Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Javukra legyen írva, hogy nagyon gyorsan gyökeresednek. Én helyi termesztőnél veszem őket, de a földlabda szinte sosem nagyobb annál, amit te leírtál. Az eredés szinte 100%os. A száraz dombtető locsoló nélkül viszont veszélyes.
Én elültetném most, 6 fok fölött már gyökeresedik. Viszont azt az olaszból importált méretes csodát szerintem nem venném meg, ha annak is akkora gyökere van, mint azoknak, amiket itt pár házzal odébb a tuják helyére ültettek ősszel. Pont ültette őket a kertész, amikor arra jártam. A kb. 150 centis, levéllel teli növényeknek focilabda méretű gyökere volt. Kérdeztem a fickót, hogy ez így mennyire oké, azt válaszolta, hogy ő nem vette volna meg őket. Nem tudom már, hogy mennyibe került darabja, csak arra emlékszem, hogy megszámoltam, hogy mennyit volt telepítve, beszoroztam az árat a darabszámmal, és 400 ezer jött ki. Fájni fog, ha ezen a homokos, csontszáraz dombtetőn első évben megadják magukat. Azt tudom, hogy egyelőre nincs a kertben öntözőrendszer.
Az ültetés időszakát ahhoz kell igazítani, hogy tudtok-e eleget locsolni.,illetve homokos-e a talajotok. Ha nem tudtok eleget locsolni és homokos, akkor gond lehet a tavaszt követő nyáron. Viszont, ha van víz bőven, akkor minél előbb meg kell ejteni a cserét.
Megköszönve az eddigi segítségedet, beszámolok a történésekről:
- Tegnap az egyik Oázis Áruházban elmondtam a gondunkat az ottani kertésznek a kihalófélben lévő tujánkról, és a javaslatodat a babérmeggyek változatait illetően. A hölgy a Novita-t javasolta, hozzátéve, hogy tavasszal kapnak nagyon szép ilyen bokrokat Olaszországból. Akkor érdeklődjünk.
- Hazajöttünk, lefotóztam a tuja leginkább száradó részét (lásd), amiből mi sajnos menthetetlennek látjuk. A kérdésem ezért az, hogy mikor lenne jobb a bebérmeggyet telepíteni, mikor vágassuk ki a tuját? Érdemes tavasszal, nem fogja a nyári hőség megviselni a frissen ültetett bokrot? Vagy várjunk őszig?
Fordítsd meg. A szárazság és főleg a légszárazság miatt nincs elég és elég viszkózus gyantája, ami miatt nem tud védekezni a beleköltöző szívó, fúró kártevők ellen.
Ha elég lenne a nedvessége, akkor képes lenne annyi és olyan folyékony gyantát termelni, ami miatt ellenálló maradna. De nincs neki.
Sajnos nem csak a légszárazság az oka. A bogarak végzik ki őket, még az erős fákat is szétrágják. Valahol olvastam, hogy a szú az ürülékével eltömi a fába a járatot, így a fa gyantája nem tud oda folyni, és nem öli meg. Amerikában az Oregoni hamisciprusokat nyírja valami talajban élő gomba, a gyökereket fertőzi. sok helyen fertőtleníteni kell a csizmát, vagy cipőt cseréni, ha bemennek a területre, mert a cipő talpán átviszik a még nem fertőzött fának a talajára a gombát és az is megbetegszik.
Ha nem lenne szú és a zöld bogár, akkor a hőségben igencsak visszaesne a növekedésük, de nem pusztulnának el. A zöld bogárnak jelenleg nem tudok ragadozójáról, simán ott napozik a fa törzsén, bár tavaly már láttam, hogy a verebek felfedezték, és vadásztak rájuk, valamint valamilyen számomra eddig ismeretlen karcsú darázsfaj is a törzsön fürkészte a lyukakat. A lóhangya(?)-t is próbáltam tanítani, a szétnyomott bogarat a törzsön hagytam, és másnap elég sok hangya rohangált rajta, sőt még egy kukac állapotú bogarat is sikerült kiszedniük a bogár által rágott lyukból. Sajnos a kéreg alatt nehezen férnek hozzájuk.
