Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 4 órája -1 0 6203

Katolikus  Biblia  lexkon. 

teremtés és fejlődés,  teremtés és evolúció.

( Jó olvasást és tanulást mindenkinek.)

János evangélium:1 :fejezet: 1-5 v

1 Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, 2 ő volt kezdetben Istennél. 3 Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. 4 Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága. 5 A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel.

Kolosszé:.1: 14-20 v

Az apostol és az egyházközség kapcsolata.

Krisztus isteni méltósága. 14 Benne nyertük el a megváltást, bűneink bocsánatát. 15 Ő a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte. 16 Mert benne teremtett mindent a mennyben és a földön: a láthatókat és a láthatatlanokat, a trónusokat, uralmakat, fejedelemségeket és hatalmasságokat. Mindent általa és érte teremtetett. 17 Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn.
 18 Ő a testnek, az Egyháznak a feje. Ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy övé legyen az elsőség mindenben.
19 Úgy tetszett (az Atyának), hogy benne lakjék az egész teljesség, 20 s hogy általa békítsen ki magával mindent a földön és a mennyben, minthogy Ő a kereszten vérével békességet szerzett.

Zellem Estelen Creative Commons License 5 órája 0 0 6202

Tinéktek kiáltok, férfiak; és az én szóm az emberek fiaihoz van!

Értsétek meg ti együgyűek az eszességet, és ti balgatagok vegyétek eszetekbe az értelmet.

Halljátok meg; mert jeles dolgokat szólok és az én számnak felnyitása igazság.

Mert igazságot mond ki az én ínyem, és útálat az én ajkaimnak a gonoszság.

Igaz én számnak minden beszéde, semmi sincs ezekben hamis, vagy elfordult dolog.

Mind egyenesek az értelmesnek, és igazak azoknak, kik megnyerték a tudományt.

Vegyétek az én tanításomat, és nem a pénzt; és a tudományt inkább, mint a választott aranyat.

Mert jobb a bölcseség a drágagyöngyöknél; és semmi gyönyörűségek ehhez egyenlők nem lehetnek.

Én bölcsesség lakozom az eszességben, és a megfontolás tudományát megnyerem.

suta3 Creative Commons License 17 órája 0 0 6201

"Monda Jézus: Vegyétek el a követ. Monda néki a megholtnak nőtestvére, Mártha: Uram, immár szaga van, hiszen negyednapos. Monda néki Jézus: Nem mondtam-é néked, hogy ha hiszel, meglátod majd az Istennek dicsőségét? ...És mikor ezeket mondá, fenszóval kiálta: Lázár, jőjj ki! És kijöve a megholt, lábain és kezein kötelékekkel megkötözve, és az orcája kendővel vala leborítva. Monda nékik Jézus: Oldozzátok meg őt, és hagyjátok menni.

Sokan hivének azért ő benne ama zsidók közül... Egybegyűjték azért a papifejedelmek és a farizeusok a főtanácsot, és mondának: Mit cselekedjünk? mert ez az ember sok csodát mível. Ha ekképpen hagyjuk őt, mindenki hinni fog ő benne: és eljőnek majd a rómaiak és elveszik tőlünk mind e helyet, mind e népet... Ama naptól azért azon tanakodának, hogy őt megöljék." (Jn 11:39-40, 43-45,47-48, 53)

Előzmény: Elminster Aumar (6199)
suta3 Creative Commons License 18 órája 0 0 6200

Elgondolkodtató, hogy megvártad a Zellem Estelen-el folytatott beszélgetés végét. De neked is megválaszolok, ha Isten megsegít, hiszen ezt ígértem.

"Egyszer próbáld ki és majd rájössz, mekkora baromság, amit János ír. :)"

Kiharcolt pozicióddal büszkélkedó embernek látszol. Olyan ember lehetsz, akinek okai vannak a Biblia ellen küzdeni. De ezek az okok nem a bibliai igazságok ellen szólnak, hanem az olyan emberek ellen, akik a hatalmi céljaikhoz felhasználták a Bibliát is. Őket az ellenségeidnek tartod, mert az életed során csak a pusztításukat láttad. De látnod kell, hogy a sok hazug között még akadnak olyan emberek is, akik ragaszkodnak a szeretethez és az igazsághoz. Mondhatnám úgy is, hogy a sok álvallásos ember miatt sohasem láttad meg a Biblia valódi üzenetét. S bár érteni vélem, hogy miért futsz önszántadból a 60 fokos sivatagban, mégis jó egészséget kívánok neked szellemileg, és testileg is.

Előzmény: pudingman (6197)
Elminster Aumar Creative Commons License 19 órája 0 0 6199

"Teljesen hihető, hogy egy ilyen melegben rothadó hullát 4 nap után feltámaszt."

Itt egy komoly hibát te is elkövetsz: a mai ismereteinkből extrapolálsz vissza a múlta. És ez hiba.

