-t eredményezhetnének.
"EU-t is a rohamos bővítéssel: egyre többféle érdek kerül közös fedél alá, és ezek között kompromisszumot találni egyre lassabb és reménytelenebb." Vegul az EU is talal majd maganak valami goret egy szemelyben, akinek meg nem tetszik, az meg max kilep :-P
Ruhanemüre értettem, létszükséglet cikkekre. Amikor nincs pénzed vonatjegyre, hogy bemenj a városba a turiboltba, de a szomszéd faluban van kínai ruhás/mindenes. Nincs választásod.
toloba: Nem pestről beszélek. Mondjuk vidékről, mész haza vonattal, ovi zár 5-kor, te meg rohansz a vonathoz ami óránként jár.
Erre mondtam, hogy megteheted. Van aki nem teheti meg, egyszerűen korlátozottak a lehetőségei.
Én sem szeretem elszórni a pénzt, amiből mostanság nekem sincs sok, de pölö az asszony 3-4 helyen vásárol, mert egyik helyen az ásványvíz, másik helyen az üdítő, máshol meg más kerül kevesebbe...
"ENSZ? Ne légy nevetséges! Komolytalan szervezet."
Szerintem is komolytalan. Az a szervezet, aminek mindenki a tagja, az valójában érdemben döntésképtelenné is vált. Pontosan ez a veszély fenyegeti a NATO-t és az EU-t is a rohamos bővítéssel: egyre többféle érdek kerül közös fedél alá, és ezek között kompromisszumot találni egyre lassabb és reménytelenebb.
Kína viszont hatalmas, és erős, központosított irányítása van. Gyorsabb, hatékonyabb, és nem köti magát gúzsba, emberjogi, adatvédelmi, (ál)demokrácia, nincshalálbüntetés, stb. maszlagokkal.
A veszély abban van, hogy tömeges betelepítésekkel egyre nyomasztóbb fölénybe kerülnek a kínaiak. Egy idő után törvényszerű, hogy a megszállás előtti Tibet végérvényesen eltűnik, de lassan a maradéka is. Erőltetett hasonlattal, de ha Erdélyben megindulna egy erős román betelepedés sovány vigasz lenne: de hiszen a magyar kultúra köszöni szépen megvan, igaz Magyarországon.
Valóban. Én csak ismerem azt a helyzetet mikor örülsz, hogy olcsón vásárolsz a gyereknek, nincs lehetőséged a gyártót figyelembe venni.
Szerintem az ilyen tiltakozást nem alul kell kezdeni, hanem magasabb politikai/gazdasági szinten. csakhogy túl sok nagy cég függ kínától, ezért nem fognak ellenük tenni.
Meg ha tesznek, ki fog szívni? A kínai vezetés, vagy a csóró kínai kisember?
Sőt, tegyük társadalmi szokássá, hogy minden vásárlás előtt meditáljon a vásárló 1-2 órát azzal a céllal, hogy tisztába jöjjön igazi szándékaival, és eldönthesse, hogy valóban szüksége van-e az árura. Így senki nem vásárolna csak azért, mert a másiknak is van olyan, vagy mert a reklám belemászott a fejébe, vagy mert így üti el az időt, hogy leplezze maga előtt a benne lévő ürességet.
Éves szinten van egy ilyen nap, de az emberek általában nem is tudnak róla, vagy ha igen, leszarják. Idén, ezen a napon én nem vettem semmit, csak a Postán fizettem be a csekkeket, az nem tudom minek számít... :)
Nem folytatnék itt kínai propagandát :) De az igaz, hogy a gyerek pont annyi idő alatt növi ki a kínai pólót6cipőt amennyi idő alatt tönkremegy. Ha már több évre veszel érdemes minőséget venni. Az adidas csukát pont ugyanannyi idő alatt rugja szét mint a nonam-et.
Nem mindenhol van olcsó jó turi. Cipőt pedig inkább kínait, mint használtat.