Keresés

Részletes keresés

szabojozsi1964 Creative Commons License 2 órája 0 0 27729

Ebben a kertben van 4 almafa, 2 körtefa, egy nagy cseresznyefa, kétszer 10 m szőlő, 5X4m szamóca, 3X3 paprika és 4X3 m illetve 1X10 m  paradicsom és egy 3X3 m tökfélék ágyás. A lényeg az árnyék, ami az elmúlt 20-30 évben elmaradt kert-tervezés hiányának eredménye. Gyakorlatilag minden rossz helyen van, mindent át kellene "húzgálni" a másik oldalra :D Márpedig ez ugye nem igazán lehetséges gyümölcsfák és szőlők esetében. :)) Így a meglévő hellyel kellene úgy sakkozni, hogy jó legyen. Ja, és a szomszéd árnyékot adó fenyőfái is is ott vannak a kert első részén. Ezért írtam, h kiskert. :)

Előzmény: eeddie (27728)
eeddie Creative Commons License 15 órája 0 0 27728

Kiskert? Majdnem nagyobb mint az egész telkünk. Az én kertem a kiskert, elvileg 10*18 méter ami a gyakorlatban 8*16 mert két oldala olyan árnyékos hogy semmi nem terem csak málna meg medvehagyma. Meg egy kis tyúk nélküli tyúkudvar.

És van benne 1 almafa, 6 őszibarack meg némi szőlő. A többi gyümölcsfa az előkertben, oldalkertben van.

Előzmény: szabojozsi1964 (27727)
szabojozsi1964 Creative Commons License 20 órája 0 0 27727

Idared, mutsu, jonagold és egy kis nyomi jonathán egymás porzói, körbe-körbe. Így nem volt kérdés melyik megy, illetve ez a veteményesre vetett árnyéka miatt is jelölt volt. EZ egy 22X34 méteres kiskert, amiben így is sakkozni kell, mi hová fér. :)

Előzmény: CBNora (27726)
CBNora Creative Commons License 21 órája 0 0 27726

Kár érte. Nem tudom, milyen fajta, de hasonlót már ettem, és az nagyon finom volt, jobban ízlett, mint a többi fajta, amit az előbb idézett hsz-ban felsoroltál. Én biztos, hogy inkább az Idaredet vágtam volna ki.

Előzmény: szabojozsi1964 (27725)
szabojozsi1964 Creative Commons License 24 órája 0 0 27725

Nem derült ki, két hete ki is vágattam a fát. A termése frissen nagyon édes, lédús volt, de a tárolhatósága kifejezetten gyenge volt, kásásodott is tároláskor. A fa árnyékolt az újonnan felásott, feltört veteményesemnek, illetve van a kertben ezen kívül 4 almafa, erre egyszerűen nem volt már szükségem és rengeteg munka metszeni, permetezni stb.
Van egy ilyen paradicsomom is, aminek nem tudom a fajtáját, nevét. :) Kedvencünk, fogok belőle magot, de nem tudom kideríteni, milyen fajta. Ezt is az öregem hozta a piacról 2-3 éve, amikor muskátliért ment :D Ha már elhozta, beültettem, és kiderült, hogy kitűnő fajta.

Előzmény: AmazingGecko (27724)
AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 0 27724

Kiderült már, hogy milyen fajta az alma?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141196009&t=9167646

Előzmény: szabojozsi1964 (27723)
szabojozsi1964 Creative Commons License 1 napja 0 0 27723

A flúgos bioboszorkány, mi? :))) Amúgy egyetértek veled, amit lehet, én is máshonnan vásárolok, de sajnos van, ami csak náluk elérhető... 
Nekem ezek a Reinsaat magok, amiket hirdet ezerrel, is ködösek nagyon.

Előzmény: AmazingGecko (27722)
AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 1 27722

Sosem vásároltam a Biokiskerttől és nem is fogok, mert mindent dupla, tripla, de néhány esetben ötszörös áron adnak.

Ha milliomos lennék, akkor sem vásárolnék tőlük, mert ez legális rablás.

szabojozsi1964 Creative Commons License 1 napja 0 0 27721

Ráállt erre valaki, a Biocont, ezért gyártják :))
Fel kell velük venni a kapcsolatot, hogy a Biokiskert-es megoldás lófing, adjanak el időben, rendes áron ők maguk petefürkészeket.

Előzmény: kígyószisz (27720)
kígyószisz Creative Commons License 3 napja 0 0 27720

Valaki ráállhatna erre, mert szerintem üzletileg sem tűnik rossznak a dolog.  