Az ókorban nem volt olyan egyértelmű és biztos kritériumrendszer, mint ami manapság használatban van a mentősök és az sürgősségi orvosok körében. Akkoriban is nyilvánvaló volt a legtopább megfigyelőnek is, hogy ha a delikvens feje egy méterrel távolabb van a testtől vagy ha az összes bele ki van forgatva és undorító bűzt áraszt, akkor az az ember biztosan halott. Viszont amikor a test ép, akkor nagyon megbízhatatlan volt a korabeli lehetőség a halál beálltának megállapításához. Emiatt pedig olyan embereket is gyakran halottnak tekintettek, aki igazából nem volt agyhalott. És aztán szerencsés esetben "feltámadt". Ezért aztán a korabeli tapasztalat az volt, hogy szabad és könnyű az átjárás az élő és a holt között (már ha nem zúzta a a fejedet agyvelő és csontszilánk masszává egy hatalmas kődarab), és ebből jött az a közkeletű elképzelés, hogy nem is olyan nagy "csoda" feltámasztani egy decens holtat. Szinte mindenki életében előfordult legalább egy nevezetes eset, amikor a "holt"-nak gondolt ember feléledt.

Tehát a "feltámadás" közismert korabeli jelenség volt. Ezen senki sem akadt ki, maximum akkor fakadtak ki, hogy "Menjél már a hülyeségeddel!" amikor valaki arról erősködött, hogy egy ház tűzében elégett ember bizonyisten feltámadt. És mivel a "feltámadás" mindenki szerint egy valós jelenség volt, ezért a csoda jellegét maximum azzal lehetett a Jézus-mesében kihangsúlyozni, hogy beleírták: többnapos oszló hulla volt a delikvens. Mert arról mindenki jól tudta, hogy nem támad fel úgy, ahogy Nathaniel nagybácsival történt, aki három napig volt halott (már fel is ravatalozták, és a siratókat toborozták a temetéshez), amikor hirtelen feltámad, csupáncsak a bal végtagjait nem tudta használni meg eltorzult az arca, mert a bal oldala teljesen lebénult. De újra élt!

Előzmény: pudingman (6197)
Zellem Estelen Creative Commons License 20 órája 0 0 6198

Nézd, már magam is beláttam, hogy felesleges veled a párbeszéd.

Doktrinált vagy egy ókori hitrendszer által, miközben még fogalmi zavarokkal is bírsz.

Sok értelmes ember is lehet hívő, de egy fundi sem elég értelmes, hogy fundiságát az ismeretei felülírják.

Engem érdekel a Biblia. Egy korát, az emberek gondolkodását ragyogóan tükröző mitológiai mű.

És az is nagyon érdekel, hogy miként vélheti sok kortársam valósnak, a képtelenségeit, mesés figuráit.

Nem tagadhatod, hogy a fundi körökben a "lapos Föld", a "fiatal Föld", a baraminológia áltudománya, a kreás és I.D. elképzelések jellemzőek.

Az evolúciót tagadják, még a katolikus egyház, és a pápák hozzáállása ellenére is.

Nyilván sokat kaptál az arcodra, mert személyes támadásnak vélsz, minden tárgyszerű megállapítást.

A te gondod, semmi közöm hozzá.

Rövid eszmecserénkből is fenyegetődzéssel lépsz ki, ami szintén árulkodó.

Én inkább további erőt és energiát kívánok számodra, hogy téveszméidet megőrizhesd, és dédelgethesd, ha számodra úgy teljes az életed.

A világ elhalad melletted, de nem kell, hogy érdekeljen.

Sok sikert a hited őrizgetéséhez, legyen támogatód hited alanya!

Előzmény: suta3 (6195)
pudingman Creative Commons License 21 órája 0 0 6197

"Mindig is gyűlölted a vallásos világot. Hogy miért, abba nem mennék bele, hiszen azt csak te tudod, hogy milyen traumák értek az életed során."

Mi van, személyeskedünk? Igen, a valláskárosultaknak nagy trauma lenne, he tudnának gondolkozni, az biztos! :) Gyerekként a nagyon buta nagymamám és anyám cipeltek Angyalföldön a Huba utca, Rózsafa utca sarkán található templomba. Az tényleg trauma volt, mert már akkor éreztem, hogy milyen gyalázatos vallás a kereszténység. Később elolvastam a bibliát és nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, ennyi butaság láttán. 

A fasizmust, kommunizmust, kereszténységet megvettem, hányingerem van tőlük, de nem gyűlölőm, mert csak azt tudom gyűlölni, amit valamikor szerettem. :)

Jó, akkor beszélgessünk a bibliáról: erről mi a véleményed? 

János40
Jézus azonban ezt mondta neki: Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét? 41 Elvették tehát a követ, Jézus pedig felemelte a tekintetét, és ezt mondta: Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. 42 Én tudtam, hogy mindig meghallgatsz, csak a körülálló sokaság miatt mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem. 43 Miután ezt mondta, hangosan kiáltott: Lázár, jöjj ki! 44 És kijött a halott, lábán és kezén pólyákkal körülkötve, arcát kendő takarta. Jézus szólt nekik: Oldjátok fel, és hagyjátok elmenni!

Én már kb. negyvenszer futottam a sivatagban. Majdnem mindig decemberben, januárban, amkor a napon csak 45-50 fok van de egyszer szeptemberben a Sínai félszigeten futottam 130 km-t, 58 és 62 fokban. Biztos nincs fogalmad, hogy ez milyen meleg. Egyszer próbáld ki és majd rájössz, mekkora baromság, amit János ír. :)

Teljesen hihető, hogy egy ilyen melegben rothadó hullát 4 nap után feltámaszt. De ha ez sikerült neki, akkor miért nem támasztotta fel a többi halottat? Talán unszimpatikusak voltak? :))

A második kép Nyugat-Thébában készült, a Királyok völgye mellett. Rabok dolgoztak a sivatagban és a börtönőr fényképezett. 

