sziasztok! na én most egy nagyon furcsa kérdéssel fordulok ide..... csak ezt az egy topicot találtam aminek van köze ehhez.. remélem tudtok segíteni... leültem egy padra ami gyantás volt, és nem tudom kiszedni a gatyámból... ehhh ;-)) valaki valami megoldást? Ha igen akkor dobjatok meg egy mail-lel.. köszi, bye!
Veszett fejsze nyele. A gubacs már kialakult, a peték vidáman növekednek benne, (a tettesek már rég nem élnek) csakis a felszívódó szerek érik el a gubacs lakóit. A Mitac nem tudom szisztematikus-e, ha nem feleskleges elpazarolnod. Egyébként meg ha tudod szedegesd le a gubacsokat, mert elég randák lesznek, ha megszáradnak. A Mitac egyébként nem atkaölő?
A gubacs az a kb. babszem nagyságú zöld tüskés az ágvégi elágazásoknál? Van vagy 50db. ilyen hirtelen az egyik fenyőn.
A boltban bizonytalanul nézegették és MITAC-ot
vetettek velem elég drágán. Eltalálták?
És mindet le is kell még csipegetni, a gubacs nem
pusztul le valamitől?
Ha úgy véled, hogy a hangyák pusztították ki nem pedig valami betegség, akkor irtsd ki a hangyabolyt. Lehet kapni olyan hangyacsapdákat, amitőlelpusztul az egész boly, mert késleltetett hatású és megöli a királynőt is a bolyban.
Szerintem nem biztos, hogy azok pusztították el a fenyődet.
Átment a topic fenyőfa problémába, de remélem nem baj. Aki kezdte a témát, nem jelentkezett eddig.
Nekem a következő gondom van. Az egyik japán fenyőm totál besárgult, ezzel már nem lehetett mit kezdeni ezért kiszedtem. A győkerénél nyűzsgő hangyabolyt találtam, amik menekültek a bábokkal. Lehetséges, hogy ök tették tönkre a fát?
Ha némi esélye van, akkor mit csináljak, mert kb fél méterre, most bokorokat ülettem. Számíthatok rá, hogy azok is elpusztulnak? Mit tegyek???
Tudom, hogy nem ide tartozik, de máshol nem találtam segítségt: hátha itt...
Szóval a problémám, hogy karácsonykor vásároltunk egy szép ezüstfenyőt és annak rendje, módja szerint kiültettük. Kb. 3 hete figyeltem meg, hogy alulról kezd kopaszodni. Mi lehet a gond? Hogyan menthetem meg? A fa kb 150cm magas, egyszer iskolázott.
Ismertetői: 0,8-1,3 cm hosszú. Színe a vörösesbarnától a feketéig változó, sárga foltok tarkítják.
Életmódja: a nőstények frissen kivágott luc- és erdeifenyők tönkjébe rakják petéiket. A lárvák a talajban fejlődnek, korhadó fatuskókban és gyökereken. Nem kártevők. A bogarak a fenyők megrágásával komoly károkat okozhatnak."
"Fenyőfa kártevők
Tavaly elszaporodott két fenyőkártevő, ezért támadásuk most újra indul. Szeretném felhívni a figyelmet a védekezésre, mert a sok tavaszi teendő miatt ez mindig elmarad.
Az egyik a lucfenyő gubacstetű, ami régóta ismert, hiszen nálunk őshonos. Gubacsaival a hajtások végét csúfitja el.
Az első teendő leszedni és elégetni a tavalyi gubacsokat mert a kártevő abban telel át.
A másik teendő a permetezés, amit most kell elvégezni, mert most jönnek elő a gubacstetvek, hogy új rügyekben megtelepedve ismét gubacsokat hozzanak létre. A kezeléshez felszívódó szert használjanak és 10-12 nap múlva ismételjék meg a permetezést.
Lucfenyő gubacstetvek ellen
Felszívódó szerek
Bi-58, DANADIM, UNIFOSZ
a permetezést meg kell ismételni!
A másik kártevő az ezüstfenyő levéltetű, amit újonnan hurcoltak be hozzánk. Elszaporodása nyomán elsárgulnak, megbarnulnak, majd lehullanak a tűlevelek. Mindig a korona belsejében a legsúlyosabb a hullás, ahonnan kifelé terjed. A megállításához most kell permetezni. A permezéshez a PIRIMOR nevű készítmény alkalmas, de nem elég egy kezelés, ezért 10 nap múlva meg kell ismételni. Ezután újabb védekezésre csak ősszel, szeptember-októberben lesz szükség.
Ezüstfenyő levéltetvek ellen
PIRIMOR
10 nap múlva ismételjék meg a kezelést! "
Lucfenyő-Molid-molift
Picea abies (L). Karst
P. vulgaris Link
Picea abies ssp. europaea
Károsítói: Kedvezőtlen körülmények között nagy számban jelentkeznek. Fiatalosokban a Chermes abietis (lucfenyő-gubacstetű), a korai és a kései fagyok, valamint a vad. Középkorban a betűző szú, míg idősebb korban a fenyőtörzstapló és a gyökérrontó tapló okozzák a legtöbb kárt. Jelentős károkat okozhat még benne a nagy fenyőormányos, a gyökérrontó galóca és a szél.
demjenginek igaza van, olvasd el az említett hozzászólást.
Mindamellett találtam én is valamit ami esetleg szóba jöhet:
"A gyökérrontó tapló a fenyők egyik legveszedelmesebb károsítója. Főleg lucfenyőn gyakori; termőteste a gyökereken, tuskókon jelenik meg. A fákat az elhalt gyökereken keresztül fertőzi, innen hatol fel a fa törzsébe. A károsodás felismerhető a
törzsön jelentkező gyantafolyásokról, a harkályodúkról, valamint a fa tövének harang alakú megvastagodásáról. A megtámadott törzseket a különböző szúfélék károsítják; ezenfelül a szél is könnyen kidönti őket. A tartós szárazság kedvez a gomba nagymértékű elszaporodásának."
Egy kis gondom van!
Van egy hatalmas fenyő az udvarunkon, eddig nem csinálta de az idén elkezdte veszettül csöpögtetni a gyantát. Már majdnem az egész alja olyan.
Mi lehet a baja? Mit tudunk vele csinálni, hogy abbahagyja a kivágáson kivül? :((