Mondjuk a Music Store 1553 Eur-ért kínálja. Az szintén 50e-el kevesebb, kb 620e.
Az a német ÁFÁ-s ár. Ha átállítod Magyarországra, akkor már 1695 EUR lesz (677.777 Ft). A Thomann-nál is ez a helyzet egyébként, az ár függ attól, hogy melyik országba szállítanak.
A Thomannban az YC61 743e, tegát 50-el több. Lehet hogy a ONE 671e-es áránál is van jóval kedvezőbb? Mondjuk a Music Store 1553 Eur-ért kínálja. Az szintén 50e-el kevesebb, kb 620e.
Nemrég még szörnyülködtünk a Yamaha YC61 800e körüli árán. Úgylátszik az ONE jobb belátásra bírta őket, már hatossal kezdődik. Még a hét elején is 700 fölött volt valamivel :-)
Egyszer kipróbálnám, de sajnos csak Miskolc felé tudok egy YC73-at. Frissítés után elégedettek voltak vele.
Ezt a Combo preampot nem értem. Vagy van egy 251-es lezlid, melyről írtál?
Látszólagos egyszerűsége ellenére nagyon nehéz egy 21H-147-351 lezlit szimulálni. Még az "egyforma" fadobozok gyártási szórása is eltérő hangzást okoz. Hogy V20, V21 csipogó van benne, szintén erősen felel a hangkarakterért. A mélysugárzó hogy P15, C15 vagy Utah, már erősebben túldimenzionált. Lényeges, hogy puhábbak, érzékenyebbek a mi, nagy teljesítményű hangszóróknál. Az erősítő ECC82 és 6550-es csöveinek típusa, állapota szintén nagy különbségekért felel. A hangváltó ha ki van a kondi cserélve, akkor általában jó.
Egy kitartott akkord. Itt jobban lehet hallani az effektet, illetve a felpörgést és lelassulást (a dob lassulása éppen csak hallható, de ez a kicsi, doboz nélküli hangszórók miatt van). Az amplitúdó- és hangszínmodulációt nem az algoritmus generálja, az a hangszórók fizikai elhelyezéséből adódik. A Doppler miatti vibrátó mesterséges adalék.
Egyelőre még csak tapogatódzom, de lehet, hogy megkeresem. Hol érdemes keresni?
Az is lehet, hogy valakitől kölcsön kérném a Combo Preamp-ját egy kis időre...
Egyébként azért érdekel a dolog, mert fejlesztgetem a saját, álló hangszórós "nemazalezli" hangfalamat, és össze szeretném hasonlítani egy igazival. Meg aztán méregetni is szeretném az eredetit.
Jelenleg még elég kezdetleges a modell, mert csak az asztalon, szabadon lévő hangszórókat használtam, így persze a mélyátvitelük gyenge. Az elképzelés az, hogy 6-8 szélessávú, körben elhelyezett hangszóró a "forgórész", és van még egy 30-200 Hz-es "álló" (szub)basszus egy 200 Hz-es keresztváltóval. A 200 Hz feletti tartományt egy újabb keresztváltóval 200-800 ill. 800 Hz fölötti részre osztom. Ezek a tölcsér illetve a dob szimulátorba mennek, ahol virtuálisan megforgatom a hangokat a megfelelő sebességgel és iránnyal. A tölcsér és a dob átviteli karakterisztikáját egy-egy FIR szűrővel állítom elő. Mindig 3 hangszóró között van egy koszinuszos crossfade, és a Doppler-szimuláció érdekében egy késleltető-modulációt is adtam hozzá. Az egészet egy nagyon enyhe zengetővel megspékeltem. Itt az eredmény, jelenleg 6 hangszóróval + egy szintén saját építésű Ripole elrendezésű mélysugárzóval a bassszushoz. A szimuláció egyébként egy Analog Devices ADAU1452-es DSP-n fut, amire egy 8 csatornás DAC + 8 csatornás digitális erősítő van kötve. Az egész hardver nem kerül többe, mint 200 USD. A felvétel két AT2020 nagymembrános mikrofonnal készült, sztereóban, minden utómunka nélkül, tehát olyan, mint amit saját füllel hallani lehet:
Az orgonahangot az IK Multimedia B-3X adja, de abban a Leslie és erősítő szimuláció ki van kapcsolva, csak a direkt vonalkimenet megy be az én szimulátoromba. A felvétel álló Leslie-vel indul, aztán pár ütem után bekapcsolom a lassú forgást, majd időnként oda-vissza kapcsolgatom a gyors és lassú között. (Egyébként a felvételen nem én játszom, hanem Tony Monaco...)
Szerintem már most is egész élvezhető a hatás, és élőben persze még jobb, mert ahogy a fejemet mozgatom, változik, mint az igazi Lesli esetén. Mivel a jelenlegi hangszórók elég picik és szabadon vannak, a dobból nem sok hallatszik. Arra számítok, hogy ha rendesen megépítem, nagyobb hangszórókkal, akkor egyrészt a dob jobban fog hallatszani, másrészt pedig építek neki egy 2103-szerű dobozt is, amiben kedvére verődhet ide-oda a hang, amitől még katyvaszosabb lesz a hangkép (lévén nem Hi-Fi hangfalról van szó, itt ez direkt jó).
