Én tuti keresnék egy klímást, aki egy használt/ új kültérire (3,5 kw-os gree gyártás) rádob egy koax hőcserélőt, egy AHU32bit vezérlőt, és simán elviszi a padlót egy cirkulációs szivattyú..
Ki kell számolni/számoltatni a hőigènyt, utánna kiszámolod a fűtèsek gèpèszet bekerülèsèt csövezès, kèmèny puffer, gázterv, kiszámolod a bekerülèsi költsègeket, kiszámolod melyik mennyi idő alatt tèrül meg. Pl legyen 4000kwh fűtèsi energia igèny, csövezès, gèpèszet újraburkolás hőszivattyú 6mhuf. Ès èvente 40000 HUF a karbantartás. Ugyan ez elektromos fűtőfilmmel 600ehuf, èves karbantartás 0huf. Hőszivattyúval H tarifával 23ehuf a fűtès, fűteőfilmmel 148ehuf. 125 ehuf olcsóbb a hőszipka üzemeltetèse de 5 èvig 200 ehuf a karbantartás.
43.2 èv alatt tèrül meg a hőszivattyú, persze nèzd meg a ma megvásárolt hőszivattyúd melyik szemèttelepen lesz 43 èv múlva. Ezek csak elmèleti számok... Nekem automata aprítèkègető kazánom van padlófűtèssel, ingyen tüzelő Ès le kell vezetni a gázkazánt, vízteres pellet kandallót, ès társait. Hozzáteszem hogy valaki úgy gondolkozik, hogy nem èrdekli a beruházás èrtèke meg a megtèrülès se, feldobb 25cm szigetelèst, prèmium kútvizes hőszivattyút napelemmel vagyonokèrt ès azt mondja hogy èrtèknövelő, ès közel karbon semleges ezt is simán elfogadom. De azt is tudni kell, hogy passzívház èpületben októberben hideg a padló, mert a hulladèkhővel kifűtöd a házat.
Kérdés, hogy ez a téliesített faház állandó lakás céljára szolgál, vagy csak hétvégi házként?
Padlófűtést hétvégi házba nem sok értelme van sztem tenni a hosszú felfűtési ideje miatt. Akinek fázik a lába, az ilyen helyen húzzon dupla (vastag) zoknit :)
Pont akartam kérdezni. Egy 35nm téliesített faházba lehet hőszivattyút tenni? Életképes ötlet ez egyáltalán? Mit csináljon, aki padlófűtést akar, mert fázik a lába októbertől májusig?:D Villanyos fűtőszőnyeget?:D Van már a házban egy olajkályha (légfűtő), PB gázos vízmelegítő (HMV) és egy kis benzines melegítő is (télikert-kiülő). Már csak az hiányzik. :DDD
Ismeretlen az alapterület, így a fűtéscsövekben lévő vízmennyiség is. De ha 1 kW elég már a hűvösebb átmeneti időhöz is, arra talán még le tud lassulni a legkisebb, 3 kW hőszivattyú. Ha meg csak pár száz W az igény akkor talán nagyobb lépésekben kapcsolgatni a termosztátot? Vagy kihasználni azt, hogy egy bizonyos mennyiségig a beépített cekász is elfogadható üzemmód a kedvezményes tarifában? Rendkívül pici értékekről van szó, lehet hogy olcsóbb tavasszal már kompresszor nélkül fűteni.
" Mondanom sem kell, sokszor leírtam már, nagyszerűen, kapcsolgatás nélkül üzemel a padlófűtésemmel. Hogyan? A padló tömegét használja pufferként. "
Pontosan ez a lényeg ! Ehhez kell jó tervezés !
Induljunk ki egy sima 100nm-es hasznos területű házból és a 2kW-os hőigényből .
A fűtővíz 35/30°C-os , a csövek 16mm-esek , fűtéskörök csőhossza 60-80 méter , csövek távolsága egymástól 10 cm , akkor a hőleadás 1nm-re 74 Watt , ha 15cm, akkor 64 Watt . Első esetben a padló képes fogadni 7,4 kW-os fűtőteljesítményt , a második esetben 6,4 kW-ot ( 35/30°C-nál , tehát a fűtés első pillanatában is , ha ilyen értékek lennének ) . Mennyi idő alatt jut el a gép erre az értékre ? Mennyi hőt ad le a leállásig ? A beton mennyiségét és az aktív vastagságot nem írtam .
Durván 915 Watt , ha kint+4°C van és bent pedig +20°C . Viszont nem radiátoros fűtés , tehát a hőtárolótömeg sokat számít , valamint a fűtőkörök megtervezése és kivitelezése , természetesen a program beállítás optimalizálása is fontos , a hőszipka adottságai alapján .
" Ergo jó gépet, jól méretezve, programozva, (amiről fotelgépésznek fogalma sincs mit takar) simán megoldható az igény névleges teljesítményű géppel. "
Igen , én már ledolgoztam a magamét , 50 évet kereken . Az a baj , hogy mindig csak kritikát fogalmazol meg , de konkrét megoldást nem írsz le . Nyugodt lehetsz , a kínai mérnökök leírása segítségével és a logikus gondolkodással optimálisan lesz beszerelve , programozva . :-)
Jövő évben ilyenkor majd leírom , hogy egy monoblokk , ami 6kW-os névleges teljesítményű , de tud 9 kW-ig termelni rásegítés nélkül , mi a tapasztalatom . Állítólag már április 8-án legyártották . :-)
Azért a 2kW hőigény -13° alatt már furcsán kevés. Mekkora akkor a hőigénye a háznak 0-5 fokban? Amire az idény nagyrészében szükség van. 300watt? Mekkora a ház? Ilyenkor inkább a HMV igény a mérvadó. Minek ide hőszivattyú? Esetleg hőszivattyús bojler?
Nyilván nem célszerű nagyon túlméretezett gépet berakni, de bizonyos hőigény alatt màr a HMV tud szűk keresztmetszet lenni. Ezért nem igazán életszerű 5-6kW alá menni.
Aki a kapcsolgatástól fél az matekozzon/fizikázzon egy kicsit, számolja ki hány tonna beton van a padlójában és azt mennyi idő alatt lehet 1 fokkal felmelegíteni 9kW teljesítménnyel.
Ennyiből igazuk van azoknak akik nem félnek padlófűtés esetén a túlméretezett géptől. Persze attól pénzkidobás, de tönkremenni nem fog.
Amitől tönkre szoktak menni az leginkább a nem jól méretezett hidraulikus rendszer, ha nem tudja leadni a megfelelő teljesítményt, nincs meg a tömegáram, minimum visszatérő hőfok, ilyenek.
Mindenféle hőcserélők, vékony csövek, zónaszelepek, fagyálló és egyéb huncutságok amivel telerakják a rendszert, segítettem màr megjavítani pár ilyen elcseszést.
2kw nèvleges teljesítmènyű hőszivattyú tudtommal nincs. Egy 4kw gèp hmv kèszítèssel ès egy pufferrel együtt már elmehet ki/be kapcsolgatás nèlkül. Èn ilyen hőigènynèl elgondolkodnèk villanykazánba, vagy fűtőfilm, vagy infrapanel. Mert az èves 4000kw/h/èv fűtèsigènynèl soha a büdös èletbe nem hozza vissza a 4 millió bekerülèsi árát èves karbantartás díjjal a hőszivattyú. Úgyhogy vagy használt on/off hőszivattyú vagy elektromos fűtès.