Keresés

Részletes keresés

premiscuous Creative Commons License 2002.04.05 0 0 86
hogy ne jönnék már egy egy pappal, mivel egy borzasztóan hierarhikus szervezetről van szó meg ugye mint tudjuk sok részből lesz az egész
Előzmény: mrwolf (84)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.05 0 0 85
?????????????
Előzmény: Ghanima (49)
mrwolf Creative Commons License 2002.04.04 0 0 84
Ne gyere egy-egy pappal, mert biztos találsz olyat is (kevesebbet), aki meg rendes marxista. Persze biztos elég sok a jobbos lelkész, de más az egyház hivatalos véleménye. Ez utóbbira szerintem lehetett volna hatással egy ügyesebb Maszop stratégia.

De még mindig lehet rontani a helyzeten, például ha olyasmit találna mondani Horn, hogy "elérte a kat. egyház a pofátlanság határát. "

:)

Szar dakota közmondással élve: döglött oroszlánba rúgni nem szép dolog, de azért előtte nézzük meg hátha csak alszik!

mrwolf

Előzmény: premiscuous (82)
mrwolf Creative Commons License 2002.04.04 0 0 83
Az Mszp elnökeként valszeg hónapokkal (évekkel) ezelőtt foglalkozni kezdek az egyházzal, ennek első lépéseként megkérem Horn Gyulát, ne csináljon semmi ostobaságot. Aztán elküldöm Pitét egyezkedni, mindjárt akkor amikor kijött a nemzetiközépakácfa prodzsekttel, még ősszel, és végigviszem a barátkozós szálat áprilisig.

Aztán csudatuggya, lehet hogy kétélű fegyver lett volna, azért az "átlag" Maszopos vallása az ateizmus, ebben az osztályharcos közegben nem célravezető püspökökkel fényképezkedni...

Nem folytatom, mert nem vagyok én Ron Werber, és voltaképp nem is zavar, hogy elfuserálták.
:)

mrwolf

Előzmény: premiscuous (80)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 82
egyébként 98-ban is pártos volt, csak nem röpcédulákat osztogattak hanem kimondták a dolgokat. pl. miskolcon húsvétkor egy az egybe kimondta a pap, hogy fideszre kell szavazni. akkor azért nem volt ilyen feltűnő, mert az mszp azt hitte ennek ellenére is megnyerik a választásokat és tettek az egészre. többet ártott volna ha szólnak bármit is, de most más a helyzet. bár lehet, hogy ők most érzik úgy, hogy elérte a kat. egyház a pofátlanság határát.
Előzmény: mrwolf (78)
toloba Creative Commons License 2002.04.04 0 0 81
Bexarva lesznek!
Előzmény: Törölt nick (79)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 80
a katolikus körlevél kapcsán simulékony volt. hiszen bemásolták a fidesz kampányszlogenjeit a körlevélbe, erre nem szóltak semmit, csak,hogy ezek náluk is értékek, mégha nem is ezekkel a szlogenszavakkal kampányolnak. nekem már ez is sok volt, de ez nyilván vitatható, bár kétlem, hogy könnyű lenne engem meggyőzni az ellenkezőjéről.

ha pedig nyíltan kimondják, hogy a fideszre kell szavazni, kíváncsi lennék, hogy te pl. mit tettél volna ha te lettél volna az mszp elnöke. nehezen hiszem el bárkiről is, hogy csak úgy "simult" volna . a pofátlanságnak is van határa.

Előzmény: mrwolf (78)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 79
Nna végre!

A magyar katolikus püspöki és érseki kar azon része, mely Paskai háttérbe szorításával, a pápa ellenében is, jelenleg a magyar katolikus egyház egészének adja ki magát!

Rulettnyelven, a narancsra tettek! Mi lesz ha áprilisban a vörös jön be??

Előzmény: magyarpolgar (72)
mrwolf Creative Commons License 2002.04.04 0 0 78
Semmire. Így érzem.

Annyi a logika benne csupán, hogy 2-3 hónapja még nem lehetett tudni, hogy ki nyer. Ha a Maszop simulékonyabb, akkor talán az rkat. egyház sem érzi úgy, hogy be kell keményíteni. (Vö.: szerintem 98-ban nem volt ennyire pártos)

mrwolf

Előzmény: premiscuous (77)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 77
"Amúgy szerintem se "jó" dolog, amit pl. az rkat. egyház csinál, de ha a maszop nem kezd el ugrálni, akkor a kampányolás sokkal diszkrétebben ment volna. "

Ezt meg mire alapozod?

Előzmény: mrwolf (73)
toloba Creative Commons License 2002.04.04 0 0 76
Semmi baj!
Kiegészítés, nem leba...ás.
Előzmény: magyarpolgar (71)
HJM Creative Commons License 2002.04.04 0 0 75

"...Az egyház szuverén azt csinál amit akar. ..."

