Keresés

Részletes keresés

zolz Creative Commons License 2016.01.24 0 0 318

Sziasztok!

Az alkimista elképzelésekről címmel nemrégiben jelent meg magyarul a pszichologizáló alkímiaértelmezés három jungi magnum opusának egyike, a Studien über alchemistische Vorstellungen.

Itt most csak annyit szeretnék megjegyezni erről: a fordítás sajnos pocsék, a mű komolyabb tanulmányozását szinte lehetetlenné teszi. Bővebben erről itt írtam.

alendla Creative Commons License 2005.07.01 0 0 317

Sziasztok!

Keresem Jung: Emlékek, álmok, gondolatok c. könyvét.

Tud nekem valaki segíteni?

Ezenkívül érdekelne, hogy a szinkronicitás-elmélet melyik könyvében van? Ebben, vagy másikban?

Köszönöm!

edka Creative Commons License 2005.03.14 0 0 316

Szia Amida,

bocs, de nem jártam itt jó ideje és nem tudtam, hogy üzenet van. Szívesen megválaszolom, de igen hosszú lenne, ha volna kedved eljönni a tréningre, workshopra, most ápr. 8-10-ig ismét lesz. Az egész tréning egyébként erröl a válaszadásról szól. A kérdés jogos és jó, de ha tényleg érdekel a téma, szívesen írok magánba

üdv,

Edka

Előzmény: Amida (315)
Amida Creative Commons License 2004.11.20 0 0 315

edka

Tiltakozom. C.G. Jung és a magam nevében....talán éppen mert abban a híres találkozási pontban leledzem. Megjegyzem nem messze San Diegotól(Deepak Chopra)

Azért minden szélhámosság ellen nem tiltakoznék...de amiről írsz az létezhetetlen.

Vagy.

Mi a "transzperszonális személyiség" ....? Ugyan firkantsad már ide....:) ...kérlek.

Amida

Előzmény: edka (314)
edka Creative Commons License 2004.11.13 0 0 314

Sziasztok! Ha valakit érdekel még lehet jelentkezni! 20 év fölött bárkinek ajánlható, felső korhatár nincs.

TRANSZPERSZONÁLIS SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGSOROZAT  I. rész

Ismerkedés személyiségünk részeivel, a belső fejlődés ösvényével

A transzperszonális szemlélet Kaliforniában alakult ki, ahol Kelet és Nyugat ősi tradíciói találkoztak a modern pszichológia módszereivel. Egymásra hatásukból megszületett a "negyedik irány", a transzperszonális pszichológia. Ennek célja, hogy megközelítse a legmélyebb emberi élményeket is, és módszereket kínáljon a személyiség fejlesztéséhez, a gyógyításhoz. Ez az irányzat minden más irányzatnál inkább előtérbe helyezi a személyiség sokirányú kibontakozását.

A öt részből álló műhelymunka a transzperszonális szemléletet megalapozó C.G. Jung és Assagioli pszichológiai rendszerére épül. A tréningsorozat részei félévente követik egymást. Az együtt töltött hétvégéken előadások és saját élményű imaginációs és Gestalt gyakorlatok váltakoznak.

A tréninget Kovács Zsuzsa pszichológus és Tari Edit mentálhigiénés támaszadó vezeti.

A tréning időpontja:    2004. november 19-21.

A tanfolyam önköltsége 12.500 Ft, melyből az alapítvány 3.000 Ft-ot térít, így a

háromnapos csoport részvételi díja:        9.500.- Ft.

A tanfolyami díjra indokolt esetben további kedvezmény is kérhető.

Azt tanácsoljuk, hogy laza, könnyű ruhában gyere. A relaxációhoz vannak szivacsaink, de hálózsákot (pokrócot) és kispárnát célszerű hoznotok.

Jelentkezési határidő:           2004. november 17.

Jelentkezni a részvételi díj postai csekken az alapítvány levélcímére történő befizetésével lehet. Kérjük, hogy a csekkre a néven kívül írják fel azt is, hogy a befizetett összeg a "TPW 1 2004.11.19." tanfolyam jelentkezési díja. A jelentkezéseket a befizetések sorrendjében tudjuk elfogadni.