Előzmény: kígyószisz (27719)
kígyószisz Creative Commons License 3 napja 0 0 27719

Amikor én ott voltam náluk, előhoztak egy nagy kartonnyi petefürkészt ezekben a fehér golyóbisokban, de nem voltak hűtve, kitették az asztalra és levettek belőle annyit, amennyit kért az ember. 

Hát, ráadásul nem tudni, mikor kapták meg, úgyhogy előfordulhat, hogy már nem volt jó. Sajnos, tavaly nem vettem, pedig pont tavaly kellett volna. 

Ezért is nyomozok mindenhol, lehet-e másutt kapni és lehetne-e folyamatosan kapni 3 hónapig, mert ez lenne a lényeg.  

Előzmény: beetee (27717)
CBNora Creative Commons License 3 napja 0 0 27718

Igen, és szerintem meg is érné akár dupla áron venni azt a pár darabot, amennyi egyszerre kell, ha nem kellene szervezkedni, szétosztani, aggódni a szállítás miatt, hanem mindig annyit lehetne venni, amennyire éppen szükség van. De így, hogy nem lehet megbízni bennük és vagy van, van nincs, marad az, hogy reménykedem, hogy nem lesz rosszabb a lepkehelyzet, mint eddig.

Előzmény: beetee (27717)
beetee Creative Commons License 3 napja 0 0 27717

Ezért mondom, hogy ha Szlovákiában (kisebb ÁFÁ-val, kevesebb szállítási költséggel, stb ) 360-re jön ki az egységcsomagból a darabár, akkor a 850 Ft még talán rendben is lehetne a felbontás utáni  kockázatok miatt.

Vagyis, hogy a 100 db-ot nem tudják kiárulni 1-2 napon belül, hanem meg kell semmisíteni egy részét árbevétel nélkül. 

De legalább lenne. Kár, hogy eljátszották a bizalmamat az Amazonos sztorival.

Előzmény: kígyószisz (27716)
kígyószisz Creative Commons License 4 napja 0 0 27716

Ők 850 Ft/db áron árulták. Tehát több, mint kétszeres áron. És nem tudjuk, hogy mikor érkezett hozzájuk, bár ők tudomásom szerint nem Komáromból  vásárolnak, hanem közvetlenül a Bioconttól.  

Előzmény: beetee (27714)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 27715

Nagyon figyelni kell sajnos. Én már rászoktam arra, hogy ha kényes dolgot vásárolok helyben biztos hogy megnézem meddig jó még, ha rendelek, telefonon megkérdezem a gyártási időt. A felhasználhatóságot a neten is megtalálom. De előtte én is megfizettem a tanulópénzt.

Előzmény: beetee (27714)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 27714

Namost a Biokiskertről annyit, hogy tavaly képesek voltak tavasszal eladni nekem egy olyan Amazont, aminek a zacskóját már csak otthon néztem el tüzetesebben, és ha jól emlékszem a lejárata max 1-2 hónap volt, tehát a szezonra már elvben lejárati időn túli szert fújkáltam.

Ha jól láttam egyébként 12 hónapos a minőségmegőrzési ideje. 

Tehát tavasszal kiárulták a maradék készletüket, ugyanúgy teljes áron... 

Egyébként mennyibe került ott a Trihoplus darabra? Mert most nincs a honlapjukon.

Értem én , hogy be kell árazni a veszteséget, mert ha megbontanak egy 100-as egységcsomagot és nem tudják eladni a tálcáról az összeset 1-2 napon belül, akkor az nekik veszteség. Vagy éppen ezt árazták be a darabárba.

Inkább ezt, mint hogy már döglött darázsfészket adjanak el.... lásd fent...

A Trihoplus azt hiszem cseh eredetű. Onnan kerül szlovákiába is (35k HUF/tálca /100db fészek kisker áron Komáromba) és a Biokiskerthez is.

Előzmény: kígyószisz (27713)
kígyószisz Creative Commons License 4 napja 0 0 27713

A Biokiskert a kijelölt forgalmazó, ott darabra is lehet kapni, de ahogy előttem írták, aranyáron és nem mindig van, ha folyamatosan 10 naponként akarod cserélni, ahogy kell. És ők ráadásul egy hónapos hatást írnak, ami egészen biztosan nem helytálló. 

Nálunk csak a termés felét kellett kidobni, de van, ahol az egészet. A FB tele volt ilyen panaszokkal és fényképekkel. 

Ráadásul repülő bagolylepkét alig látni, nem sokat, ezek mintha éjszaka petéznének.    

