Keresés

Részletes keresés

varsa2007 Creative Commons License 45 perce 0 0 221674

Igen, sose tudtam kellően frappánsan / ízlésesen kifejezni, de én is mindig úgy éreztem, hogy ez elsősorban egy ÉLETKORRAL kapcsolatos probléma, semmi köze ahhoz, hogy mennyire nyitott a metálos szubkultúra és hasonló hülyeségek. Középkorra vagy megcsinálod az életed, vagy olyan leszel, mint ezek.

Előzmény: agymosott09 (221668)
klogg Creative Commons License 3 órája 0 0 221673

Akkor neked is :*** meg metálos ölelés!

Előzmény: Alternative Thor (221672)
Alternative Thor Creative Commons License 4 órája 0 3 221672

AOTD on

Amorphis - The Karelian Isthmus

Én is, mint sokan mások, a Talestől élem az Amorphist. Ezt a lemezt ismerem is, meg nem is, újra és újra végigpörgettem, amikor kijött egy-egy újabb kurva jó Amorphis-lemez, mondván, egyszer csak elkapom ennek is a pillanatát, meg hát tiszteletből eleve többször visszaástam a kezdetekig, egyszóval sokszor megvolt, mégsem maradt meg igazából semmi belőle sohasem. Most is úgy ment végig, mintha először hallanám. De nem baj, mert ez végre a megfelelő pillanat. Szeretném megölni az egész világot, és akár miért ne ezt hallgatva tenném. 10/7

AOTD off

Előzmény: klogg (221644)
klogg Creative Commons License 4 órája 0 0 221671

A kérdés jogos, az biztos, hogy nem én, de akárki legyen is, Zsoltinak :***

Előzmény: Alternative Thor (221670)
Alternative Thor Creative Commons License 4 órája 0 1 221670

Szép-szép, de azért tegyük fel a nyilvánvaló kérdést: melyikünk Zsolti?

Előzmény: klogg (221666)
Tenebres Creative Commons License 4 órája 0 5 221669

Na, akkor 2024 Lista On:

1 Chelsea Wolfe – She Reaches Out to She Reaches Out to She

Látatlanban furcsa volt a dubos/trip-hopos beütésű CW album híre, nem ehhez vagyok szokva tőle. Viszont elsőre beszippantott az anyag és messzemenőkig respektálom, hogy mert a komfortzónából kilépve egy számomra igen sokat adó és igen mély hangulattal bíró koronggal előrukkolni. Olvastam persze negatív véleményeket is, de nálam akkor is ez volt a tavalyi év leghallgatottabb lemeze.

2 Octoploid – Beyond the Aeons

Ó, persze, Elegy 2.0, ahogy több helyen címkézték. Szerintem nem, annak zsenije máshol keresendő, de az biztos, hogy Oli-Pekka barátunk nem nyúlt mellé ezzel a valóban 60-as, 70-es évekbeli prog rock/ északi death metal keverékkel. Sokkal inkább tűnik átgondolt és ügyesen összerakott munkának, mint a BI számomra értelmezhetetlen megközelítése. Nem is kérdés, professzionális biztonsági játék a javából, de nálam célba ért.

3 Cemetery Skyline – Nordic Gothic

Gótikus melankólia göteborgi alaparcoktól, zsírprofin. Első hallásra megvett.

4 Neon Nightmare – Faded Dream

Fú, milyen osztást kapott ez az év egyik legbénább borítójába csomagolt szemérmetlen Type O-worship pár helyen. Az Unto Ohters-es Nate Garrett küldhetné a TON még élő tagjainak a jogdíjat, ugyanakkor mégis van valami sajátos hangulata és ami még fontosabb, tudom szeretni ezeket a dalokat.

5 Ponte Del Diavolo – Fire Blades From The Tomb

2024 egyik első és igazán nagy dobása, nem is volt kérdéses a helye a listámon. Rendkívül ízlésesen összerakott doom az ősök nyomdokain, kellő mértékben adagolt dallamokkal, csipetnyi okkult töltettel és egy kiváló énekesnővel a mikrofonnál.