Hmmm...

2002-ben az egyházak állami támogatása meghaladja a 30 miliárd Ft-ot!

2002-től állami fizetéskiegészítést kapnak az 5000 lélekszám alatti településeken a "történelmiek" papjai...

2001-ben I.Viktor "A vidék lelke az egyház" konferencián (melyet a parlamentben tartottak meg) kilátásba helyezte a jelenlévő "történelmiek" papjainak, hogy ha a FIDESZ-MPP hatalomban marad akkor még több befolyásra és anyagi támogatásra számíthatnak...

A "történelmieket" megvette kilóra, "30 ezüstért" a jelenlegi hatalom...

Ez lenne az "egyház" szuverenitása?

Előzmény: magyarpolgar (20)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 74
azt gondolom a református vezetők nagyon korrekten viselkedtek akkor amikor elhatárolták magukat Hegedüs Lóránttól, illetve kimondták nem támogatják,hogy papjaik közvetlen politikai tevékenységben vegyenek részt.

az mszp akkor a magyar államot képviselte, tehát senkinek nem lehet egy szava sem, azt gondolom érdeksérelem nem érte az országot a szerződés következtében. max a magyar katolikus klérus érdekeit, akik nem kampányolhatnának ennek értelmében.

Tényleg nem csak katolikusok vannak, de mindenkit megelőzve ők a legjelentősebb egyház.

Előzmény: magyarpolgar (68)
mrwolf Creative Commons License 2002.04.04 0 0 73
Jajjj!

Hatásköri túllépés? Hombre! Egy szakszervezet akkor műxik, ha időnként túllépi a "hatáskörét". Momentán én nem annyira bánom, ha a szerepük kicsi, de ez jelenleg inkább a szar munkájuknak, és nem a lehetőségeiknek az eredménye.

Amúgy a felsőházban a tervek szerint éppúgy benn csücsült volna néhány öreg főszaxis, mint ahogy az egyházak öregszakálljai. Ott aztán mindegyik megmondhatta volna a tutitafrankót.

Amúgy szerintem se "jó" dolog, amit pl. az rkat. egyház csinál, de ha a maszop nem kezd el ugrálni, akkor a kampányolás sokkal diszkrétebben ment volna.

mrwolf

Előzmény: premiscuous (66)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 72
Mielőtt még elátkoztok. Senkit nem áll szándékomban megbántani. Tisztelem és becsülöm a katolikusokat. Én az egyházi vezetés felé fogalmaztam meg kritikát, olyan kritikát ami már magán az egyházi vezetésen belül is megfogalmazódott illetve vannak ilyen hangok.
Előzmény: magyarpolgar (70)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 71
Egyébként a végét nem láttam a riportnak mert a plakátfiú után azonnal elkapcsoltam a tv-t
Előzmény: toloba (69)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 70
mondtam, hogz református vagyok és soha nem érdekelt, hogyan fullad bele a katolikus egyház a dogmáiba.
Előzmény: toloba (69)
toloba Creative Commons License 2002.04.04 0 0 69
Nem teljes az idézet.
Templomból kijövő fejkendős asszonyokat is kérdeztek akik közül az egyik felolvasta az akkor kapott ill. a templomban elvehető papírról az "igét". Utána a templom belsejében készült felvételen látható volt a hívek számára elhelyezett "csomag".
Azonkívül egy 60-as évek végén 70-es évek elején tartott egyházi zsinat egyértelműen eltiltotta a papságot a politizálástól.
Előzmény: magyarpolgar (63)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 68
Ja bocs közben beugrott. És ki kötötte azt a szerződést? Az mszp.

Egyébként mi minősül beleszólásnak a politikába.
a püspöki kar körlevele egyértelmű.
Másrészt én református vagyok tehát én nem kötöttem semmilyen szerződést a Vatikánnal.

Megjegyzem nem csak katolikusok vannak Mo.n

Előzmény: premiscuous (64)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 67
Vatikán és Horn által aláírtról.
Ez rendelkezett az egyházak politikai részvételéről illetve az egyházi ingatlanok kérdéséről a kárpótlás során. (ez is egy alku volt, elég sok kárpótlást kaptak!)illetve több más most nem releváns kérdésről
Előzmény: magyarpolgar (65)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 66
ha össze akarod hasonlítani az mszp-szakszervezet fidesz-egyház viszonyát szerintem nem fair, mert azért az mszp idején is voltak szakszervezeti megmozdulások egyrészről, másrészről pedig a szakszervezet sohasem lépte át a hatáskörét. Pl. nem szól bele a médiakuratóriumokba vagy az egyházpolitikába, őket csak a munkabér és a munka tv. könyve érdekli.
Nyilván alkudozhat az egyház is a fidesszel és az mszp-vel is és lehet preferenciája, de a vatikáni szerződéssel aláírt dokumentum (amit a magyar egyházfők főnökei írtak alá) ezt tiltja, hogy kinyilvánítsa.
Arról lehet vitatkozni, hogy a kiadott nyilatkozatuk vajon sérti-e a szerződést (szerintem igen, sokak szerint nem és szerintem azért, mert egy az egyben kimásolták a fidesz kampányszlogenjeit az ajánlásukban, bár ezért az mszp nem mondott semmi rosszat rájuk inkább azt mondta,hogy ez náluk is érték) de az, hogy az egyes papok nyílt politizálásától nem határolódnak el, még csak nem is nyilatkoznak egyértelműen sérti a saját maguk által maguknak behatárolt politikai részvételt.

