Ezt be lehet vinni úgyis, hogy 46° 4' 26.046323999995362"N, 18° 13' 49.600178299995648"E.
Mivel a koordináták előjeléről úgyis tudja, északi hosszúság-e, keleti szélesség-e, ezért az N és E betűket el is lehet hagyni. Sőt, el lehet hagyni a °, ' és " jelzéseket is, elég, ha szóköz van köztük. Elhagyható ennyi tizedesjegy is, hiszen az egy dolog, hogy a 60-as számrendszerre való átszámításkor végtelen tizedestörtjei keletkeznek, a GPS pontossága bőven nincs ennyi. A Google Earth pl. 2 tizedessel írja ki a másodpercet, és az is bőven elég.
Legyen tehát ez a Google Maps keresőmezőjébe beírandó szöveg: 46 4 26.04, 18 13 49.6
Érdekes lehet ez az olcsó kütyü, de ha van gps a telefonodban, akkor a letöltések között van logoló program, amit gpicsync-cel is vagy ezzel a programmal meg tudsz oldani ...
Nem ismerem a típust, de pl. az enyém ha saját memóriába rögzít, akkor kihagyja az időpontokat, és lebutítja a tracklogot 500 pontra. Ha memóriakártyára, akkor nem csinál ilyen marhaságokat. Szóval be kell állítani.
Elnézést, butaságot kérdeztem, gondolom azért használják ezt a GPS tipust a repülőkben, mert ez alkalmas a térbeni útvonal akár rögzítésére is. A programot letöltöttem, csak annyi még a dolgom, hogy elkérjem majd a log filet.
A helyzet bonyolódik, légi fotózás is lesz, (ez még mindig az építkezés) Rákérdeztem, a repülőben van egy Garmin 295, akkor ha jól értettem, meg kell kérnem a pilótát, hogy legyen bekapcsolva és töltse le nekem a tracklogot, közben beszerzem mondjuk az általad ajánlott programot és összefésülöm az adatokat ? Vagy a levegőben azért rögzíteni kellene a fotozási pontokat a GPSben is ?
Hát, kellene egy GPS. Nem tudom mekkora az építkezést, de azt azért tudnod kell, hogy beltérben nincs, vagy pontotatlan a mérés. Ha sikerül kölcsönkérned, vagy venned egy GPS-t, akkor már csak be kell állítanod, hogy logolja az útvonalat, amit bejársz. Tulajdonképpen húzza a vonalat a térképen. A vonal valójában pontok sora. A pontokhoz meg nem csak a koordináták tartoznak, hanem az időpont is, amikor rögzítette a ketyere. Mivel a fényképeződ is rögzíti az időpontot az exifben, utána már a GPicSync vagy hasonló program könnyen összefésüli a kettőt, és beírja a koordinátát az exifbe. Arra kell csak figyelni, hogy a gps a logban a Greenwichi időt rögzíti (téli-nyári időszámítás nélkül), de a programban be lehet állítani, hogy mennyi volt az eltérés a fényképező órája és e között az idő között. Aztán csak el kell indítani. Rém egyszerű. Ha nincs sok kép, vagy kicsi a terület, akkor a Picasával is meg lehet csinálni. Ebben az esetben kézzel kell rábökni a térképen, hogy hol csináltad a képet, és a kiválasztott hely koordinátáját rakja az exifbe. GPS-t egyébként lehet bérelni is, csak mondd el, hogy mire kell, hogy olyat bérelj, amiről le is tudod tölteni a tracklogot, meg ami rögzíti az időt is a tracklogban.
Sziasztok, tudnátok segíteni ? Visszaolvasgattam a hozzászólásokat, de még nem tiszta a dolog. Lenne egy olyan munkám, hogy a képekhez meg kellene adjam a pontos koordinátákat is, egy építkezést kellene körbefotózni . Ehhez jelenleg csak egy fényképezőgépem van (Canon 1d mII) Milyen eszköz kellene még hozzá, hogy meg tudjam adni ezeket az adatokat is ?