6 Thy Catafalque – A gyönyörű álmok ezután jönnek

Egyre hangosabb az „ez nem metal”, meg „túlértékelt” jelzők kiabálása egyesek részéről, de úgy gondolom az csapat eddigi eredményei önmagukért beszélnek, az idei koncertnaptárukat elnézve pedig új kontinens meghódítása közeleg. Nálam a Geometria óta nem pörgött ilyen rotációban egyetlen újkori TC album sem, minden elismerést megérdemelnek, maradok tisztelettel rajongó továbbra is.

7 Aino & Hajonneet – Enemmän Kuin Mitään Muuta

Rágógumipunk/powerpop szösszenet, véletlenül akadtam bele a Svart katalógusában, ráadásul gombokért adták. A bookletben minden finnül van és szart se értek belőle, de hamarosan azon kaptam magam, hogy már hetek óta hallgatom napjában többször. Elsőrangú, amikor nem horzsoló gitárokra vágyik az ember egy hajtós nap után.

8 Suldusk – Anthesis

Északi jellegű bánat és melankólia Ausztráliából. Kicsit képzavar, viszont ez a lemez jó választás az elvágyódós fagyos hangulatok kedvelőinek.

9 Body Count – Merciless

Pont, mint a lemez címe: könyörtelen fejezet a jól ismert stílusban, én ugyan nem mondanám, hogy jobb, mint a Carnivore, de attól még szájba kúr rendesen.

10 Hail Spirit Noir – Fossil Gardens

A rettentes prüntyögős anyag után végre megint normális lemez, melankólia, utazás, elvágyódás, itt-ott gonosz módon megtekerve. Üdv a Setét Szellemnek!

11 The Bleak Picture – Meaningless

Hauntologist vagy ez? Előbbi sem rossz, engem viszont kíméletlenebbül taszított ez a lelki kiüresedés mélyére, szóval egyértelműen ennek van itt helye.

12 Evildead – Toxic Grace

Ősrégi kedvenc, ráadásul combosabb ez az adrenalinnal turbózott crossover anyag, mint a visszatérő album pár évvel ezelőtt.

13 Mourning Dawn – The Foam of Despair

Kurva nagy blackes doom nyomor a galloktól! Annyira átjárt a keserűség, hogy a diszkográfiájuk nagy részét be is húztam eredetiben, de ez a lemez tényleg a lelki kiüresedés netovábbja.

14 Dool – The Shape of Fluidity

A debüt nagy kedvencem volt (ma is), a másodikat meg se vettem... Így nem is vártam sokat ettől, lehet pont ez kellett, hogy elkapjon a flash.

15 Swallow the Sun – Shining

Az év nagy kérdőjele. Imádom a StS eddigi munkásságát, de az alapján közelíteni ehhez felesleges. Sok hallgatás után kezdek egyetérteni a gitáros/főnök Juha-val, hogy a korábbi úton menni és újraírni mondjuk a Moonflowers-t tök értelmetlen lett volna. Talán a párja elvesztése miatti gyászon is túl tud lépni ezzel a tőlük cseppet sem szokványos hangvételű lemezzel, aminek azért bőven megvannak a maga értékei, még ha nem is ez lesz a kedvencem tőlük.

16 Deceased – Children of the Morgue

Igazi földalatti csemege! Pár lemezét listáztam is korábban a bő három évtizedes múltra visszatekintő bandának, akik egyébként a Relapse legelső szerződtetettjei voltak. A kilencvenes évek elején előszeretettel citált „deathrash” jelzőt simán most is rájuk lehet sütni, persze némi obskúrus heavy metal is a főzet összetevői között van. Rétegzene, de a sorlemezeik közül minden polcon van, ez is megy a többi közé.

17 Watch My Dying – Egyenes kerülő

Oké, néhányan atomjaira bontva elemezgetnek lemezeket, minden egyes technikai részletet megvizsgálva, én viszont ezt nem teszem, mert a zene összhatása, a hallgatóra tett benyomás, amit igazán értékelni tudok. Szóval ez egy kurva jó lemez, sőt, a Fényérzékeny óta számomra a legtöbbet adó WMD album. A szülinapi hajós bulin is remekül működtek élőben az ott előkapott dalok.