Előzmény: CBNora (27712)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 27712

Bízzunk benne, hogy ha ennyire elszaporodik ez a lepke, idővel lehet majd értelmes adagokban is kapni azt a darazsat. 

Mi hűvös helyen lakunk, valószínűleg nem telelnek át. Itt csak nyár végén jelennek meg, egyelőre nem vészesen sok. Persze ez még változhat.

Előzmény: kígyószisz (27711)
kígyószisz Creative Commons License 4 napja 0 0 27711

Úgy látom az itteni hozzászólásokból, hogy az ország területén eltérések vannak ennek a dögnek az elterjedése tekintetében, van, ahol alig volt, van, ahol invázió volt hónapokig. 

Az a rossz hírem van, hogy előbb-utóbb mindenhol rengeteg lesz belőle, úgyhogy nem igazán érdemes legyinteni rá, el fog mindenhol szaporodni.  

kígyószisz Creative Commons License 4 napja 0 0 27710

Nálunk már május végén, de inkább júniusban megjelentek és végig a tenyészidő során kárt okoztak, augusztusban is. 

Ez tehát masszív 3 hónap. Hiába szedi le az ember a megfúrt termést, a másikban már ott van a hernyó (valamilyen állapotban) úgy, hogy nem is látszik.   

Előzmény: beetee (27707)
kígyószisz Creative Commons License 4 napja 0 1 27709

Egyetértek. Utánaolvasva nemcsak itthon, a petefürkészeket 10 naponta kell cserélni és nem 3-4 hetenként, ezért kell belőlük mennyiség. A 10 napos csere bizonyítottan kiirt minden lepkehernyót, és várhatóan 0 kártétel lesz a veteményesben. Ez a külföldi tapasztalat. Amúgy a Biocontnál is mintha ennyi napot írnának, most nem vagyok benne biztos (a Biocont az elsődleges forgalmazó, a Biokiskert csak viszonteladó).  

Ennyi nemcsak nincs a Biokiskertnél, nemcsak nem kapható akkor, amikor kell (10 naponta friss mennyiség), hanem méregdrága is, a szlovák forgalmazó kevesebb, mint fele áron adja.

Csak az a baj, hogy  ez nagyon komoly területre irányadó mennyiség, kiskertekben ennyi soha nem fogy el. És az is kétséges, meddig lehet eltenni a cseréhez. 

Ez a bagolylepke-hernyó ezerszer nagyobb kártételt okozott tavaly, mint a poloska. Utóbbi kártétele elenyésző volt a hernyókhoz képest. 

Állítólag mindez az éghajlat-változással van összefüggésben, és valamit tenni kell, az biztos, mert így teljesen le lehet mondani a paradicsom- (paprika, stb.) termesztésről. 

Előzmény: szabojozsi1964 (27708)
szabojozsi1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 27708

Sziasztok!
A gyapottok-bagolylepke hernyója rendkívüli károkat okoz, erről vitát nyitni felesleges is lenne. Nálam mindjárt a  termés első hullámját teszi tönkre ez a hernyó. Az első paprika termésnek annyi, tehát már május vége felé el kell kezdenem  védekezést, ez most már több éves tapasztalat. Ja, és persze a paradicsomot is ugyanúgy károsítja. A lepke a Balkánról jön, amikor ott már elfogyott a tápláléka, ezért érzik az emberek legtöbbször augusztusban a kártételüket. Sajnos van egy, a felmelegedésnek köszönhető, itthon áttelelő populáció is már, ezek a nálam is tevékenykedő, május végi csapat.
Tavaly kipróbáltam, és  június 20-tól (későn, előbb kellett volna kezdeni) szeptember elejéig használtam a Biokiskert oldaláról rendelt Biocont gyátmányú petefürkészeket, a biokiskertes javaslatnak megfelelően, azaz 3-4 hetente cserélve. Az eredmény egész jó lett, volt pár lyukas paradicsom (főleg az szezon második felében) és paprika is, de minimális mennyiségben. Ez a minimális mennyiség is a Biokiskert oldalán olvasható, a fogyasztó szándékos félrevezetésének minősülő 3-4 hetes felhasználhatósági-cserélési ciklus leírás miatt volt, ez meggyőződésem.
DE! Ami uilyen fontos, hogy a petefürkészek nem csak a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésben használhatók, hanem például az almamoly elleniben is. 2022-ben, az aszályos éveben soha nem látott mennyiségű és minőségű almatermésem volt, azaz lett volna. Ha az almamoly hernyója el nem pusztítja a termés 85-90 százalékát. Ekkor döntöttem úgy, hogy teljeskörű, intenzív védekezésre van szükség, ha enni is akarok a kertben termelt gyümülcsből, zöldségből, nem csak dolgozni vele.
A petefürkészek aranyáron vannak a Biokiskert oldalán, és a szállítási költség gyakorlatilag megduplázza az egy kiskertbe szükséges petefürkész kapszulák költségét. Ráadásul a Biokiskertnél nem is mindig van, nem mindig kapható, sokszor 1-2 hetet várni kell rá (vagy többet is). Gondolom, nem kell mondanom, mit jelent 2 védekezés nélküli hét a lepkeinvázió közepén. :(