Előzmény: suta3 (6170)
11_11 Creative Commons License 25 órája -1 0 6196

Jézus, a világ világossága. Jézus isteni küldetésének bizonyítékai .

János evangéliuma:9. fejezet: 1-..41 v  ( 1-22, 28, 36,  v)

A vakon született meggyógyítása

1 Egyszer útközben (Jézus) látott egy vakon született embert. 2.Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született?” 3„Sem ez nem vétkezett – felelte Jézus –, sem a szülei, hanem az Isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk. 4 Addig kell végbevinnem annak tetteit, aki küldött, amíg nappal van. Eljön az éjszaka, s akkor senki sem munkálkodhat. 5Amíg e világban vagyok, világossága vagyok a világnak.” 6 Míg ezeket mondta, a földre köpött, nyálával sarat csinált, s a sarat a vak szemére kente, 7 majd meghagyta neki: „Menj, mosakodj meg a Siloe tavában.” Ez annyit jelent, mint: „küldött”. Az elment, megmosdott, s amikor visszatért, már látott.    8 A szomszédok és akik azelőtt koldulni látták, megkérdezték: „Nem ez az, aki itt ült és koldult?” 9 Némelyek azt állították: „Igen, ez az”, mások ellenben tagadták: „Nem az, csak hasonlít hozzá.” De ő kijelentette: „Én vagyok az.” 10 Erre megkérdezték tőle: „Hogyan nyílt meg a szemed?” 11 Elmondta nekik: „Az az ember, akit Jézusnak hívnak, sarat csinált, a szememre kente s meghagyta: Menj, mosakodj meg a Siloe tavában. Elmentem, megmosdottam, és látok.” 12 Erre megkérdezték tőle: „Hol van?” „Nem tudom” – felelte.
   13 Az imént még vak embert elvitték a farizeusokhoz, 14 mert az a nap, amikor Jézus sarat csinált, és megnyitotta a szemét, szombati nap volt. 15 A farizeusok is megkérdezték tőle, hogyan nyílt meg a szeme. Elmondta nekik: „Sarat tett a szememre, megmosdottam, és látok.”
16 A farizeusok közül némelyek így vélekedtek: „Ez az ember nem Istentől való, hisz nem tartja meg a szombatot.” Mások ellene vetették: „Hogyan tehet bűnös ember ilyen csodát?” Így szakadás támadt közöttük. 17 Azért hát tovább faggatták a vakot: „Mit tartasz arról, aki visszaadta a szemed világát?” „Azt, hogy próféta” – felelte. 18 De a zsidók sehogy se akarták elhinni, hogy vak volt, és hogy visszanyerte a szeme világát, azért odahívták az imént még vak embernek a szüleit, 19 és őket faggatták: „A ti fiatok? Azt mondjátok róla, hogy vakon született! Hogy lehet akkor, hogy most lát?” 20 Szülei ezt válaszolták: „Azt tudjuk, hogy a mi fiunk, és hogy vakon született. 21 De hogy most miképpen lát, azt nem tudjuk. S azt sem tudjuk, ki adta vissza a szeme világát.
Kérdezzétek meg tőle magától, hisz megvan hozzá a kora, mondja el maga.”..
22 A szülők azért beszéltek így, mert féltek a zsidóktól. A zsidók ugyanis elhatározták, hogy azt, aki Messiásnak vallja, kizárják a zsinagógából…..28 Erre becsmérelték, s azt mondták neki: „Légy a tanítványa te! Mi Mózes tanítványai vagyunk….36„Ki az, Uram – kérdezte az ember –, hogy higgyek benne?”.

suta3 Creative Commons License 25 órája -1 0 6195

"Az idecitált példádban, egy bibliai szerző képzelt párbeszéde zajlik..."

Ez megint csak egy olyan állításod, amit nem tudsz bizonyítani. Bár tudom, hogy többször is olvashattad e részeket is, de nagyon nem mindegy, hogy miért olvassuk:
1. Kötelező tananyag.
2. Hibát keresek benne, mert minden keresztény az ellenségem.
3. Kíváncsiság, mert sokan beszélnek róla.
4. Az igazság kutatása.
5. Töltekezés, mert belelátott a szívembe.
6. A remény visszaszerzése, mert már elfáradtam.

"Azoknak hinni botorság, míg korod képzett és tanult tudósainak természetes."

A legkiválóbb tudományos és művészi körökben is vannak olyan vallásos emberek, akiknek a munkája globálisan elismert. Gondolom őket nem kell figyelembe venned, hiszen az kérdéseket vetne fel számodra.

""Lapos Földes" is vagy?... Már ha némi tudása van. Neked meg az általános iskolás szintjét sem érheti el..."

Továbbra is csak személyeskedsz az érvek hiányában, ezért most befejeződik a párbeszédünk. Téged nem a Biblia érdekel, hanem az, hogy miképpen lehetne belekötni azokba az emberekbe, akiknek fontosak a bibliai igazságok. Ebbe én nem fektetek további energiát. Arra kérlek, hogy ez irányú tevékenységedhez keres fel más topikokat, amelyeknek kifejezetten ez a témája, és ott tőlem nyugodtan marhatjátok egymást. Ígérem, hogy el sem fogom olvasni.

