A bor a szőlő levének erjesztésével készül. Életelixír, a halhatatlanság itala; az igazság (in vino veritas), a vidámság és a termékenység szimbóluma. A "föld vére", az életerő, az emberfölötti energia kifejezője. Tűzként és vérként is értelmezhető. A bor és a kenyér az ember munkájának eredménye. A maszkulin bor és a feminin kenyér, a folyékony és a szilárd, az istenség és az ember egysége. A bor az isteni elragadtatás, a kenyér a feltámadó és meghaló lélek látható megnyilvánulása.
A Biblia szerint Noé készítette elsőként bort.
Az áldozás egyik eleme: A pap Melkizedek bort és kenyeret visz Ábrahámnak, amely szertartás keresztény értelmezésben az eucharisztia előképe. A héberben a "bor" (jájin) és a "misztérium" (szod) szavaknak ugyanannyi a számértéke: 70. Az öröm jelképe; az isteni adományokra utal: "Bevezet a borok házába".A keresztények is bor szine alatt veszik magukhoz krisztus vérét,istennel kötött uj szövetségük jelképét.A messiás testéből kifolyt nyirok és vér jele a fehér és a vörös bor.Jelzése a kehely.Jupiternek is bort áldoztak a hivek.De a borral legszorosabban kapcsolódik Dionüszosz alias Bacchus,az öröm,mámor,jókedély istensége,aki éppugy meghal és feltámad mint a Krisztus és akinek a vére a bor.
A bornak az Újtestamentumban az Utolsó vacsora jelenetében van a legfontosabb szerepe. A bor és a kenyér szentsége AZ EMBER kettős természetét és áldozatának emlékét jelzi. A kereszténység legnagyobb misztériuma nyilvánul meg a borban és az ostyában. A szőlő és a gabona élete véget ér ugyan,de táplálékként feltámad és hasznosul.Áldozat és hozama !Vigasz,igéret és jövendölés : Életsorozatunk megéri !
Népköltészetünkben a bor a legény jelképe,mig a kenyér a lányé.Régiek szokása volt az italáldozat,a földre vagy tüzbe cseppentett bor.Boráldomással pecsételték meg a szerződéseket.
Hitetlen emberekre,mint a H.N. Adventisták,ellen G. Whita Jézabel prófétanő bálványszervezetének imádói-valóban lehet káros a bor fogyasztása.
Ugyanis ők testiekben nondolkodnak,és nem lekiekben,tehát nem tudják megtartóztani magukat,hogy sokat ne igyanak belőle,ezért aztán inkább végkép lemondanak a bor mértékletes fogyasztásáról.
Az Isten Igéje azonban a bort áldásnak tekinti,nem pedig károsnak.
Sőt az Ige azt az istenek és emberek vidámító italának nevezi.
Hivő ember így tekint a borra,nem úgy ellenben a hitetlen,aki attól félve hogy nem tudja saját magát megtartóztatni,hogy sokat ne igyon belőle, inkább nem iszik.
Akik viszont Lélekben vannak és nem testben,azok nem félnek a bor fogyasztásától, nem vetik meg a bort,amelyben Isten áldása van.
Ellen. G. White Jézabel prófétaasszony ellenben ellenszegülve az Igének eltíltja követőitől a bort,sőt azokat akik bort fogyasztanak elítél,gyehennára méltónak tart.
A kersztségből is kirekesztik a H.N. adventista bálványszervezet béresei azokat, akik nem esküsznek a bor fogyasztása és készítése ellen.
Íme a H.N. Adventista Egyház keresztelkedni kívánók számára előírt esküszövege, annak 10. pontja:
" Hiszed-e,hogy tested a Szentlélek temploma?Tiszteled-e Istent azzal,hogy arra gondot viselsz,elkerülve az ártalmas dolgok használatát,TARTÓZKODVA a tisztátalan ételektől,az ALKOHOL TARTALMÚ italoktól,azok ELŐÁLLÍTÁSÁTÓL,vagy ÁRUSÍTÁSÁTÓL"
Az Isten Igéje sem evéstől sem ivástól nem teszi függővé a keresztséget.
Ezek szerint Ellen G. White,nem az Igaz Istentől volt vezérelve,mintahogy a H.N. Adventista bálványszervezet sem.
