Keresés

Részletes keresés

polária Creative Commons License 2019.05.25 0 0 72

A     b o r     m i n t     s z i m b ó l u m

A bor a szőlő levének erjesztésével készül. Életelixír, a halhatatlanság itala; az igazság (in vino veritas), a vidámság és a termékenység szimbóluma. A "föld vére", az életerő, az emberfölötti energia kifejezője. Tűzként és vérként is értelmezhető.
A bor és a kenyér az ember  munkájának  eredménye. A maszkulin bor és a feminin kenyér, a folyékony és a szilárd, az istenség és az ember egysége. A bor az isteni elragadtatás, a kenyér a feltámadó és meghaló lélek látható megnyilvánulása.

A Biblia szerint Noé készítette elsőként  bort.

Az áldozás egyik eleme: A pap  Melkizedek  bort  és kenyeret visz Ábrahámnak, amely szertartás keresztény értelmezésben az eucharisztia előképe. A héberben a "bor" (jájin) és a "misztérium" (szod) szavaknak ugyanannyi a számértéke: 70. Az öröm jelképe; az isteni adományokra utal: "Bevezet a borok házába".A keresztények is bor szine alatt veszik magukhoz krisztus vérét,istennel kötött uj szövetségük jelképét.A messiás testéből kifolyt nyirok és vér jele a fehér és a vörös bor.Jelzése a kehely.Jupiternek is bort áldoztak a hivek.De a borral legszorosabban kapcsolódik Dionüszosz alias Bacchus,az öröm,mámor,jókedély istensége,aki éppugy meghal és feltámad mint a Krisztus és akinek a vére a bor.

A bornak az Újtestamentumban az Utolsó vacsora jelenetében van a legfontosabb szerepe. A bor és a kenyér szentsége AZ EMBER kettős természetét és áldozatának emlékét jelzi. A kereszténység legnagyobb misztériuma nyilvánul meg a borban és az ostyában. A szőlő és a gabona élete véget ér ugyan,de táplálékként feltámad és hasznosul.Áldozat és hozama !Vigasz,igéret és jövendölés : Életsorozatunk megéri !

Népköltészetünkben a bor a legény jelképe,mig a kenyér a lányé.Régiek szokása volt az italáldozat,a földre vagy tüzbe cseppentett bor.Boráldomással pecsételték meg a szerződéseket.

https://youtu.be/uF7qvSm03ps

Leslie07 Creative Commons License 2009.08.15 0 0 71
Hitetlen emberekre,mint a H.N. Adventisták,ellen G. Whita Jézabel prófétanő
bálványszervezetének imádói-valóban lehet káros a bor fogyasztása.

Ugyanis ők testiekben nondolkodnak,és nem lekiekben,tehát nem tudják
megtartóztani magukat,hogy sokat ne igyanak belőle,ezért aztán inkább végkép
lemondanak a bor mértékletes fogyasztásáról.

Az Isten Igéje azonban a bort áldásnak tekinti,nem pedig károsnak.

Sőt az Ige azt az istenek és emberek vidámító italának nevezi.

Hivő ember így tekint a borra,nem úgy ellenben a hitetlen,aki attól félve
hogy nem tudja saját magát megtartóztatni,hogy sokat ne igyon belőle,
inkább nem iszik.

Akik viszont Lélekben vannak és nem testben,azok nem félnek a bor fogyasztásától,
nem vetik meg a bort,amelyben Isten áldása van.

Ellen. G. White Jézabel prófétaasszony ellenben ellenszegülve az Igének eltíltja
követőitől a bort,sőt azokat akik bort fogyasztanak elítél,gyehennára méltónak tart.

A kersztségből is kirekesztik a H.N. adventista bálványszervezet béresei azokat,
akik nem esküsznek a bor fogyasztása és készítése ellen.

Íme a H.N. Adventista Egyház keresztelkedni kívánók számára előírt esküszövege,
annak 10. pontja:

" Hiszed-e,hogy tested a Szentlélek temploma?Tiszteled-e Istent azzal,hogy arra gondot viselsz,elkerülve az ártalmas dolgok használatát,TARTÓZKODVA a tisztátalan
ételektől,az ALKOHOL TARTALMÚ italoktól,azok ELŐÁLLÍTÁSÁTÓL,vagy ÁRUSÍTÁSÁTÓL"

Az Isten Igéje sem evéstől sem ivástól nem teszi függővé a keresztséget.

Ezek szerint Ellen G. White,nem az Igaz Istentől volt vezérelve,mintahogy a H.N.
Adventista bálványszervezet sem.

