A routing/ABA szam az USA-ban hasznalatos egyedi banki azonosito, altalaban 9 szamjegybol all. Nemzetkozi atutalasra a SWIFT kod hasznalatos, a legtobbb bank Web sitejan megtalalod, vagy meg tudod kerdezni. Ahogy Szalka is irta az OTP-je OTP-VHU-HB, forint-deviza utalasra is jo.
Megjegyzem az atutalashoz altalaban kell egy kulon szerzodest kotni az amerikai bankkal, es ott nagyon utaljak az atutalast (csekk, hitelkartya a preferralt). A kimeno atutalasi dij altalaban 25 dollar/tranzakcio. Tapasztalataim alapjan javaslom, hogy csakis dollarban utaljal amerikai bankbol. Ennek oka, hogy ha ott konvertaltatod Ft-ra akkor ok 20-30 Ft/dollarral olcsobban valtjak es sok esetben meg konverzios dijat is felszamolnak, tehat sokat vesztesz vele. Dollar utalasnal pedig a magyar fel fogja a szamladra jovairni (akkor is, ha Ft szamlad van), egyeb dijak nelkul.
Az atutalasi ido altalaban 2-5 nap, es ha van kozvetlen (levelezo) kapcsolat a 2 bank kozott akkor altalaban mar az utalas napjan konvertalodik a penzed a magyar oldalon, de csak 3-5 nap mulva a tranzakcio teljes lezarasa utan kerul az osszeg effektive a szamladra.
A SWIFT kod egy olyan azonosito kod, ami egy nemzetkozi egyeni azonositoja a banknak. De enelkul IS lehet atutalni kufoldrol, csak akkor a bank pontos nevet es cimet fel kell tuntetni es valamivel lassabb lesz az atutalas , mert ez egy gyorskod.
Az OTP-jet tudom : "OTPVHUHB" , de regeben ez csak devizaszamlahoz mukodot, most hogy van nem tom.
Mindenesetre erdemes a celbank ugyfelszolgalatat felhivni megkerdezni, hoy mi a bank kodja es hogy csak devizaszamlakra ervenyes vagy forint alapura is.
De régen írtam ide :))
Na, megvan a buli, a nyertes az OTP lett.
Az ok egyszerű: Mivel a cégünkkel kapcsolatban minden az OTP-ben fut, állandóan oda kell járnom ügyintézni, tehát nem kerülhetem ki. Másik oldalról pedig ott vagyok magányugdíjpénztári tag is, tehát minden oda köt.
Egyébként már egyszer el is lopták a kártyámat. 1000 forint volt a letiltás, míg a számlán volt 340 forint..
Hali mindenkinek!
Végre megérkeztem ma is!
Szóval ott tartottunk, hogy Budapest Bankot ne. Nem vagyok szakértő, de környezetemben szintén nincsenek jó tapasztalatok a BB-vel.
Eddig a CIB és az OTP állt a mérleg két oldalán. Az OTP javára az húz, hogy roppant nagy (a többi bankhoz képest) a hálózata. Fiókok nem érdekelnek, mert az itt van egy fél köpésre, de az ATM-mennyisége is jó. A CIB oldalán az van, hogy valamivel olcsóbb, ingyen adnak hozzá VISA Electront, ami nem egy világszám, de kezdésnek talán jó lesz. Ide tartozik még a kártyaszámla dolga is (még mindig nem tudom, hogy ez milyen anyagi megterhelést jelent számomra). A CIB-nél jóval olcsóbb a dombornyomott kártya igánylési összege is.
Beszélgettem egy jó haverommal, aki az OTP-t mondja a kiterjedt ATM-hálózat miatt. Viszont eddig úgy döntöttem, hogy én úgysem megyek nagyon messze a munkahelyemtől, mert hétfőtől szombatig meló van, a CIB meg ugye melletünk van. Ha mennék valahova, akkor előtte vennék fel pénzt (ingyenesen) a saját ATM-ből. Ha meg egysze-kétszer úgy érne a sors, akkor kibírom azt a 150 forintot.
