Némi kis különbség van a között, hogy ha két törzsvendég összeverekedik a kocsmában, vagy ha valakit azért vernek meg, mert történetesen magyarul beszél.
Ha ez egy magyart felháborít, az teljesen természetes reakció, és nem jelenti azt, hogy az illető többnek gondolja magát másnál.
Ha esetleg nehezíti számodra a megértést a fenti példában rejlő szélsőséges magyar nacionalizmus, elmondom másképp:
Ha egy autószerelőt csak azért vernek meg, mert autószerelő, akkor a többi autószerelő joggal háborog és szolidaritást vállal a sértettel, és ezzel nem tartja magát többre más szakmáknál.
A nyelvhatart nem is jelolheti ki mert nagy a keveredes-szlovak-magyar,del-szlovakia-ba.A allamhatar meg vilagos,hol van a osszes UNIO-SCHENGEN-tag orszag-nak is.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-
ja, szerintem két ok miatt alacsony a mai magyarok idegen nyelv tudása:
1. Ciki volt az őseik nyelvét beszélni, a társadalmi előrelépés feltétele a magyar nyelv használata volt. És a magyar nyelvet egy mítosz vette körül.
2. A magyar nem indoeurópai nyelv, ezért pl. egy magyar anyanyelvű számára az pl. az angol nyelv elsajátítása nehezebb, mint egy német vagy szlovák anyanyelvű ember számára (egy svédnek vagy hollandnak gyerekjáték!)
Viszont Jano az állam hatalmát is növelni akarja , hogy az önkorményzat ne kavarhasson be , ha ő kettőskeresztet vagy egy Szvatopluk szobrot akar állítani egy totálisan magyarok lakta faluba.
Nem külsőségekről beszéltem, hanem külvilágba való kivetítésről. Tehát arról, hogy egyes külvilágban megnyilvánuló cselekedeteidet a büszkeséged motiválja. És ezt még alá is támasztod azzal, hogy szerinted magyart csak magyar verhet. Mintha nem fájna ugyanúgy az ütés. Neked a nemzettársad csak addig fontos, amíg a te nemzeti büszkeségedet nem éri csorba, azon túl: "én nem tehetek semmit". Szerintem az a magyar, akit magyarok vernek, nem kér az ilyen nemzeti büszkeségből.:))
Ez akár a szlovákiai magyar turul állítások kapcsán is eszedbe juthatott volna. :-(
Szerintem nem rossz ha látjuk, hogy hol a nyelvhatár: ha a főtéren egy turul szobor van ott magyarul köszönök a boltban, ha meg kettőskereszt akkor szlovákul. :-)
Ha nincs egyik sem, akkor az egy korrekt 50-50%-os település. :-)
ez hülyeség... először is, a nemzeti mivoltomat nem külsőségekben jelenítem meg, hanem a szívemben hordom. nem harsányan, csak úgy, hogy az akkor vegye észre, amikor szükésge van rám. vágod?
ez is.... Azt, hogy itthon a buta paraszt emberek hogyan ütik egymást anyagi és más primitív okoból vezérelve, az az ő bajuk. őrajtuk nem tudok segíteni.
viszont ahogy Csutak mondaná: "a saját öcsémet csak én verhetem".
Tudod miből fakad a nemzeti büszkeséged? Az egódnak abból az igényéből, hogy 1 belső érzés külvilágba való kivetítésével többnek láttassa magát, mint ami. Ezáltal jutsz ahhoz a hamis érzethez, hogy te több vagy másnál. Büszkeség= önbecsapás.:))
Nem fogod hagyni, hogy verjék a nemzettársaid? Dehát magyarok is naponta vernek magyarokat idehaza. Azt miért hagyod? Nem a nemzettársaidat verik?:))
Ha a köznépet nem is tekintették a nemzet részének, de szerepe mégsem elhanyagolható: neki köszönhetjük, hogy még ma is magyarul beszélünk. Ha a kutyabőrös olvtársakon múlott volna, akkor ma németül vitáznánk itt :-)
Ja, hát előbb rá kellene jönni, hogy mi a lényeg az életben.:)
Segítek. Másképpen érzi-e az ember az örömöt és a bánatot, ha mondjuk magyar az anyanyelve, és másképpen érzi-e, ha szlovák az anyanyelve, kultúrája?
Gondolom most már könnyű belátni, hogy miért lényegtelen a nemzetiség, az anyanyelv, kultúra. Ezek csak külsőségek, díszeletek az ember életében, és ha számodra ez a lényeges, akkor kb. abban a helyzetben vagy, mint a színész jelmezét lényegesnek tartó néző, aki lemarad a színészi alakításról, mert idegesíti, hogy nem úgy áll a színészen a gatya, ahogy neki tetszene.