az orsegben minden alkalommal az elso nap a bognarban ettunk pajslilevest. finoman keszitettek. miota ayce van, nem fozik. eloszor nem tetszett ez az uj rezsim, de egy alkalommal siman vallalhato.
A Berek halászkertről is elég vegyes véleményeket olvastam, szóval kihagytuk, úgy gondoltam, hogy a hallal megvárjuk a bajai túrát :-)
Lehet, hogy bátrabban kellene kísérletezni és nem elhinni a negatív kritikákat, de mániám, hogy minden üdülés előtt felmérem a szóba jöhető vendéglátó helyeket és csak oda megyünk, amiről a többség jó véleménnyel van.
A Pajtát eleve kizártuk, nem vagyok hajlandó 30 - 40 ezret kicsengetni egy vacsoráért. Kizártuk a Noble's éttermet is (Nemesnép), akikről azt olvastam, hogy őrségi fine dining. Bár szerintem amúgy is zárva voltak, mert sem embert, sem autót nem láttam ott.
A Bognárról többen azt írták, hogy egykor nagyon jó hely volt, de miután áttértek az "all you can eat"-re, azóta a minőség is leromlott. Ezek után nem volt kedvem kísérletezni ...
A Határcsárdában a napi ajánlatot választottam (kacsacomb körtével és párolt káposztával), a csapat többi tagja sem őrségi ételt, mert akkorra már elteltünk a gombával. Az Őrszem-be egy hosszabb túra után estünk be farkaséhesen, ott vasi pecsenyét ettem. Nagymamám mondta anno, az éhség a legjobb szakács, szóval ha volt is ott hiányosság, nem érzékeltük :-)
akkor mar erdemes tesztelni a bodnar ettermet (all you can eat). a leveseik es a vadporkoltjuk is vallalhato, sot a tokos-makos es egyebb reteseik is. a hetvegen volt makos-tokos suti megybefottel. szuper!
a hatarcsarda jo, bar a gombalevesuk gyenge. en sokkal surubbre keszitem. az orszem hatareset. azert ettunk ott, mert mar untuk azt a rengeteg gombat, amit szedtunk, igy atbattyogtunk 200m-t :) jo palinkat adnak.
Vizafogó, Baja. A halottak napi temetőlátogatás után látogattuk meg a helyet, ahol az utóbbi pár évben nem jártunk. Majdnem telt házzal mentek, de még volt üres asztal. A halászlé nagyjából rendben volt, bár szerintem enyhén túlsózták. A harcsapofa brassói (kedvencem) és a harcsapaprikás/túróscsusza viszont hibátlan. A felszolgálás korrekt volt, a humorzsák pincérrel most nem találkoztunk.
Még októberben ejtettük szerét egy őrségi kiruccanásnak, ahol a korábbi javaslatok alapján az Őrszem fogadóban (Szalafő) és a Határcsárda étteremben (Bajánsenye) ebédeltünk. Mindkét hely továbbra is vállalható, különösen az utóbbi jött be. Hétköznap ezekben alig volt vendég, talán hétvégén megtelik.
Az Abbázia Country Club étterme viszont jó esetben átlagosnak nevezhető, ráadásul vacsoraidő kezdetére az étlapon szereplő őrségi ételek nagy része (vadpörkölt/dödölle) már elfogyott, pedig szerintem a legtöbb látogató ezt keresi (vagy éppen azért). Az esti menü minősége viszont gyenge menzai színvonalon mozgott. Inkább kerülendő a hely ...
Meglátogattuk Batha portát, de ott csak olajokat vásároltunk (tökmag, mák). A lakáséttermük aznap éppen nem működött, pedig szerettük volna tesztelni. A házinéni elég borúsnak látja a környék jövőjét, a fiatalok - normális munkalehetőség híján - onnan is elvándorolnak, néhány megszállott család tartja a frontot. "Az őrség panasza", a 21. században ...
Azzal szemben volt régen a Tejbüfé, ahol remekül meg lehetett reggelizni. Nem ma volt, nem is tegnap, mert a kolesz, ahol laktuk, még Geisler Eta nevét viselte.
Első gasztro-emlékem a '60-as évek közepéből való, a Zöld elefántban ebédeltünk, vmi osztálykirándulás során. '71-ben többször voltam kiszálláson Pécsen, a Nádorban laktunk (sztem akkortájt nem is volt más szálló) felfedeztük a Milánt, és mondhatni, törzsvendégek lettünk.
