Tavaly már volt, az idén pedig annál még nagyobb hernyóinvázió várható erdeinkben. Állítólag az erdők 20%-át érinti. Ide várom az evvel kapcsolatos véleményeket, híreket.
Jó kérdés! Régebben azt mondták, hogy ezek ciklikusan támadnak, 10-11 év ciklusidőről beszéltek? Most meg elmúlt a ciklikusság? Vagy inkább még csak most érik el a keleti tájainkat? Cikkek itt.
Érdekes, itt nálunk a Bükk azon részein ahol tavaly a legnagyobb pusztitás volt, onnan valóban szinte teljesen eltüntek a petecsomók. Ellenben másutt a tavalyinál is nagyobb pusztítás várható.
Ezek folyamatosan vándorolnak!
Aztán jövőre máshová, vagy ugyanoda "költöznek" vissza?
Hm. Úgy látszik, a tavalyi vegyszeres irtás nem használt, illetve sikeresen kiirtotta a gyapjaslepke természetes ellenségeit. Idén hát még több van. Ha idén is vegyszereznek, jövőre ennél is több lesz. Talán tíz év múlva a vegyszerezők is észbekapnak.
szerintem ilyen hernyót még nem láthattál. alig két hete van tavasz. Viszont a volt videoton melletti erdőben most is van sok petecsomó. a veszprém környékiek tudják, hol van ez
Off a téma, de a környezetünk problémája ez is. Parlagfű és kaszálása. Szakemberrel beszélve azt mondta, hogy annál rosszabbat tenni a parlagfűvel, mint lekaszálni nem lehet, t.i. evvel azt tesszük, mint mikor a füvet nyírjuk, szépen besűrítjük, szaporítjuk! Azaz termeljük a parlagfüvet! A parlagfüvet ki kell húzni, vagy vegyi ellenszerekkel elbánni vele (utóbbi nyilván nem lehet túl környezetbarát).
"Mert szakemberek igenis tudják, hogy a megoldás: az élőhelyek (főleg az erdők)
át(vissza)alakítása lenne, mégpedig úgy, hogy minél jobban hasonlítson a természetes állapotokhoz. Akkor is lenne gradáció, mert mindig is volt, de közel sem ekkora és nem ilyen szeszélyes."
Én (egykor) igen természetesnek tűnő erdőkben láttam a pusztítást.
Ez a lepke téma is olyan mint a Balaton ügye, amikor mindenki arra volt rábuzdulva, hogy mindenféle terveket dolgozzanak ki, hogy több vízet juttassanak a tóba, aztán most meg itt vagyunk, hogy le kell ereszteni.
Szerintem a fákkal kapcsolatban is a türelem a legjobb megoldás.
"Az a gond, hogy akiknek kellene, azok sem tudják rá a választ, különben nem lenne miről beszélni."
Mert a válasz az, hogy vagy vegyszer, vagy szépen kimegy többezer önkéntes, és egyenként összefogdossa a lepkéket. Más "aktív" megoldás valóban nincs. Ez pedig mindkettő hülyeség. Így hát marad a békénhagyás.
Mit szólnánk mi, ha a fák egyszer csak kihúznák gyökerüket a földből, felkeresnének minden náthás embert, és jól bevegyszereznék őket egy csomó mellékhatást okozva, csak mert aggódnának értünk, emberekért? Jó lenne? ... Szóval nekünk sem kéne beavatkozni a fák ügyeibe.
(Ennél infantilisabban már nem tudom megfogalmazni.)
Az a gond, hogy akiknek kellene, azok sem tudják rá a választ, különben nem lenne miről beszélni.
Az az állítás, hogy a gyapjaslepke elszaporodása az adott évek időjárásától függ, számomra megdölni látszik, mivel úgy tűnik, hogy - időjárástól függetlenül - évről évre más területeken nő vagy csökken a fertőzöttség.
Mint egy párszor leírtam, én sem vagyok vegyszerezés párti, de azt azért ne mondjuk, hogy a gyapjaslepke invázió nem káros, és ne is foglalkozzunk vele!
Pedig a mókus aztán kártékony, ahol elszaporodik, ott megcsappannak az énekesmadarak, mert előszerettel eszegeti a fiókáikat. (Ettől függetlenül eszembe sem jutna vegyszerrel mókust irtani a magyar erdőkben.)