Na, alakul a dolog, a track már jó, de úgy nézem, hogy hiába mutat a GPS jó időpontot, mégis azt használja, ami a PDA-n be van állítva (GMT+1) home időpontnak, annak ellenére, hogy jelenleg GMT+0-ban vagyok, ami be van állítva visitnek. Tehát mindenhol a jó időt mutatja, ugyanazt, mint a gép, de tageléskor mégis egy óra különbséget mutat. Mindegy, alakul. Utólag nem tudom a gpx-ben átírni az időt?
Nem tudom hogy lett vége a tracklognak, de úgy rémlik, hogy nem én zártam le, hanem lemerült a PDA, vagy valami hasonló. Lehet, hogy ezért van elvágva?
Na, az előbb rosszul írtam, egy bájttal rövidebb fejléce van. Igen, néztem én is a saját Russám egyik mps-ét, viszont azzal nincs baj, a lezáró bájtok mind megvannak, és a fejléc a Garmin mps-ekével egyforma hosszú. Nálad az egyik trackpontnál simán vége van a fájlnak, nincs utána 02 00 00 00 56 00 01.
Akkor valószínűleg a Russa cseszi el, mert nem Garmin a GPS, hanem egy PDA, amin Gis Russával logoltam. Közben találtam egy másikat is (mps), amit konvertálva szintén csak az útvonal fele lett meg. Bár alapvetően azt hiszem, hogy tanulnom kell még ezt egy kicsit. Lehet, hogy a track rögzítése nem lett lezárva, csak lemerült a GPS, vagy megszakadt a vétel, azért nincs lezárva. Mindenesetre megpróbálok csinálni egy normálisat, ha lesz időm egy kicsit sétálni. Köszönöm a segítséget!
A gdb-ben (a Garmin mps-nél újabb, de ahhoz hasonlóan általános formátumában) és az rte-ben (az Ozi útvonalformátuma) útvonalak vannak mentve (nem trackek, hanem útvonalak, melyek útpontokból állnak, ezek közé a program számol útvonalat vagy légvonalat).
A track csak az mps-ben van, de egyelőre még maga a Garmin saját MapSource-sza is hibásnak látja, csakúgy mint a GarTrax vagy a GPS TrackMaker. A GpsBabel által indított konvertáló rutin meg kiakadt tőle:-)
Nekem két furcsaság van az mps-ben: egyrészt a fejléc egy bájttal hosszabb, mint az én régi mps fájljaimban (bár látok benne egy bájtot, ami talán a fejléc hossz, és eggyel nagyobb), másrészt, ami talán a megoldás, a fájl vége, illetve annak hiánya, egy mps fájl nem így ér véget, hiányzik a lezárás.
Sikerült kiirtani a kml-ből az egy 0,0,0-s koordinátát, így a Google Earthön jó. Ha visszakonvertálom gpx-be, akkor viszont nem találja hozzá a képeket. Lehet, hogy most meg a dátum mászott el?
GPSbabel. Mindjárt elküldöm. Most ott tartok, hogy találtam egy olyan opciót a Russában, hogy export gdb, vagy rte fájlba. A gdb-vel nem mentem semmire, csak a track eleje, meg a vége van meg, közte egyenes vonal. Az rte-t nem ismeri meg a GPSbabel, bár van OziExplorer input. Azért rávettem, hogy lássa a fájlt és sikerült is konvertálni, de valamiért rakott az elejére egy pontot, ami valahol Közép-afrikétól nyugatra van. Szerintem nem jártam ott, legalábbis nem rémlik, hogy onnan repültünk volna Hollókőre. : )
Kipróbáltam, tetszik, csak valami gond van a track konvertálásával a Russa által gyártott mps track gpx-be konvertálva szétmegy. Egy darabja jó, a többi meg kesze-kusza cikcakk. Viszont tetszik hogy szépen rárakja az útvonalat a Google Earth térképre, fényképekkel együtt. Sajnos nincs több tracklogom, amihez fotó is tartozna, hogy kísérletezzek még, de csinálok majd, mert tetszik ez a koordináta tag-elés.