Előzmény: Tafkó Birgut (34)
Leslie07 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 70
Én nem küldöm őt gyehennára,ezt a jogot ugyanis nem kaptam meg.

Van aki őt megítélje a Krisztust gyalázó és Ige ellenes tanai miatt.

Ő ellenben azt gondolta,hogy joga van meghatározni,hogy kiket
küld gyehennára.Például azokat akik nem vegetariánusok.

"Aki Jézus eljövetelekor nem vegetariánus,nem ragadtatik el"/Test. 1:187.-/

Előzmény: Leslie07 (69)
Leslie07 Creative Commons License 2009.08.09 0 0 69
Vigyázz mit mondasz,mert Ellen G. White prófétanőd sokszor hazudott,akkor te őt gyehennára küldöd?
Előzmény: Tafkó Birgut (36)
NattyDread Creative Commons License 2008.01.17 0 0 68
Az összes topicban engem üldöz, de senki nem követi el azt a hibát, hogy reagáljon a félkegyelmű beírásaira, köztük én sem :oDDD
Előzmény: Törölt nick (66)
bubus Creative Commons License 2008.01.15 0 0 67

Nekem is felirta az orvos, hogy ebéd után mindig igyak meg egy pohárkával.

PinaBubus

NattyDread Creative Commons License 2007.12.24 0 0 64
Ja. Én a nap folyamán ledöntöttem két üveg vöröset, de semmi nagtív hatás nem ért ezáltal :o) Durva, de az alkoholnak semmi hatását nem érzem. Ez normális dolog? :o))
Előzmény: vasgyári capriccio (61)
egypartrendszer Creative Commons License 2007.12.23 0 0 63
Fölösleges áthúzni. Ugyanis a topicnyitó nyitott már ott egy hasonló topicot. Csak onnét kitiltották egy hónapra. De úgy látszik, nem bírja ki, hogy a borivás ürügyén ne tartson vallási térírést. Ezért nyitotta itt a hasonló témájú topicját. De itt is hamar kitelt neki az esztendő.

Ha érdekel, megnézheted az eredeti val-files topicot. Ott aztán láthatod a topicnyitó brilliáns vitastílusát.

Persze szerintem egyáltalán nem helytelen ebben a topcban arról beszélgetni, amit a címe sugall. Úgyhogy csak bátran!
Előzmény: Csokis (62)
Csokis Creative Commons License 2007.12.23 0 0 62
Esetleg -ha van egy kis fölös gázolajad, meg egy vonóhorgod az eke mögött- nem akarod az egész topikot áthúzni a valfilbe? Mindig beugrok a topikcímnek, és belenézek. Aztán persze rájövök, hogy rövid a memóriám, és ez nem boros topik. Persze ha gondolod, szét is onolhatjuk.
Előzmény: békésen szántogató traktor (58)
vasgyári capriccio Creative Commons License 2007.12.23 0 0 61
csak jótékony hatásai vannak:)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.12.21 0 0 59
Szabadna tudni, hogy mit követett el?

b
Előzmény: békésen szántogató traktor (58)
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2007.12.21 0 0 58
Tafkó Birgut nicket határozatlani időre szabadságoltam a topikból. Nem érdemes reagálni a beírásaira, mert nem tud válaszolni.
hupike Creative Commons License 2007.12.21 0 0 57

persze naponta , de ami jól esik és még nem árt :-)

vagy szerinted?

Előzmény: Tafkó Birgut (4)
NattyDread Creative Commons License 2007.12.21 0 0 56
Sőt, ennél több is volt: az "arányosság pecsétgyűrűje", vagyis valami olyasféle angyali hatalom, amely egyensúlyban tartotta a mindenséget, annak erkölcsi rendjét.

Ezékiel 28. rész:

"12. Embernek fia! kezdj gyászéneket Tírus királyáról, és mondd néki: Így szól az Úr Isten: Te valál az arányosság pecsétgyűrűje, teljes bölcseséggel, tökéletes szépségben.
13. Édenben, Isten kertjében voltál; rakva valál mindenféle drágakövekkel: karniollal, topázzal és jáspissal, társiskővel és onixxal, berillussal, zafirral, gránáttal és smaragddal; és karikáid mesterkézzel és mélyedéseid aranyból készültek ama napon, melyen teremtetél.
14. Valál felkent oltalmazó Kérub; és úgy állattalak téged, hogy Isten szent hegyén valál, tüzes kövek közt jártál.
15. Feddhetetlen valál útaidban attól a naptól fogva, melyen teremtetél, míg gonoszság nem találtaték benned."

