Keresés

Részletes keresés

OPi Creative Commons License 2005.11.29 0 0 99
lassan ez már nem(csak) önálló szülői döntés, hanem társadalmi elvárás . . .
v_peti Creative Commons License 2005.11.25 0 0 98

A lóvasutak korában az volt az aggály, hogy egy idő után térdig fog járni az ember a lószarban. Ez komoly, nem vicc, tényleg ezt vizionálták.

Ezekszerint Budapesten kiterjedt kutyavasút-hálózat van. Csak jól el van rejtve mert én még nem találkoztam vele. :)))

Előzmény: szalapala (84)
v_peti Creative Commons License 2005.11.25 0 0 97

Te még nem éltél abban a korban, amikor 20 év után se kaptál még telefont,  maradt az, hogy a megbeszélt időpontban mehettél a postára, ahol vártál egy órát, hogy akkor szóljanak neked, hogy  keresnek most a 3-as fülkében. Neked már természetesnek tűnik a vezetékes telefon minden lakásban, nem?

Van aki 20 évig várt  a telefonra, most meg nem átallja leadni azt, miután megvette a mobilt.

Előzmény: szalapala (93)
fz70 Creative Commons License 2005.11.07 0 0 96
A gyerekemnek??? Persze! Ha lenne:) ...... Tényleg, nem tud vki egy eladót??? :)))
Planiszféra Creative Commons License 2005.01.16 0 0 95
lol
Előzmény: csUcsU (94)
csUcsU Creative Commons License 2005.01.14 0 0 94

"Te vennél a gyermekednek mobiltelefont?"

Még hogy a gyereknek?

Már a cicánknak is van, és mindig haza szólok neki, ha vettem neki csirke májat, húsikát!

:)

szalapala Creative Commons License 2004.12.23 0 0 93

Nem véletlenül példálóztam előtte a gyufával meg a biciklivel. A maguk korában ugyanoly felesleges eszközöknek voltak letudva, hisz anélkül is lehetett addig élni, akkor meg ugye minek is? Aztán szép lassan csak elfogadott eszközzé váltak.

Manapság nem lehet feltalálni mégegyszer a gyufát, biciklit, vonatot stb. Mostanában a tévét meg a mobilt meg az internetet találták fel, amit te, ugyanúgy, mint  az akkori bicikli/vonat stb ellenzők nélkülözhető/káros/felesleges izéknek aposztrofáltok.

Tényleg lehet mobil nélkül élni, ebben igazad van. Persze lehet vonat nélkül is, meg gyufa nélkül is, hisz addig is éltek az emberek valahogy. Nem sok különbséget látok a két időszak ellenállási ideológiája között.

Te még nem éltél abban a korban, amikor 20 év után se kaptál még telefont,  maradt az, hogy a megbeszélt időpontban mehettél a postára, ahol vártál egy órát, hogy akkor szóljanak neked, hogy  keresnek most a 3-as fülkében. Neked már természetesnek tűnik a vezetékes telefon minden lakásban, nem?

"Erről van szó. Ez történik? Nem." (Mármint a technikával történő megfelelő élés.)

Szerintem meg, - pont a mobilvonalon - nagyjából igen, ez történik. Ahogy ment le az ára,  egyre több fogyott, most meg ott tartunk, hogy nincs több előfizető, mindenki megvette amit kell, beszélni nem beszélnek sokkal többet, a felhasználás egyre jelentősebb része a vezetékes rovására nő csak. Vagyis nem korcsosultak el nagy tömegében az emberek, hanem csak minőséget váltottak. Nem véletlen, hogy egyre újabb kínálattal kell fellépniük a szolgáltatóknak, mert megállni látszik a hagyományos funkcióból adódó növekedés.  A felmérések viszont azt mutatják, hogy a felhasználók többsége az értelmetlen funkciókra nem tart igényt, WAP, meg hasonló marhaságok - marad a mobilnak az elérhetőséget garantáló fő funkciója.
A fő funkció azt jelenti, hogy nem vagy a kib...szott MATÁV-telefonokhoz kötve, hanem a köztéri telefon keresése,  helyett akármikor felhívhatsz akárkit, anélkül, hogy ő szintén egy előre megbeszélt vezetékes telefon mellett ülepedjen le az adott időpontban.

Más:

"....a megszületett gyerekek 30%-a egyéven belül meghalt, mert nem volt elég információ és hatóanyag....."
Mennyi is volt akkor a népszaporulat? És mennyi most?"

