Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 18 órája 0 0 21843

Tintus, azaz Ölvedi Attila is meghalt!

https://www.facebook.com/share/p/6JfKUG7iCZpaGEEV/

Ali-bá Creative Commons License 18 órája 0 0 21842

Honnan veszed?!

Előzmény: Good_times (21841)
Good_times Creative Commons License 30 órája 0 1 21841

Sándor Tiszteletes január 16.-án autóbalesetben elhunyt.   Nyugodj békében, kedves fórumtárs!

szicsu1007 Creative Commons License 6 napja 0 0 21840

Lassan kialakul a fő csapásvonal:-)) Köszönöm mindenkinek.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21839)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 6 napja 0 0 21839

Szóval...

Olyan amilyen, de már augusztusban metszeni kellett volna, szerintem.

Előzmény: szicsu1007 (21815)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 6 napja 0 0 21838

Ha van két kb. egyforma idős és állapotú kajszi fád,

egyforma napfényes helyen stb.

Metszd meg az egyiket augusztusban ahogy kell, a másikat

meg csak tavasszal.

No ha ezt megteszed, biztos vagyok benne, hogy következő tavasszal/nyáron

meg fogod látni, micsoda különgség van az augusztusban metszett fa javára.

Kertkedvelő999 Creative Commons License 6 napja 0 0 21837

Baracknál (főleg kajszinál) én minden fámat (mondjuk nem olyan sok van, de 20 db körül)

augusztus elején-közepén metszem meg. (Augusztusi zöldmetszésnek hívom)

Pontosabban  gyümölcsérés után, fajtától függően, de nagyon későn érő kajszim nincs.

Szerintem ez a leghelyesebb, ezt sok helyen megerősítik.

Ilyenkor olyanra metszem kb. mint tavasszal tenném, csak kicsit elnagyoltabban.

Ennek a módszernek a kajszinál nagy előnye van:

-a sebek még nagyrészt begyógyulnak télig.

-augusztusban kánikula van, a sebek kevésbé fertőződhetnek meg, mint tavasszal.

-a fa ezután már nem fordít energiát a levágott ágakra, ezt úgy kell érteni, hogy:

kétszer annyi energiát fordít a megmaradt részekre.

Vagyis: erősebb ágak, termőrügyek lesznek, a termőrügyek  sokkal jobban beérnek.

Ezek a termőrügyekből fejlődő virágok fagyállóbbak is majd tavasszal, voltak ilyen kísérletek.

És minden betegséggel szemben jobban ellenállnak, mert 2* annyi növényi enzim, védőanyag,   tápanyag stb van tavasszal benne, mintha tavasszal metszenél.

Ezekbe az ágakba koncentrálódik a fa teljes ereje.

//Ellentétben a tavaszi metszésnél a fa erejének 1/3-át eldobod, mert a már feléledt

ágakban van a fa növényi enzimjeinek, védőanyagainak, tápálékának egy jó része, amit levágsz

és eldobsz, tavasszal, amikor a legsérülékenyebb a fa.//

Szóval én augusztusban metszem a kajszit, és tavasszal csak kiigazítom.

Ez alól az a fa lehet kivétel egyedül, amiről oltóágat akarok gyüjteni-

nyilván arról február-márciusban levágom a kívánt ágakat (hűtőbe vele, vagy oltani), és tavasszal metszem meg a fát.

A kajszinál meg vagyok győződve róla, hogy ez a leghelyesebb eljárás, 

a többi gyümölcsnél nem biztos, de más gyümölcsfáknál sem okozhat kárt.

Más gyümölcsnél azért nem biztos, mert egy nagyon késő ősszel érő (pld téli alma) 

érés utáni metszéssel már a szüret után nincs vegetációs időszak, és a sebek

télre nyitottak maradhatnak, még pár hetes, hónapos gyógyulás sincs, ami nem jó.

Tehát a nagyon későn érő gyümölcsökön kívül ez más gyümölcsfánál is jótékony lehet.

lukacs89 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 21836

Ennyire azért nem kell túlspilázni. A rügyek nagyrésze legyen pirosbimbós, ezen belül mindegy, mondjuk ne -5 fokban álljatok neki. Nem árt minél később, de azért még virágzás előtt, hogy beleférjen a lemosózás, meg a virágokat ne verjétek le. Metszés után jó minél előbb lemosózni, szóval azért nem rossz ha a metszés napjaiban van legalább 5-10 fok. (Pirosbimbós állapot általában 2-3 hét.)

