Keresés

Részletes keresés

Palási Creative Commons License 2019.07.15 0 0 81

Vezérelt áramot csak fűtésre érdemes kiépíteni. Kisebb fogyasztóknál nem gazdaságos !!

Előzmény: metalhammer (76)
Agos13 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 80

Most csináltattam meg azt amiröl irsz.

Bele nem vágj, az életbe nem térül meg, ugyanis az elmü által "ingyenes" nek hirdetett dolgok( ill 8000 ft a kismegszakitó ára 32 A re) 250 e ft ba kerültek.

GPeti1977 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 79

Egy kis hűtőszekrényt rákötöttem a vezérelt áramra, szabályosan hogy levágtam róla a dugót direktben megy, így ugye tényleg nem köthetnek bele? Mivel napkollektorom is van így már nagyon kevés a boylerből a fogyasztásom a nyári időszakban, szinte csak a hőntartás nyáron ami fogyaszt, az sem kevés.

metalhammer Creative Commons License 2018.04.14 0 0 78

Most az a helyzet, hogy úgyis szabványosítani akarom az 1 fázisú mérőhelyet, a vezérelt mérő meg annyival kerül többe ez esetben, hogy még kell pluszban egy villanyóra doboz neki, mivel a nyomvonal ki van építve, illetve pluszban még egy áramvédő kapcsoló.

Előzmény: Palási (77)
Palási Creative Commons License 2018.04.13 0 0 77

És mennyiből jönne ki egy vezérelt csatalakozás ?

Mérő  + a berendezés rákötés ??

metalhammer Creative Commons License 2018.04.13 0 0 76

Nekem is hasonló kérdésem lenne, hogy 80 L-es bojlert van-e értelme vezérelt áramról működtetni eltekintve a kivitelezési költségektől, tegyük fel, hogy minden adott hozzá. A felfűtési idő 65°C-ra 2,8 óra.

Mert most egy fázis van kiépítve 16 A-es fő kismegszakítóval, de tervbe van véve a 32 A-re való teljesítménynövelés, de egyúttal kivitelezhető lenne a vezérelt mérő beépítése is.

Mert eddig pl az elektromos sütőt (~2000 W), illetve más dolgokat és a bojlert nem működtettük egyszerre nehogy túlterheljük a hálózatot csak ugye megoszlanak a vélemények mennyire van értelme a vezérelt áramnak.

helena9 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 75

Nagyon köszönöm a (gyors) választ!

A megtérülési kérdést úgy értettem, hogy az éjszakai/vezérelt amennyivel olcsóbb a nappalinál, tekintettel az éjszakai bekötési költségére is, amivel nem vagyok tisztában. Tehát pl. a bekötési költség lenne 50 ezer Ft az éjszakainál, de havonta 5000 Ft-ot lehet vele sprórolni ahhoz képest, mintha nappali áramra lenne kötve a bojler is, akkor mondjuk eléggé megéri. Csak ezek azok az adatok, amelyekkel nem vagyok tisztában. (éjszakai áram bekötési költsége, illetve, hogy mennyivel olcsóbb a nappalinál és ez kb. mit jelent havi szinten adott használat mellett egy bojler esetében).

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy gázról menjen bármi is, a fűtés igen, de az központi kazánról működik, a lakásokba nincs bevezetve a gáz.

Én bízom benne, hogy a ház engedélyezi a plusz ampert 32-ig minimum, ahogy látom a többi lakásban mind meg van emelve 32-re ill. 48-ra, enélkül gyakorlatilag használhatatlanok lennének a lakások. Annak örülök, hogy azt írod, hogy a 32 amperrel már el lehet boldogulni (fűtést kivéve), mert annál többet nem nagyon szerettem volna csak ha muszáj, mivel nagyon sokba kerül. 

Előzmény: Ofenbau (74)
Ofenbau Creative Commons License 2018.03.21 0 0 74

A 32  Amp. mindenképpen kell, sőt a bojlernek  jó az éjszakai is.

Hogy megtérül e ?  Hát ami nincs ott az újnak megtérülését nem lehet értelmezni.

Viszont  arra azért rákérdeznék  gáz van e a lakásban ? Valószínűigen, akkor az annak nyújtotta lehetőségét kár elvetni... minimum a tűzhelyre.

Az egy szép dolog  , hogy alanyi jogon jár, kérdés hogy a társasház beleegyezik e. Mert ha túlterhelt a hálózatuk a bejövésnél  nem biztos , hogy belemennek.

