A legideálisabb egy nagy kupac, (vagy még ideálisabban: gödör,) mindenhol földdel borítva. Minél vékonyabb a komposztálandó réteg, annál kevésbé tudnak a megfelelö folyamatok beindulni.
Én azért nem csinálok egy kupacot, mert akkor két évig kerülgethetem, meg egy csomó meló utána szétteríteni.
Tavaly óta egy hosszában félbevágott 200 literes hordóba rakom és kötözöm a levágott vesszőket/szálvesszőket.
Ebből így kb. 25 "megtermett ölnyi" köteg jött össze, szóval nem kevés. Ha működne a "száraz" anyagok komposztálása nem lenne sem a big-bag zsák sem a diófa szűk keresztmetszet ;-) (az idő már más kérdés)
Inkább a technológia kérdés, kapjon levegőt vagy ne vagy csak keveset... és így tovább...
Vagy ez lesz és időt/energiát nem sajnálva megteszem a tőlem telhető legtöbbet a szerves és ásványi anyagok visszajuttatására vagy az égetés (ami szintén nem rossz mert a parázsban jó diszkoszos kaják készülnek), mert másra nincs lehetőség.
A komposztálás amúgy külön tudomány, egy évfolyamtársam abból csinált másoddiplomát, hónapokig méregette infrás hömérövel a különbözö kupacok belsejének a hömérsékletét, ami attól függöen változott, hogy hogyan, mivel és mennyire volt az adott kupac takarva
Nálunk volt big-bag zsákhoz hasonló anyagból készült zsákban (de még az se kizárt, hogy éppen big-bag volt) a kertben gallyapríték. Egy idő után a zsák utálatos, feltakaríthatatlan miszlikre porlott.
Nem tudom, mennyi venyigét akarsz aprítani, de nálam 100 tökéröl legalább 6 talicska apríték jön össze úgy, hogy a letermett szálvesszöket nem, csak az egyéves vesszöket aprítom., egy tökén van kb 10-12 vesszö, a hosszuk kb 120-130 cm). Attól tartok 1 bigbag zsák meg 1 diófa kevés lesz neked...
én azt csinálom, hogy a dleks kerekeken gördülö aprítómat odaviszem a sor végére, talicskába nyomatom az aprítékot, majd tolm be a sorba és terítem szét, aztán a traktorommal belerotálom az aprítékot a talajba. (a beteg tökéket elégetem, a vesszöiket meg hozom haza aprítva magaságyba).
Viszont ez az egész aprításdi sajnos segítheti az esca/eutypia etc. terjedését, ebböl a szempontból az égetés lenne a legcélszerübb módszer.
Venyigét hasznosítanám komposztálással, mert más lehetőségen nincs.
Elképzelés szerint, beraknék egy aprított vesszőkkel töltött big-bag zsákot a diófa alá, adnék hozzá valami "lebontást elősegítő" készítményt is locsolnám mikor szükségessé válik.
Tapasztalat az nincs egyikkel sem viszont "okoskodás" van a szalagos kötözőből kiindulva ;-)
Mindkét választottad gyors és erős rögzítést ad. Az akksis a leggyorsabb, cserében viszont 1-1,5 kg-ot kell tartanod a "műszak" alatt ami elősegíti az alkar popeyesedését (a kézi Beli viszont szálkásít, nézd meg a fodrászok olló működtető kezét :-) )
Amennyiben olyan 150 rugó lenne a keret akkor a kézi Belit venném meg míg nagyobb büdzsé esetében a külső akksis féléket, amelyek akár a metsző ollót is meghajtják.
Sziasztok!Tudna vlk segíteni mennyire jók a kötöző gépek néztem Bellit meg egy aksis kötözőt is kicsit sokalom az árát kb 150 000 de ha jo akkor nem sajnálnám 3 hektárt egyedül kötözöm lehe könyebb lenne velük köszönöm ha van valakinek észrevétele
Hogy állnak az ültetvények csapadék feltöltéssel mert nálunk nagyon sivár... eddig...
2023 extrém volt (de előtte meg két év aszály) és ehhez képest a 2024-et a csapadék mennyisége miatt talán egy normál évnek lehetne nevezni de az eloszlása botrányos.-..
Az utolsó 1/4 évben esett 77,2 mm és most jön az év legszárazabb hónapja a január.
Lehet az idén kihagyom a tervezett pótlást, ha nem változik az első 4 hónap csapadék ellátása. (lesz elég gondom a tavaly ültetettek életben tartásával)
Izolált formában (ahogy az étrendkiegészítőkben árulják) a C-vitamin se ér semmit, csak komplex formában. A rezveratrol sem izoláltan van a szőlőben, hanem rengeteg vitamin, ásványianyag, bioflavonidok és egyebek társaságában fordul elő. Ezek közül sok erősíti egymás hatását, javítják egymás felszívódását.
Izolált formában nem érdemes vizsgálni ezeket az anyagokat, mert félrevezető lesz a kutatás eredménye.
Mindig a friss, feldolgozatlan, hőkezeletlen zöldség-gyümölcs a legjobb, nem a méregdrága étrendkiegészítők, amik izolált, lebutított és sok esetben szintetikus vitaminokat, valamint szervetlen kötésű ásványi anyagokat tartalmaznak.
Erről a fajtáról beszélsz? Mi ezt csemegeszőlőként esszük. Aprószemű, de nagyon finom, édes, fűszeres ízű. Rengeteget terem és nem kell permetezni. És nagyon egészséges, a világon tán a 2. vagy 3. legmagasabb rezveratrol tartalmú szőlője. Lekvárt is főztem belőle, isteni lett!
Fogd fel az égiek ajándékaként, hisz tényleg az. :-)))
Nagyon úgysem tudsz mást csinálni.
Szerintem nincs nagy tragédia ha csak ennyi a "higitas", max. ha kevés a sav, akkor gyorsan meg kell inni (esetleg ha nem fogy egy pici savat kell pótolni).
A tegnapelőtti vihar letépte a kádról a lekötözött takarót, és a felette lévő pavilon is összeomlott. A kádban 4 napos darált szőlő van, kb. 200 liter, ami 22cukorfokos volt. Sajnos az eső beleesett az éjszaka folyamán, nem tudni mennyi, mert forrásban van, igy csak hozzávetőlegesen szerintem gondolom 5 % körül a mennyiség többlet.
Szeretném kérdezni valaki ismer-e olyan szőlőfajtát hogy rác szőlő?
Felénk /Komárom-Esztergom vármegye/egy kék héjú fehér belsejü borszőlőt így hívták az öregek,de Én ijen fajtát nem találok.Vajon mi lehet az igazi neve?
Szeretném kérdezni milyen szőlő ez,apró szemű viszonylag tömött fürtök ,éretten, jóízű édes.Növényvédelmet nem igényel,felfut fákra,házra ,bárhova.Minden évben sokat terem,fagy nem bántja.Augusztus végén ért eddig,most előrébb van.