Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 4 órája -2 0 22083

Szia !

" Csak jól megtervezett valós számításokon alapuló megfelelő rendszerek szolgálják a hőszivattyú elterjedését,és akkor érvényesül hogy a jó bornak nem   nem kell cégér valamint nem lesz sok csalódott vevő. "

Ez a lényeg ! 

induljunk ki abból , hogy 1000m3 gáz esetében :      1000m3 x 10,75kWh x 0,9 hatékonyság = 9675kWh a valós hőmennyiség a szezonra ( csak fűtés ) .

Most ugye azt vegyük , mit tud a hőszivattyú COP-ban ? Ha tud COP3-at , akkor 9675 : 3 = 3225kWh elektromos energia igény .

Energiafogyasztás szempontjából .

Akarom csökkenteni a primer energia felhasználását minimumra ? Ha igen , akkor hőszigetelek , HMKE a tetőn ( új ház esetében már a tervezésnél optimalizálni az értékeket ).

Valamint a jövőbe nézve rezsi oldalról : gáz , vagy elektromos energia ?

Melyik energia árakkal számoljunk ? Jelenlegi deformált , vagy a valós árakkal , amiből az állam számol ?

Az sem mindegy , hogy a gázkazán ára és azonos tudású hőszivattyú ára között mekkora a különbség .

Valamint különbség van abban is , hogy új házat tervezünk megépíteni , vagy egy régebbit felújítani .

Előzmény: Öregépítész (22082)
Öregépítész Creative Commons License 5 órája -1 2 22082

Sok hirdetésben látom szigeteletlen házhoz radiátor fűtéshez is ajánlanak hőszivattyút.Szerintem az ilyen ajánlatok csak az eladásra hajtanak és nem fogják a hőszivattyú használatát jó hírnevét öregbíteni.Csak jól megtervezett valós számításokon alapuló megfelelő rendszerek szolgálják a hőszivattyú elterjedését,és akkor érvényesül hogy a jó bornak nem   nem kell cégér valamint nem lesz sok csalódott vevő.

kiggyo Creative Commons License 1 napja -1 2 22081

Jól írod, ez az amit sokan nem hisznek el/értenek meg.

Hőszigetelés mindenek előtt!!!

A ház amiben lakom egy szigeteletlen betonfödémes kádárkocka volt, a 90-es évek közepén amikor az előző tulaja vette havi 40eFt volt a gázszámla (az akkori minimálbér 3x-osa). Non-stop ment a fég falikazán benne és hideg volt, szeleltek az ablakok a redőnytoknál, stb...
Ezért fatüzelésű kályhák kerültek be, vásrárlás után egy kicsit fűtögettünk mi is vele aztán szétvertük a házat.

Kapott a padló alá is 6cm szigetelést, a födémre 15cm, a falakra 10cm (mai szemmel ezek már vicces értékek) és évi 10000kWh alá leesett a hőmennyiség ami a háznak kell.

Azóta a tetőtér is beépült, a 160m2 nettót évi 60-70eFt-nyi H tarifás áramból kifűtöm, állandó 24fokra.
Ez most a minimálbér ötöde kb....

Ami régen a családi kasszát bedöntő kiadás volt az manapság egyátalán nem megterhelő kiadás lett. Életem legjobb befektetése volt.

Előzmény: Öregépítész (22080)
Öregépítész Creative Commons License 1 napja 0 2 22080

Nem vagyok ellendrukker ha hőszivattyúm nincs is de egy 3 .5 Fisher Nord klímám van  ami nem okozott csalódást. Nagyon kedvezményes áron sikerült beszerezn .. Nagyon kedvezőek az eddigi tapasztalatok, ezért lepnek meg a hőszivattyúk árai és a karbantartási  költségek. Sokat olvastam a hőszivattyúkról el is gondolkoztam hogy lecserélem  az őskövület c21 gázkazánom esetleg napelemet is rakok a házra de a változó szabályok és megtérülési ráta mindig elgondolkodtatott. A  ház szigetelése viszont a legjobb befektetésnek bizonyult, bőven hamadolta a fűtési költségeket.Hőszivattyú  beépítésére is 

megvan a lehetőség mivel fal és padlófűtés van így 35 fokos víz elegendő a fűtésre.

Előzmény: JAMIE222 (22077)
peterch Creative Commons License 2 napja -3 6 22079

Látom az építő jellegű szakmai hozzászólás nem megy , csak a mínusz osztogatás . :-)

peterch Creative Commons License 2 napja -3 5 22078

Szia !

Ha már feldobtad a labdát , írd már le légy szíves , hogy Te miben látod a hőszivattyú pozitív és negatív tulajdonságait !