Te, mint előtte itt írtad, gyakorló gyerekes vagy.
Belegondoltál, hogy mit írtál ezzel a hányaveti mondatoddal?

(Ha esetleg gondolkodsz egy harmadikon, - vagy ha a felemlegett szeretőd szüli váratlanul a harmadikat neked oda csak úgy, számodra hirtelen - majd akkor jusson eszedbe, hogy anno minden harmadik újszülött meghalt.)
Ezért szerintem nem is gondolhattad komolyan, amit írtál ennek kapcsán.)

Előzmény: felucca (87)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.12.22 0 0 92
írd le légyszi akkor hogy te pontosan mire gondoltál azzal a felsorolással
Előzmény: felucca (91)
felucca Creative Commons License 2004.12.22 0 0 91

Jaaaa, hát akkor tényleg minden sokkal jobb lett! Hááááát, ezt nem is gondoltam volna!

Most hülyéskedsz, vagy komolyan írtad, amit írtál????

Előzmény: sheratan50ly (90)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.12.21 0 0 90
írok pár pozitív változást. nem saját tapasztalat, de a családban élő idősebbek szokták előhozni. ezek a változások az elmúlt 20-50 évre vonatkoznak. mivel offtopic egy kicsit, így fehérrel (azzal pont nem engedi a fórum, de valami világossal mindenesetre) szedem, aki el akarja olvasni az kijelöli a szöveget, aki nem az átugorja...

+ összközműves lakás. (a mi házunkban összesen villany volt, amikor megvettük, és víz, de csak a kertig bevezetve. most van víz, gáz, csatorna, telefon, internet pluszban. egy pesti lakásról van szó, ahol nem is olyan régen még az udvarra kellett menni wc-re)

+ központi fűtés. kb 30-40 éve még egyszál kályha volt a lakásban, most gázfűtés van minden szobában

+ mobiltelefon. igazából az utóbbi időben már nem is használom (használjuk) a vezetékest, mert már a családban is mindenkinek mobilja van. nem felvágásból, hanem mert praktikus. nagyszülők is magukkal tudják hordani, ha teszemazt a kertben elesnek, eltörik valamijüket, vagy rosszul lennének a mobil akkor is ott lesz náluk, a vezetékes meg nem biztos. azon kívül ezen ugye bármikor elérsz valakit, akinek szintén van, ha a másik is azt akarja hogy elérjed.

+ piaci választék. ezzel lehet vitatkozni, de szerintem jelentősen bővült a kapható árucikkek száma. sőt, elég egyetlen helyre is elmenni hogy mindent megkapj. hátránya, hogy azon az egy helyen rettenetes tömeg szokott lenni.

most csuklóból ennyi.

ami viszont fájdalmas visszafejlődés, az az oktatás színvonala... :( még remélem szerzek egy diplomát mielőtt teljesen értéktelenné teszik az egészet...

felucca Creative Commons License 2004.12.21 0 0 89

Egyszer, ha tényleg lesz időm, összeírom, hogy szerintem miben és mennyivel jobb most az életszínvonal és miben és mennyivel rosszabb, mint gyerekkoromban.  Nem írok XIX. századot, csak ezt az elmúlt 36 évet nézzük meg...

Egyszer...

"....csak használni kell tudni mindent..."

Már egyszer mondtam, hogy ezzzel egyetértek. De ez sajnos csak vágyálom marad. 

Előzmény: sheratan50ly (88)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.12.21 0 0 88
"Mennyi is volt akkor a népszaporulat? És mennyi most?"
azért azt nézd meg, hogy nem a fejlettnek mondott országokban olyan nagy a népszaporulat. ha jól tudom az európai jellegű államok népessége csökken, mert kevés a születések száma. (és mellesleg ezzel együtt kiöregszik a társadalom, tehát több öreg lesz, mint fiatal, de az öregek nem termelnek ugye, hanem a fiatalok által eltartottak, tehát következő probléma.)

visszatérve a főtémára:
nem a technika tesz valakit elhidegültté, vagy bunkóvá. nem azért bunkó valaki, mert mobilja van, hanem mert a környezetében attól nézik menőnek, hogy mennyit villog vele. vagy nem attól lesz buta valaki, mert tv-t néz, hanem mert pl megengedik neki, hogy a nagytesó, vagy valóvillám jelentse neki a szórakozást. ez alapvetően nevelés kérdése, és nem a technikai fejlettségtől függ. 200 éve is voltak bunkó emberek. és ha lesz még világ, akkor 200 év múlva is lesznek.