Ha ez megvan, a következő lépés az lenne, hogy összehasonlítom egy igazi Leslie-vel, és próbálom finomítgatni a hangzást. Legkönnyebben az erősítő és a tölcsér szimuláción lehet javítani, ehhez kellene méregetni az igazit, amihez ugye kellene a preamp.
A végső cél, hogy -- alapvetően házi, vagy stúdió használatra -- egy viszonylag kis méretű, könnyű, de mégis izgalmas hangzású hangfal legyen belőle. Persze annak sincs akadálya, hogy nagyobb teljesítménnyel koncerten is lehessen használni. Lehet, hogy két ilyen hangfal -- egymással szinkronizálva -- élőben, nagyobb helyen is visszaadná azt a bizonyos, színes kavargó hangzást. Amúgy az álló hangszórókra természetesen "álló" jelet is ki lehet küldeni, tehát normál hangsugárzóként is használható lenne, bár erre kérdés, hogy elég jó lenne-e a hangzása.
Egyszer úgy készítettük 145-ös lezlit XB-vé, hogy beszereltünk egy B2/C2 A0-10 előfokot. Annak a hangerőszabályzó doboz oldalán lévő bemenetébe ment a vonaljel. És onnan ki a 147 erőlködőbe. Sebességvezérlés az akkor már bevált +-10 volttal.
Lehet ma olyan jó minőségű előfokot építeni, venni, hogy a régi preampokkal szemben nem módosítsa a hangzást.
Ha a 251-be nincsenek bedugva a másod erősítő csövei, akkor kissé hangosabb. Úgyis tök felesleges. Szerintem kb. akkorát szól mint a 147, 122.
.....kicsit én is idenéztem félszemmel..: bármi is lesz a megoldás, egy furcsaságot figyelembe kell venni: a 251 dupla, 2 csatornás (nem keverő!) erősitőlánc, ahol a rotorhoz használt csatorna bemeneteti szabályzása le van attenuálva, fojtva a bemenő potinál egy plusz 10k ellenállással! Népek panaszkodtak is fórumokon, hogy a leslie helkabb egy 147-eshez képest, pedig egyformán kéne szólniuk...egyszerűnek és vszinüleg használhatónak látszik a tanács, ezt az ellenállást egyszerűen kiiktatni, v. rövidre zárni, igy a két csatorna egyformán lesz érzékeny a bemeneten, és egyformán akár 0-ra leszablyozható lesz a bemeneti potival..(talán ezt a "lenullázást akarták aa konstruktőrök elkerülni...!)
- ELVILEG (!) kézenfekvönek látszik hozzáépíteni egy egycsőnyi előfokot, (bár az gondosságot és szakértelmet igényel..) DE: miután az érzékenyebb lesz, mikrofonia léphet fel, ami ha nem is tünik zavarónak, de kell hogy a hangot befolyásolja..csőfajtától is függ!...(ez is egy dolog, amit senki az "autentikus" világban nem említ, - tudni kell hogy nem csak az érzékeny előerősitő csöveknél, hanem az összesnél fellép mikrofónia hangdobozba építve -(ezért is kerülik ezt a megoldást másutt (kivéve az egyszerű asztali csöves rádióknál), ha nem is kritikus mértékben, de az összhangképben benne kell hogy legyen, ez is bennefoglaltatik az imádott "csöves" torzitásban -az eredeti lesliek elég érzéketlen bemenetüek, mert magas vonaljelet kapnak a csöves Hammondoktól, de igy is nylván kimutatható ez a hatás, ha valakinek eszébe jutna kikurkászni, ami persze nem lenne egyszerű feladat...
-- aztán: említetted a Legend -Combo-pedál variációt.. hát nem tudom, aki ma Legendet vesz, az nyilván speciel a hangja miatt választja, ezt bezavarni egy csöves leslieb nyilván autentikus, tehát kivánatos változást hoz.. de ezt egy több tízéves tranzisztoros cuccon átvezetve?...
Mi a legolcsóbb megoldás egy vonalkimenetű klón (pl. Viscount Legend) csöves Leslie-be (251) való bekötésére? Tudom, vannak a Leslie Combo Preamp pedálok, hallottam a Speakeasy-ről is, de ezek egyrészt nem túl olcsók, és nem is vagyok benne biztos, hogy melyik lenne jó a 251-hez. Nincs erre valamilyen DIY megoldás, kapcsolási rajz, esetleg NYÁK tervvel? Megépíteni meg tudnám, de persze ha készen van, az még jobb.
..és itt egy H-trio, ahol a harmadik BASSZISTA...igy elmaradhat a "kötelező", balkézlekötő hammond-basszusozás...amúgy a többi videojukból kidrül, jó okkal, mert az orgonista esetnként egész keyboard-parkot mozgósit, (még zongorázik is...) ami már csak jobbkézzel nem menne...