Előzmény: szicsu1007 (21834)
james69 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 21835

Nagyon jó ez a kép és jó példa arra hogy milyen hibákat nem szabad elkövetni metszéskor.

szicsu1007 Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21834

Nagyon szépen köszönöm. Ezt most elmentettem a fenológiás mappámba a PC-n.

A fénykép nemcsak tökéletes, hanem egyértelmű is.

Annyit fűznék hozzá (akár a magam számára is), hogy egy adott fán belül egyszerre fordulhatnak elő visszamaradott és előbbrehaladott állapotok is. Nekünk kell eldöntenünk, hogy mikor csapunk le a metszőollóval (pl. amikor a virágok 5-10%-ánál erőteljesebben kikandikálni kezd a bordó csészelevélből a rózsaszínű szirom(??)).

Előzmény: öreg_néne_b (21833)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21833
Előzmény: szicsu1007 (21832)
szicsu1007 Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21832

pirosbimbós...

Egyszer már kibeszéltük, de elfelejtettem. A kajszinál mit jelent a pirosbimbós?

Amikor a pikkelyek alól kitörnek a bordó(!) csészelevelek, vagy

amikor a bordó csészelevelek alól megjelenik a rózsaszínű (majdnem fehér) sziromlevél?

Előzmény: The Dark Side of the Moon (21826)
blackbat Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21831

lehet de a kajszi olyankor a legkényesebb több gombás és vírusos betegségre nem azt mondom máskor nincs esélye rá de télen nagyobb a kajszit max november ha az idő is engedi de ez már vég alakító metszés ilyenkor már nem termel virág rügyet  majd február vége ha az idő is olyan de inkább március de akkor is időjárás függő de mint írtam ilyenkor erősebb metszésnél erősebb lesz a hajtás is 

Előzmény: AmazingGecko (21829)
blackbat Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21830

a diót nem is szabad tavasszal metszeni ha már nincs nyugalmi időbe mert olyankor nagy a nedv folyása úgy mint a szőlőnél, kajszit meg ki hogy metszi ízlés kérdése kinek hogy van ideje vagy ki hogy szokta meg, én így metszem a kajszit amit a nagy termelőktől tanultam nekem kis területem van de nekem bejött már ha a tavaszi vagy nem szól bele a virágzásba  

Előzmény: Belohin (21827)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21829

Pedig a laikus azt gondolná, télen a legkisebb az esély a fertőzésre, mert akkor nyugalomban van a fa.

Előzmény: Belohin (21827)
blackbat Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21828

ez elsősorban a kajszira érvényes július augusztus nagy metszés közben előtte zöld metszés is csinálnak  almát körtét télen is metszik egyesek de tavasszal is , őszinél is szokták úgy csinálni mint a kajszinál  csak később augusztus szeptember függ milyen fajta mikor érik de  sokan tavasszal metszik hogy lássák a virágokat   

Előzmény: zsorsz (21824)
Belohin Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21827

Anyós párja, aki tanyasi ember volt, azt mondta nekem, hogy minden fát akkor legjobb metszeni, amikor leért a termése. Ha belegondolok, ez a dióra is stimmel, amely tudtommal a legkényesebb a sebzés idejére.

Kajszinál ezek az elhalást okozó kártevők árnyalják a képet. Valahol azt olvastam, hogy a IV - VII hó közti időszakban a legkisebb a fertőződés kockázata.

Előzmény: zsorsz (21824)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21826

Nem szeretek viragzasban metszeni. Ilyenkor a viragok nagyon serulekenyek, a pirosbimbos es az eres utani metszest preferalom.

Mindkettot, mert amikor eres utan lombos a fa, kevesbe latom at az agrendszert. Tavasszal mindig talalni rajta alakitanivalot.

Ha megar tavassza is metszek, akkor a metszest koveti egy rezes lemoso fertotlenites, ami viragzasban mar nem lehetseges!

Előzmény: blackbat (21821)
lukacs89 Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21825

Így van. 

Előzmény: blackbat (21822)
zsorsz Creative Commons License 2025.01.09 0 0 21824

Ez a módszer a többi gyümölcsfára is érvényes, vagy csak a kajszira?

Előzmény: blackbat (21822)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.08 0 0 21823

Köszönöm, ezt nem tudtam.