18 Immortal Bird – Sin Querencia

Full ismeretlen cucc volt, csak a borítója miatt hallgattam bele. Erre arcomba robban egy női frontcsajos (na jó, üvöltős/hörgős), megtekert riffekkel operáló metal/hc/sludge vonalon mozgó trió, akik tökéletesen érzik a néhai Crisis világát.

19 Pain – I Am

Korábban volt egy „csakazértis megmutatom” dacos attitűdje a Pain lemezeknek, viszont már a legutóbbi is alacsonyabb hőfokon égett, mint az azt megelőzőek. Ez dettó, viszont vannak marha jó dalok is rajta és nagyon várom a februári koncertet.

20 Toxikull – Under The Southern Light

Szemérmetlen, de intenzív old school metal valahol a Judas Priest és az Accept metszéspontjában.

2024 önmagában nézve szerintem nem volt rossz év zenei felhozatal szempontjából, az viszont tény, hogy a jó lemezek mellett kevés volt az igazán hidegrázós „hűbasszameg” pillanat. Ez a lista megint csak egy pillanatfelvétel a napok óta tartó tilitolizás eredményeként, hiszen simán odakerülhettek volna még Axel Rudi Pell, a Midnight, a Sear Bliss vagy a The Obsessed lemezei, de akár a Brodequin oberligás mészárlása is. Vagy az ex-Creed torok Scott Stapp negyedik szólóanyaga is, módfelett kellemes hallgatnivalónak találtam, annak ellenére, hogy a Creed dolgait mindig negligáltam. Amit sajnálok, hogy a dupla Crippled Black Phoenix teljes egészében még nem került terítékre nálam, így az nem játszik pontszerző helyen, de lehet januárban meg lesz időm rommá hallgatni, ami után valószínűleg újraírnám a listát, de nem fogom. A Dark Tranquillity és a Nocturnus A.D. lemezek kapcsán picit csalódott vagyok – vagy csak nem adtam nekik elég időt –, előbbi viszont legalább koncerten jó volt (a Moonspellel együtt). És ha már koncertek: a Bell Witch varázslata és a Mayhem/VHK furcsa párosítása mindent vitt nálam, utóbbinál igazi kuriózum volt a Messiah és Mannheim ideimportálásával előadott Pure Fucking Armageddon blokk, szavam sem lehet. De a WMD/Ørdøg/The Answer Lies in the Black Void novemberi hajós közös szülinapozása is óriási buli volt, ahogy a Zajon taroló Enslaved és ugyanitt a nálam idáig totál kimaradt The Jesus and Mary Chain frenetikus előadása is az év emlékezetes pillanatai között vannak.

Lista Off

agymosott09 Creative Commons License 4 órája 0 1 221668

Szerintem ezek a mi trolljaink teljesen átlagos megkeseredett középkorú fasz trollok, ami majdnem teljesen független a zenei irányvonaltól. Ugyanebből a generációból a nem metalosok semmivel nem jobbak. A fiatalok között persze kevesebb a metalos, de ez amiatt van, mert már nincsenek szubkultúrák nagyon.

Tenebres Creative Commons License 5 órája 0 0 221667

Híresek lettünk, na.

klogg Creative Commons License 5 órája 0 5 221666

Awwwwwwwwww!!

https://www.shockmagazin.hu/hirek/a-rock-es-metalvilag-hisztis-sirankozo-kisgyerekekbol-all

"Legjobb ellenpélda a tök jó kis kb. tízfős törzsgárda az Index Metal Hammer fórumán, csupa jófej, nyitott és tájékozott arc, akik aztán tényleg mindent hallgatnak Kalákától Ephel Duathig, de menetrendszerűen beesik valami szerencsétlen, mondván "ez nem is metal, nyomorékok!". Szánalmas. A jó zene kéne számítson, nem az üvöltés meg a torzítás milyensége, mennyisége, akkor is/sem, ha rockról, metálról van szó."

agymosott09 Creative Commons License 6 órája 0 0 221665

Én még bőven a tavalyi évet dolgozom fel. Az idei évből egyedül az új Old Nick EP-t hallottam, de az utolsó számot leszámítva sok emlékezetes azon sem volt.

