Keresés

Részletes keresés

Fényhang Creative Commons License 2012.07.27 0 0 87

Igen, szeretem az ilyen hibakeresést, javítást.  :)

Ha érdekel, írj a címemre: mikisys.f@upcmail.hu

Üdv!

Előzmény: diavolo16 (86)
diavolo16 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 86

Sziasztok!

Segítséget szeretnék    kérni, mert nagy gondban vagyunk! Van olyan közöttetek vagy ismertek olyan szakembert, aki egy elromlott tápegységnek fel tudja deríteni a hibáját, és esetleg meg is tudja javítani úgy, hogy nincs semmien kapcsolási rajz, vagy leírás.

Akinek csak a leghaloványabb ötlete van kérem írjon! Elöre is köszönök minden segítséget!

white21 Creative Commons License 2008.07.12 0 0 85
Maximum emlékezetből! :D
Előzmény: andor_deszk (84)
andor_deszk Creative Commons License 2006.01.22 0 0 84

Sziasztok drágáim!

Nos, hogyan lehetnénk rálátással erre a rég említett honlapra?

Előzmény: szilva (77)
locsemege Creative Commons License 2006.01.12 0 0 83
És létezik fejlesztői környezet PIC-ekhez Linuxra is... (gputils)
Előzmény: klavi (82)
klavi Creative Commons License 2006.01.03 0 0 82

Én ugyanezt tudom elmondani az Atmel AVR ATmega kontrollerekről.

Egész kicsitől az egész nagyig megtalálható típusválaszték, emellett a perifériák szempontjából szoftverkompatibilisek egymással, az egyszer megírt modulokat fel szinte egy az egyben fel lehet használni a másik típusban.

Ingyenes C fordítót is lehet találni hozzá, amely több éves tapasztalatom alapján nagyon jól működik (WinAVR).

Előzmény: locsemege (79)
white21 Creative Commons License 2005.12.29 0 0 81

Szinte kihalt eme amúgy sem túl pörgős topic :(

Andor!!!! Hogy tehetted ezt kedvenceddel????

Üdv.: a zsombói

locsemege Creative Commons License 2005.06.11 0 0 80
... olvasgatni...
Előzmény: locsemege (79)
locsemege Creative Commons License 2005.06.10 0 0 79
A PIC-eknek nem véletlenül van sok fanja. Nagyon jó és egyszerű a hardware-e, nagyon stabil, elég nagy áramú meghajtói vannak (20..25mA), általában tartalmaz A/D konvertert, belső EEPROM-ot - futásidőben írható, olvasható -, timereket, flash programtárat, RAM-ot. Nagyon kényelmes eszköz, a programozása is egyszerű. Csak javasolni tudom, érdemes olvasgadni a katalógusát. Ráadásul nagyon hasonlóak egymáshoz, többnyire a perifériákban van különbség, így ha egyet megtanulsz, a többi már könnyen megy.
Előzmény: szilva (77)
szilva Creative Commons License 2005.06.10 0 0 78
Igen, ilyesmire gondoltam én is, de ha leírná az elképzelését, talán lehetne kiokoskodni valami megoldást rá.