A 16 -ból  25 -lehet csináltatni, de  a 32 nél a szolgáltató csak akkor lép, ha a társasház is belegyezik.

tehát  :

16 Amp  kb.   3.4 kW  gyakorlatilag semmire sem elég

25 Amp   - 5 kW  okosan, beosztva  majd mindenre... kivétel a tűzhely,

32 Amp    -  7 kW  gyakorlatilag mindenre ... kivétel a fűtés.

két csapdába esnek a tájékozatlanok :   fűtést akarnak a 32 Amp. -rel ill. már odáig sem jutnak, mert a társasház bejövője nem teszi lehetővé.

Ugyanakkor ott a gázórájuk ami legalább 40 kW -ot enged át.

Előzmény: helena9 (73)
helena9 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 73

Sziasztok!

Lakásfelújítás előtt állok és tanácstalanságom határtalan, többek közt az áramkérdésben is:). Egy nagyon rossz állapotban lévő garzonlakásról van szó, ami 100%-os felújításra szorul, és ezzel együtt természetesen árambővítésre is szükség van, hiszen jelenleg 16 amper van bevezetve. A lakásban lesz villanybojler, kisméretű hűtő, mosógép, két lapos főzőhely és egy (kisebb) sütő, ami biztos. Nem tudom, hogy mi alapján tudja az ember meghatározni, hogy hány amperre lesz szüksége? A 32 biztos, főleg, hogy alanyi jogon jár, de nem tudom, hogy pl. kellene-e még 16 vagy esetleg a 32 nappali mellé még éjszakai/vezérelt áram is a bojlernek. Úgy tudom, hogy a kiépítése nem túl olcsó és évekbe telik mire megtérül...

Előre is nagyon hálás vagyok bármilyen javaslatért, felvetésért!

Murdock1981 Creative Commons License 2018.03.09 0 0 72

Így van, gázzal konkrétan fele annyiba kerül a melegvíz.

Előzmény: Zempléner (70)
Lacivill Creative Commons License 2018.03.08 0 0 71

Ha szolgáltató rájön akkor nagyon nem éri meg.

Előzmény: nikonos_zoli (61)
Zempléner Creative Commons License 2018.03.08 0 0 70

A fogyasztás mértéke függ az elhasznált melegvíz mennyiségétől. Nekem gáz forróvíz tároló van és elmegy a napi 200 liter 65 fokos vízmennyiség plusz a hozzákevert 300 liter hidegvíz. Fogyasztás napi egy m3 gáz =110 Ft.

Előzmény: ledorgol (69)
ledorgol Creative Commons License 2018.03.07 0 0 69

Nekem 55 fokra van állítva. Nyáron napi 2,8  télen 3,8 - 4 kw a fogyasztás. Ez havi 1000 - 1200 forint.

8 éves és 120 literes .

Előzmény: Égető1 (66)
Murdock1981 Creative Commons License 2018.03.07 0 0 68

De csak akkor fizetsz érte 135ezret ha napi 8 órában folyamatosan megy az a bojler. Nekem átlagban napi 3,75 órát megy. 120liter 60 fok 3 fő.

Murdock1981 Creative Commons License 2018.03.07 0 0 67

A víz hőfok elvileg 60 foknál ideális a bacik és a víz kő miatt. A komfort tarifa meg egy telefon es kijönnek átállítani. Legalábbis ezt mondta az ügyfélszolgálat. A lényeg,hogy mindenképp olcsóbb vezérelt ről hasznalni a bojlert.

Égető1 Creative Commons License 2018.03.06 0 0 66

Egyszerűbb a komfort tarifa kéregetésnél egy nagyobb bojler. Sőt néha az sem kell, elegendő magasabbra állítani a víz hőmérsékletét.

Az az éjszaki áram ami manapság már  jópár éve vezérelt  évi  365   x 8 órában  ad áramot  2 kW jával számolva az   5840 kWóra és ha fizetsz érte akkor  135 eft -ot  de ha nagyobb a bojlered akár többet is.

Előzmény: Murdock1981 (65)
Murdock1981 Creative Commons License 2018.03.06 0 0 65

Irjátok egy páran,hogy a vezérelt árammal cirka 1000 forintot lehet megspórolni. Havi átlag 225kwh-t használ el a bojlerem. A vezérelt és a normál tarifa között 14ft a különbség, vagyis havi 3150Ft-ot sporolok meg vele,éves szinten közel 38ezret. És ha nem elég a napi 8 óra felfűtési idő, lehet kérni a komfort tarifát, ami napi 12órát ad, igaz 2ft-al többe kerül.

andras4736 Creative Commons License 2018.03.02 0 0 64

Üdv !