Ez nem fair, tényleg lefeküdtek a fidesznek és ezáltal megkapják amit akarnak az alkujuk alapján, csak ezzel éppen egy másik alkut sértenek meg!

Előzmény: mrwolf (62)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 65
már bocsánat milyen szerződésről beszélsz?
Előzmény: premiscuous (64)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 64
de őt köti egy szerződés, ami szerint nem szólhat bele a politikába. ez ugyan nem jogszabály, de jogi kötelem.
Előzmény: magyarpolgar (61)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 63
igazad van már leírtam nem is egy pap mondta hanem a tévében valaki.

idézek magamtól

Nem a katolikus plébános mondta hanem egy nulladrendű egyén akinek el volt sötétítve az arca és beszélni sem tudott rendesen. (gondolom a bivalybasznádi mszp szervezet plakátragasztója)

Előzmény: magyarpolgar2002 (53)
mrwolf Creative Commons License 2002.04.04 0 0 62
Úgy látszik 94-98 között mégsem vált egyértelművé.

Valóban valószínűleg több szerepet kap az egyház egy Fidesz-kormány esetén. De a Maszop is alkudozhat, ha akar. A Fidesz is egyezkedhet a szaxervezetekkel.

A rkat. egyháznak (is) fokozatosan jött meg a hangja '90 óta. Sokan még most is csodálkoznak rajta, hogy az egyház társadalmi tényező. Sokan meg régi bolsevik reflexből reakciósoznak. Nem hinném, hogy sok értelme van. A kat. egyháznak évezredes rutinja van az egyezkedésben.

Politizálás ügyben mondjuk a hitgyüli se volt kutya az utóbbi években. Gondolom a szeánszaikon nem az hangzik el, hogy szavazzanak a Fideszre...

mrwolf

Előzmény: premiscuous (58)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.04 0 0 61
Joga van mert demokrácia van és ő is a demokrácia egyik résztvevője. Meddig mehet el? Addig ameddig törvényes keretek között bárki más.
Előzmény: ÉLIÁS (29)
magyarpolgar2002 Creative Commons License 2002.04.04 0 0 60
Próbáltam a "Polgári demokrácia és Egyház" topicban megtárgyalni az Egyház és a demokratikus pártok viszonyát, de egy kicsit elhalt a dolog :-((
toloba Creative Commons License 2002.04.04 0 0 59
Paskai már tudhatná 94-98-ból, hogy nem kell az MSZPtől félniük. Mert nem éltek vissza a 72%-os többségükkel. Képzeld el, legálisan mennyi mindent tehettek volna a visszarendeződés érdekében. És nem tették. Lehet, hogy mégis fontos számukra a demokrácia?
Előzmény: mrwolf (54)
premiscuous Creative Commons License 2002.04.04 0 0 58
azt gondolom 94-98 között egyértelművé kellett volna, hogy válljon, hogy nincs mitől tartani.

szerintem itt inkább arról van szó, hogy több pénzt és társadalmi szerepet kap a fidesztől a katolikus egyház (hiszen az egyenlők között is egyenlőbb lett a fidesz alatt) és eladták magukat. Úgy ahogy egyébként már évszázadok óta teszik.

A minap hallottam például a metrón egy kis fiatal kokárdás gyerektől a barátaival beszélgetvén akik mesélték neki, hogy leállította őket valamelyik kis egyház misszionáriusa, hogy "Ó valamelyik biznisz egyház"
aztán nagyon sajnáltam, mert eddig nem jutott el a tudatáig, hogy évszázadokon át (és sajnos most Magyarországon) a katolikus egyház a legnagyobb biznisz egyház.

Előzmény: mrwolf (56)
magyarpolgar2002 Creative Commons License 2002.04.04 0 0 57
Tök semmi értelme annak, ha egy párt az egyházakat kritizálja. Legfeljebb annyit érhet el, hogy az a hívő, aki bizonytalan volt, most már nem fog rá szavazni, mert van benne szolidaritás az egyháza iránt.

(Horn egy kicsit gyanús - nem vette meg valaki? Annyi marhaságot beszél. Nem csak most, még miniszterelnök korában kezdte.)

Előzmény: mrwolf (54)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!