Igazság szerint ezt most vásárolt hagymából főztem, de lehetett volna saját termés is - és akkor témába vág. A Tecsóban akciózták, és a náluk kapható min. ökölnyi hagymák nem jól tárolhatók, viszont így a mai viszonyokhoz képest költséghatékony alapanyag. Nem tudom, milyen fajta, de a nagyobb mennyiség tisztítása, és aprítása közben egyetlen könnycseppet sem ejtettem. A régi szép időkben egyetlen fej makói hagyma alapos penitenciát tudott okozni.
Mondjuk nálunk a fügelekvár csak elméleti kérdés, hideg helyen lakunk, nincs fügénk. A tavalyi és az idei telet eddig még bírta volna, de voltak már -20°C alatti hőmérsékletek is.
Az a röhej, hogy bár tele van cukorral, elvisel egy kicsit pluszban, de ami a trück, hogy mivel semmi sava nincs, azt máshogy kell pótolni. Pl citromsavval. Vagy azzal is és valódi citrommal, plusz a citromhéjjal.
Az így turbózott fügelekvár és a csak fügét tartalmazó (ráadásul a hazánkban tenyésző jó pár kevésbé ízletes fajtából) lekvár össze sem hasonlítható.
Van egy olyan fajta fügém ami hatalmasat terem, az íze jóval finomabb az átlagnál. Éréskor a közepében áll a fügeméz. Ebből hámozva főzöm a lekvárt, pici citromsavval. Az íze nagyban eltér a hagyományos fügelekvártól, az őszibarack lekvárhoz tudnám hasonlítani. A többi fajtából a lekvár nekem se jön be, a rajta hagyott héj is csak ront az élvezeti értéken.
Én legjobban frissen szeretem, aszalva is ízlik, de lekvárnak tényleg nem a legjobb. Az anyósom félét azért elég jóízűen megeszem, süteménybe is bele lehet kenni, de ez, amit kaptam, kimondottan rossz volt. Nem tudom, mit követtek el vele, talán valami fogós befőző cukorral készült vagy plusz pektint raktak bele, de masszív zselé volt, íze meg szinte semmi.
Kis fosókával viszont valószínűleg finommá tehető az amúgy jellegtelen ízű lekvár. Nem is kell bele túl sok.
Egyszer kaptunk egy kis üveg fügelekvárt anyóstól, de az nekem nagyon nem jött be. A füge nem egy zamatos gyümölcs, nem ízesíti meg a lekvárt. Aszalva szeretem, úgyhogy ha nem győzzük megenni, az aszalóba megy.
Kevert tészta, a nedvességet részben sütőtökpép, részben tej adja. A lekvárt sütés előtt kentem két tésztaréteg közé, így kevésbé esik szét a tányéron a szelet és nem mellesleg kevesebb munka elkészíteni.
A lekvár füge-fosóka keverék. A fügelekvárt ajándékba kaptam, és hát nagyon rossznak találtam... Rettentő masszív volt, olyan állagú, mint az éretlen almából préselt és kidunsztolt lé üvegében keletkező pektindugó, alig lehetett megolvasztani. Íze se sok volt. A mélyhűtőben volt eltéve egy zacskó elég savas fosóka, azt csap alatt kiugrasztottam a héjából, kimagoztam és a mikróban összefőztem a feldarabolt fügelekvárral. Finom lett, szerintem nagyon jó együtt a két gyümölcs.
Múlt évben csináltam három (7 decis) üveggel. Az egyik üveg tartalma megavasodott, a másik kettő nem. Furcsa. Lehet, hogy nagyon oda kell figyelni, csak teljesen egészségesek kerüljenek bele.
Ma kipróbáltam a karórépát pirított zöldségköretnek is. Teljesen működőképes. Nem túl karakteres, de bármi mással keverhető. A bármi most éppen zöldbab.
Amikor még kisiskolás voltam, a learatott búzatáblákra vetették,csak tarlórépának ismertük. Őszre gyönyörűek voltak, szépen megnőttek. Felénk csak az állatok etetésére, takarányozásra használták. (Meg gyerekként "lopkodtunk" belőle, s csak úgy magában elrágcsáltuk.) Nem emlékszem, hogy a konyhában előfordult volna.
Annyira lehet energiaszegény, mint bármelyik zöldség. Sok rost van benne, de valamennyi cukor is, elég édeskés.
A tarlórépa nekem se ízlik a annyira. Az ismerőseink a rétest nem abból csinálják. Savanyítva nem kóstoltam, nem rajongok a savanyúságokért, készíteni se szoktam.
Az Őrségből én éppen a tarlórépát ismerem (ott kerékrépa). Édesen nem kóstoltam, de hordóban savanyítottat igen. És abban volt valami íz, ami nekem nem tetszett.
A káposztával nem is az a baj, hogy sok helyet foglal, hanem hogy igényes. Soha nem sikerült olyan tömör fejet termeszteni, mint amit árulni szoktak. Csak hát néhény éve 100 - 150 Ft volt kilója, most meg 500 - 600. Ez a karórépa nem tűnik nagyon kényesnek. De ízesítésre nem pont ezt választanám, inkább semleges töltőanyag. És elég energiaszegény lehet, akinek ez szempont. Rost és ásványi anyagok pedig vannak benne.
Olyat még én se főztem, amiben csak ez van, de vegyes zöldséglevesekben szerintem finom, jobb, mint a leveles kel. Rendesen megpuhul, nem marad rágós és íze is van, nem úgy, mint a leveles kelnek. Azt én elég íztelennek találom. Vegyes ételekbe persze jó az is, de önállóan nem főzném.
