Egyébként az utolsó képek még hátra vannak, napokon belül lehet majd látni.
Nagyjából egyetértek veled!
Ugyanakkor a TA-n mutattam másoknak is a képeket, volt aki szerint nem tipikus ukránok, inkább a románokra emlékeztetnek. Szerintem a dolisnyánok a "sztenderd" ukránok, a románok és az északkelet-magyarok között állnak, különösen hasonlóak a Szabolcs vármegyeiekhez (apai ágon onnan valósi vagyok, így tudom hogy néznek ki).
Embertanilag eléggé heterogén társaság: vannak dinári, cm, balti, kelet-balti, alpi, pontuszi elemek, átmenetet képeznek Zemplén és a Kelet-Európai síkság népessége között.
Az a helyzet, hogy nem mindig van időnk meg ötletünk újabb témák felvetésére.
Hogy újabb témát hozzak fel, engem érdekel a ruszinok (más néven "kárpáti ukránok" vagy "ruténok") embertana, ezért a TheApricity-n csináltam egy thread-et arról, hogy valaki gyűjtsön képeket róluk. Van ott egy ukrán felhasználó, hutsul a neve, aki hozott képeken példákat különböző ruszin csoportokról.
A huculokról és lemkókról azért láttam képeket, de engem különösen a dolinysánok érdekeltek, mert Ők Kárpátalja legnépesebb ruszin csoportja, valamint róluk eddig nemigen láttam fotókat. De az ukrán srác hozott róluk is egy mintát, amit itt befogok mutatni.
A margid is egy széleskörű gyűjtőelnevezés, eléggé különböző őslakos csoportok lettek ide sorolva, ezek főleg Kaliforniában, Arizonában, a Nagy-medencében és Észak-Mexikóban élnek.
A magas, atlétikus sonoridot és az alacsony, egyes törzseknél már-már pigmoid testalkatú californidot egyaránt ebbe a típuscsoportba sorolják, sőt a Mexikóban a kevert formáival együtt több tízmilliós lélekszámú mexicidet is.
A megboldogult Kiszely Pista bácsi A Föld népei c. könyvében az appalachidok közé sorolható középső algankinokat átlagban 170 cm-nek, a szintén appalachid irokézeket átlagban 173 cm-nek, míg a planidok közé sorolható sziúkat átlagban 175 cm-esnek hozza.
Ja ezek a felnőtt férfiakra vonatkoznak és nagyrészt régebbi (19. sz. vége, 20. eleje) kutatásokon alapulnak.
Igazad van, ugyanakkor szerintem még a boszniai muszlimok és a dél-németek (pl. bajorok) se állnak tőlünk olyan távol.
Azért írtam "boszniai muszlimot" "bosnyák" helyett, mert az utóbbi megnevezéssel illetik a szerbiai Szandzsák régióban lakó délszláv nyelvű muszlim népességet is, akiknek más az etnogenezise mint boszniai társaikénak.
Az előbbiek a crnagorácok és albánok iszlám hitre áttért keverék népességétől, az utóbbiak viszont többségében iszlám hitre tért horvátoktól (kisebb részben szerbektől) származnak, sőt a török hódoltság ideje alatt iszlamizálódott magyarok is vándoroltak be a mai Bosznia-Hercegovina területére. A Theapricity-n hallottam egy szerb felhasználótól, hogy ismer egy boszniai muszlim családot, akiknek "Budimović" a család neve, ami egyértelműen Budára utal és az őseik Magyarországról jöttek.
A szandzsákiak nagyon balkániak, sőt közel-keleti arcok is vannak közöttük, addig a boszniaiak között van számos Kelet-Közép Európában, sőt szlávnak is illeszkedő ember is.
Ahogy láttam képeken/videókon és mások tapasztalataiból hallottam, viszonylag gyakori közöttük a Nordikus hatás is.