Előzmény: Öregépítész (22076)
JAMIE222 Creative Commons License 2 napja -1 0 22077

Nocsak, egy ellendrukker?:))

Előzmény: Öregépítész (22076)
Öregépítész Creative Commons License 2 napja 0 0 22076

Csak azért írtam gázról mert azt mindenki be tudja helyettesíteni de igazad van jobb lenne a hőszivattyúval való fűtés teljes igazságairól  értekezni.

Előzmény: JAMIE222 (22053)
peterch Creative Commons License 3 napja -3 6 22075

Akkor ez mi ? 22066

Nem nekem címezted ?

Már megint vonaglasz mint a besózott kígyó ! :-)

Nem először történik az utóbbi időben . Ha végre leszállnál rólam , Te sem kerülnél ilyen helyzetekbe .

Vagy csak simán X-elj ki és kész !

Előzmény: 1 valaki (22074)
1 valaki Creative Commons License 3 napja -8 1 22074

Még egyszer, nem a tied a kérdés....

Előzmény: peterch (22073)
peterch Creative Commons License 3 napja -2 6 22073

Szia !

Sajnos Te egy nagyon beképzelt " szakember" vagy . :-(

Ezt kérdezted : " És -7 fok alatt mit csinál? "

Erre leírtam , hogy már 16 éve gyártott klíma , ami kinti -7°C-ig ajánl a gyártó , az már akkor hogyan működött .

" Szerinted mindenki az ozon klímád másolja? "

Nem gondolom !

Csak egy alap üzemmódot lehet még tovább fejleszteni , vagy csak simán használni . Mivel a hűtőközegek változnak , ahhoz mindig hozzá kell igazítani a vezérlőprogramokat is a közeg tulajdonságai alapján , valamint a fejlesztések viszik előre a komfort és a gazdaságosság irányába a klímákat és a hőszivattyúkat az igények alapján.

Előzmény: 1 valaki (22072)
1 valaki Creative Commons License 3 napja -7 1 22072

Megint össz vissza fecsegsz.

Szerinted mindenki az ozon klímád másolja?

Eltelt azóta 14 év, és a világ haladt, képzeld el.

És van olyan klíma, és hőszivattyú, ami nem ezt csinálja. Van, ami -10 fokban is csak megy, akár órákon át.

De ez neked sci-fi.

Előzmény: peterch (22069)
Atis57 Creative Commons License 3 napja -1 0 22071
Előzmény: Atis57 (22070)
Atis57 Creative Commons License 3 napja -1 0 22070

Szia!

TÁVHŐ grafikonból , vezetik. Persze egy ilyen" stratégiai adat " sem nyilvános.

kb. 5% melegebb mint tavaly viszont a -5C -t meghaladó éjszakák száma 12db-l több.(eddig 19 )

Előzmény: Capt.IQ229 (22065)
peterch Creative Commons License 3 napja -1 6 22069

Szia !

Ugyan azt , amit az Ozone klímám csinál már 16 éve , ha hidegebb van mint -7°C odakint . :-)  Tudod az is csak -7°C-ig volt ajánlva a gyártótól .

Idézek az Ozone kézikönyvből :

Működési feltételek:

1., Hőmérséklet: -7°C-43°C

Amennyiben a berendezés e hőmérséklethatárokon kívül működött hosszabb ideig , kapacitása csökkenhet, vagy működésbe léphet a védelem .

Mint írtam annak idején , talán 13 , vagy 14 éve , minden 30 perc működés után kiállt 10 perc olvasztásra , függetlenül attól , hogy volt-e a kültérin jég . Akkor teszteltem egy komplett telet fűteni vele . :-)

Most is azzal fűtök , mert kint 0°C felett van a hőmérséklet . Az alatt a Gree Amber üzemel .

Előzmény: 1 valaki (22066)
Szudan88 Creative Commons License 3 napja 0 0 22068

https://joido.ttk.pte.hu/grafikonok/

Innen ki tudod bogarászni számolgatni

Előzmény: Capt.IQ229 (22065)
Szudan88 Creative Commons License 3 napja 0 0 22067

Valószínű leáll gondolom.

Előzmény: 1 valaki (22066)
1 valaki Creative Commons License 3 napja -6 0 22066

És -7 fok alatt mit csinál?

Előzmény: peterch (22061)
Capt.IQ229 Creative Commons License 3 napja -1 0 22065

Honnan lehetne megtudni, hogy ez a tél mennyivel volt hidegebb, mint a tavalyi? Mondjuk %-osan?