Ha továbbra is személyeskedéssel offolod ezt a topikot, akkor a moderáció segítségét fogom kérni.

Előzmény: Zellem Estelen (6194)
Zellem Estelen Creative Commons License 30 órája 0 1 6194

Az idecitált példádban, egy bibliai szerző képzelt párbeszéde zajlik Istent, mint mitológiai főszereplő és Jób, mint képzelt alak között.

"Lapos Földes" is vagy? Alap, oszlop, sarokkő?

:-O:-P:-)

Az súlyos állapot napjainkban, ahogy a "fiatal Föld" elképzelés is.

És nem is értem miért, hiszen te magad írtad hibásan, a Biblia "teremtési sorrendjét" napok szerint. A Biblia elsőnek a Földről beszél, 4. nap jönnek a Nap, Hold és az univerzum, ami sík hülyeség.

Miket hordasz itt össze?

Én adtam meg a galaxisok számát, hány csillag van cirka a Tejút rendszerben! És megkérdezed, hogy " Azt gondolod, hogy az univerzum annyiból áll csak, ami a Földről látható?"???

A Bibliában sok képtelenség, és lehetetlen dolog van leírva, mesés lényekkel.

Ilyenek nem léteznek, nem igazak! Ahogy a görög mitológia egyes dolgai sem. Ilyen a műfaj!

Fantazmagória az alapja.

És ez nem hit, hanem tudás kérdése.

Az ókori és ismerethiányos szerzőknek fogalma sem volt még arról sem, hogy a Föld kering a Nap körül!

Józsué 10:12-14 Karoli Bible 1908 : És megálla a nap az égnek közepén és nem sietett lenyugodni majdnem teljes egy napig. 

Amit a Biblia a Teremtés könyvében leírt, azt a tudomány már mind meghazudtolta, totál téves. /nem beszélve arról, miféle entitás csiribázna, varázsolna!

Az cefet ciki, ha nem vagy tisztában ezzel...

:-(

Én nem holmi érzelmekre, alaptalan hitre építem a nézeteimet, hanem korom tudományos ismereteire. Nagy különbség!

Nyilván, fundamentalista nézeteid az ismerethiánynak tudhatók be.

Olvass a témában!

https://criticalbiomass.blog.hu/2006/07/20/a_ketoldali_szimmetria_eredete

https://hamuesgyemant.hu/tudomany/szimmetrikus-evolucio

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szimmetria_(biol%C3%B3gia)

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9toldali_szimmetri%C3%A1j%C3%BA_%C3%A1llatok

De a lényeg: Nem vallhat a korunk embere, olyan nézeteket, amit ismerethiányos és ismeretlen emberek ötöltek ki!

Az ókori szerzőknek a Föld élővilágáról, a kontinenseiről, a Föld élővilágáról elenyésző információjuk, tudások sem volt.

Azoknak hinni botorság, míg korod képzett és tanult tudósainak természetes.

Ami bizonyított, és bárki számára ellenőrizhető!

Már ha némi tudása van. Neked meg az általános iskolás szintjét sem érheti el, ahogy látom, mivel ókori szintre redukálódik.

Előzmény: suta3 (6193)
suta3 Creative Commons License 1 napja 0 0 6193

"...a Föld, majd a flóra és fauna, aztán Nap és Hold, majd a csillagok!"

"Majd felele az Úr Jóbnak a forgószélből és monda: Ki az, aki elhomályosítja az örök rendet tudatlan beszéddel? Nosza övezd fel, mint férfiú derekadat, én majd kérdezlek, te meg taníts engem! Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat! Ki határozta meg mértékeit, ugyan tudod-é; avagy ki húzta el felette a mérő zsinórt? Mire bocsátották le oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét; Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának?" (Jób 38:1-7)

A Föld teremtésekor Isten fiai már együtt örültek. De vajon hol, ha előtte nem létezett semmi? Azt gondolod, hogy az univerzum annyiból áll csak, ami a Földről látható?

"...mindezek a mai ismereteink szerint kitalációk."

Ismeret? Hogy a Bibliában leírtak nem igazak? Az csak hit. Pont olyan hit, mint a hívőké. És azért csak hit, mert bizonyítani egyiket sem lehet.

A evolúcióval kapcsolatban csak egy kérdésem lenne. Mi magyarázza az emberek és az állatok testének szimmetriáját? Véletlenül így alakult? Evolúció, vagy teremtés. Itt sem bizonyítható egyik sem. Bármelyiket is vallod, mindkettőhöz hit kell.

Előzmény: Zellem Estelen (6191)
Zellem Estelen Creative Commons License 1 napja 0 0 6192

Nehezen hihető.

Majd annyira, mint a mustármagnyi hit az képes hegyeket mozgatni:-)

Gyakorlatilag 35 milliárd ember méricskélése a feladat, akik más s más korok gyermekeiként, más és már erkölcs, morál révén éltek.

És ugye szerethet valaki annyira, hogy akár ölni is képes legyen.

Na, meg az ember életének az értéke is más más volt koronként, és más hitrendszerben.

Ezen még az Istennek is nehéz lenne eligazodni!

