A lyra egy keretbe feszített húrsorozat, a keret egyik végén valamilyen rezonátorral. Itt láthatsz néhányfélét, itt pedig egy képregényt arról, hogy az enyém hogy készült.
A pánsípot a Magyarországon is elterjedt kerti dísznádból érdemes csinálni. A görcs fölött körülmetéljük éles szerszámmal, majd egy drótból készült vakirgával kikapirgáljuk belőle a szemetet, beledobunk egy darab viaszt, majd egy láng fölött felhevített vastag drótot beledugunk, hogy a viasz szétolvadjon benne. Ha kihűlt, lehet próbálgatni a hangját. További viaszbeolvasztással lehet felfelé hangolni. Ha összeállt a sípsor, ügyesen össze kell kötözni. Ebben segíthet egy megfelelően meghajlított fadarab, mint pl. az itt látható példányomnál.
A kalimba egy fa rezonátordobozra erősített kézzel pengethető rezgőnyelv-sorozat. A nyelveket vastag falú nádból is lehet csinálni (ilyen az enyém is), de jobban szól, ha acélból van. Szuahéli nyelven mbira a neve, így is kereshető. Itt lehet bővebben olvasni róla.
Sziasztok! én nem vagyok ilyen profi de szeretnék a zene-mániás hugicámnak vmilyen hangszert eszkábálni. kérlek vki segítsen. lehetőleg egyszerűt amihez kevés alapanyag kell. köszi:
király!Ennek utána járok. azt hiszem a Bajcsi úton láttam is egy ilyen modellszaküzletet, vagy legalábbis voltak modelljárgányok, helikopterek a kirakatban. te tudsz valahol ilyen boltot?
Köszi, ez nem tűnik olyan drágának,ahogy itt írod. 4 db fogaskerék tengellyel csapágyakkat, meg mindenféle kütyüvel együtt ezekszerint kijön 10..15E-ből?
Mondasz valamit. Arra nem is gondoltam, hogy a felpörgéskor még nem szinkronüzemben dolgoznak a motorok. Jelenleg csak egyik végéről hajtom a húrmagot ,a másik vége csapágyban forog. Azzal az a baj, hogy a csapágy ellenállása a fordulatszámmal nő, emiatt csak lassan lehet vele dolgozni (max 500RPM). Mennyibe kerülnek az olyan modellbolti fogaskerekek, meg egyéb gépelemek? Az ilyen cuccok mekkora fordulatszámot bírnak(2000?)? Azért gondoltam bordásszjra, mert azt rétegeltlemezből is lehet csinálni faipari maróval, meg osztósablonnal, szíjat meg lehet kapni, az ilyen hajtás szintén alakzáró, annyira, hogy az autók szelepvezérlő tengelyét is hajtják vele.
Erre itt válaszolok, mert a másikból kirugnak minket:
"Erre már én is gondoltam.Pont ezt akarom elkerülni. Azért egy nyomtató mechanikája szerintem gyenge ehhez. Bordásszíjjal akartam, de ahhoz meg kell tárcsa, meg sokminden más is, nem olyan egyszerű. Sokkal egyszerűbbnek tűnik két kiszuperált mosógépmotor forgórészét elvinni eszetrgályoshoz, és belemaratni azokat a hornyokat."
Szóval, szerintem semmi az égvilágon nem garantálja neked, hogy a két motor egyforma sebességgel pörög föl!
Az rendben van, hogy a szinkronfordulatszám azonos, de ha az egyik csak egy másodperccel később éri azt el, már van egy pár (jónéhány) csavar a húrmagban, abban az esetben, ha azt a motorok tengelyéhez rögzítetted az indítás előtt.
ÉS gondolom ez a tervbeli helyzet.
Gondolom azok a csavarok nem jók a magnak.
Szóval én még mindig azt mondom, egy motor kéne, és egy hosszú tengellyel átvinni a forgást a túloldalra.
Amit írtál, párszáz vattos telj. igényt nem olyan nagy, hogy egy modellboltban kapható, combosabb műanyag fogaskerékkel át ne lehetne vinni. Mindössze négy fogaskerék kéne, a hosszú tengelyt meghajtod a motorral, és arról -mint egy transzmissziós tengelyről- két fogaskerék-hajtással a két végén kihajtasz.
Az egy középkori változat volt, kicsi, doboz alakú. A magyar tekerőt nem hívták symphoniának, de kintornának igen. Volt 2emberes nagy változata, az organistrum.