Ráadásul ezek a "lebomló" szatyrok fénytől védve, szárazon, zárt térben is szétesnek. A melléképületben tárolt műanyag szatyornál láttam, alig tudtam összesöpörni, ahogy hozzáértem, hullott szét apró darabokra.
Ami még érdekes, ugyanígy működött a zöldhulladékos zsák is. Én nem rakok ki ezekben semmit, amit kapunk, tovább szoktam adni, de egy-két zsák megmaradt a melléképületben, és ugyanúgy viselkedett, mint az a bizonyos lebomlónak hirdetett szatyor. Fénytől védve, szárazon tárolva szétesett.
Egyébként a lebomlást ígérve lehet a legnagyobbat hazudni.
Ha valaki emlékszik egy időben lehet, meg talán most lehet kapni olyan zöldségcsomagoló zacsit, amire az van ígérve, hogy lebomlik. Nem úgy mint a hagyományos nylon.
A lebomlás annál tulajdonképpen szétesés. Mire? Mikoroműanyagra.
A szem azt látja, hogy de jó.. eltűnik, milyen zöld is vagyok, még komposztálni is lehet az ígéret szerint, de a valóságban még rosszabb lesz, mint a nylon.
Egy bizonyos mikro méretnél nem bomlik kisebbre.
Vannak már kísérletek a műanyag zabáló bacikkal, gombákkal. Amik tudnák kezelni a problémát, de az a technológia még drága, vagy nincs rajta annyi haszon.
Ebben a szakmában óriási pazarlás és fenntarthatatlanság van ezekkel a kontikkal.
Legyártják 1000 év alatt lebomló műanyagból, a kertészet 1x ültet bele, a terméket eladja. A vevő kiülteti a szabad földbe a növényt és a konténer elakad a folyamatban, szemét válik belőle. Nem hiszem el, hogy nem lehet kitalálni egy olyan, talajban mondjuk 1 év alatt lebomló anyagot, amivel együtt lehetne ültetni, mint a jutazsák pl. a földlabdás növényeknél.
Mivel még nem hoztak forgalmomba ilyet, gondolom nincsen erre működő megoldás.
szerintem lakik itt a környéken egy nagy kertbarát, mert nem csak ez a 100 db volt a szelektívben, hanem rendszeresen látok benne kisebb-nagyobb konténereket. csak dobna ki nagyobbakat, mert kicsiből van itthon ezer, a tejfölös poharakat is félreteszem egy ideje.
köszi, a papírra én is gondoltam. a levél talán még jobb ötlet. most nincs előttem a konténer, de arra gondoltam, hogy ha az alja nem "konkáv", hanem a földre rakva a földdel érintkeznek a lyukak, akkor majdnem mindegy, hogy hány lyuk van rajta, mert kb. úgy folyik el alul a víz, mintha szabad földben lenne a növény. de ez csak feltételezés.
Raksz az aljára egy darab csomagoló papírt vagy egy marék lehullott levelet, és már nem hullik ki belőlük a föld. A fölösleges víz így is ki tud folyni és mire elbomlik a papír, átszövi annyira a gyökér, hogy már nem hullik ki a föld.
találtam a múltkor a szelektív mellett kb. 100 db növénykonténert, olyan 3 literesek lehettek. elhoztam őket, most akartam párat felhasználni belőlük, de látom, hogy gyárilag szarrá van lyuggatva az alja mindegyiknek. jól sejtem, hogy ezek homokos talajhoz nem alkalmasak, csak tőzegeshez? amúgy a nyáron szabad földbe dugványozott selyemmirtuszokat akartam átültetni, mert idáig nem volt időm foglalkozni velük, és hátha lesznek még komolyabb fagyok. fele flakon alatt nevelkedett, a másik fele, amiken nem volt flakon, azokból nem lett semmi. csak kísérletezésnek szántam az egészet, ahhoz képest nagyon jó lett az eredmény, a szabad földben 20 centis gyökereket eresztettek.