A másik megoldás a folyamatos, szisztematikus vegyszeres (lehetőleg felszívódó szerekkel történő) védekezés, azaz permetezés. Ez sem sokkal olcsóbb, és az Uniós szabályozásnak hála már alig van ilyen vegyszer forgaloban.

A Dipel permetszer nem nem vegyszer, biocucc, és hatásosnak mondják. Egy baj van vele: csupán a petékből kikelt hernyók ellen alkalmazható, az pedig kb. 2-3 napos időintervallum. Ha már berágta magát a termésbe, teljesen értelmetlen ráfújni a méregdrága Dipelt, halottnak a csók. A rajzáscsúcs és az abból kiszámolható kelés kiszámítása pedig a hőösszege számításon alapul, az pedig napi (!) folyamatos és rendszeres hőmérséklet méregetést és feomon csapdák kihelyezését igényli. Na, ezek a csapdák is horror áron vannak.

Szóval, marad a petefürkész. Vagy a bátrabbaknak a reménykedés. :D

beetee Creative Commons License 5 napja 0 0 27707

Ha visszaosztod a hektáros mennyiséget, akkor egy kapszula kb 60 m2-re szolgálna ki. 

Nekem itt csak olyan augusztusban szoktak megjelenni. Ha ott lefednék a 10 napossal 30 napot akkor szeptemberre már valószínűleg nem húzódna át olyan mennyiségű felszaporodása a bagolylepkének, amit ne tudnék tolerálni.

Csak ugye az a baj, hogy az engedélyokirat és azóta a szlovák webshop is megerősítette, hogy ez nem tárolható otthon. Vásárlás után azonnal ki kell helyezni. 

Tehát ahány fordulót terveznél az annyi vásárlás. 

A webshop egyébként jégakkuval adja fel.

Előzmény: kígyószisz (27706)
kígyószisz Creative Commons License 5 napja 0 0 27706

10 napig hatásos, úgy számolj. Aztán valószínűleg elhunynak a fürkészdarazsak, tehát már nem védik a paradicsomot. Az egy kapszulából származó fürkészdarazsak max 10 méter távolságra képesek repkedni. 

Ha azt vesszük alapul, hogy vagy 8 hétig van ilyen invázió, akkor az egyszeri mennyiséget 6-tal kell szorozni.  

Előzmény: beetee (27697)
kígyószisz Creative Commons License 5 napja 0 0 27705

Köszi. Pedig a Biokiskert is úgy árulja (amúgy többszörös áron, most nem azért) hazánkban, hogy eltehető, frigóban kell tartani és később is felhasználható. 

Előzmény: beetee (27701)
alfi13 Creative Commons License 5 napja 0 1 27704

Én a Dipelt úgy alkalmaztam ami bevált hogy az első megfúrt paradicsomot észrevettem alaposan átnéztem és az összes hibás paradicsomot összeszedtem és elégettem. Utána permeteztem és kb egy hét múlva ugyanezt megismételtem.

Előzmény: Belohin (27695)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 27703

A gyártótól való kiszállítást követően.

Tehát amíg a gyártó raktárában van, nincs minőségromlás csak ha kivitted onnan. Nagyon spéci hely lehet.

55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 27702

Elolvastam, és tényleg! Elképesztő!

beetee Creative Commons License 5 napja 0 0 27701

Nem is kell megvárni a választ.

Itt az engedélyokirata.

Gyártástól kihelyezésig 48 óra van. Tehát egyáltalán nem tárolható.

Trichoplus_eng_20130426

beetee Creative Commons License 5 napja 0 1 27700

Na rákérdezek a forgalmazóra (komáromi a Duna szlovák oldalán) hogy és mint van ennek az eljuttatása, illetve eltárolása nyárig.

Meg körbekérdezek itt a környéken szét tud-e osztódni 97 darab.

Előzmény: CBNora (27699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!