Elvonási tünetekre inkább pörgesd vissza pár száz hsz-sal a topicot, egy csomó jól használható link van tök ingyen, ezerszer szebb látnivalókkal, bár tény, hogy őket csak laptopon tudod kivinni a kertbe olvasgatni-nézegetni. :-))
Szia agicza! Valószínűleg azért ült le a topik, mert az aug-i számot én magam is a negyedik helyen kaptam meg... Már elvonási tünetem volt, ezért vennem kellett pótlékot :-))) Íme:
Még nem olvastam át teljesen, nem mondom, light-os, de 295 ft-ot megér...
Délután meg nekiülök a Csodakertnek.. (illetve kifekszem az árnyékba)
Nagyon leült a topic, pedig a különszám most egészen pofásra sikeredett, a kis kerteket vették górcső alá, és megint található benne nem kevés használható ötlet, egyszerű de tényleg mutatós kialakítások, pl. az apró részletek a 10-15. oldalon, a kis fákról szóló cikk 30-33. old., vagy a 52. oldalon a hortenziás ágyás. Az augusztusi 'rendes' szám elbújhat mögötte, pedig az is 'csak' a szokásos szintet hozza...
Lehet, hogy sikerül a férjemet rábeszélni, hogy vegyük ki a kosarakból a tavirózsákat. De neki kell belemennie nem nekem :-))) Most, hogy látja nem lesznek nagyobbak, most úgy tünik eggyetért a dologgal. Talán a hétvégén, persze ha nem lesz megint monszunos idöjárás. A tied gyönyörü, de neked árnyékod is van, ami nálunk sajna nincs. A tied olyan szép zöld, és a mérete ? Arról nem is beszélek. A mienkre ha ráteszed a gyufásskatulyát, akkor lehet, hogy lemerül. :-(((
anlu, ez a tó se nagyobb, szintén fóliás, és szabadon nő benne a tavirózsa.
Amelyiknek a tetejére tettem a gyufaskatulyát a méretek miatt, az három éve került a tóba zsenge fiókaként.
Teljesen tuti, hogy nem árt a fóliának, arrafelé nő a gyöktörzs, amerre a legkényelmesebb neki, tehát ahol fólia (vagy bármi akadály) van, ott szépen elkanyarodik.
Azt javaslom menj át a fűápolás topikba, ott nagyon sok fű szakértő van, akik ismrek a fű minden baját, és ők biztosan tudják mivel kezeld a gombákat anélkül, hogy a füvet tönkretennéd, vagy épp a gyerekeknek, vagy a kutyáknak baja lenne.
A segítségetek szeretném kérni, nagyon régóta olvasom a csodakert magazint, de erre még ottsem találtam választ, hátha nektek van megoldásotok. Kertemben gyönyörű a fű, csakhogy egyik reggelre gombák jelentek meg ráadásul két féle is-, és egyre több van belőle. Két pici gyermekem és egy kutyám van, félek, hogy mérgezőek. Tudna valaki tanácsot adni hogyan szabadulhatok meg gyorsan és végleg ezektől a betolakodóktól?
Anlu megtennéd, hogy beteszed a hortenziás topikba a hortenziás cikket a MSG ehavi számából? Már ne bírom kivárni a jövő hónapot, hogy itthon is megjelenjen.
Szokás szerint itt is megjelent a csodakert, persze a tartalom az előbb i hsz tükörfordítása. Nagyon tetszik arózsás rész, mert mostanában a rózsákat is eléggé kedvelem. A lila-ezüst párosítás is nagyon klassz.
MSG június. Gyönyörü képek, mint mindig. Rózsák, nyári virágok, pavilonok, lila szinek, ezek a föbb témák, és persze a tanácsok. A pavilonoknál van egy tök modern, azt külön lefényképeztem. Teljesen átlátszó, elolvasni még nem olvastam el, üvegböl vagy müanyagból lehet, de biztos hogy nem olcsó.
A fóliának nem sok köze van a kérdésnek, ez is az, a tavirózsa nem tesz kárt benne, elentétban az olasznáddal és a bambusszal.
Én még mindig azt mondom, hgoy felejtsd el a ládázást-cserepezést, ha csak nem bonsai-tündérrózsát akarsz nevelni, nem kell félni a szabadon engedésétől még ilyen viszonylag kis tóban sem...
Akkor, ha jól értlemezem amit írtál és egy nagyobb edénybe teszem, akkor több és nagyobb levelei lesznek? pl, ha az ültetökösárból egy húsosládába tenném, akkor a méret talán passzolna a mi tavunkhoz?
A mienk csak 6 m³ körül van és fóliás tó. A tied sokkal nagyobb, de hogy fóliás-e azt nem látni rajta. Ha én szabadjára eresztem a tavirózsát, akkor nem teszi tönkre a fóliát?