Végül ez lett belőle. Befutotta őszre az egész hátsó részt. Próbáltam beazonosítani, mintha a Cucurbita pepo(olajtök)-re hasonlítana. Azért nem mindegy, mert van olyan aminek ehető a magja, bár a tök maga mérgező. A madaraknak terveztem a kertbe eleségnek a magokat. De ameddig nincs aki erre áment mond, addig nem kockáztatok. Ilyenek a termések:
5 éve költöztem saját családi házba. Azóta az alábbi tapasztalataim vannak "sövény növényekkel":
- Babérmeggy csak szoliterként van, de valóban szép, jó, gyorsan nő, és egyelőre nem találkoztam kártevőjével, illetve betegséggel sem. Annyit érdemes tudni, aki esetleg nem ismeri, hogy késő tavasszal virágzik és van termése, tehát kicsit szemetel, amikor a termést ledobja. Bár nem biztos, hogy az összes fajtának van, ezt nem tudom. Érdemes odafigyelni, akinél van kisgyerek, háziállat, állítólag mérgező a termése.
- Korallberkenye, ez is csak szoliter nálunk. Levélfoltosságot majdnem minden évben elkapják. Őszig jól szoktak kinézni, majd valószínűleg késő ősszel, tél elején kezd foltos lenni a levele. Tavasszal a beteg leveleket ledobja, de érdemes lepermetezni (megfelelő gombaölő szerrel), és helyrejön, ha jön a jó idő. Valamint nyárra tetves is szokott lenni. Ez ellen is le szoktam fújni egy évben 1x.
- Kínai boróka szintén csak szoliter. Kicsit lassabban nő, mint a többi. De gond nincs vele 2-3 év után.
- Leylandii, nekem az oszlopos (green rocket) változata van, kb 70 méter hosszú sövényként. Direkt ezt választottam és nem a simát. A sima leylandiinál én úgy gondolom, hogy jobb. 50-60 centit nő egy évben, de nem ágazik szét olyan "össze-vissza", mint a sima. Jobban kordában lehet tartani, évi 2x nyírom (tavasszal és ősszel), de akár egy nyírással is kordában lehet tartani. A sima leylandiira jobban oda kell figyelni, minimum 2x, de akár 3x is nyírni kell, ha az ember nem akarja, hogy elszabaduljon.
-
- A "sima" tuja MO-on én úgy gondolom halálra van ítélve, ne erőltesse már senki.
Nálam a petrezselyemgyökér és zöldje termesztése valahogy kimaradt eddig. Mindig csak metélőpetrezselymet vetettem 1-2-3 vetőládával, de sosem elég, mert imádom a zöldjét és sokat rakok mindenbe. És a metélőnek ugye kis satnya zöldje van.
Idén szeretném megpróbálni a hagyományos fajtát. Ha most veszek a boltban petrezselyem gyökeret, olyan jó vastagokat és elültetem őket, akkor tavasszal kihajtanak? Vagy ha most cserépbe-vetőládába ültetetem őket és világos ablakba teszem, akkor a lakásban is kihajt? Ennek aromásabb ízű a zöldje, mint a metélőpetrezselyemé?
Ismételten nagyon köszönöm az ötleteket! Azt hiszem, Attila tanácsai alapján keresünk egy lehető leggyorsabban növő babérmeggyet a tuja helyére. (Ha majd azt elsirattuk, kivágattuk...)
Hogy a mi kertünkben szoliterként van-e a babérmeggy vagy nem, ezt nem tudom megítélni, ezért csatolom ismét a tavaly nyári fotót arról a kertrészletről, amelyen jobb oldalon látszik, hogy nálunk jól érzi magát. De ha már ez így itt felmerült, gyorsan kimentem a kertbe, és csak erről a babérmeggy-bokorról készítettem most egy fotót. Ez alapján én nem félek, hogy egymagában rosszul nézne ki a szűk házközben.
Az nem olyan sűrű ágrendszerű, hogy takarjon, nekik meg van mit takargatniuk, olvashattad, hogy most a kiskonyhában lesznek kénytelenek csomagolni :)
Rettentő terebélyes, ritka, szúrós. Látod a fotón, milyen karcsú a tuja. A cédrus sövénybe nyirva nagyon ciki, legalábbis szerintem. Egy fazon a városban rendszeresen nyirja a cédrusait, hát valami szörnyűség.