te sajnálod azokat, akik futnak a technika újabb vívmányai után, és abba ölik a pénzüket, idejüket. én is ezt tenném, ha lenne pénzem rá. de nem azért vennék meg egy 3 milliós plazmatévét, mert a szappanoperákat akarom rajta nézni. elsősorban azért, mert már egy ilyen eszköz létezése kisebb fajta technikai csoda önmagában (itt persze ki lehetne térni a birtoklásvágy kérdésére, de most nem teszem). másrészt az élmény amit ad, amikor használod, arra amire te szeretnéd. meg lehet válogatni ugyanis, hogy mit nézel rajta. (arról nem is beszélve, hogy szebb, nagyobb a képe mint egy átlagos tv-nek, és nem rongálja annyira a szemet sem.)
szóval te sajnálod az ilyen embereket. én az olyanokat sajnálom, akik nem látják, hogy mekkora tudás szükséges ahhoz hogy létrejöhessen egy ilyen eszköz, és mennyi munka van benne (nem, nem a gyári futószalagok, és gépek munkája, amíg 10 perc alatt összedobják, hanem a kiinduló ötlet, a tervezés, a tesztelés, stb.)

csak használni kell tudni mindent...

szóval a jó technikát szeretem. ilyen egyszerű.
szerintem ;)
Előzmény: felucca (87)
felucca Creative Commons License 2004.12.21 0 0 87

Először is, ha megkérhetlek, kicsit kevésbbé aggresszívan....

"....szerintem nem kell a technika vívmányai ellen kikelni, hanem a megfelelő módon használni...."

Erről van szó. Ez történik? Nem.

"....a megszületett gyerekek 30%-a egyéven belül meghalt, mert nem volt elég információ és hatóanyag....."

Mennyi is volt akkor a népszaporulat? És mennyi most?

".....Én szerfelett utálom azokat a "zöld" ideológiákat, amelyek képviselői odakötözik magukat az atomerőművek, vízierőművek, hőerőművek stb. kapuihoz..."

Ezt szerfelett utálom én is. Erőszak erőszakot szül.

"...Szerintem az embereknek csak egy kisebb része van arra felkészülve, hogy barlangokban lakjon és a háziállatok melegével tartsa életben magát, ha máshonnan nincs energia...."

Erről beszéltem? Szerintem nem. Viszont rövidesen szembe lehet majd nézni a fenti problémával. Akár homokba dugjuk addig a fejünket, akár nem.

"....Láttam egykét éve egy dokumentumfilmet "András Samoáról" vagy mi volt a címe...."

Sajnos TV híján ezt sem láttam:-))) De lehet, hogy András gyerekinek teste-lelke egészségesebb lesz, mint a mi gyerekeinké. Lehet.

Ha megengedsz egy Belga-idézetet:

"...nincsen mobilod? Buzi-e vagy?

te biciklivel jársz? Buzi-e vagy?

nem nézel tévét? Buzi-e vagy?...

....

....te zsidó vagy? Buzi-e vagy?..."

Előzmény: szalapala (86)
szalapala Creative Commons License 2004.12.21 0 0 86

A biciklit verd ki a fejedből, mert az az ördög találmánya.(Anno tényleg voltak ilyen hangok, ld. biciklitörténelem 1. fejezet.)

Amúgy én a helyedben a gyufát is hanyagolnám, mert lehet kovakővel is tüzet okozni. Arról nem beszélve, hogy csak ki kell várni, és csak becsap valahová a villám, akkor meg csak szaladni kell oda gyorsan, aztán lesz tüzünk is.

Viccet félretéve, szerintem nem kell a technika vívmányai ellen kikelni, hanem a megfelelő módon használni.

Nem kívánom azt az időt, amikor az egyetlen szórakozás az volt, hogy este összeültek a a fonóban a lányok asszonyok - ld. Kodály Este a fonóban -  és azon köszörülték a nyelvüket, aki épp nem volt ott.

De aki akar, most is összeülhet, ki gátolja meg?

(Nem kell tévét nézni, sőt újságot se kell olvasni, informálódni se kell sehonnan, csak akkor nem kell elmenni szavazni se, hanem be kell ismerni, hogy alulinformált vagyok és csak tévedés lenne leadnom a voksomat az általam nem ismertekre.)