Szóval eddig a CIB felé dől a dolog.
De itt vagyok, tessék nyugodtan meggyőzni!
Haaat, nekem pl igen-igen szar tapasztalataim vannak a BB-vel kapcsolatban es nemcsak nekem. Tobb egyetem is a tanuloinak az osztondijat csak szamlara fizeti, es akinek nem volt elotte (mert 18 evesen miert lenne), annak az egyetem kotott valahol folyoszamla szerzodest az ELTE pl a BB-nel. Hat azt hittem megorulok toluk, egyszeruen nem hajlandoak elfogadni, ha az ugyfel el akar toluk tavozni. De nem irom le megegyszer a sztorit, mert eleg hosszu, de a BB-beli negativumairol kulon topic van, ra lehet keresni talan az erdekvedelem reszben van. Persze kinek mi a jo, de az OTP-nek minden varosban van fiokja, mig a BB meg budapesten sincs minden keruletben, szoval egy videkinek minimum egynapos program barmi olyat is elintezni, amiert be kell menni a fiokba, szoval egy videkinek egyaltalan nem ajanlom(bar szemeley tapasztalat miatt masert se). De mondjuk , aki a kiraly utcaban lakik annak ebbol nincs problemaja.
Egyepkent ezek a megtakaritasi szamla kartyaszamla temahoz annyit fuznek hozza. Hogy a legtobb bankban, legtobb kartyara van egy limit, hogfy maximum ennyit lehet vele kivenni egy nap, ezt a limitet az ugyfel modosithatja barmekkorara. Szoval csak azert, hogy ha elvesztem akkor maximum x osseget bukhassak rajta, azert nem kell 2 szamlaval mahinalni, egyszeruen jol bealitod a kartyalimitet es kesz.
Emberek!Vegyétek már észre hogy egy banknak addig olcsó a lakossági szolgáltatása, amíg az ingyenességgel össze nem gyűjti az előre meghatározott számú ügyfelet.Aztán lassan fizetős lesz az ATM felvét, utána havi számlavezetési díj stb.Szinte észre sem veszed a költségek növekedését mert apránként csinálják, te meg mondjuk 200Ft-ért nem változtatsz bankot.A céljukat elérték, jól beetettek, ők is elégedettek, te is azt hiszed hogy az lehetsz.Én már nem a jutalék,díj stb. rovatot nézem mert az minimális eltéréssel ugyanaz minden banknál,inkább a szolgáltatások skáláját és elérhetőségét értékelem.Üdv Clark
Monnyál valami konkrétat kicsicsillag. Nem csak suxxolva lehet vkit utálni, hanem elfogadható stílben is. Nem azért érdekel, hogy vitatkozzak veled (nem fogok), én jól érzem magam mint BB ügyfél. A topikanyát kellene gazdagítanod valami konkrét negatívummal, hogy ne szívjon. Ugyanis én nem tudom, pedig úgy hat-nyolc kollega+barát privát és céges számlákkal a BB foglya, és nem volt gond. Sőt előző munkahely összes számlája ott volt, és évente 30-40 ösztöndíjasának tette kötelezővé hogy BB ügyfél legyen, és akkor sem volt gond abban a 7 évben amiről tudok.
Egyszer kellett reklamálnom, amikor a meggunnyadt ATM csak csárdzsolt a számlámon, de nem adott zsetont. A tévesen terhellt összeget kamatostul jóváírták. Ettől eltekintve semmi negatívum. Korrekt, udvarias és segítőkész magatartás, részletes és pontos informálás a tapasztalatom.
Egyébként most alakítják át rendszerüket, és ha jól értettem, nagyon-nagyon független leszel a számlavezető fióktól. (Eddig is eléggé az voltál, legfeljebb a kártyádért kellett évente beslattyogni.) Állítólag a júzer PIN kódot fog tudni cserélni a kártyáján...
