Félreértés látszik a napi sajtóban a Gyurcsány-féle pénzbehajtási csomag egyik eleme, a kamatadó körül. A
sajtó azt sugallja, hogy a szeptember 1 előtti betételhelyezések kamata adómentes, holott ez így nem igaz: a szeptember 1 előtti betételhelyezéseknek csak a szeptember 1 utáni első kamatfizetése adómentes, a többi már az!
Viszont az is igaz, hogy amíg el nem éri az alapkamat a 8-9%-ot, addig a 7% körüli jelenlegi konstrukciók kifizetődőbbek. Zusammen, maximum 1 évre szabad most lekötni, tovább nem.
"Tehát, necces, hogy aki most leköti 1 évnél továbbra a jelenleg vonzónak tűnő 7% körüli kamatra, az könnyen megszívhatja, mert rosszabbul jár"
Én is hasonlóan vélekedtem (lásd lent), emellett van egy kevésbé tudományos véleményem is a dologról: olyan még nem volt, hogy valaki sorba álljon valamiért, és jól járjon vele.
Ma az alapkamat 7,25% lett. Nagyjából annyi, mint amennyit a CIB kínál 18 hónapos lekötésre. Ugyanakkor várhatóak további kamatemelések, szerintem simán meglesz 8-8,5% a vége. Amely szint mellett 9% körüli kamat lesz, amiből ha levesszük a 20% kamatadót, akkor olyan lesz, mintha 7,8%-ra kötötted volna le a lóvét. Tehát, necces, hogy aki most leköti 1 évnél továbbra a jelenleg vonzónak tűnő 7% körüli kamatra, az könnyen megszívhatja, mert rosszabbul jár.
1 gondolatmenet: Nyesz...Tudna valaki nekem arról pár sort írní, mik is ennek a fő tulajdonságai, mennyire ad szabad kezet az ennek keretében történő értékpapír válogatásnál, és nem éri-e meg a a bankomnál (különben ERste, és én egészen meg vagyok elégedve az alapkezelői munkájukkal....) ezt nyitni szemben mondjuk egy UL-el? Az ezen keresztül történő befektetésnél nem áll fenn szja kedvezmény, illetve hozamadó mentesség?
Ez az egész azért érdekes ebben a topicban, mert UL-lel szemben ez talán egy jobb megoldás...Mit gondoltok erről?
Nagyon nagy szamár, aki évekre leköti a pénzét 7%-ra. Már a közeljövőben 9-12% közötti kamatokra van kilátás, mert az infláció felszökik 9%-ra, és úgy is marad egy jódarabig.
Az életbiztosítások után is kell fizetni kamatadót, de csak akkor, ha megtakarításos elemet is tartalmaz, illetve 10 évnél rövidebb futamidőre szól - mondta az InfoRádióban a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Marczi Erika szerint a szeptember 1-je előtt megkötött biztosításokra nem vonatkozik a 20 százalékos kamatadó.
Ha a kamatfizetés az első év után ténylegesen megtörténik, akkor a második évi kamat már kamatadó-köteles. Ha két évre kötöd le, és a kamatfizetés a második év végén történik, akkor az nem adóköteles.
tudja vki pontosan, hogy ha ma lekötöm a pénzemet 2 évre év pl 7%/év kamatra, akkor az első évi kamatom nem adózik de a második évi már igen hiába nem nyúlhatok hozzá csak a 2. év végén? hiszen az első kamatkifizetés az 1 év végén van vagy nem? most akkor mi van, mert érzem ezekben a definicókban bújik meg az ördög.
Az LTP-megtakarítás az állami 30%-os támogatás nélkül szvsz fabatkát sem ér. Nekem az a félelmem, hogy mi van, ha állam bácsi meggondolja magát és megvonja az évi max 72000 Ft támogatást? Mi a garancia, hogy nem?
"Kamatadó és akciós ajánlatok - NE DŐLJ BE! Elképesztő kreativitásra és etikátlan magatartásra vetemednek a bankok, kihasználva a közelgő kamatadót.
Nézzük részletesen, hogy mik a lehetőségek.
A betéti kamatok 6% körüli éves hozamot nyújtanak. Ebből jön le a 20% kamatadó, marad 4,8%. A különbség 1,2%. 1 000 000 Ft lekötése esetén 12 000 Ft. 10 000 000 Ft lekötése esetén 120 000 Ft. Egy év alatt. Ennyit spórolhat meg valaki ha 1-3 vagy akár még több évre elkötelezi magát.
De miért tenne ilyet bárki is, ha ez a minimális hátrány behozható más eszközökkel anélkül, hogy le kellene kötnie a pénzét?