Én nem kívánom azt az "idilli" állapotot se, amikor nem volt információ és gyors elérhetőség és a megszületett gyerekek 30%-a egyéven belül meghalt, mert nem volt elég információ és hatóanyag. (Ohh, ezek az átkos termékek, mi?)

Én szerfelett utálom azokat a "zöld" ideológiákat, amelyek képviselői odakötözik magukat az atomerőművek, vízierőművek, hőerőművek stb. kapuihoz, - közben persze interneten, sms-ben szervezik meg magukat - és csak azt nem árulják el, hogy ezen "Művek" nélkül honnan lenne energiájuk.

Szerintem az embereknek csak egy kisebb része van arra felkészülve, hogy barlangokban lakjon és a háziállatok melegével tartsa életben magát, ha máshonnan nincs energia.

PS.

Láttam egykét éve egy dokumentumfilmet "András Samoáról" vagy mi volt a címe.

Abban egy magyar ürge, aki Samoan él, mesélte, hogy élnek ott.

Egyfelől a paradicsom maga, sosincs hideg, elég egykét ruha, ott vannak, állatokat nevelnek, a gyerekeik, hát azokkal is lesz majd valami, mondta. Olyan jó volt elnézni. Csak ha belegondol az ember, nem sokban különbözött az ősközösségtől vagy mi.

Technikailag se nagyon.

Biztos jó.

Úgy két-három hétre ellennél ott.

Aztán menekülnél vissza.

Előzmény: felucca (85)
felucca Creative Commons License 2004.12.20 0 0 85

Igazad van, ez az elidegenedés-szöveg egy marhaság. Biztosan érzelmes hangulatomban írtam. A második tagmondatot viszont igaznak tartom.

Hát, most vagy elhiszed, vagy nem: Ha az lenne a fontos, már lenne tévé, kocsi, mobil. Anyagilag úgy átlagosan vagyok eleresztve, sok nálam rosszabb anyagi helyzetű embernek mindhárom alapfelszerelés.

Az ideológiát nem felvettem, hanem tapasztalataim felkeltettek, később megerősítettek bennem egy gyanút. Én azt, aki ezt nem látja, ugyanúgy sajnálom, mint hurráoptimista fejlődésbarát embertársaim engem. Nem tudom ugyanis, hogy ezt hogy nem lehet látni.

Vonat-busz: teljesen jogos a kérdésfeltevés, én is megkérdezem magamtól ugyanezt. Hozzátenném, hogy településen belül (kisváros) gyalog járok, a környéken biciklivel. Munkahelyemre (Budapest) vonattal. Meggondolom, mikor, hová, miért és mivel megyek. Ez van.

Nem feltétlenül  technikai vívmányokkal van bajom, hanem az indokolatlan eltömegesedésükkel és az öncélú használatukkal.

Előzmény: szalapala (84)
szalapala Creative Commons License 2004.12.20 0 0 84

"Csak ismételni tudom magam: még soha ennyi technikai segédeszköz nem állt az ember rendelkezésére és még soha ennyire nem volt az ember ennyire elidegenedve az embertársaitól és a természettől, valamint még soha ennyi fizikai problémát nem okozott magának a vívmányaival."

Ez nem igaz. Te egy régmúlt álomvilágban élsz, ami sose létezett igazán.

150 évvel ezelőtt az emberiség 95 %-a csakis a saját falujában élőket ismerte, nem is mozgott ki a határán kívülre. Ha erre azt mondod, hogy nem is voltak elidegenedve, akkor azt kérdem, kitől kellett volna elidegenednie, ha nem ismert senkit se a faluhatáron túlról?

A lóvasutak korában az volt az aggály, hogy egy idő után térdig fog járni az ember a lószarban. Ez komoly, nem vicc, tényleg ezt vizionálták.

Egyébként megerősödött a gyanúm, hogy neked nem a mobillal, tévével, kocsival van problémád, hanem hogy nincs rá pénzed, ezért kitalálsz mindenféle ideológiát ennek elleplezésére.

Vagy a másik: felvettél egykét éve egy ilyen ideológiát, és mivel látod a marhaságát, most próbálod magadat erősíteni.