Az Őrségben, ahonnét a mi karórépánk származik, rétesbe teszik. Én nem ettem az eredetiből, a férjem igen, azt mondja, édes. Mikor kipróbáltam, hiányolta belőle a cukrot.
Reszelve káposztás tészta szerűséget is lehet belőle készíteni. Káposztával jobb, de ha az nincs (túl sok helyet foglalna a kertben), ez meg van, azért nem rossz.
Megkóstoltam a levelét, de olyan levest nem ennék túl szívesen, amiben csak ez van. Valahogy a karalábé és a karfiol megszokottabb; azoknak a jó állapotú, fiatalabb leveleit fel szoktam használni.
Nekem az furcsa, hogy olyan borscs receptet nem olvastam, amelyben szerepelne. Pedig biztosan jól tolerálja a körülményeiket. Valahonnan a svédektől származik, erről kapta a swede nevet is.
Azt még megjegyezném, hogy a levelét is érdemes felhasználni. Frankfurti leveshez hasonlót lehet vele főzni, csak enyhébb ízű, mint a kelkáposzta, olyasmi, mint a kelbimbó levele. Én a virslit persze kihagyom, de karórépa, krumpli kb. felesben, fokhagyma, köménymag, pirospaprika ízesítéssel hasonló lesz.
Tavasszal vegyes zöldségleves hozzávalója a gyökér és a levél is, ilyenkor van benne sárgarépa és bőségesen csalánlevél is.
Megvalósult az álmom. Nem Péntek keresett menedéket nálam, hanem sikerült nátrium-glutamátot vásárolni. (Ha valakit érdekel, a központi vásárcsarnok mellett, a Pipa utca sarkán.) Kerestem az adagolására, és erre az érdekes cikkre találtam közben. Az állítással szemben, hogy önmagában íztelen, én érzek rajta egy jellegzetes ízt. De enyhe. Szóval valószínűbbnek tartom, hogy az ételízesítőkbe lestyánt - talán zellert is - tesznek, és azt erősíti fel.
Más. Fiam felhívta a figyelmemet egy egyszerű, de nagyszerű skót zöldséges ételre. Kipróbáltam, tudom ajánlani.
A mai készítményt 2 üvegbe raktam. Olívát adtam hozzá mikor pépesítettem. A Delicado nem ízlik, de el kell használni. Finomabb a krém fehér paprikával. Most cukkinit adtam hozzá, a következőben padlizsán lesz.
Én is azt ellenőzöm, hogy kihűléskor beszívja-e a tetőt. Néha előfordul hogy nem, akkor megérett cserére a tető. :)
Nem rakok üvegbe, egyszerűbb lesz azt a keveset amit készítek pici adagokban lefagyasztani. Szept elejéig vagyunk ketten addig esszük a frisset, ha egyedül maradok mindenből kevés kell.
A tepsibe biztosan tettél olajat a zöldségek alá. Amikor megsült, tedd üvegekbe, és dunsztold ki, majd szárazdunsztban hagyd kihülni, s mehet a kamrába a polcra.
Én tettem már el régebben cukkinis-lecsós kvázi tésztaszószt üvegbe. Kb ezeket tartalmazta,
Meg fűszeres sült paradicsomot is.
Volt régen, hogy egy megforrt, De valószínűleg nem zárt jól a dunsztos, vagy nem hőkezeltem eléggé.
Mióta ezzel a befőzőautomatával sterilizálom a spájzolandót, azóta csak nagy ritkán kell újra dunsztolnom valamit és eláll.
(ha nem horpad be, "vákumozódik" az üveg, akkor ki szoktam bontani, és megnézem, nem sérült-e a perem, vagy a tető. Általában a tetőt cserélem is. Ha homorú, akkor egy sem romlik meg.)
Sült paprikát, vagy sült vegyes zöldségkrémet tesztek el télire? Hogyan?
Ma sütöttem össze cukkinit, paradicsomot, vörös - és fokhagymát, paprikát. Nagyon finom lett. Kicsi üvegekbe gondoltam tenni olívával összeleverve, de mivel 2 éve az aszalt paradicsomom ilyen formán tárolva hűtőben, felforrt.
tavaly ilyen erdekessegeket savanyitottam, tartositottam. szolo savanyitva, erett paradicsom savanyitva, rizike, rokagomba, csiperke savanyitva. a medvehagyma magok vagy olivaban, vagy sos leben vannak elteve.
Ha már ilyen szépen eszembe jutott, megint nekigyürkőztem a tökös-mákos témának. Most tökös-mákos bélesnek lehetne nevezni az eredményt. A tésztájába is került tök: 75 dkg liszt, 1,5 csomag sütőpor, 30 dkg zsiradék (egy egész margarint kipótoltam olajjal), 15 dkg cukor, 1 tojás, 40 dkg sütőtökpüré, teáskanálnyi gyömbérpor. Megjegyzem, ez a mennyiség a sütőhöz kapott nagy tepsibe illik, akinek kisebb van, arányosíthatja. A töltelék a blogon leírtak szerinti. A kis körte alakú japán tököt használtam.
Egyszer sütöttem egy nagyon jól sikerült süteményt sütőtökpürével. A probléma az, hogy azóta se sikerült reprodukálni, mert csak úgy találomra pakoltam bele az alapanyagokat. Persze az is lehet, hogy hiába írtam volna föl dekára mindent, mert nagyon nagy különbségek tudnak lenni minőségben.