Sajnos, ez a nagy megbízatás felfuvalkodottá tette, Isten helyére kívánkozott. Miután ebből a tisztségéből kiesett a lázadása folytán, a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, ami alól az Úr jézus eljövetele fogja felszabadítani:

Róma 8.:

"19. Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.
20. Mert a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, nem önként, hanem azért, a ki az alá vetette.
21. Azzal a reménységgel, hogy maga a teremtett világ is megszabadul a rothadandóság rabságától az Isten fiai dicsőségének szabadságára.
22. Mert tudjuk, hogy az egész teremtett világ egyetemben fohászkodik és nyög mind idáig.
23. Nemcsak ez pedig, hanem magok a Lélek zsengéjének birtokosai, mi magunk is fohászkodunk magunkban, várván a fiúságot, a mi testünknek megváltását."

Tafkónak nem ártana némi igeismeret, de ehhez először meg kellene térnie, mert:

"1Kor 2,14. Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképen ítéltetnek meg."
Előzmény: Báthory Ödönke (52)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.12.21 0 0 52
A Sátán valóban angyali feledelem volt. Ebből a pozíciójából vetette le az Örökkévaló.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (51)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.21 0 0 51
Vannak tanúk. Hazug kijelentését (miszerint sátán arkangyal lenne) sok tanú olvasta, s feljegyezte oly könyvbe, ahova a moderátorok keze nem ér el, s ami alapján minden ember ítéletét veszi...
Előzmény: Nemo (50)
Nemo Creative Commons License 2007.12.20 0 0 50

Nekem is irkált leveleket az illető, de törlőlistára tettem, oszt annyi. Nekem ne vartyogjon egy ilyen alak sötétben, tanúk nélkül. Ide se jövök többet.

Előzmény: Báthory Ödönke (41)
NattyDread Creative Commons License 2007.12.20 0 0 49
Én ma már biztosan nem, mert nagyon elrepült felettünk az idő vasfoga.
Előzmény: Báthory Ödönke (48)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.12.20 0 0 48
Rendben van, merüljön hát a fészkes feledésbe. (ez is Rejtő idézet. Lehet, hogy átmentünk Rejtő emléktopicba?)

Szasz:

b
Előzmény: NattyDread (47)
NattyDread Creative Commons License 2007.12.20 0 0 47
Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé: asszem én sem sokat fogok ide írni, csak a másik topicból bukkantam ide.
Előzmény: Báthory Ödönke (46)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.12.20 0 0 46
Áááá, itt nem talál magának palimadarat. Ez a topic nem ér meg 8k hozzászólást. Belepi az idő vasfoga.

b
Előzmény: NattyDread (45)
NattyDread Creative Commons License 2007.12.20 0 0 45
Üdv Nektek! Látom, Tafkó túlmunkával gyűjt a karácsonyi pluszkiadásokra :o)
Pár napja meg vagyok fázva, sajnos mióta nem füvezek, kijön rajtam sok nyavalya. Most egy fél üveg 2004-es évjáratú Egri Bikavér nevő oinos figyel itt mellettem gyógyszer gyanánt (az első fele már elfogyott :o) Ez talán majd rendbehoz :o)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.12.20 0 0 44
Mostmár három. De mondd: Tényleg nem bírod ki? Annyi szép dolog van a föld hátán, és nekem semmi kedvem nincs csetelni. Regelj be egy másik néven, vagy ha akarod, kölcsönadom az egyik nickemet. Azzal visszamehetsz, csak le ne bukjunk.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (43)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.20 0 0 43

Nem három...?

:-)

Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.20 0 0 42

Én vótam...

;)

Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.12.20 0 0 41
TAfkó!

Kaptam két emilt a nevedben. Szeretném, ha igazolnád, vagy cáfolnád, hogy tőled származnak.

Nem akarom publikállni, csak aszerint reagállok rá.

b
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.20 0 0 40
Mint gondolod...?
Előzmény: Törölt nick (38)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.20 0 0 39
A borozó hágyések...?
Előzmény: Törölt nick (37)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.20 0 0 36
Márpedig a hazugok a gyehnnára jutnak. Az meg nem fog örökké tartani. A mázlistája...
Előzmény: Tafkó Birgut (17)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.12.20 0 0 35

"Forralva meg még a hideg ellen is véd "

A kabát, vagy a tűz nem...?

Előzmény: Híd (33)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!