Előzmény: Magic Horse (221663)
divaoni01 Creative Commons License 6 órája 0 0 221664

Carbonfools új lemeze nem is olyan rossz. Persze a topikkal még kevésbé kompatibilis mint Peter Gabriel vagy a Genesis, akiknek klasszikus albumaik azért mégiscsak a rockzene alapkövei. 

Előzmény: Magic Horse (221663)
Magic Horse Creative Commons License 6 órája -1 0 221663

Olyan fasza ez az év eddig, hogy régi Genesis meg Peter Gabriel lemezeket hallgatok. Nálatok mi az év eleji restancia?

Magic Horse Creative Commons License 6 órája 0 0 221662

A legjobbak is hibáznak néha. 

Előzmény: klogg (221659)
divaoni01 Creative Commons License 6 órája 0 0 221661

Na igen, nincs is túlreprezentálva az úriember a listáinkon. Mindenesetre nálam fekszik.

Előzmény: NAR (221660)
NAR Creative Commons License 7 órája 0 0 221660

Az utolsó dal ismerős volt. Szerintem soha nem hallottam még erről a fickóról. Azt hittem, valami Fater-féle ritkaság, de az adatbázis szerint nem. Bevallom, nem érzek semmi extrát benne, az ugyanezen évi Billy Squier album az tényleg slágerparádé, de ez olyan semmilyen...

Előzmény: divaoni01 (221655)
klogg Creative Commons License 8 órája 0 0 221659

A kopipészt átka...

Előzmény: Magic Horse (221658)
Magic Horse Creative Commons License 9 órája 0 3 221658

AOTD on

Roky Erickson and The Aliens - The Evil One

Na ez a lemez aztán nem sokat tököl, rögtönt egy instant, azonnal ható slágerrel indít. Ezek után már nehéz volna belekötni, meg őszintén szólva nem is nagyon van mibe. Nagyon kellemes zene felesleges sallangok nélkül. 100/80.

10/10

AOTD off

divaoni01 Creative Commons License 11 órája 0 4 221657

AOTD on

Roky Erickson and The Aliens - The Evil One

Különös kozmológiai együttállás lehetett a 70-es, 80-as évek fordulóján. 1979-ben mutatta be ugye Ridley Scott explicit alkotását az Alien-t, aztán a következő években nukleáris robbanásszerű turbulencia indult meg filmekben és zenében egyaránt. A metal szempontjából sorsdöntő NWOBHM szupernovát is nyugodtan ide vehetjük például. San Franciscó-ban pedig a már a hatvanas évek végén is aktív Roky Erickson kiadott a fenti Aliens-es formációban kér egészen kiváló albumot. Mivel a Spoty, meg Apple Music se tudja nagyon szétválasztani az 1980-as 5 Symbols-t, meg a 1981-es The Evil One-t, így nálam ez a két lemez egy és ugyanaz. Mocskos, déli rock'n'roll, True Detective első évados sötét feeling, eszementen fülberagadó témák, összetéveszthetetlen sokrétegű vokális teljesítmény. Mit mondjak, abszolút katarktikus mindkét korong. Felejthetetlen alapvetés született meg itt. Nem lehet kétség a pontszám kapcsán sem. 

10/10

AOTD off

Előzmény: divaoni01 (221655)
Magic Horse Creative Commons License 11 órája -2 0 221656

Thor a frissfülezés óta nem írt. Aligha véletlen!

divaoni01 Creative Commons License 12 órája 0 0 221655

Kátai Tamás Creative Commons License 22 órája 0 6 221654

AOTD on

A Death Is Just The Beginning II, egyébként nagyszerű válogatáskazettán találkoztam először az Amorphis-szal, méghozzá az Exile Of The Sons Of Uisliu dallal, ami erről a lemezről származik és azóta nagy kedvenc. Elsőre is frissnek hatott a többi korabeli death metal zenekar között a bátor dallamaival, de az is nagyon tetszett, hogy a jó kis Sunlightos hangzással dolgoztak és ugyan ez a vonal a következő albumra ért meg igazán, ez a lemez is kiváló hallgatnivaló. Még megvan a súly, a sötétség, ami az Elegy-re szinte teljesen odaveszett, de már csírájában ott a Tales kézzel tapintható hangulata is.

10/8

AOTD off

NAR Creative Commons License 23 órája 0 0 221653

Legalább rövid.