Ma elfogadható, nem fine dining talán a Tettye, Pellérden a Potyka.
Cserkúton a (volt) Vendégmarasztaló porta, itt 2001-ben kajáltunk jókat (valójában az uránbánya rehabján dolgozó melósok szálltak itt meg, és kaptak este főtt ételt, de ismeretség alapján minket is befogadtak)
Életemben nem volt semmilyen kötődésem Pécshez, kivéve a minden tavasszal megrendezett tájfutó versenyeket, és pont ugyanígy vagyok vele. A kultúra adott, de enni-inni mindig voltak jó helyk. Még az "átkosban" a tejivó, a Milán, a Kazinczy, és mostanában is van, ahová érdemes menni. (Mondjuk pont az István Pince iránti rajongást sosem értettem. Igaz, sosem jutottam el a kajáig, mert akárhányszor is adtam nekik új, meg új esélyt, a szar bor miatt mindig sírva menekültem. :-D )
ha mar egy hetet leszel szegeden, lehet, hogy erdemes atrandulni szomszed varosokba is. vasarhelyen ajanlom akar a bandulat, vagy a bagolyvart. az elozoben nehany eve ettem finomakat, a bagolyvarban sok-sok eve. szoval szinten nem aktualis infok. a bandularol talan talalsz infot a hova videkenben a nickem alatt.
kiskorossy halaszcsarda. sztem nem fogsz csalodni. nem keccer ettem ott. anno 10 evet dolgoztam szegeden. ami akkoriban (90-es evek masodik fele) meg jo volt, az a csepp a tengerben. nyilvan azota elmul(hat)tak az unnepek. az elsobe evente jarunk. anno dacu kb akkoriban meg a belveresben levo szlovak sorozo is jo volt. mondanam ugyan a fehertoi csardat, de az inkabb kirakat.
mivel idestova 24 eve elkoltoztunk onnan, friss infokkal nem igazan rendelkezem, amit rendszeresen latogatunk, az a kiskorossy.
Nagyon OFF, ne olvasd tovább: Utoljára akkor voltam a "malmoknál", mikor még düledeztek és befektetőre vártak. A múlt évezredben. Abban az időben kedvelt helyünk volt Orfű, de valahogy kikoptunk onnan. Viszont akkor is jókat lehetett enni ott, bárhol is. Valakik, valahogy viszik a boltot. (talán még Nagy Bandó volt a polgármester akkor)
Nomeg Pécs, ugye. Édesanyám pécsi volt, annak ellenére, hogy én debreceni vagyok. :) A Hegyalja úton, a full kilátással rendelkező mostani villanegyedben volt egy kis vályogház, szőlővel a déli lejtőn. Semmim nincs belőle. Rákosiék elvették. Lassan már 80 éve, hogy éltek ott rokonaim, de érzek egy kötődést, megmagyarázhatatlan módon. Szerintem Pécs nem is ez az ország. Más. Nem véletlen, hogy a történelem során el is akart szakadni Magyarországtól, pont 100+ éve. Jobban járt volna.
Há' mon'tam! :-) Egyszer egy tájfutó verseny célja volt a malmoknál, a két futam közt nekiálltak üstben gulyást főzni / kimérni, a saját kenyerüket adták hozzá. Az, hogy nem volt rossz, az kevés, utána sorba álltunk a boltban a kenyérért. Persze a délutáni futamra valahogy mindenki belassult, de nem baj, mert ez egységesen érvényes volt az egész mezőnyre.
Nem írtad :P A svábos csülök sem belsőség. A ciao azért érdekes, mert ha ebédre mész, tematikus napok szoktak lenni és pl. egy vad napon elég vad dolgokat meg leget kóstolni :) https://ciaopizzeria.hu/ebed/
Belsőséget egyre kevesebb helyen lehet sajnos enni. Esetleg Pécsvárad Tanya csárda: leginkább rántott cuccok, de emlékeim szerint van velővel töltött hús is. Óriási adagok, korrekt árak, de nem egy ínyenc étterem.
Az ember egy étteremtől alaphangon korrekt ételt és szervizt vár el, azonban a Balalajka ennél SOKKAL több. Itt konkrétan olyan gasztronómiai és vendéglátási élménycunamit kapsz, amit soha nem fogsz elfelejteni. A hely kicsi, ezért előzetesen foglalni kell. Ja és készülj arra, hogy itt tényleg autentikus orosz vendéglátásban lesz részed, ezért a vacsora után ha lehet, oldd meg, hogy más vezessen helyetted. 😊