Keresés

Részletes keresés

madpapa Creative Commons License 4 napja 0 0 1769

Szeretnék én is ültetni 2db-t. Tudnál javasolni hogy milyet? Valami olyasmit ami kevésbé érzékeny a betegségekre és szép termése van. Amúgy jellemzően milyen gombabetegségek amik támadják, pl. monília?

Előzmény: diospyros (1766)
Feri432 Creative Commons License 5 napja 0 0 1768

Üdv, Boldog új évet!

 

Hű mennyi fajta... És ezekből esetleg osztana meg velem néhányat? Nagyon szívesen megpróbálkoznék az ültetésükkel. Eddig kb 25 magoncom van elültetve a kertben. Most második évesek, ezek Portugáliából érkeztek. Jó lenne "helyi" magokkal is próbálkozni. Csere érdekelné esetleg valamire? 

Előzmény: diospyros (1766)
diospyros Creative Commons License 5 napja 0 0 1767

Hana fuyu

Előzmény: diospyros (1766)
diospyros Creative Commons License 5 napja 0 0 1766

Üdv,

van sok fajta datolyaszilvám amiben mag is van:

Cioccolatino, Gana fuyu (ez beporzás nélkül nem terem!), Tipo, Rojo, Vanglia, Sharon, stb.. A Jiro nem magosodik be (nagyon ritkán!)

és már vannak kis csemeték is, magról: Roman Kos, Goverla, stb.

 

GYÚÉK!

Gyümölcsöző Új Évet Kívánok!

Előzmény: Feri432 (1762)
Feri432 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 1765

Köszönöm a tippeket, beléptem a csoportokba. 

Előzmény: szucsl57 (1763)
szucsl57 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 1764

Minden datolyaszilva terem beporzás nélkül, csak magot nem hoz. Amennyiben a Facebookon fent van, akkor ott tudnék ajánlani megbízható eladókat. (E-mail címem nyilvános.)

Előzmény: Jack51 (1761)
szucsl57 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 1763

Javasolnám, hogy a Facebookon lépjen be valamelyik datolyaszilvás csoportba (pl. Datolyaszilva termesztés a kiskertekben), az oldalon visszakeresve többen kínáltak magokat. Van egy Különleges Gyümölcsök és Növények Adok - Veszek csoport, ott is érdemes próbálkozni.

Előzmény: Feri432 (1762)
Feri432 Creative Commons License 2024.12.28 0 1 1762

Üdv kedves fórumozók!

 

Nagyon szívesen kísérletezek magról ültetett gyümölcsfákkal. Van egy tanyám egy nagyobbacska földterülettel, ahol 2018 óta ültetek el különböző fajú és fajtájú gyümölcsfa magokat. Szeretnék különböző datolyaszilva fajtákkal is próbálkozni, néhány magoncom már van elültetve, de szeretnék minél több félét, esetleg ezek spontán keresztezését is kipróbálni. Nekem a magról ültetés szenvedélyem, a kíváncsiság hajt, nincsenek vele pénzügyi ambícióim. Ha terem akármilyet a fa, és az fogyasztható, már örülök neki. Területem még bőven van kísérletezésre. A problémám csak a magok beszerzésével van, nem ismerek olyat, akinek magot termő khaki fája volna. Ha van itt olyan, akinek vannak felesleges magjai, és szívesen küldene, nagyon örülnék neki. Cserébe volna nagyon édes ízvilágú, zöld húsú sárgadinnyém, befőző és koktél mixelt paradicsomok.

 

Fagykármentes boldog új évet kívánok mindenkinek! 

 

Ferenc

Jack51 Creative Commons License 2024.12.27 0 0 1761

Üdv mindenkinek! Arra jutottunk, hogy egy datolyaszilva fát ültetnénk. Tájékozódtunk és a Nikita fajta lenne a legjobb nekünk. A kérdésem: Ez önbeporzó? Hol a legjobb megvásárolni? Köszi a válaszokat.

zoli1437 Creative Commons License 2024.12.16 0 0 1760

Köszönöm.

Előzmény: Zéró. (1758)
Zéró. Creative Commons License 2024.12.15 0 0 1759

A Tipo nálam kezelés nélkül hamarabb rohad meg, minthogy teljesen csersavmentes legyen.
Almás kezeléssel is teljesen csersavmentes lesz.
Korábban már terveztem a Tipo kivágását és átoltását más fajtára, de rájöttem, hogy kezelni kell és úgy jó lesz.


Egyébként a csersav a barátunk, mert segíti a tárolási idő meghosszabbítását.
A magok pedig nem barátok, mert megnehezíti a feldolgozást, fogyasztást.


Előzmény: AmazingGecko (1757)
Zéró. Creative Commons License 2024.12.15 0 1 1758

Csak néhányszor próbáltam ki a CO2 kezelést, mert drágább volt a szóda (CO2) patron, mint a boltban a csersavmentes gyümölcs, és az alkoholos kezelés is teljesen jól működött.

Teljesen felfújattam a zacskót és lezártam, de másnapra valószínűleg feloldódott a gyümölcshúsban a gáz, és így sem nem volt teljesen csersavmentes, így rá kellett töltenem egyszer.