Hiszen a vallás az átalakítja a gondolkozást:

"Az amazoniai őserdőkben élő wari-k pl. szertartásos körülmények közt sütötték meg és fogyasztották el törzsük elhunyt tagjait, akiknek lelke így a törzsben élt tovább. Az ilyen "temetést" tekintették a legnagyobb tiszteletnek. A civilizációval való kényszerű találkozás után a wari-k szokásukat kénytelenek voltak feladni. Beth A. Conklin etnográfus az "Emésztő gyász" című könyvében írja le egy wari házaspár lelkiállapotát gyermekük halála után. A szülők azon búslakodtak, hogy gyermekük most egyedül van a hideg földben, míg ha régi szokás szerint megehették volna, most nem feküdne ott magára hagyva, és ők meg nem gondolnának bánkódva a testére."

Lám a szeretet!

:-(

Az "ítélet napja"?

Ha hiszed miként képzeled?

Előzmény: suta3 (6189)
Zellem Estelen Creative Commons License 1 napja 0 0 6191

Nekem frappánsnak tűnt tőled átvennem a mondatodat.

De lényegtelen.

A lényeg, az az, hogy belegondolás nélkül elfogadsz mindent a Biblia alapján.

Amibe még olyan tárgyi tévedés is beletartozik, mint:

"A Biblia szerint már létezett a világ a Föld megteremtése előtt is."

Hiszen:

Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égbolton, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és jelezzék az ünnepeket, a napokat és az esztendőket, és legyenek világító testekként az égbolton, hogy világítsanak a földre! És úgy történt. Megalkotta Isten a két nagy világító testet - a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal, és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjszaka - és a csillagokat. Az égboltra helyezte őket Isten, hogy világítsanak a földre, és uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és válasszák el a világosságot a sötétségtől. És látta Isten, hogy ez jó. Így lett este, és lett reggel: negyedik nap.”

– I. Móz 1: 14-19

Vagyis a Föld, majd a flóra és fauna, aztán Nap és Hold, majd a csillagok!

:-O:-P

Nyilván hiszed az angyalok, az ördögök, démonok létezését is, más mesebeli lényekét.

Ádámot és Évát is, noha mindezek a mai ismereteink szerint kitalációk.

Ha kitalációk tömkelegét tartalmazza, az bizony lényeges, mivel már nem vehető komolyan.

Egy mitológiai mű.

Ahogy a görög mitológia is irodalmi alkotás. Aztán ami abban van írva, azt nem hiszed el.

Pedig, ha egy Isten hattyú alakjában termékenyít meg egy nőt, míg a másik szellemként, attól mind a kettő a képtelenség kategóriája.

Ahhoz képest már elenyésző a biológia megbaszcsizása révén elhinni, hogy egy ragadozó, dögevő füvet majszol, a madarak nem esznek rovarokat, vagy a ragadozó hal a másikat.

Adja magát, hogy az evolúciót sem fogadod el. A baraminológia áltudománya és a kreacionizmus nyilván.

Vajon a "fiatal Föld" (cirka 6000 éves kora) teória is alap számodra?  

Szóval a részletek figyelmen kívül hagyása, és a korunk ismereteinek elvetése kell a hitedhez?

Mi a fontos, a lényeges, ha a főhős létének mikéntje kérdéses?

Előzmény: suta3 (6188)
11_11 Creative Commons License 1 napja 0 0 6190

Suta 3. 

Igen.

1 Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. 2 Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. 3 Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom a testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem. 4A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély.
8A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik.

13  Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet. ( 1 Korint:13: 1-4, 8, 13 v)

Előzmény: suta3 (6189)
suta3 Creative Commons License 1 napja -1 0 6189

Abban hiszek, hogy az ítélet napján mindenki a szeretet mércéjével lesz megmérve.

Előzmény: 11_11 (6159)
suta3 Creative Commons License 1 napja -1 0 6188

"Ha Isten a teremtésben a szavával képes "teremteni" és az állatok a növények egyből készen pattannak elő, az ember esetében miért nem volt képes erre?"

Azt gondolom, hogy a fontosabb részek bővebben vannak ecsetelve.

"Évát miért nem "porból" alkotta, miért volt szükség Ádám csontjára?"

Ennek két oka is lehet szerintem:
1. Szeresse Ádám, hiszen testéből való test.
2. Ádám később ne okolhassa Istent az elbukásért, mondván: Kit adtál mellém?

"Ha az Édenben nem volt halál, akkor a nagy hal nem ette meg a kis halat? A növényeken a rovarok és a bogarak elszaparodtak, mert a madarak nem ették meg őket?"

Ha minden "igen jó" volt, akkor miért ették volna meg egymást az állatok? És egy ilyen kertben miért ne tudott volna egy Teremtő egyensúlyt tartani?

"Ádám és Éva kapott szúnyogcsípést, kullancsot?"

Szerintem nem.

"A kígyó az mit evett az Édenben?"

Nem látom lényegesnek.

"A Biblia szerint a Föld volt az első objektum? Nem?"

A Biblia szerint már létezett a világ a Föld megteremtése előtt is.

"És Vajon él még? (ha élőlény) Működik még? Azt ki tudja?"

Ha lehet hinni abban, hogy ilyen sokat bajlódott velünk, megalkotott és megbékített bennünket önmagával, akkor a többi ígérete is lehet valóság.

"Erre a bevezetőre azért volt szükség, mert szerintem ezen ismeretek nélkül  csak téves következtetések vonhatóak le válaszok hiányában Istenről."