Címünk: Egészségforrás Alapítvány, 1092 Budapest, Ráday u. 37. Telefon: 217-1360 Ügyelet: hétfő - csütörtök 9.00-13.00-ig, http://efa.fw.huefa@fw.hu

Az Alapítvány munkatársai nevében szeretettel várunk!

Amida Creative Commons License 2004.08.16 0 0 313

szia bestelelke!

ugorjal be a kovetkezo web-sit-ra;

lajoss.galeon.com

negy nyelvu. ezek kozul az egyik a magyar. C.G.Junggal es kovetivel kapcsolatban, pontosan a tegedet erdeklo kerdesekre talalsz kulonfele irasokat....reszben Jung papatol. reszben nevesebb tanitvanyaitol.

Ami ott nincs...de ajanlanam  "Az alkimiai konjukcio" c. Jung munkat.

Valoban: Jung eletmuve koronajanak ezt a konyvet tekintette es nem a professzori cime elereset.

1911- ben erdekes felveteseket alapozott meg, amikor az asztrologiaval kezdett foglalkozni....majd ez megkerulve sokat kutatta az alkimiat...es erdekes dolgokra akadt mind ket teruleten.

sok sikert

Amida

Előzmény: bestelelke (309)
Alkimista Creative Commons License 2004.08.13 0 0 312

Szerintem ilyen gyűjtemény nincs. Ha végigolvasod Jung műveit, ott is láthatod milyen és mennyi utalás van számtalan olyan munkáira ami nem jelent meg magyarul. Hogy miért? Mert titok... Jung csak öregkorára merte bevállalni munkáinak kiadását, valamelyik könyvében beszámol arról hogy félt, így még öt munkatársa is segédkezett neki. Valószínű hogy csak azt adták ki amit még megengedtek.

Az alkímiáról és egyéb hermetikus tudományokról ezért is nagyon kevés a rendelkezésre álló könyv.

bestelelke Creative Commons License 2004.06.15 0 0 311
köszönöm!
Előzmény: Drift (310)
Drift Creative Commons License 2004.06.10 0 0 310
C.G. Jung: Az ember és szimbólumai. Göncöl Kiadó (90-es évek közepe)
bestelelke Creative Commons License 2004.06.10 0 0 309
Régen jártam erre, de örömmel jelentem, hogy megleltem Pincola-Estés könyvét, sőt!...
Viszont most újabb kérdések:
1. az archetípusok érdekelnének, mégpedig konkrétumok, olyan könyvet szeretnék, amely nem monografikus jelleggű, hanem inkább gyűjtemény-szerű...tudom, hogy ilyen rengeteg van, de szeretném kikerülni a "melyik görög istennőre hasonlítasz?"-jellegű műveket, amelyek ugyan hivatkoznak Jungra...(de ki nem?:)
2. animusfigurák leírását keresem (akár esettanulmányok formájában), amely a fő típusok bemutatására törekszik
Tudom persze, hogy ez így nagyon dilettáns, de hálás lennék, ha valakinek beugrana egy, s más...Köszönöm!
bestelelke Creative Commons License 2003.11.21 0 0 308
Mindannyiótoknak KÖSZÖNÖM.
Megvan!
alternative Creative Commons License 2003.11.11 0 0 307
ja...megnéztem, jó volt az előző nickjeim müködését kontrollálni...mit mondjak, egyetértek magammal.
és tényleg jó munka...
az igazolja amit kaptam érte kritikailag...khm.
(bár ki is volt ixix?)
Előzmény: rinpoce (306)
rinpoce Creative Commons License 2003.11.10 0 0 306
Éppen olvasom alter! Le vagyok nyügozve! sajna csak most látom át teljes egészében, miröl szolt anno a topik.

DE nagy barátom lessz, az biztos!

Előzmény: alternative (305)
alternative Creative Commons License 2003.11.10 0 0 305
Clarissa Pinkola Estés, PH.D
"Farkasokkal Futó Asszonyok"
Édescíz Kiadó,Budapest.1996
ISBN 963 528 048 3

kiváló munka. találd meg!