Előzmény: blackbat (21821)
blackbat Creative Commons License 2025.01.08 0 1 21822

az érés utáni metszés azért jobb mert ha akkor metszed nem a hajtásokra koncentrál a fa hanem a következő évi virág bimbókra és a betegségeket is nehezebben kapja el igaz nagyobb sebeknél itt is kell a sebkezelés a tavaszi metszésnél inkább a hajtásokra összpontosít a fa főleg ha erőseben metszed erőseben is hajt nem úgy érés után a nagy kajszisok is így metszenek 

Előzmény: lukacs89 (21819)
blackbat Creative Commons License 2025.01.08 0 0 21821

kajszi metszése már a pirosbimbós állapotban is elvégezhető. Télen a gutaütés és más gombás betegség miatt  nem célszerű a fát metszeni, mert a vágott seb nem szárad be olyan gyorsan és így betegség érzékeny  de rügyduzzadástól lehet, sőt az sem baj, ha virágzáskor történik az ápolási munka. A metszés tenyészidőszakban bármikor, egészen szeptemberig történhet.

Előzmény: AmazingGecko (21820)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.08 0 0 21820

November és február közt miért nem jó metszeni? Hisz akkor nyugalomban van.

Előzmény: lukacs89 (21819)
lukacs89 Creative Commons License 2025.01.08 0 0 21819

Én úgy tudom, pirosbimbós állapotban szokás a kajszit metszeni, előtte semmiképp! Aztán metszés után minél előbb menjen a lemosó. Nagyobb sebekre sebkezelő. De akkor sem késtek el, ha virágzás után metszed, csak nehezebb megoldani, hogy ne verd le a virágokat. Úgy nézem, ezt a fát bőven lehetne ritkítani. Ahogy írtad is, lehetőleg tőből egy-egy vesszőt, nem jó a kajszit "csipkedni". Végeken ne nagyon legyenek seprűk, befelé/rosszfelé állókat tőből, "kitisztítani", át tudjon repülni a madár, szokás mondani.

De sok helyen ajánlják az érés utáni metszést (már ha érik persze és nem fagy el, adja a Jóisten). Tavaly én is inkább érés után metszettem jelentősebben, tavasszal minimálisan. Kevesebb betegségre van esély, ha nyár közepe-végefelé metsszel, mintha március körül. Már csak azért is jobb az érés utáni metszés, mert lehet pont ott maradna meg pár gyümölcs az esetleges tavaszi fagyok esetén, amit amúgy levágtál volna márciusban. Nekem tavaly nem sok gyümölcs maradt rajta (kb 90%-os fagyás volt), de sok esetben olyan helyeken maradt meg a gyümölcs, amit amúgy ha komolyabban metszem a fát márciusban, akkor levágtam volna. 

Én utóbbit fogom preferálni, nyáron úgy kitakarítottam a fát, hogy most tavasszal nem nagyon lesz vele dolgom. 

Előzmény: szicsu1007 (21818)
szicsu1007 Creative Commons License 2025.01.07 0 0 21818

Ez a kajszi is ház mellett van, de délkeleti fekvésben. Mondjuk 2024 tavaszán ennek is ugyanúgy elfagytak a virágai, mint sok egyéb helyen. Ezért is kerülhetett sor az ifjításra "minden mindegy" alapon.

Amit eddig a metszéséről olvastam, ott inkább virágzás után javasolják. Ezzel ugye az a gond, hogy a tavaszi lemosóval már a metszési sebeket kellene befújni(?). És ennek mond ellent a hidegben nehezen gyógyuló sebek ill. a gutaütés.

Előzmény: pintjano (21816)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.06 0 0 21817

Köszi!

Előzmény: zoli1437 (21814)
pintjano Creative Commons License 2025.01.06 0 0 21816

Ha nem fagy arrafelé, akkor ok, de ha fagy általában, akkor hagynám egy évig. Kajszi nem szereti a metszést, vagy ha metszik, akkor sokat kell permetezni. Tavaszi fagy és betegség "erősiti egymást"

Egyik fám, ami fal tövében-alig kap napot-- nem birta az ismétlődő tavaszi fagyokat, kb 4-5 év alatt kipusztult. A többi nyilt terepen él, de megfagy minden évben

üdv PJ

szicsu1007 Creative Commons License 2025.01.06 0 0 21815

Lassan ébredezik a természet:-))

A mellékelt Ceglédi óriást a lányomék "megifjították" 2024. májusában. Nekem az a gyanúm, hogy a rajta látható vesszőket (esetleg gallyakat?) tavasszal alaposan meg kellene ritkítani, netán visszavágni. Én azt javasoltam neki, hogy a vesszőknek legalább a 70%-át tőből el kellene távolítani (ággyűrűre).

Mi a véleményeket? És virágzás előtt vagy után?

zoli1437 Creative Commons License 2025.01.05 0 0 21814
Előzmény: zoli1437 (21813)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!