Nem szeretem, ha plagizálnak , de ha nincsenek saját ötleteid, akkor érthető.

Előzmény: Zellem Estelen (6187)
Zellem Estelen Creative Commons License 1 napja 0 0 6187

Rohansz mint az elszabadult hajóágyú.

"Kiderül-e a Bibliából, hogy Isten élőlény?"

Igen."

Miből? Honnan?

Az űrben -273Ca hőmérséklet. Miként állja egy élőlény? Hogyan képes azt bejárni, amit a fény és milliárd évek alatt képes megtenni?

(Csak a Tejúton keresztül 200 000 évig utaznál ha képes lennél fénysebességgel haladni! És hány galaxis létezik, milyen távolságokra?)

Miféle lénynek van ilyen fizikuma? Miféle lénynek lehet akkora agya, ami a világűr teremtéséhez szükséges? Hány csilliárt Petabite?

(Az emberi agy arányosan akár tízszer több energiát is felemészt, mint a test többi része. Átlagosan a bevitt üzemanyag 20 százalékát fogyasztja el még a pihenés idején is.) Egy ilyen agy miből és honnan nyerne energiát élőlény esetében?

"Mivel táplálkozik?"

Számomra lényegtelen."

Lényegtelen, hogy istened, ekkora aggyal, honnan nyeri az energiát? Percenként több oldal szalonnát eszik? Mit? És hogyan?

Egyáltalán miféle anyagból van, és van-e anyagcseréje?

Vagy nem is élőlény, és villannyal működik? Vagy fúzióval, mint a Nap?

Mi van ha sosem jelent meg a Földön, csak hologramja volt? 

Vagy az az igazság amit sok hívő állít, hogy nincs is anyagból? Akkor hogyan gondolkozik, érez? 

"Mitől van neme?"

Mitől? Nem inkább miért?

Miként lehet neme, ha nincs sem külső, sem belső nemi jellege? 

Miért "Úr" "Atya" akkor? Mi van ha Hölgy, Lédy?

Ki mesélné ezt el?

"Ha Isten a "kezdetekben" egyből képes volt "teremteni", honnan szerezte a tudását, miként lehetett tapasztalata, hogy képes volt megítélni jó amit teremtett?"

Talán úgy, hogy nem a földdel kezdte a "pályafutását".

Ezt mire alapozod?

Mivel szarul sikerült ez az első próbálkozása, ha jól akkor már csinált másikat?

Mi alapján döntjük el, hogy rossz? Jöhet egy bazi nagy objektum, és oda a Föld, a kedves munkája? Vagy mert ennyi sok nyűt, férget, poloskát, kullancsot, bacilust és vírust teremtett? 

Vagy külön házalt a "teremtéssel" galaxisonként, és ügyesedett mire ideért, de csak ennyire?

A Biblia szerint a Föld volt az első objektum? Nem?

Vagy innen az elkefélés, hogy előbb varázsolt növényeket, mint a Napot készítette?

Biztos az is furcsa számodra, hogy itt 6 napot "munkálkodott", noha 1 nap alatt köré rittyentette azt a világegyetemet, amibe csilliárd számban vannnak olyan bolygók, mint a Föld?

( A Tejút a mai becslések alapján 100-400 milliárd csillagból áll, és ahhoz vedd a körülük keringő bolygókat! És ezt szorozd meg 2 billió galaxissal!)

Ezt egy Isten csinálta? Ki számolta meg Istent?

És Vajon él még? (ha élőlény) Működik még? Azt ki tudja?

Erre a bevezetőre azért volt szükség, mert szerintem ezen ismeretek nélkül  csak téves következtetések vonhatóak le válaszok hiányában Istenről.

Előzmény: suta3 (6186)
suta3 Creative Commons License 2 napja -1 0 6186

"Isten "szabad akaratot" adott nekik."

Szabad akaratot? Azt nem. Szabad választási lehetőséget kapott az ember. A fa is ezért került a kertbe, eldönthette, hogy mit választ.

"Kiderül-e a Bibliából, hogy Isten élőlény?"

Igen.

"Mivel táplálkozik?"

Számomra lényegtelen.

"Mitől van neme?"

Mitől? Nem inkább miért?

"Ha Isten a "kezdetekben" egyből képes volt "teremteni", honnan szerezte a tudását, miként lehetett tapasztalata, hogy képes volt megítélni jó amit teremtett?"

Talán úgy, hogy nem a földdel kezdte a "pályafutását".

"Miért kedvesebb számára az égett állati termékek szaga, mint az égetett növényeké?"

Rendben. Kezdjük ott, hogy az Ószövetség egy olyan történet, ahol Isten kiválaszt egy népet. Ezt azért teszi, hogy bebizonyítsa: nem lehet ezzel a módszerrel visszaterelni az emberiséget a szeretet útjára, hiszen hiába ad kézzelfogható bizonyságokat a létezéséről, az emberi vezetők hibáiból (is) a nép nem tér vissza a jó útra, hanem csak félni fog Istentől. Mikor már mindenki láthatja, hogy ez az út nem járható, akkor nem érheti Istent az a vád, hogy ezzel miért nem próbálkozott. Ekkor megszületik az Újszövetség, ahol Isten világosan kijelenti, hogy megszűnt a zsidó nép kiválasztottsága, mert nem vitte el a szeretet útját a többi nép számára. Ettől kezdve minden ember (származástól függetlenül) meg van szólítva az Új szövetség által, hiszen ez már nem egy nemzettel lett megkötve, hanem minden emberrel, aki hajlandó megismerni Isten valódi jellemét.