Előzmény: klogg (221650)
Magic Horse Creative Commons License 28 órája 0 3 221652

AOTD on

The Alligators - Time’s Up You’re Dead

Se nem rossz, se nem jó. 100/50.

Tképpen kevésbé obskurus és poros, mint amire számítottam. Ráadásul teljesen más, mint a negédeskedő újabb Amorphis-ok, inkább a Bolt Thrower jutott eszembe sokszor miközben hallgattam. 100/61. 

AOTD off

klogg Creative Commons License 1 napja 0 3 221651

AOTD on

The Alligators - Time’s Up You’re Dead

Régóta el akartam sütni, végre valamire illik: játék és muzsika 10 percben! 4/10

Csírájában valóban tartalmazza azt, amitől a banda értékes lesz számomra néhány évvel később, de így ebben a formában ez nekem nem adja. Ha jól értem, Tomi a gitáros hörgedezik még itt szívbemarkolóan. Cuki. 5/10

AOTD off

klogg Creative Commons License 1 napja 0 0 221650

Tenebres Creative Commons License 2 napja 0 2 221649

Olly már rég megírta a Hammerben, mi a kérdés?

Előzmény: Magic Horse (221646)
adamskij Creative Commons License 2 napja 0 0 221648

ez is egy vélemény a sok közül.

viszont álljon itt pár kevésbé ismert / kevesebbre tartott magyar banda tavalyi lemeze; akik szvsz simán megszorongatják felvétel alapján a mai wmd-t:

Darkmess - igazi falbontás:

youtube.com/playlist?list=PLnQ5HsfCRxP-CYV84Cc0wKuNgbwDm52Iv&si=OWZyxUISE0qK_26j

Boru - őket sokan magasra helyezik friss anyaguk alapján: 
youtube.com/playlist?list=PLxbgdYJT3wLBKemc5cNBswJHi6wW_RuW8&si=Cg_jz0tu6MFQTfvQ
és egy idősebb csapat, szintén szegediek, The Void - ők a Fear Factory jelezte gépies extrém metalt gondolják tovább, egész ötletesek; másokkal ellentétben kislemezeket adnak ki:
youtu.be/3U7QybkBS24?si=4kCBjnvjj32vYYt0

Előzmény: enbéhá (221637)
adamskij Creative Commons License 2 napja 0 1 221647

szvsz a Tales simán klasszikus lemez és viszonyítási pont sokaknak; 9/10 biztosan jár érte, kis jóindulattal a 10/10 is vállalható.

Előzmény: Tenebres (221645)
Magic Horse Creative Commons License 2 napja -2 0 221646

"közmegegyezéses klasszikus"

már bocsánat, de a tizek társasága még nem mondta ki ezt a verdiktet

Előzmény: Tenebres (221645)
Tenebres Creative Commons License 2 napja -1 3 221645

AOTD On

Amorphis – The Karelian Isthmus

1992-ben, a death metal felfutásának csúcsán brutál jó lemezek jelentek meg, mégis ez volt az, ami egy fiatal csapat első lépéseként is kilógott a sorból, amit még az is tetézett számomra, hogy eredeti (nem Metal Mind licensz) Nuclear Blast kiadós kazettán sikerült begyűjteni. Első hallásra persze furcsa volt egy Utopia Banished vagy The IVth Crusade mellett, mégis annyira egyedinek tűnt, hogy gyorsan összebarátkoztunk és szó szerint rongyosra hallgattam a kazit. Leginkább esténként, walkmanról fülhallgatóval, hogy minden külső zaj ki legyen zárva és a zenére tudjak figyelni. Ami bár a death metalból táplálkozott és szintén a Sunlight-ban vették fel, de a svéd kollégák láncfűrész-szerű hangzásához képest egésze másfajta harmóniákkal operált és a később is védjegyükké váló, finn folklórból merítő témákkal együtt különleges élményt nyújtott és nyújt mai napig, kevésbé cizellált jellege ellenére is. Annak idején a Hammer nem ajnározta túlságosan (10/6), én azért jóval többre tartom, ha a közmegegyezéses klasszikus Tales… 10/10, akkor ez nálam ettől biztos nem kevesebb: 10/9

AOTD Off

Előzmény: klogg (221644)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!