Tudja esetleg valaki merre felé tartanak most, illetve jövőre 2019-ben az áram árak, érdemes-e megkötni már 2019-re a szerződést, már most tettek ajánlatot, hogy emelkedni fognak, de ha most megkötöm, akkor az idén érvényes árakon fogom kapni jövőre is ? Vagy érdemes kivárni. Elnézést ha nem jó helyre írtam, természetesen nappali áramról beszélünk.

nikonos_zoli Creative Commons License 2018.02.22 0 0 63

azaz ezekre nem kapcsol be? 

Előzmény: Vernichter (62)
Vernichter Creative Commons License 2018.02.21 0 0 62

"elektromos sütő és főzőlap, szárítógép és klíma  "  

Hát pont ezekre nincs vezérelt.

Kivétel a klímára, de csak télen  fűtésre... az un. H. tarifával !

Előzmény: nikonos_zoli (61)
nikonos_zoli Creative Commons License 2018.02.21 0 0 61

Üdv

új ház építésénél lehetőségünk van éjszakai áram külön bevezetésére, ezek szerint a normál és az éjszakai áram között relé váltana, ha jól értem az egész ház készülékeire érvényesen. 

kérdésem hogy egy ilyen konstrukció megéri a mai világban?  Átlagos fogyasztás, korszerű gépek (elektromos sütő és főzőlap, szárítógép és klíma) esetén ad érezhető különbséget a számlában?

KÖSZÖNÖM

Kappa 5.10 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 60

Köszönöm.

Ja és bojler.

Előzmény: Alapi42 (59)
Alapi42 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 59

Villanyszerelő !

Előzmény: Kappa 5.10 (57)
Kappa 5.10 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 58
Kappa 5.10 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 57

Üdv!

Most vettünk 1 házat aminek a boylere nem kapcsol.Régóta nem lakják nem ment a boyler.A boyler szerintem jó(új) a led nem világit a vezérlőn.

A tulaj szerint csak arról megy a boyler.Szóval vissza kell kapcsoltatni vagy nem jó a vezérlő vagy milyen úton induljak el.

Válaszokat köszönöm.András

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.08 0 0 56

Igen, csak vezérelt áram hol van hol nincs.
Lehet nem viseli jól a klíma a napi 2-4 áramszünetet.

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (55)
Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 55

Azt állíja Joe Zé, hogy a leggazdaságosabb fűtési mód a klímaberendezés. 

https://youtu.be/X1UV1fJT-h4

https://youtu.be/1evj9f16DbE

Vezérelt áramról még gazdaságosabban kijön a fűtés, hűtés!

Zempléner Creative Commons License 2018.02.04 0 0 54

Szerintem inkább sok pénze van és nem számít mivel és mennyit fűt.

Előzmény: Ofenbau (53)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 -1 0 53

Ez egy régi igazság. De hát vannak akik imuninsok az igazságra.

Sőt van olyan is akinek van kiépített gázfűtése, de a villanyfűtésről ábrándozik.

Van neki pl. egy  25 Amperes  biztosítéka, amin van  vagy  10 fogyasztó, pl. mosógép,  világítás , elektronika, mikró, porszívó  stb. A biztosíték tud max  5 -6 kW -ot és ott a gázhálózat a min. 40 kW -jával, de azért a villanyfűtésről ábrándozik.

Mit lehet az ilyenre mondani ?  

Hát tájékozatlan !

Ez a legenyhébb kifejezés !!

Előzmény: Zempléner (52)
Zempléner Creative Commons License 2018.02.03 0 0 52

Sziasztok!

Véletlenül kattintottam ide és a vitához kapcsolódva, miszerint villany (éjszakai vagy vezérelt mindegy minek hívják) vagy gáz. Csak egy kis számítás:  általában egy köbméter földgáz 9.44KW/h energiát állít elő, ebből könnyen kiszámítható hogy 115 Ft. éjszakai villany  23 x 9.44 =217 Ft. Tehát legalább a duplája. Akinek lehetősége van inkább gázt használjon még akkor is ha a hőtermelő berendezése nem éri el a 100 %-ot mint pl. a kondenzációs kazán.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!