Erre a bevezetőre azért volt szükség, mert szerintem ezen ismeretek nélkül téves következtetések vonhatóak le a kérdésedből. És a válasz a kérdésedre: Az Ószövetség, ahol az emberek nem ismerték Isten valódi jellemét, sok olyan durva mozzanatot tartalmaz az emberek megkeményedett lelke miatt, ami az újszövetségi történések előképe volt. Jézus kereszthalálát nem lehetett előre bemutatni egy marék fű elégetésével, hiszen az értéktelen dolog volt már akkor is. Isten a legféltettebb kincsének, az egyszülött fiának a halálát engedte meg, hogy meglátszódjon a szeretete. Ezt az áldozatot viszont Jézus önként és saját döntése alapján adta az emberért, hogy megláthassa mindenki: Isten nem gonosz, hanem szeret.

Egyelőre ennyi kérdésedre tudtam válaszolni. Ha lesz időm rá, akkor írok a többire is valamit.

Előzmény: Zellem Estelen (6185)
Zellem Estelen Creative Commons License 2 napja 0 0 6185

Kiderül-e a Bibliából, hogy Isten élőlény?

Mivel táplálkozik? Mitől van neme?

Ha Isten a "kezdetekben" egyből képes volt "teremteni", honnan szerezte a tudását, miként lehetett tapasztalata, hogy képes volt megítélni jó amit teremtett?

Miért kedvesebb számára az égett állati termékek szaga, mint az égetett növényeké?

Ha Isten a teremtésben a szavával képes "teremteni" és az állatok a növények egyből készen pattannak elő, az ember esetében miért nem volt képes erre?

Évát miért nem "porból" alkotta, miért volt szükség Ádám csontjára?

Ha az Édenben nem volt halál, akkor a nagy hal nem ette meg a kis halat? A növényeken a rovarok és a bogarak elszaparodtak, mert a madarak nem ették meg őket? 

Ádám és Éva kapott szúnyogcsípést, kullancsot?

A kígyó az mit evett az Édenben? 

Ezeket a kérdéseket miként válaszolod meg?

Előzmény: suta3 (6182)
Zellem Estelen Creative Commons License 2 napja 0 0 6184

Nézd, szerintem a Isten egy olyan sajt, ami csak lukakból áll, ám a hívők tudni vélik a színét, és érzik a szagát is.

Én háromszor kiolvastam a Bibliát. Egyszer tizenhat évesen, aztán 25 évesen, és végül 44 évesen.

És persze nagyon sok írást a Bibliával kapcsolatosan.

Mikor és hogyan keletkezett, miként alakult.

Tökéletesen tudom, mik azon részei, amik semmiképpen sem magyarázhatók.

Ellenben egy fundi mindent is megmagyaráz.

Nap hiányában létezett víz? Isten melegítette.

Füvet evett az oroszlán, a sakál falevelet? Isten úgy csinálta.

Minek tette oda a fát, mikor előre tudhatta enni fognak belőle? Isten "szabad akaratot" adott nekik.

Beszélni tudott a kígyó? Isten adott neki nyelvet és hangszálakat.

Három napig él egy ember valami hal belsejében? Isten ügyelt rá, elintézte.

Ennyiben merül ki a "magyarázat", gondolkoznia nem kell.

Így nem keletkezik vita, mi hihető és mi nem:-O:-P

Előzmény: suta3 (6181)
11_11 Creative Commons License 2 napja -1 0 6183

Zsidóknak írt level: 9 fejezet: 1:11….( 13-14, 16-18, 22 v)

.1 Mindenesetre az előző szövetségnek is megvolt a maga istentiszteleti rendje és földi szentélye:.2 egy sátor. Ennek első részében ott állt a mécstartó és az asztal, rajta a felajánlott kenyerek. Ezt nevezték szentélynek.

3 A második függöny mögött állt a legszentebbnek nevezett sátorrész, 4 itt volt elhelyezve az illatáldozat aranyoltára és a szövetség ládája, amelyet minden oldalon arany borított. A ládában őrizték a mannát tartalmazó aranyvödröt, Áron kivirágzott vesszejét és a szövetség tábláit.

5 Fölötte a dicsőséges kerubok beárnyékolták az engesztelés lapját. Ezekről egyenként most nem szükséges szólnom. 6. Amióta ezt így elrendezték, az első sátorrészbe mindig beléptek a szolgálatot végző papok..7 A másodikba azonban csak a főpap lépett be, egyszer egy évben, azzal a vérrel, amelyet a maga és a nép bűneiért ajánlott föl. .8 A Szentlélek ezzel azt jelezte, hogy addig, amíg az első sátor fennáll, a legszentebb szentélybe vezető út nem nyílik meg. .9 Ez úgy fogható fel, mint utalás a jelen időkre, mert hisz ott olyan ajándékot és áldozatot mutatnak be, amelyek a bemutatót lelkileg nem tehetik tökéletessé; .10 tudniillik csak testi szertartások, amelyek ételből, italból és különféle lemosásokból állnak, és kötelező erejük csak az újjárendezés idejéig tart. .11 Krisztus azonban a ránk váró javak főpapjaként jött el, s belépett abba a nagyobb és tökéletesebb sátorba, amelyet nem ember keze alkotott, vagyis nem ebből a világból való. >>>>>

suta3 Creative Commons License 2 napja -1 0 6182

Lesz konkrét kérdés a Bibliával kapcsolatban? Vagy csak a lejáratási szándék a lényeg?

suta3 Creative Commons License 2 napja 0 0 6181

Az igen nagy baj, ha valamit úgy elemzel, hogy csak bizonyos részeire vagy kíváncsi. Te pont ezt teszed a Bibliával. Azokat a részeit tanulmányozod, amikbe bele tudsz kötni, de azokat a részeit nem, amik meg is magyarázzák őket.