Anno hűtőjavítás kapcsán (hőkapcsoló szétszedés-javítás összerakás miatt a hőkapcsolót kellett újrakalibrálni) csináltam egyszer hőmérőt (gyakorlatilag egy tranyó BE átmente volt az érzékelő, és egy rendkívül primitív, kondenzátortöltögetős-időmérős áramkör, sw-esen erősen megtámogatva), amit a hűtőtérbe bedugva az MCS51-es fejlesztői kártyámmal mértem és küldtem PC-re az értékeket, aztán másnap kiértékeltem, állítottam a hőkapcsolón, megint otthagytam egy napig, és így vagy 3 napon keresztül. Manapság meg a 20 lábú, 89C2051 és társaival az ilyesmi nagyon gyorsan és jól megoldható, összesen talán 6 lábon az LCD modul vezérlése is elmegy, és valami primitív billentyűzet lekezelése is.
Előzmény: locsemege (74)
szilva Creative Commons License 2005.06.10 0 0 77
Aha. Mint mondottam, PIC-vonalon nagyon nem vagyok képben, annál inkább MCS51-esben. Ott is vannak olyan, új, spéci fejlesztések, amikben talán találnék négy PWM-et, de szvsz aránytalanul drágák, már ha egyáltalán beszerezhetőek. Aztán meg ez egy amolyan kihívás is, vannak elsősorban Atmel 89C és 89S sorozatú chipjeim, de egyszer kibányásztam hulladék soros terminálokból vagy 50 garnitúra eredeti Intel 8032AH-t, a hozzá tartozó 27512-es EPROM-okkal és 6264-es SRAM-okkal egyetemben. Ezekre már rengeteg apróságot találtam ki, sok-sok amolyan ötletszinten, vagy próbapadon elkészült, de pl. a diplomamunkám is ilyenről szólt. Most, hogy a sulit befejeztem, próbálom összeszedni az elmaradásaimat ezekben a munkákban, lehet, hogy valami honlapot is össze lehetne ütni rá, mivel elég nehezen találok olyan emberkéket, akiknek hasonló az érdeklődési körük. PIC-eknek valahogy sokkal több "fanja" akad, ahogy észrevettem.
Előzmény: locsemege (75)
locsemege Creative Commons License 2005.06.10 0 0 76
Nem véletlenül kérdeztem, mert a DMA plusz hardware-t igényel, és csak igen nagy sebességeknél szükséges. Neked egy mikrokontroller kell.
Előzmény: andor_deszk (71)
locsemege Creative Commons License 2005.06.10 0 0 75
Van olyan PIC mikrovezérlő, amelyben 3, de talán olyan is, amelyban 4 hardware-es PWM van. Már úgy értem, hogy számlálók, komparátor - értelem szerűen digitális, a számláló értékét hasonlítja össze egy regiszterrel, meg a flip-flop, aminek a kimenetén megjelenik az impulzus szélesség modulált jel. Ezek az eszközök 10MHz-es kvarcot tudnak rezgetni, 4-szerező PLL szokott lenni bennük, egy utasítása - kivéve az ugrás - 4 órajel a belső 40MHz-ről, így 10MIPS-et tudnak. De nettó 1500Ft-ért kapsz már 30MIPS-es dsPIC-et is. Pl. PIC30F3013.
Előzmény: szilva (70)
locsemege Creative Commons License 2005.06.10 0 0 74
Szerintem a lakásának a fűtés szabályozásáról van szó.
Előzmény: szilva (73)
szilva Creative Commons License 2005.06.10 0 0 73
Igen, az ismerős, szvsz az összes ilyen karakteres modul arra az egy kaptafára készül. Még az is, amit nemrég vettem a Lomexben, és csak 10 pólusú kivezetése volt, aztán alapos megvizsgálás után próba-cseresznye alapon kitaláltam, hogy ez is a hagyományos bekötés szerint használható, csak a "felesleges" 4 bitet nem vezették ki.

Viszont továbbra sem igazán értem, miféle termosztátot akarsz csinálni, és hogyan jön képbe a memóriával vezérelt kijelző:)
Előzmény: andor_deszk (72)
andor_deszk Creative Commons License 2005.06.10 0 0 72

Van ez a (asszem) hitachi 1*16 karakteres, azt még régen mentettem, asszem, ez eléggé elterjedt fajta, láttam reklámokban is..

Szóval 4 v. 8 biten lehet billegtetni őnagyságát, a vezérlése nagyjából meg is van.

Előzmény: szilva (66)
andor_deszk Creative Commons License 2005.06.10 0 0 71
Hát, ha úgy hívják... IGEN!!!

Előzmény: locsemege (69)
szilva Creative Commons License 2005.06.10 0 0 70
Az, csak PWM sw-ből lesz, mert nincs 4 egyik eszközömben sem. Csináltam "pilot projektet", ahol egy csatornát vezéreltem, kb. 1kHz-es jelet tudtam előállítani úgy, hogy az infravevő és LCDmodul-vezérlő része is működött közben a dolognak. Sajna az 1kHz-re elég meredek szűrőt kellene csinálni, hogy ne jelenjen meg a kimeneten zajként, vagy pedig a frekivel kellene feljebb menni. Ha ugyanis a szűrő (jelen esetben egy RC tag) töréspontját nagyon alacsonyra veszem, hogy 1kHz-en elég nagy legyen a csillapítás, akkor marha lomhává válik a vezérlés, ami nagyon zavaró. 4 csatornánál a 4 szűrő, ha aktív, sok alkatrésszel lesz megépítve, meglehetősen elbonyoljtja az áramkört.

