Fertődi aranyfürt és/vagy Golden bliss málnája van valakinek eladó nagyobb mennyiségben? Helyi kertészetben is lehet kapni 700 ft/tő áron, de ha valaki ennél jóval kedvezőbb áron adná, akkor vennék akár 30-50 tövet is. Akkor talán már megérné ráfizetni a borsos postaköltséget.
Szabadgyökeres tövek tökéletesen megfelelnének, csak legyenek épek, egészségesek.
Segitségre, tanácsra lenne szükségem. Van 5 sor, málna lugasom ami 7 m hosszú egyenként. Az őszi munkák nagyrészét , metszés, kötözés, tápanyag pótlás, kapálás elvégeztem. A mulcsolással vagyok gondban. Mikor, milyen vstagságban, teritsem ki ? A legfontosabb kérdésem, hogy fenyő gyalúforgács megfelel e , haigen akkor hogyan ? A talaj tápanyagdús homokos. Az öntözése csepegtető szalaggal történik. Kérdezném, hogy lehet e a múlcs alá tenni az öntöző csövet ?
A régebbi málnasoraim már elszáradtak, de még van három, idén beszerzett gyönyörű málnabokor szerű málnám...ezek a termés nem élte túl a meleg levegőt..
..-..de látom, hogy az egyiken van három szem gyönyörű piros málna..nosza ezeket bekapom...hát nem, mert mindegyiken szép nagy poloskák üzekedtek.
Azon a képen egészen biztos, hogy poloska van, de persze a málnán sokféle állat él, előbb vagy utóbb meglesz a muslica is.
Ez egy hím volt, még 2016-ban:
Idén eddig aránylag kevés volt, a szárazság lehet, hogy nem kedvezett nekik. A második terméshullám elején sok málnát el kellett dobni, de aztán csökkent a kukacosak mennyisége. Valamennyi van most is, de nem vészes. Egyelőre.
Világos hártyás szárnya van. A nyüvek hasonlítanak a cseresznyéére, kicsit vékonyebbak és halvány sárgák, hegyes végüek. Egy 3 -3,5 mm-es csupasz barna vékony hernyó is volt, a termésből igyekezett kifelé, amikor levettem a vacokról. Megyek ki délután, viszek ki csalit, hátha jobb kép készülhet róluk.
Ó hogy rohadna meg az összes? Hol vagy helyileg? Én Balatonvilágoson, és még nem találkoztam vele.
Most komolyan! Ezek tényleg hiányoztak a táplálékláncból?
A paradicsomnál is változott a helyzet. Eddig a poloska gyérítésével kellett küzdeni, most pedig a kukaccal. 1 hónapja jelent meg nálam, most ott tartok hogy zölden szedem le a paradicsomot amiben már látom a kukacot, így is van sok érettben is, a termés több mint fele érintett már. termés persze alig van a pokoli időjárás miatt.
Ja, hát nálam is csak az a 4 tő normális de az sem teljesen, amit tavasszal új helyre ültettem. Ezeket öntözöm. A régi helyen pici, többnyire ehetetlen szemek érnek. Víz nélkül nem is lehet mást várni.
Azt figyeltem meg, hogy a sárga termésű málna (akár egyszertermő, akár kétszertemő) gyorsabban sarjadzik és sokkal több sarjat ad, mint a piros málnák. Jól látom?