Egy példa: jelzáloglevél. A hozam 6,6% és 7,2% között alakul és szeptember 1. előtti vásárlás esetén adózni sem kell utána. Bármikor eladható a tőzsdén. Teljesen kockázatmentes? Nem, mert ha a futamidő alatt az általános hozamszint nagyon megemelkedik, jelentős lehet a veszteség.
Részvény. Szinte minden évben megveri a betéti kamatot, bár jóval kockázatosabb is. De nem kell minden pénzünket ebbe tenni. Ha élünk az egyébként igen valószínű feltételezéssel, hogy kétszer akkora hozamot hoz hosszú távon a részvény, mint a betét, akkor elegendő 20%-ot részvénybe tenni. A matektól megkímélek mindenkit.
Abszolút hozamú alapok. Már több mint 3 van belőlük itthon is, de tanácsadó segítségével is bárki tud ilyet csinálni magának. Minden évben pozitív, inflációt lényegesen megelőző hozamra törekednek. A kockázat mértéke széles skálán mozog.
De ha valaki nem szeretne kockáztatni, akkor is vannak jobb lehetőségek: pénzpiaci alap, állampapír. Bármikor el lehet adni.
Na akkor nézzük a legaljasabb ajánlatot, a kamatadó kapcsán:
11%-os kamatot hirdetnek, adómentesen. Hamar kiderül, hogy ez csak a betéti részre vonatkozik, ugyanannyiért, amennyit betétbe tettünk, egy 3 éves futamidejű, vélhetően magas díjú alapba is kell fektetnünk, igaz legalább bármikor vissza lehet váltani. Az alap tájékoztatójából kiderül, hogy a 3 évre a 20% alatti hozam valószínűsége múltbéli adatok alapján majdnem 70%. Ennyi a valószínűsége, hogy éves szinten 6,26% alatt lesz a teljesítmény (tegyük hozzá: most éppen efelett vannak). De a helyzet rosszabb: a 11%-ot csak az első három hónapra adják. Sőt, ha 6 hónapon belül szükségünk van a pénzre, akkor 0%-ot, ha 6 és 18 hónap között, akkor 5%-os kamatot adnak csak. Összegezzük:
Elkerüljük a kamatadót, kb. évi 1,2-1,4%-ot. Viszont kapunk egy kiszámíthatatlan hozamú, de valószínűleg 6,26% alatt lévő éves hozamú, drága garantált alapot, 3 évre, pénzünk másik felével pedig 18 hónapra bele vagyunk kényszerítve egy átlagosnál alig valamivel jobb betéti konstrukcióba. A végső hozamról fogalmunk sincs, de valószínűtlen, hogy 7% felett legyen, és közben pénzünk egy részét még kis sem vehetjük. Tényleg megéri ez +1,2% adómegtakarításért? 1 000 000 Ft esetén 12 000 Ft-ért?
Mit csináljunk az ilyenek ellen? Szívesen segítek bárkinek egy-két rövid email erejéig díjmentesen is, de ha részletes információra kíváncsi, akkor az alábbit tudom ajánlani.
Tanfolyamot tartunk: "Hogyan nyerjük vissza a kamat és árfolyamnyereség adót?" címmel! Részletek ide kattintva!
Véleményem valamennyi pénzintézettől független, de továbbra sem tekinthető elfogulatlannak, még ha teljes mértékben igaz is. Kérlek, konzultálj más független tanácsadóval is.
sokan kifejezetten ajánlják a lakástakarékpénztárakat, mint kerülő út
az olyan konstrukciók a nyerők, amelyeket évekig nélkülözni tudsz, minél tovább, annál jobb
..egy kérdésem azért lenne: ha el fordítva sül el, és a megtakarításokat nem újrabefektetik, hanem inkább kiveszik még hitelt is vesznek fel rá, nem szív-e nagyobbat a bank?
ugyanis (úgy gondolom) ha egy kicsit is közvetlenebbül próbálnának a kamaton faragni..
illúzió, de példa: 5% helyett 6-ot adok betéti kamatnak, az reálértéken mondjuk ugyanannyi mintha nem is lett volna adó, akkor nem több ügyfél maradna, mint, aki ebből kifolyólag kiveszi a pénzét és hitellel kiegészítve jól befekteti nem pénzügyi alapba, hanem ingatlanba vagy hasonlóba??