Szudan88 Creative Commons License 4 napja -1 1 22064

Ezt nem írtam. Tisztában vagyok vele hogy nem fogja tudni azt mint egy fűtèsre kèszült hőszivattyú. Nem tudja modulálni a keringetőt így nem tudja magától megtalálni az optimális delta T. Egy zsák elektronika nincs benne, emiatt nem tud hmv kèszíteni. De mint nèztem sok medencefűtőben ugyan az a kompresszor ès hőcserèlő van mint nèmelyik hőszivattyúban. Gondolkoztam azon hogy veszek pwm szabályzású keringetőt írok programot hogy megtalálja a jó delta T. Mint írtam átmeneti időszakba menne csak. Márpedig ha megvan a megfelelő áramlás 10 fok felett tudja ugyan azt mint egy hőszipka. 0 fok alatt pedig csak tartalèk lenne nem èrdekel hogy nem tudja a 3 cop. Termèszetesen nem mindenki más a hülye, főfűtèsre èn se tennèm fel, èn úgy gondolom, hogy működni fog ès ha azt az èvi ~1000kwh energiát nem 300kwh hanem 400kwh bevitelèvel viszi be, hát bas..a kavics. 

Előzmény: Capt.IQ229 (22058)
Szudan88 Creative Commons License 4 napja -2 0 22063

Kis keresgèlès után èn is találtam párat, köszi a típusokat. Azt is kaptam infóba hogy amelyik 0 fokig van kiírva az is működik 0 fok alatt is. Ha meleg a víz. (De èn is a -7fokosakat nèzem).

Előzmény: peterch (22061)
peterch Creative Commons License 4 napja -3 6 22062

Látom megjöttél , már osztogatod a mínuszokat .:-)

Fáj az igazság ?  Tanulj és okosodj !

peterch Creative Commons License 4 napja -2 6 22061

Kis keresgélés után találtam olcsóbbat is és ez is -7°C-ig fűt .: https://www.aquapond.hu/norm-8-kw-hoszivattyu-r32/

Előzmény: peterch (22060)
peterch Creative Commons License 4 napja -2 6 22060

Azért létezik medencére is hőszivattyú ami kinti -7°C-ig is működik , csak az ára egy " kicsit "  magasabb .:

https://www.aquapond.hu/fairland-rapid-inverter-ric33-iphcr33-hoszivattyu-hutessel-13-kw-55-m-ig-062513-/

1 valaki Creative Commons License 4 napja -7 0 22059

Nem érted.

Nem tud leolvasztani, mert nincs benne ilyen.

És elfagy a hőcserélő benne. na ez rád nem vonatkozik, de tök mindegy, próbálkozz.

Amúgy mi az a "6-7e HUF" jó kriptapénz lehet.

Röviden, sok sikert.

És megy az x.

Előzmény: Szudan88 (22057)
Capt.IQ229 Creative Commons License 4 napja -2 0 22058

Hajrá, mindenki más meg hülye. :))

Előzmény: Szudan88 (22057)
Szudan88 Creative Commons License 4 napja 0 0 22057

https://www.facebook.com/share/v/1BLDSW5xJd/

Ennek a használójával beszèltem, illetve egy másik sráccal aki főfűtèsnek használ ugyancsak medencehőszivattyút, mind a ketten azt írták hogy cop 3 mèrtek mínusz fokban. Mind a ketten figyelmeztettek hogy jól mèretezett keringetővel, csak olyat használjak ami - fokon működik, aminek már 6-7e HUF az új ára, de használtan ki lehet fogni. Nekem már megfelelő lenne ha 0 alatt csak cop 2 működne, 10 fok felett ezek is tudnak ugyan annyit mint egy gyári fűtèsre való hőszivattyú. Mint írtam átmeneti időbe használnám 10 fok felett, - fokban csak akkor használnám ha az aprítèkègetőm elhasal.

Előzmény: 1 valaki (22056)
1 valaki Creative Commons License 4 napja -6 0 22056

Medence hőszivattyúk +15 fok feletti külső hőfokra való, nem minuszokra találták ki.

Mindenki olyat venne, töredék áron.

Előzmény: Szudan88 (22054)
Szudan88 Creative Commons License 5 napja 0 0 22055

"a magas bekerülèsi költsèg, ès az időszakos karbantartási költsèg miatt"

Kiegèszítve:

a magas bekerülèsi költsèg, ès az időszakos karbantartási költsèg miatt az új hőszivattyú is kiesett

Előzmény: Szudan88 (22054)
Szudan88 Creative Commons License 5 napja 0 0 22054

Csak hogy beszèljek hőszivattyúról. Èn aprítèkègetővel fűtök (ingyen tüzelővel) gázom nincs ès puffer beèpítèse sem megoldott, átmeneti időben nem tud jól lemodulálni az ègető. Elkezdtem alternatív tartalèk fűtèsen gondolkodni, ami javarèszt átmeneti időben menne, de a hidegben is ki tudja fűteni a házat. Szeretnèm megtartani a padló fűtès komfortját így a klíma kiesett, a magas bekerülèsi költsèg, ès az időszakos karbantartási költsèg miatt, villanykazán a magas üzemelèsi költsèg miatt bukott el. 2 opció maradt. Vagy egy használt hőszivattyú megvètele akár on/off, vagy medencehőszivattyú megvètele ami - fokban is tud működni. Bekötèst is magam vègeznèm.

Előzmény: JAMIE222 (22053)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!