Dehogynem, szét fogják nyomni a jutazsákot, éppen az a lényeg, hogy tudjanak terjeszkedni! Egy olyan kupac lomb és virág pl., amit a nagy tóban látsz, kb. ugyanekkora gyöktörzs-rendszerrel terül el az aljzaton, egy-egy gyöktörzs akár kar-comb vastagságú is lehet... Na most ha belegondolsz, egy aprócska műanyag kosárban az sosem lesz ekkora, tápozhatod, ahogy akarod, az az életben tartására alighogy elég...
A levél szín és forma meg simán fajtafüggő, az alba-nak, az alapfajnak pl. matt zöld, kis levelei vannak, a Chromatellának meg pizzástányérnyi, méregzöld...
Köszi, akkor lehet, hogy majd kiveszem a kosárból. Én idén adtam a tavirózsáknak Cosmote tápszert amit ajánlottak hozzá. De amit azóta hozott leveleket, azok ugyanolyan picik mint azelött. De a képeken láthatóak nálad is olyan tav.ró. levelek amik olyan simák, és nem fényesek. Én olyan fényeslevelüt keresek, azok erösebbnek tünnek. De lehet, hogy a képek csalnak egy kicsit. És a juttazsákot nem nyomják szét? A mi tavunk nem olyan nagy mint a tied.
:-))) A kert ötödik évét tapossa, csak próbálom úgy fotózni, hogy mindez ne tűnjön fel elsőre. A víznek és a fűféléknek köszönhetem egyébként ezt a fílinget... A színváltós rózsaszínt kaptam, nagy valószínűséggel az 'Attraction', ő van mindegyik további képen is... :-)
A tündérrózsa titka sztem az ültetésben van: agyag, jutazsákba kötve, követ rákötsz, és zsuppsz, le a tó mélyére, az iszapba, amit nem kell kényszeresen kotorni-pucolni, mert abból az összegyűlt szmötyiből táplálkozik a tavirózsa... Egy kosárban nem fog tudni fejlődni, és kaját sem nagyon kap.
A 15,21,22,23,36-os képeken láthatókra gondolok. A Marliacea Chromatella is gyönyörü. Te magad egy csodakertben laksz, minek neked a csodakert magazin? Olyan gyönyörüek a képek, mintha egy parkban laknál.
Elárulnád nekem, hogy mi a neve a tavirózsáidnak? Ami nekünk van, az alig hoz pár levelet és az is olyan gyenge. Idén ki szeretnénk cserélni olyanra, aminek erös és sok levele van. A mienk olyan gyenge minöségü levél, a tieden pedig látszik, hogy olyan fényes nagy levelü. Nekem nagyon tetszik amikor a levél széle úgy felkunykorodik. Ez az a nagy levelüekre jellemzö. köszi
Törzses lilaakác? :-))))) Chitalpa esetleg? A selyemakácot meg két évig konténerezed, és simán mehet ki másfél-két méteresen, egy kicsit fog minden évben visszafagyni, még itt sem drámai a helyzet...
Köszi a linket. Sajnos olyan helyre tudnám tenni, ahol nem kap árnyékot. Szinte reggeltől estig sütné a nap. Egy nyugati fekvésű palakerítés elé akartam ültetni, sajnos nagyon megreked ott a meleg, így meg pláne nem jó választás. valami olyan kéne ami szereti a meleget, és a napot. A selyemakácra gondoltam, de letettem róla, mert kicsit fagyérzékeny.
Nyugtasd meg anyukádékat, hgoy lassan nő és nagyon helyes kis fa lesz, 3-4 méterre nő 10 év alatt (ha kicsit meglódul, annak majd te örülni fogsz :-D), de max. 5m a kifejlett fácska 20 év alatt, szóval nyugodt szívvel a legkisebb kertbe is ültethető. Sztem szerezz be egyet, de kéne neki pár óra árnyék, az itteni teljes napsütésen levő egyedek tudod, hogy nem mérvadók....
Nem dobsz fel egy fotót? Most annyira szeretnék egy ilyet, csak amikor mutattam anyáéknak,. azt mondták, hogy ez túl nagy ide, és nagyon sok a levele:(
Szóval az biztos, hogy egy jó darabíg csak a Te, és más kertjében álló fákban gyönyörködhetek. Egyébként miléyen gyorsan nő, mennyire vízigényes? Ja, és mennyire bírja a tűző napot? lehetr veszek egyet, és ha már megvettem, úgysem tudnak mit csinálni. :P
Annyit helyesbítenék, hogy valószínűleg az a lilaakácos út nem gyöngyikével van beültetve, hanem harangos csillagvirággal (Hyacinthoides hispanica). Az sokkal szebb is...
Jól emlékszel, és már a virágbimbók is előjöttek, pedig még alig hajtott ki... A száránál, ahol megállt a hó, felfeslett a kéreg, azzal kellene valamit sürgősen csinálni, mielőtt nagyobb baj lesz.
Az a Cornus-os cikk és a Wisteria-út valóban fénypontja az ehavi számnak!