Most azt találtam ki, hogy 2 bites "D/A"-kat csinálok, és azon fogok PWM-ezni kis trükközéssel. Így eleve nem lesz a kimenő jelben nagyon nagy szintváltozás, mert mindig csak két szomszédos értéket kell váltogatni (elvileg ez 12dB nyereség), valamint a 2 bit miatt a PWM ciklus is rövidebb lesz (eredetileg 32 lépcsős vezérlést gondoltam, ha 1 biten megy a kimenet, akkor ez 32-es sw ciklust jelent, ha 2 biten, akkor pedig a negyede, azaz 8 hosszú ciklusok vannak. Mivel a ciklushossz-negyedeléssel a kapcsolási frek megy fel a 4x-esére, ugyananná l az elsőfokú szűrőnél ez a módosítás még 6dB-t jelent.

Ezen kívül természetesen gondolkozom még azon, hogy a processzort a maximális frekijén járatom (fejlesztésnél 11MHz-es kvarcok vannak a készülékeimben, az összes általam használt Atmel tudja a 24MHz-et, de van 33-as is), valamint elgondolkoztam egy csak a PWM-mel foglalkozó segédprocesszor beállításán a rendszerbe, ami nagyon szigorú, gépi ciklusra kiszámolt programot hajtana végre, és vagy soros porton vagy az egyik párhuzamos portján lehetne neki a csatornabeállításokat átlökni.
Előzmény: locsemege (68)
locsemege Creative Commons License 2005.06.09 0 0 69
Memóriával kijelzőt? Hogy mi? DMA-zni akarsz?
Előzmény: andor_deszk (63)
locsemege Creative Commons License 2005.06.09 0 0 68
PWM, majd azt azt követő aluláteresztő szűrő?
Előzmény: szilva (67)
szilva Creative Commons License 2005.06.07 0 0 67
Én egy ilyen "projektben" is benne vagyok, kiszemeltem magamnak a TDA1524-es, sztereo hangerő/hangszínszabályzót, próbapanelen van belőle összerakva egy munkadarab. Szerintem jó lesz, ha rendesen elkészül, no meg a vezérlése is. A vezérlése amúgy infrás lesz, mikrovezérlővel, és jelenleg a mikrovezérlőből kinyerendő 4, önálló analóg vezérlőfeszültség előállítása a legnagyobb gondom, de már látni vélem a megoldást.
Előzmény: Rétisas (48)
szilva Creative Commons License 2005.06.07 0 0 66
Miféle termosztátot, azaz mit akarsz csinálni?:) Sztem programozottan a legolcsóbb, nem hiszem, hogy egyéb módokon nem túl bonyolult áramkörrel tudnál LCD-t vezérelni. Apropó: milyen LCD-re gondoltál? Sima, számkijelzésűre, vagy karakteres modulra?
Előzmény: andor_deszk (63)
szilva Creative Commons License 2005.06.07 0 0 65
Ja, Atmelt, MCS51-eseket. Épp most volt egy jó kis levelezésem a gyárral:) Készül az égetőmű, a v0.1 már ketyeg:) Mi érdekel még?
Előzmény: andor_deszk (26)
white21 Creative Commons License 2005.05.17 0 0 64
 Ja! Andor úrnak BULDOG NEVENAPJÁT!!!
andor_deszk Creative Commons License 2005.05.17 0 0 63

Egye fene!

Szóval termosztátot kellene összeütni, esetleg lcd-vel.

Ötletek?

Csak kontrollerer lehet megoldani?

Vagy memóriával is meg-e lehetne-e hajtani kijelzőőőőőőőőőőőőőt?

regards

white21 Creative Commons License 2005.05.14 0 0 62
Azthiszem találtamegy kihalófélbenlévő topicotamit felrázhatnatunya tulaja... :)
andor_deszk Creative Commons License 2005.02.21 0 0 61

ó, persze nyugodtan!

(fbs?)(esetleg pici darab gyanta?)

Előzmény: -Almos- (60)
-Almos- Creative Commons License 2005.02.10 0 0 60
Kicsit megsütottem az alaplapom, így egy szál átégett (más nagyon remélem hogy nem), forrasztottam a helyere egy darab vezeteket, eddig ok. Viszont szeretnem valahogy rogziteni a forrasztasi pontokat, nehogy eltorjenek. Mivel sziloplaszt van keznel, erre gondoltam :) A problema csak az, hogy ez ilyen ecetes/gombaolos sziloplaszt, nem eszi meg ez az alaplapomat?
andor_deszk Creative Commons License 2005.01.11 0 0 59
Jajj! Bocsi, de xycy@freemail.hu, !
Előzmény: jóvanezígy (58)
jóvanezígy Creative Commons License 2005.01.10 0 0 58
ímél ment (a "f1976@freemail.hu"-ra)
Előzmény: andor_deszk (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!