Előzmény: Zellem Estelen (6175)
Zellem Estelen Creative Commons License 2 napja 0 0 6180

Mindennek oka van.

És ha valaki halva születik, annak is.

Vagy irtják a népet ami kreálta a Bibliai főhőst.

Annak is oka van.

Isten az ok?

De milyen?

És persze ha segítesz magadon, majd megsegít.

Aha.

Jól kitalálták ezt az Istent a Biblia szerzői számotokra, ám ellentmondásos lett.

Aztán létrehozták a filós Istent, aki nem a bibliai, hanem egy abszolútom. Transzcendens.

Még jobb.

Sikerült létrehozni hozni egy olyan Istent, aki/ami bármiben védhető, és szerethető, és űberelhetetlen az összes cselekedete, még ha szar is.

Csak egy gond van vele, ha létezne sem tudna róla senki, semmit.

Előzmény: suta3 (6178)
suta3 Creative Commons License 2 napja -1 0 6179

"De más topikokban is lefutott ilyen meccs..."

Értem a gondolatmenetedet. Azt szeretnéd, ha csak egy olyan világ létezzen, ahol nincs vallásosság. Ki szeretnéd írtani a társadalomból az olyan gondolkodású embereket, amilyen én is vagyok, mert olyan dolgokra világítanak rá, amit nem tudsz megmagyarázni. De nincs ezzel semmi gond, megértelek, hiszen életem első 20-30 évét én is így éltem le.

De a személyeskedéssel légy óvatos, mert egy idő után egyszerűen csak x-re kerülsz.

Előzmény: Zellem Estelen (6171)
suta3 Creative Commons License 2 napja 0 0 6178

"De azért egy "mindenható" Istennek nem lenne túl nehéz feladat segítenie az éhezőket?"

Igazad van Elminster Aumar. Meg van hozzá a hatalma. De tiszteletben tartja döntéseink szabadságát, és így meg is kell látnunk azok következményeit. Így nem ő veszi el a szabadságunkat, és az életünket, hanem az embertársaink. De nem ok nélkül hagyja, hogy ez megtörténjen.

"...Istenednek még szándéka sincsen a rászorulók megsegítésére."

Ezt azért írod, mert nem ismered, pedig a Bibliából megismerhető. De ki olvas manapság ilyen régi könyvet?

Előzmény: Elminster Aumar (6174)
Zellem Estelen Creative Commons License 2 napja 0 0 6177

:-O

:-)

Előzmény: Elminster Aumar (6176)
Elminster Aumar Creative Commons License 2 napja 0 0 6176

"Nos, ennél én is jobb lennék istennek."

Zellem for president GOD!  :)

Előzmény: Zellem Estelen (6175)
Zellem Estelen Creative Commons License 2 napja 0 0 6175

Annak az istenének, aki "elsőszülöttek" halálával revolverez?

"Így szól az ÚR: Éjféltájban átvonulok Egyiptomon, és meghal minden elsőszülött Egyiptom földjén, a trónján ülő fáraó elsőszülöttje csakúgy, mint a kézimalmot hajtó szolgáló elsőszülöttje, meg az állatok minden elsőszülöttje is. Nagy jajveszékelés lesz egész Egyiptomban, amilyen nem volt, és nem is lesz többé. "

Vagyis koncepciózusan, a vétlenek és ártatlanok halálával:-(

Nos, ennél én is jobb lennék istennek.

De ez csak egy példa. Van ahol a bibliai főhős, a teljes nép likvidálására biztatja a "kiválasztottjait". Ugye a a kánaáni népek kiirtása.

És akár negyed íziglen is büntet, ami szintén ártatlanok kinyírása.

Ám a fundiknak így is szerethető. Pláne ha megspékelik Joshuával, a "Fiúval" aki meg a "szeressük egymást gyerekek!" szlogen mellett állítja, hogy egy a fenti "fogat fogért" harci istennel.

Előzmény: Elminster Aumar (6174)
Elminster Aumar Creative Commons License 2 napja 0 1 6174

"De nem azért halnak éhen emberek a bolygónkon, mert Isten nem akar segíteni, hanem azért, mert az emberek kapzsik, és fontosabb nekik a hatalom, mint az élet."

De azért egy "mindenható" Istennek nem lenne túl nehéz feladat segítenie az éhezőket?

Pláne, hogy ez a hozzáállás a semmiképpen nem mindenható, de jóakaratú karitatív embereknek nem lehetetlen. Csupáncsak a szándék számít. Hogy megvan-e?

És ezt sehogy sem tudod kimagyarázni. Az Istenednek még szándéka sincsen a rászorulók megsegítésére.

Előzmény: suta3 (6170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!