Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
inkább nem írok semmit erröl az "úriember"-röl, (mondja magát magyarnak vagy ukránnak, tök mindegy, az embert a tettei minösítenek) mert a végén még magam is megbánom...
Ha beindul a nedvkeringés, akkor már nem jó oltáshoz, azaz nem, nem igaz, hogy amíg lehet, a tökén van a legjobb helyen, hacsak nem érted az "amíg lehet"-et arra, hogy még mielött beindul a nedvkeringés. Ami a gyökérnyomástól függ, az meg a talajhömérséklettöl. Az utóbbi években rendszeresen volt olyan, hogy beindult a nedvkeringés már február végén, aztán jött egy lehülés és alábbhagyott. Ez a legrosszabb a szölönek.
Valószínűleg a hirtelen popularitás átka volt és a sok megrendelés miatti hibázás amit az ukrajnai úriember a youtube csatornáján maga is szóvá tett. Így szerintem már világos kiről van szó.
Amiatt célszerű megszedni mielőbb mert ha bejon egy nagyobb fagy, akkor a rügyek károsodhatnak. Másrészt ha enyhébb idő következik akkor ez a melynyugalmi állapot sem áll fenn. Ezért nem február, március ennek a szezonja.
Több éve csendes megfigyelőként követem a fórumot és próbálok minél többet laikusként tanulni a hozzászólásokból. 3 éve elhatároztam, hogy meglepem édesapám pár új tőkével, hogy az eddig nagy becsben tartott és otthon szaporítgatott 2 fajtája mellé végre bekerüljön pár izgalmas új darab is.
Nagy örömmel ültettük el a kb 15 új tőkét amiknek (elvileg) teljesen másoknak kellett volna lenni. Tavaly azonban rá kellett döbbennünk, hogy a legtöbbje fajtaazonos és kinézetre nem egyezett a rendelt fajtákkal. Természetesen nevet nem írok, igazából emiatt feleslegesen mérgelődni nem fogunk mert nem ér ennyit a dolog.
A kérdésem az lenne, hogy Magyarországon tudok-e esetleg különlegesebb fajták oltócsapjaiból rendelni valahol, hogy ezeket több hely hiányában szépen át tudjuk oltani?
A vesszöt mélynyugalmi állapotban kell szedni, viszont 2024-ben még november közepén is tele volt levéllel a szölö, úgyhogy késöbb került mélynyugalmi állapotba. Most teljesen jó az idöpont a vesszö szedésére.
Inkább lombhullas után ősszel november végén, decemberben célszerű vesszőt szedni.
Az a lényeg hogy beért, nyugalomban lévő vesszők legyenek a növényen illetve hogy nagyobb károsító fagy ne érje az ültetvényt.
Ha eddig nem szedted meg, én inkább mielőbb megtenném, minthogy jöjjön egy felmelegedés és meginduljon a nedkeringés. A tél folyamán a cukor és a keményítő aránya ide-oda változik, az idő múlásával és az időjárás enyhulésével.
Hello szőlészek! Mit gondoltok ez az idő ezekkel a kis minuszkákkal alkakmas a vesszők megszedésére, vagy várjunk februárig, kockáztatva hogy az elmúlt években akkor már rendre enyhe kicsalogató idő volt.
A csemegeszőlőknél általában az alsó 2-3 rügy kevésbé termékeny, mint a hajtás többi rügye. A guyot-művelés ezt a problémát kiküszöböli, pláne, ha a törzsközeli rügyeket ki is pucolod. Egy 15 éves termőkar már pont annyi idős egyébként, hogy ideje leváltani. Viszont, ha azt tapasztalog, hogy a hajások vékonyak, rövidek, akkor csákányt neki.
Egymás mellett van egy tő Csaba gyöngye és egy Mathiász Jánosné muskotály. 15 év körüliek, vesszőről gyökereztettem őket. Mindkettőt ugyanúgy metszem, a legkisebb hozzáértés nélkül, csak úgy érzésre. Ennek ellenére elég jól szoktak teremni. Néha többet, néha kevesebbet, de ez normális. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy a Csaba gyöngye kevesebbet terem, mint szokott. Amúgy szép, egészséges.
Olvastam, hogy hosszúmetszést igényel. Lehet, hogy túl sokat metszettem belőle?
Eltelt egy év, ismét elkészítettem a toplistát a szoloink.hu-n a legnépszerűbb szőlőkről. A szőlők népszerűségét többféle módon lehet mérni. Itt most azt nézzük meg, hogy mely fajták vannak meg a legtöbb gazdának, hiszen a regisztrált felhasználók megadhatják az oldalon, hogy milyen szőlőjük van. Ez a lista különösen értékes visszajelzést ad, hiszen a gazdák a legfontosabb erőforrásukkal, a termőterületükkel "szavaznak" egy-egy fajta mellett.
A Copilot inen-onnan lopkodja a váaszait, agarancia arra, hogy ténylehgesen igazat is mond, közel sem100%.
Meg többször is mondtam már, hogy kérdezz rá a pécsieknél, de b..tál megkérdezni öket, pedig ugyanannyi energiádba került volna, mint ha a mesterséges uninteligenciát kérdezted volna.