Előzmény: bestelelke (302)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.10 0 0 304
Előzmény: Törölt nick (303)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.10 0 0 303
Üdv bestelelke,

az illető neve Clarissa Pinkola Estés. Olvass bele
egy vele készült interjúba.

Előzmény: bestelelke (302)
bestelelke Creative Commons License 2003.11.10 0 0 302
Egy jungiánus analitikusnő könyvét keresem, melynek a címe valami olyasmi, hogy A farkasok után futó asszony. Rengeteg helyen keresgéltem, de nem lelem, ezért kérlek Benneteket, ha valami beugrik a dologról, vagy van ötletetek, hogy merre kereshetném még, írjatok. Előre is köszönöm!
Kartal_ Creative Commons License 2003.06.16 0 0 301
ixix: be tudnad irni a linket, ami azokhoz a hozzaszolasokhoz vezet? Igerem, akkor szo nelkul fogom turni az anyazast, es meg is fogom koszonni. :)

Kartal

Előzmény: Törölt nick (298)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.13 0 0 300
Az más, ha szerencse akkor nem érdemes tovább beszélni róla. Ha objektivitásra törekvésként fogod fel, az úgy lehet helytálló.
A koanról illetve a zenről elsősorban D. T. Suzuki műveit ajánlanám. Asszem magyarul csak a Frommal közösen írt Zen buddhizmus és pszichoanalízis jelent meg. Ennél sokkal jobb a Bevezetés a zen buddhizmusba, angolul és németül (gondolom egyéb nyelveken is) biztos megtalálod. Továbbá nagyon jó még Herrigelnek a zenről és az íjászatról írt könyve, magyarul olvasható. A zen kialakulásában a kínai csan buddhizmus is szerepet játszott, arra pedig hatott a taoizmus is. Én is európai vagyok, már abból is látszik, hogy mennyi mindent össze tudok beszélni olyan dolgokról, amihez igazán nem is értek.
Előzmény: bestelelke (293)
ciszko Creative Commons License 2003.06.13 0 0 299
.
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.13 0 0 298
A jungi archetípusokat, 30-40% anyázás kíséretében, már korábban összefoglaltuk. Akkor volt a topik a paradicsomi állapotban.
Előzmény: Kartal_ (297)
Kartal_ Creative Commons License 2003.06.13 0 0 297
Elcius: szandekosan nem kotottem szemelyhez, mert nem akartam a feszultseget tovabb gerjeszteni.

Apropo! Vki ossze tudna nekem foglalni a jungi archetipusokat?

Előzmény: Törölt nick (296)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.13 0 0 296
No igen...talán egyoldalúan kötöm a férfiakhoz ezt a fajta kakaskodást, de, tekintve, hogy magam is férfi vagyok, ez érzékenyebben érint. Ezt írod: nem kotelezo egyeterteni senkivel, de tiszteljuk a masikat annyira, hogy nem anyazunk, es megengedjuk neki, hogy maskepp gondolkozzon, mint mi.. Ezt elsősorban a ciszko (amida, mogorva1 etc.) nevű nicknek kellene megszívlelnie, aki itt is és más rovatokban is megdöbbentő erővel generálja a feszültséget és az agressziót. Ressentiment,ugye.
Előzmény: Kartal_ (295)
Kartal_ Creative Commons License 2003.06.13 0 0 295
Hmmm... olvasgatom az utolso hozzaszolasokat, es elkepedve tapasztalom, hogy tenyleg szinte csak anyazas folyik. Szerintem hasznosabb lenne ugy hozzaallni a tobbiekhez, hogy legalabb probaljuk megerteni azt, amit leir, es ha nem ertjuk, akkor kerdezzunk ra. Nem kotelezo egyeterteni senkivel, de tiszteljuk a masikat annyira, hogy nem anyazunk, es megengedjuk neki, hogy maskepp gondolkozzon, mint mi.

Elciusszal reszben egyetertek, hogy ez is csak lealacsonyito hatalmi harc, bar ebben o is kiveszi a reszet szerintem, mikor ugy tesz, mintha ez csak a ferfiakra lenne jellemzo. Szerintem rengeteg fiatal mondhatja el magarol, hogy a kedves edesanyja zsarolja erzelmileg, es probal ezaltal uralkodni rajta, mero joszandekbol, mert nehezere esik az elengedes.