nyilván a kisbefektetőkre megy ki a dolog, akik ezt pár százezerrel csinálják vagy az alatt, a hitel-es dolog kevesebbeket érint, de szerintem nem hülyeség
életbiztosítást és nyugdíj előtakarékosságot is mondanak a kamatadó kivédésére, ez is többnyire azt jelenti, hogy jön az ügyfél, felpakolja a kis pénzecskéjét és megy a biztosítóhoz (amit ugyanúgy egy bank "szponzorál", de effektíve kevesebb jut neki vissza)
Hasonlóan érzek...A bankok - nem egészen tisztességes módon - ki akarják használni a szeptember 1-i kamatadó bevezetését és új betétgyűjtési akcióba kezdtek. Ezek az ajánlatok elsősorban a befektetési jegyes-konstrukcióra terjednek ki, amelyek némelyike - például az ingatlan- vagy részvényalapos - kockázatos, másik részük - amiket Te is említesz - sovánka kamatozásúak. Mindenesetre az biztos, hogy méltatlanul nehéz helyzetbe hozta a kormány a lakosságot a kamatadó-törvény azon passzusával, amelyik csak az első kamatfizetést vonja ki a törvény hatálya alol (és nem a teljes kamatfizetési periódust a szeptember 1 előtt elhelyezett betétek esetében).
Kiváncsi lennék, hogy a kamatadó előtt gombamód megszaporodó új alapokból, kötvényekből, betétekből talált e valaki kedvére valót, mert én nem igazán.
Kimondottan azokra szorítkozva amellyek a kamat adó valamilyen formájú kedvezőbbé tételét híreszteli magáról
Eddig amiket néztem az a Cib-nél két betét 2 éves 2008b évi 7.0% és 3 éves 2009a 7.5-8.0% betétek.
hát nem tudom....
Ha mondjuk média tudomány szempontjából náézzük a dolgokat, fogadok egy ropogós ezresben arra hogy körülbelül oktober tájékán megjelennek az olyan tipusú banki reklámok a tv-ben hogy például 7+2% ezzel próbálva versenyképessé tenni az alapokat, fél év alatt felcserélődik a sláger bankibefektetéseket kivéve az összes szerintem és a nem sláger alapok, betétek stb, eszkőz értéke minimum 30%-al lemegy és az új formákban vándoroltatják.
A befektetési jegy az a befektetési alap 1 db egysége. Tehát amikor befektetési jegyet vásárolsz az egy befektetési alapba kerül bele!
A pénzpiaci alapnál is hadd igazítsalak ki:
Teljesen mindegy milyen nyiltvégü alapról beszélünk, a pénzpiaci alap ugyanugy működik minet egy részvény alap, vagy egy kötvény alap...
A hozam megállapítása az alábbi szerint működik:
Veszel 100.000 Ft-ért 100.000 db befjegyet 1 Ft-os áron. január 1-én.
Az alapkezelő minden nap megállapit hozzá egy napi árfolyamot,
január 2. 1,0001 Ft
január 3. 1,0002 Ft
stb...
Amikor eladod a 100.000 db befjegyedet az összeszozódik a napi árfolyammal.
100.000 db x 1,1000 =110.000 Ft Tehát 10.000 Ft hozamot realizáltál.
Tehát nincs semilyen alapnál napi hozamjóváírás, a hozam a vételi és az eladáskori árfoylam különbözetéből adódik. Tehát a gyakorlatban ez igazából árfolyam nyereség, jogi és adózási szempontból viszont kamatadónak minősül.
A lényeg, hogy aki 08.31.ig befektetési jegyet vásárol, és azt bármikor visszaváltja, nem kell utána adót fizetnie.
Még egy fontos dolog: Ha szept 1 után hozzáraksz a befjegyeidhez, attól még azt a menyniséget, amit előtte vettél nyugodtan visszaválthatod adó nélkül, akár több részletben is.
Tájékoztató egy másik banktól (nem teljesen meglepő, hogy a leginkább ügyfélvonzó jelszónak mostanában a kamatadó kikerülése tűnik, erre rá is gyúrtak a bankok rendesen):
Egyébként én alkotmány-ellenesnek érzem azt, hogy a törvény hatálybalépése elött elhelyezett betétek/befektetések után kamatadót kell fizetni. Remélem az Alkotmánybíróság is ilyen szellemben fog itélkezni.
Inkább konstrukció-függő: nyíltvégű befektetési jegyet töb bank is forgalmaz, ugyanúgy "sima" bankbetétet és befektetési alapot is. Egyébként itt van egy egész jó cikk a témáról: Kamatadó: teher a banknak, teher az ügyfélnek
Más a befektetési jegy és más a befeketetési alap: a nyíltvégű alapok befektetési jegyei azért mentesek a kamatadó alól, mert ott időközben (a visszaváltásig) nem írják jóvá a hozamot. Egy pénzpiaci alapnál viszont más a helyzet, ott akár naponta megtörténik a hozamjóváírás és így érvényes rá a kamatadó hatálya már szeptember 1-től.
CIB bank infója, mostann: aki az adó bevezetése előtti dátummal vásárol befektetési jegyet, annak ezeken nem kell adót fizetnie, akkor sem, ha évekig nem adja el őket (nyilván a mostani törvény szerint). Nekem ilyenem van. drBJ