Azért megkérdezném, ha már annyira ellene vagy a technikai vívmányoknak, akkor miért jársz vonattal, busszal?
Gyalog sokkal kevésbé szennyeznéd a környezetedet:-)
Igaz kicsit tovább tartana, kicsit macerásabb, de elvszerűbb lenne, nem?:-)

Előzmény: sheratan50ly (66)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.11 0 0 83
legfeljbenn ha Tolkien világából előpattant tünde lennék :D de nem is olyan rossz ötlet...
Előzmény: felucca (82)
felucca Creative Commons License 2004.08.11 0 0 82
Úgy 236 felett:-)
Előzmény: sheratan50ly (81)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.11 0 0 81
tulajdonképpen nem ez számít, ugye? mennyinek kell lennem, hogy akár csak 200 évvel fiatalabb legyél nálam?
Előzmény: felucca (80)
felucca Creative Commons License 2004.08.11 0 0 80
Az attól függ, hány éves vagy.
Előzmény: sheratan50ly (79)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.09 0 0 79
nem, annál durvább. a Föld sosem tudna így kinézni. ott nincs tenger, nincs érdő, de még sivatag sem. a hegyek pedig ablakokkal vannak tele, mert acélból és betonból húzták fel őket. igazából, hogy tényleg így nézzen ki egy bolygó szerintem képtelenség technikailag főleg.
én biztos nem fogom megélni, és ha nem vagy nálam mondjuk 200-300 évvel fiatalabb, akkor te sem valószínűleg...
Előzmény: felucca (78)
felucca Creative Commons License 2004.08.09 0 0 78
Aha, tehát a Föld ötven év múlva. Szeretnék addigra meghalni!
Előzmény: sheratan50ly (77)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.06 0 0 77
igen :))
a Csillagok háborúja világában van, ez a főváros. tulajdonképpen úgy van, hogy az egész bolygót egyetlen hatalmas összefüggő város borítja. ha kíváncsi vagy rá, akkor az 1. és 2. epizódban vannak ott jelenetek. nagyon látványos mindenestre.
Előzmény: felucca (76)
felucca Creative Commons License 2004.08.06 0 0 76
Hol van ez a Coruscant? Ez valami tökéletesen technicizált hely?:-)))
Előzmény: sheratan50ly (75)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.06 0 0 75
én hülyéztelek le?
amúgy ha neked lehet szabad véleményed, akkor másoknak is. és ha neked az a szabad véleményed, hogy rossz ez az egész ahogy van, másoknak meg az a szabad véelményük, hogy te hülye vagy, akkor ezek mind csak vélemények. részedről, és mások részéről is.
de nem tudom mit kell problémázzál ezen. soha sehol nem volt még egyenjogúság, olyan demokrácia amiről te beszélsz. ez ugyanúgy csak egy álom, mint akr az, hogy én szeretnék a Coruscant-on élni :) egyik sem túl valószínű, bár különböző okokból. ami közös bennük az az, hogy minkettőt csak elképzelni lehet, mert nem léteznek...
ez van. ilyen a világ. és én sem szeretem. csak nem a technikai vjvmányokra fogom hogy rossz, hanem az emberekre, akik benne vannak.
Előzmény: felucca (74)
felucca Creative Commons License 2004.08.05 0 0 74

Tibettel semmi bajom, minél magasabb, annál jobb.

Csak a demokratizált társadalmat értelmezem - úgy látszik - sajátosan. Úgy gondolom, hogy egy ilyen társadalomban mindenki megtalálhatja a helyét, akár ilyen a felfogása, akár amolyan. A minimum, hogy nem hülyézik le (lásd néhány sorral/oldallal lejjebb), a maximum, hogy ugyanolyanok az esélyeik. Tehát elköltözniük sem kell.

Előzmény: sheratan50ly (73)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.04 0 0 73
úgy látom a te felfogsádban nem.
miért, amúgy mi a bajod Tibettel? túl magas?
Előzmény: felucca (72)
felucca Creative Commons License 2004.08.04 0 0 72
És úgy nem lehet esetleg nyugodtan élni, hogy itthon maradok?
Előzmény: sheratan50ly (71)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.03 0 0 71
de ha ennyire bánt a technika, akkor akár kiköltözhetnél Tibetbe is, ott nincsenek ezek a bosszantó vívmányok, csak csend és nyugalom. esetleg tanulhatsz kung-fuzni is, én ha másért nem már ezért is mennék...
Előzmény: sheratan50ly (70)
sheratan50ly Creative Commons License 2004.08.03 0 0 70
hmmm, humorérzék nulla? nembaj, nem sértődök meg... :x

amúgy persze (mint már leírtam) olyan nagyon megkeseríti az életed az a technikai vívmány, amivel felére rövidíted a távolságokat, házhoz visz, kényelmes, nyáron hideg télen meleg, stb stb.
Előzmény: felucca (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!