A kártyaszámla azt jelenti, hogy a kártyáddal csak ehhez a számládhoz férhetsz hozzá. Tehát, ha mondjuk valaki visszaél a kártyáddal akkor csak a kártyaszámla egyenlegéig tehet kárt. Emellett a normál számlán akármennyi pénzt tarthatsz ahhoz nem fér hozzá a kártya.
A normál számlánál nyílván megadható, hogy havi fix x összeget utaljanak át a kártyaszámlára...
Üdv
BZs
Ui.: Néhány hete nyitottam újra OTPs folyószámlát rögtön EC/MC kártyával. Kötöttem OTP Tele illetve Házibank szerződést (mobilt csak azért nem mert még nincs Vodafone-hoz). Eddig elégedett vagyok. Nálam a fiókhálózat mérete döntött.
Mi a véleményetes arról, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell tenni, hogy interneten vásárolhassak viszonylagosan biztonságban? Egyáltalán lehet biztonságosan használni a kártyát a neten?
Én OTP-s voltam. A szolgáltatás, mint olyan tviszonylag o.k. A gond az ügyfélkezeléssel van. Amint a fiókban kell intéznem valamit, abban pillanatban baj van... Tömegnyomor, várakozás, idegeskedés. Plusz velem egyszer rettenetesen kiszúrtak. Saját hibájuk miatt én kerültem kellemetlen helyzetbe egy hitelfelvétel után, adalékkét kaptam 3 év priuszt és egy csekket x ezer forint késedelmi kamatról:o((( Ezt már leírtam valahol részletesen, nem szívesen teszem mégegyszer mert ennyi év elteltével is felkavar a dolog... Én nem ajánlom az OTP-t, de ez csak egy vélemény a sok közül.
Tavaly augusztusban csinaltam folyoszamlat az OTP-nel, es mivel kertem hozza egybol adtak hozza dombornyomasu VISA classic-ot, ami azert meggondolando. Szoval nem kell arra varni , hanem egybol megadjak es a telebank szolgaltatas nagyon jo , ha surun utazol kulfoldre.
Szerintem elég jó a kondicíiós listájuk, és a számlafeltételeik.
-Ingyen ATM KP felvét egyes automatákból,
a többibol is fix összeg, nem jutalékos/összegfüggo rendszer.
-Értelmes ügyfélkezelés, nem kell mindenért 3x ide-odamenned, nem közölnek 3x más infot, es a legtöbb fiokban azonnali a kiszolgálás.
kétfajta számlavezetési díj: 850/hó vagy pedig 50 Ft /tétel. (szerintem nagyon tisztességes)
kártyákhoz jár balesetbiztosítás, elso évben az elektron ingyenen, utána 750ft/év
letiltása 500Ft.
Vásárolni ingyér lehet vele, 0/150/250 a felvét belföldön
napi max 100.000 Ft kp felvét,
vásárlási limitet te állíthatod be.
társkártya is 750.
Classic:1500/év a díja 20000 a letiltás (Visanak kell fizetni)max 300000 kp felvét, 0/150/250.
ha kell több info akkor 06-40/484848
(még a végén beszélünk is :)) )
egy két egyéb telszám:
40/444444 ABN amro
328-4-328 BB
40/242242 Cib
City 80/488888
ING 452-26-66
40/373333 Inter-eu.
K&H 3-000-000
otp 40/401401
postabank 2663366
en otp-voltam de ha kedves a lelkibékéd, oket ne válaszd. Egyetlen egyszer tudtam 15 percen belül elintezni a dolgom, amikor megszuntettem a szamlat, és kifizettem a hitelem
Mindkettővel, egyforma mértékben. (Bár BB-ről ugyan nincs tapasztalatom, de OTP-ügyben voltak negatív élményeim.)
CIB-nél az SMS azt jelenti, hogy a számládon történő bármely tranzakcióról - nem csak a kártyahasználatról - SMS-értesítést kapsz, aktuális számlaegyenleggel együtt.