Ja. Én a nap folyamán ledöntöttem két üveg vöröset, de semmi nagtív hatás nem ért ezáltal :o) Durva, de az alkoholnak semmi hatását nem érzem. Ez normális dolog? :o))
Fölösleges áthúzni. Ugyanis a topicnyitó nyitott már ott egy hasonló topicot. Csak onnét kitiltották egy hónapra. De úgy látszik, nem bírja ki, hogy a borivás ürügyén ne tartson vallási térírést. Ezért nyitotta itt a hasonló témájú topicját. De itt is hamar kitelt neki az esztendő.
Ha érdekel, megnézheted az eredeti val-files topicot. Ott aztán láthatod a topicnyitó brilliáns vitastílusát.
Persze szerintem egyáltalán nem helytelen ebben a topcban arról beszélgetni, amit a címe sugall. Úgyhogy csak bátran!
Esetleg -ha van egy kis fölös gázolajad, meg egy vonóhorgod az eke mögött- nem akarod az egész topikot áthúzni a valfilbe? Mindig beugrok a topikcímnek, és belenézek. Aztán persze rájövök, hogy rövid a memóriám, és ez nem boros topik. Persze ha gondolod, szét is onolhatjuk.
Sőt, ennél több is volt: az "arányosság pecsétgyűrűje", vagyis valami olyasféle angyali hatalom, amely egyensúlyban tartotta a mindenséget, annak erkölcsi rendjét.
Ezékiel 28. rész:
"12. Embernek fia! kezdj gyászéneket Tírus királyáról, és mondd néki: Így szól az Úr Isten: Te valál az arányosság pecsétgyűrűje, teljes bölcseséggel, tökéletes szépségben. 13. Édenben, Isten kertjében voltál; rakva valál mindenféle drágakövekkel: karniollal, topázzal és jáspissal, társiskővel és onixxal, berillussal, zafirral, gránáttal és smaragddal; és karikáid mesterkézzel és mélyedéseid aranyból készültek ama napon, melyen teremtetél. 14. Valál felkent oltalmazó Kérub; és úgy állattalak téged, hogy Isten szent hegyén valál, tüzes kövek közt jártál. 15. Feddhetetlen valál útaidban attól a naptól fogva, melyen teremtetél, míg gonoszság nem találtaték benned."
Sajnos, ez a nagy megbízatás felfuvalkodottá tette, Isten helyére kívánkozott. Miután ebből a tisztségéből kiesett a lázadása folytán, a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, ami alól az Úr jézus eljövetele fogja felszabadítani:
Róma 8.:
"19. Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését. 20. Mert a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, nem önként, hanem azért, a ki az alá vetette. 21. Azzal a reménységgel, hogy maga a teremtett világ is megszabadul a rothadandóság rabságától az Isten fiai dicsőségének szabadságára. 22. Mert tudjuk, hogy az egész teremtett világ egyetemben fohászkodik és nyög mind idáig. 23. Nemcsak ez pedig, hanem magok a Lélek zsengéjének birtokosai, mi magunk is fohászkodunk magunkban, várván a fiúságot, a mi testünknek megváltását."
Tafkónak nem ártana némi igeismeret, de ehhez először meg kellene térnie, mert:
"1Kor 2,14. Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképen ítéltetnek meg."
Vannak tanúk. Hazug kijelentését (miszerint sátán arkangyal lenne) sok tanú olvasta, s feljegyezte oly könyvbe, ahova a moderátorok keze nem ér el, s ami alapján minden ember ítéletét veszi...
Nekem is irkált leveleket az illető, de törlőlistára tettem, oszt annyi. Nekem ne vartyogjon egy ilyen alak sötétben, tanúk nélkül. Ide se jövök többet.
Üdv Nektek! Látom, Tafkó túlmunkával gyűjt a karácsonyi pluszkiadásokra :o) Pár napja meg vagyok fázva, sajnos mióta nem füvezek, kijön rajtam sok nyavalya. Most egy fél üveg 2004-es évjáratú Egri Bikavér nevő oinos figyel itt mellettem gyógyszer gyanánt (az első fele már elfogyott :o) Ez talán majd rendbehoz :o)
Mostmár három. De mondd: Tényleg nem bírod ki? Annyi szép dolog van a föld hátán, és nekem semmi kedvem nincs csetelni. Regelj be egy másik néven, vagy ha akarod, kölcsönadom az egyik nickemet. Azzal visszamehetsz, csak le ne bukjunk.