Úgy emlékszem, hogy kb 25 fokon volt, de iparilag még melegebb helyen kb 30 fok körül csinálják.

Előzmény: zoli1437 (1748)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.15 0 0 1757

De utóérlelve a Tipo is csersavmentes lesz?

Előzmény: Zéró. (1756)
Zéró. Creative Commons License 2024.12.15 0 1 1756

Csersavmentes fajták
Fuju fajtakör. 
Ezek alapesetben mag nélküliek.
Pl Fuju, Hana Fuju, Jiro, O'Gosho (=Giant Fuju)

Magvas gyümölcsűek:
Chioccolatino, Marcetelli

Talán mag nélküli:
Melo/Mela.

És egyébként pl a Tipo is csersavmentes lesz, ha valami megporozza és sok mag lesz benne.

Előzmény: AmazingGecko (1755)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1755

Melyek az alapból csersavmentes fajták? Házikertbe ilyeneket lenne érdemes telepíteni.

Előzmény: Zéró. (1747)
ali kis Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1754

Köszi. A pálinkát és az almát próbáltam már. Nem az igazi. Ma kóstoltam egy Tipót nagyon finom, teljesen csersavmentes. Jövőre kipróbálom a CO2 módszert.

Előzmény: zoli1437 (1753)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.14 0 1 1753
Előzmény: ali kis (1749)
ali kis Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1752

Köszi!

Előzmény: CBNora (1751)
CBNora Creative Commons License 2024.12.14 0 1 1751

Egyszer volt itt egy ilyen ötlet:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=107356947&t=9181283

Hogy végül mi lett belőle, azt nem tudom.

Előzmény: ali kis (1749)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1750

Kösz. Kiindulásnak ez elég lehet. Könnyű megcsinálni és utólag lehet finomítani a tapasztalatok alapján.

Előzmény: ali kis (1749)
ali kis Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1749

Engem is érdekelne. Olvasgatok utána. A spanyolok 24 órára gázosítják. Kis felhasználókról még nincs hírem.

https://www.origo.hu/tafelspicc/2024/01/datolyaszilva-tudnivalok

Előzmény: zoli1437 (1748)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1748

A CO2 kezelésnek mi a technológiája? Mennyi ideig kell benne lennie?

Előzmény: Zéró. (1747)
Zéró. Creative Commons License 2024.12.14 0 0 1747

A széndioxidos kezelés előnye, hogy kemény marad, de csersavmentes.
Rögtön ehető, de mégis szállítható, tárolható.

Csersavas termést forgalmazni problémás, mert az emberek rögtön meg akarják enni, és ha úgy kóstolják, többet nem fognak venni/enni.
Nálunk nincs hagyománya, ismerete a fogyasztásának, feldolgozásának.

Az alapból csersavmentes fajtáknak meg az a problémája, hogy nem tárolhatóak olyan sokáig, mint a csersavas fajták

Előzmény: AmazingGecko (1746)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.13 0 0 1746

De miért széndioxiddal? Valamilyen természetesebb módszer nincs?

Habár gondolom a széndioxidos dolog a leggyorsabb, ezáltal a leggazdaságosabb.

Előzmény: Zéró. (1745)
Zéró. Creative Commons License 2024.12.13 0 0 1745

Elméletileg rajta kell lennie a dobozon a származási országnak és a fajtának.
Általában spanyol eredetű Rojo Brillante fajta.
Eredetileg ez is csersavas, csak szén dioxiddal csersavmentesítik.

Előzmény: AmazingGecko (1742)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.12 0 0 1744

Megfogadtam a tanácsod, műanyag dobozban almával 4 nap alatt utóértek teljesen csersavmentesre.

Előzmény: szucsl57 (1741)
szucsl57 Creative Commons License 2024.12.11 0 0 1743

Eddig boltban a Sharon és Royo Brillante fajtákat láttam, de biztos vannak más fajták is. 

 

Előzmény: AmazingGecko (1742)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.10 0 0 1742

És konkrétan milyen fajták vannak forgalomban? Ezeket hazai kertészetekben is árulják?

Előzmény: szucsl57 (1741)
szucsl57 Creative Commons License 2024.12.10 0 0 1741

Amiket boltban árulnak (Diospyros kaki) nagy termésű fajták, azok között vannak keményen is édes fajták, de a többsége csersavas. Olvastam róla, hogy ezeket széndioxiddal csersavmentesítik. Ennek a módját nem tudom. Házilag a fóliazacskóban az érett almás érlelés a legegyszerűbb szerintem. A másik módszer hogy a zacskóba alkoholt kell spriccelni (csak olvastam róla), akkor is csersavmentes lesz a gyümölcs, de kemény marad.

 

Előzmény: AmazingGecko (1740)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.10 0 0 1740

Hogy kell gyárilag csersavmentesíteni a datolyaszilvát? És milyen fajtákat árulnak a szupermarketekben? Gondolom ezek speciális fajták lehetnek.

Előzmény: szucsl57 (1735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!