A hatalmi harcokat szerintem kar nemekhez sorolni: az emberekre jellemzo ez, es a helytelen onertekeles a forrasa.

Legyetek jol!
Kartal

Törölt nick Creative Commons License 2003.06.13 0 0 294
Ez is csak egy hatalmi harc, bestelelke, mint minden, amit a hímek művelnek. :(
Előzmény: bestelelke (292)
bestelelke Creative Commons License 2003.06.13 0 0 293
Szerencse, hogy nem empirikus, magam sem ilyenben működöm. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne akarjunk némi (felismerten korlátozott) objektivitásra törekedni és kialakítani, illetve használni a tudomány ésszel azért belátható eszköztárát akár logikai, akár módszertani, vagy egyéb síkon.
Éppen a múltkor derült ki, hogy nem tudok a koanról és a zenről is csak Tandoritól, illetve a hatvanas-hetvenes évek amerikai irodalmából. Tudnál ehhez valami normális, lényegretörő összefoglalást ajánlani, ami mentes a ködteremtő hókuszpókuszoktól? (Nekem a Kelettel való ismerkedés tanulsága az volt, hogy beláttam, nem képzelhetem egyetemesnek magam...menthetetlenül európai vagyok. Bár a tao nagyon vonz...)

A mestereknek meg már rég rossz, ha rám vadásznak.:):):)

Back to Jung

Előzmény: Törölt nick (287)
bestelelke Creative Commons License 2003.06.13 0 0 292
Ellenkező hatásokból jön létre az energia. Amikor a jobb láb előre lép, a bal hátul van és támaszt- amíg az egyik megfeszül, a másik terheletlen. Így tudunk járni. Így működik a testünk.
Nem hiszem, hogy muszáj lenne valamelyikőtök mellé állnom. A vitátokban nincs helye, nincs szerepe másnak.
Valóban nem kell egyeztetni, bár nem hiszem, hogy nem lehet. Nekem nagyon fontos a kételkedés, a lehetőségek megtapasztalása, hogy nem egy út van. Ha érdemi vita folyik, az sokat segít nemcsak nekem, de talán mindenki másnak is, aki ezt a topicot olvassa...
Rémesen mértéktartó szöveg lett ez, de magamra veszem annak ódiumát, hogy butuska békegalambnak, halvérű semlegesnek, középszerű középutasnak tűnök. Nevetséges lennék, ha nem mernék nevetségessé válni.:)
Előzmény: ciszko (286)
bestelelke Creative Commons License 2003.06.13 0 0 291
Ellenkező hatásokból jön létre az energia. Amikor a jobb láb előre lép, a bal hátul van és támaszt- amíg az egyik megfeszül, a másik terheletlen. Így tudunk járni. Így működik a testünk.
Nem hiszem, hogy muszáj lenne valamelyikőtök mellé állnom. A vitátokban nincs helye, nincs szerepe másnak. Valóban nem kell egyeztetni, bár nem hiszem, hogy nem lehet. Nekem nagyon fontos a kételkedés, a lehetőségek megtapasztalása, hogy nem egy út van. Ha érdemi vita folyik, az sokat segít nemcsak nekem, de talán mindenki másnak is, aki ezt a topicot olvassa...
Rémesen mértéktartó szöveg lett ez, de magamra veszem annak ódiumát, hogy butuska békegalambnak, halvérű semlegesnek, középszerű középutasnak tűnök. Nevetséges lennék, ha nem mernék nevetségessé válni.:)
Előzmény: ciszko (286)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.13 0 0 290
Látod? Megintcsak az anyázáshoz jutottál el. Sokminden negatívat mondtak már nekem, igazat-hamisat, de azt, hogy buta lennék tőled hallom először. Tudod, senkit sem érdemes annál komolyabban venni, mint amennyire ő komolyan veszi magát. Nos én ezért nem tudlak komolyan venni.
Előzmény: ciszko (289)
ciszko Creative Commons License 2003.06.13 0 0 289
Nem csak az a baj veled, hogy nagyon buta vagy, hanem az - és ez a nagyobb -.hogy hirdeted is a butaságodat.
Előzmény: Törölt nick (288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!