már több mint 10 éve esti lövés, vasárnap délutáni CTI, FDF modos téli coop nélkül. Pedig a legnagyobb gémélmény volt. CsíterM1 aláaknázás, szacsizás, kályhacsövezés ebben a bugos szarban, ZSÍÍÍÍÍÍÍÍRRRRRozás Kibeba k jó volt.
Aki megunta az OFP-t, és már nem kell neki, én szívesen megveszem tőle mindegyik részét. Ha már nem kell, írj az e-mail címemre és megbeszéljük. micsf@freemail.hu
Ezt most hogy érted? Hogyhogy "több van egymás mellett"? Hát persze, hogy több van egymás mellett, ez nem lehet gond.
Amúgy én vegyesen használok általam kreált testeket torzítva, meg az INS-zel beszúrt vertex-eket összekötve létrehozottakat. Semmi hasonló gondom nem volt se ezzel, se azzal.
Kipróbáltam mindkettőt, és a next/prev alfa-kat is, de egyikkel se működött jól.
Ha csak egy dobozt teszek le, és annak a pontjaival szórakozok, nem csinálok rá új felületet, működik rendesen. Mi a külömbség a program által generált felület, és egy általam létrehozott felület között?
Aha, hát ha 128*128-at használsz, akkor nem csoda, hogy elmosott texturákat kapsz - egyszerűen túl kicsi ez a felbontás. Manapság még egy katona méretű objektumhoz "illik" legalább 512*512-es felbontású texturát használni, de vannak brutálisabb elkövetők, akik még ennél is feljebb tolják a felbontást - az más kérdés, hogy mennyit vesz ez el a videokártya teljesítményéből mondjuk egy 100 fős csatajelenetben. Próbáld ki, észre fogod venni a különbséget!
Ami a cloudlet-eket illeti: nyisd meg a modelledet az O2-ben, jelöld ki az egészet, aztán valamelyik fenti menüpontban, vagy a "Points"-ban, vagy a "Surfaces"-ben (már ha jól emlékszem a nevükre) találsz két olyan lehetőséget, hogy "Move to top", meg "Move to bottom". Ezek a dx számításaihoz adnak paramétereket, próbáld ki az egyiket is, a másikat is (bár ha jól emlékszem, neked a "top" fog segíteni). Az Oxygen-ben nem fogsz semmi különbséget látni, csak a játék futása közben.
Az alpha csatorna a képfájlod átlátszósági adatait tartalmazza. Itt tudod megcsinálni az üvegfelületeket, vagy a "lyukakat" a felületen, mondjuk egy áttört felninél. Ehhez kell egy olyan grafikai program, amely képes ezeket a csatornákat kezelni, ilyen pl. a Photoshop, vagy ha ingyenes progiban gondolkodunk, keress rá a guggléban arra, hogy "GIMP". Sokan dicsérik, bár én még csak belenéztem, de nem használtam.
Visszatérve az eredeti kérdéshez: az Oxygen csak akkor fogja megjeleníteni a textura-fájljaidat, ha A. azok 32 bites, alpha channel-es tga fájlból lettek paa-ba, vagy pac-ba konvertálva B. a fájlok mérete 2 hatványaszor 2 hatványa pixel, pl. 64*64, 128*512. Ha ezek meglennének, jöhetne az igazi munka :)
A felületnek csak azért látszik egy oldala, mert alapból annyi van neki. 1 face= 3 vagy 4 pont (vertex), plusz az általuk meghatározott, normálvektorral ellátott, egyoldalú felület. Ha szeretnél neki másik oldalt, nyomj egy W-t, majd egy F6-ot, és kész is.
Hát így látatlanban azt mondanám, hogy azért nem jelenik meg "load texture" után, mert nem megfelelő formátumot használsz. Van alpha csatorna? 32 bittel mented el? Melyik alkalmazás csinál belőle paa-t?
Ha az A-t nyomom, akkor ugye a "SET/MODIFY TEXTURE" módba lépünk, ami nekem nem működik, vagy hülye vagyok hozzá:
Megnyomom az A-t-csinálok egy négyzetet-jobbklikk-loadtexture-megnyitás.
Így kell ezt csinálni?, csak mert nekem nem csinál utána semmit, minden ugyanúgy marad...
Background mapping?, nem próbáltam még..., azt se tudom hol van.
A gizmo-val viszont kísérletezgettem már, de azzal is csak elmosni sikerült a textúrákat.
Egyelőre a legkomolyabb dolog, amit csináltam az O2-ben, az egy UFO volt, de majd szeretném megcsinálni a KA50-es Török változatát, meg néhány repülőgépet...
Üveget hogy lehet csinálni?
Én most Footmuch egyik üvegtextúráját használom, de az nem mindig jó.
Huh, bocs, ezt benéztem, tényleg azt hittem, hogy helyettesíteni akarsz már meglévő texturákat. Na jó, az UV koordinátákat nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a választott textura 4 sarokpontjainak koordinátáit jelenti. Amikor az O2-ben nyomsz egy "A" billentyűt, akkor kerülsz textura-kezelő módba, egy tetszőleges téglalapot kijelölve betölthetsz egy grafikus fájlt (paa/pac, tga, gif). Ennek a téglalapnak a 4 sarka, na ezek koordinátáit jelentik az UV számai. Az más kérdés, hogy továbbra se javaslom az ilyen módszerű texturázást, hacsak nem akarod a hajadat kiegyelni - sík felületeknél "background mapping", hajlított felületeknél "gizmo mapping" a te eszközöd. Ezeket használtad már? Amúgy mit akarsz texturázni? Embert? Tankot? Űrhajót?
A létező legbonyolultabb módszert választod, ha elkezdesz az UV koordinátákkal játszani...
Amit én javasolnék: keresd ki, mi a neve a lecserélni kívánt textúrának. A Texview segítségével nyisd meg, mentsd el tga-ként. Ezzel már tudsz dolgozni pl. a Photoshop-ban, célszerű a saját textúrát pontosan ugyanolyan elrendezéssel csinálni, mint az eredeti (pl. ha egy katona ruhájáról van szó, a zsebeket ugyanoda tenni, mint az eredetin). Eztán elmented 32 bites tgá-ban, átkonvertálod paa/pac-ba a Texview-val vagy a PaaTool-lal. Ezután jöhet az általad linkelt Oxygen-képernyő, itt a fájlnév melletti sárga mappa-ikonnal megnyitod azt a könyvtárat, ahol az általad gyártott fájl van. Megnyitás, apply, ok. Nincs torzulás, mindenki boldog. :)
Az O2-ben nem mukodik a "set/modify texture" gomb, úgyhogy a "FACE/Face Properties"-el textúrázok...
Viszont ilyenkor a textúra el lesz torzulva A turzulást 8 szám beírásával lehet változtatni. Vki meg tudja mondani mit írjak be, hogy ne legyen torzulás.