Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Szeretnék én is ültetni 2db-t. Tudnál javasolni hogy milyet? Valami olyasmit ami kevésbé érzékeny a betegségekre és szép termése van. Amúgy jellemzően milyen gombabetegségek amik támadják, pl. monília?
Hű mennyi fajta... És ezekből esetleg osztana meg velem néhányat? Nagyon szívesen megpróbálkoznék az ültetésükkel. Eddig kb 25 magoncom van elültetve a kertben. Most második évesek, ezek Portugáliából érkeztek. Jó lenne "helyi" magokkal is próbálkozni. Csere érdekelné esetleg valamire?
Minden datolyaszilva terem beporzás nélkül, csak magot nem hoz. Amennyiben a Facebookon fent van, akkor ott tudnék ajánlani megbízható eladókat. (E-mail címem nyilvános.)
Javasolnám, hogy a Facebookon lépjen be valamelyik datolyaszilvás csoportba (pl. Datolyaszilva termesztés a kiskertekben), az oldalon visszakeresve többen kínáltak magokat. Van egy Különleges Gyümölcsök és Növények Adok - Veszek csoport, ott is érdemes próbálkozni.
Nagyon szívesen kísérletezek magról ültetett gyümölcsfákkal. Van egy tanyám egy nagyobbacska földterülettel, ahol 2018 óta ültetek el különböző fajú és fajtájú gyümölcsfa magokat. Szeretnék különböző datolyaszilva fajtákkal is próbálkozni, néhány magoncom már van elültetve, de szeretnék minél több félét, esetleg ezek spontán keresztezését is kipróbálni. Nekem a magról ültetés szenvedélyem, a kíváncsiság hajt, nincsenek vele pénzügyi ambícióim. Ha terem akármilyet a fa, és az fogyasztható, már örülök neki. Területem még bőven van kísérletezésre. A problémám csak a magok beszerzésével van, nem ismerek olyat, akinek magot termő khaki fája volna. Ha van itt olyan, akinek vannak felesleges magjai, és szívesen küldene, nagyon örülnék neki. Cserébe volna nagyon édes ízvilágú, zöld húsú sárgadinnyém, befőző és koktél mixelt paradicsomok.
Üdv mindenkinek! Arra jutottunk, hogy egy datolyaszilva fát ültetnénk. Tájékozódtunk és a Nikita fajta lenne a legjobb nekünk. A kérdésem: Ez önbeporzó? Hol a legjobb megvásárolni? Köszi a válaszokat.
A Tipo nálam kezelés nélkül hamarabb rohad meg, minthogy teljesen csersavmentes legyen. Almás kezeléssel is teljesen csersavmentes lesz. Korábban már terveztem a Tipo kivágását és átoltását más fajtára, de rájöttem, hogy kezelni kell és úgy jó lesz.
Egyébként a csersav a barátunk, mert segíti a tárolási idő meghosszabbítását. A magok pedig nem barátok, mert megnehezíti a feldolgozást, fogyasztást.
Csak néhányszor próbáltam ki a CO2 kezelést, mert drágább volt a szóda (CO2) patron, mint a boltban a csersavmentes gyümölcs, és az alkoholos kezelés is teljesen jól működött.
Teljesen felfújattam a zacskót és lezártam, de másnapra valószínűleg feloldódott a gyümölcshúsban a gáz, és így sem nem volt teljesen csersavmentes, így rá kellett töltenem egyszer.
Úgy emlékszem, hogy kb 25 fokon volt, de iparilag még melegebb helyen kb 30 fok körül csinálják.
Köszi. A pálinkát és az almát próbáltam már. Nem az igazi. Ma kóstoltam egy Tipót nagyon finom, teljesen csersavmentes. Jövőre kipróbálom a CO2 módszert.
A széndioxidos kezelés előnye, hogy kemény marad, de csersavmentes. Rögtön ehető, de mégis szállítható, tárolható.
Csersavas termést forgalmazni problémás, mert az emberek rögtön meg akarják enni, és ha úgy kóstolják, többet nem fognak venni/enni. Nálunk nincs hagyománya, ismerete a fogyasztásának, feldolgozásának.
Az alapból csersavmentes fajtáknak meg az a problémája, hogy nem tárolhatóak olyan sokáig, mint a csersavas fajták
Elméletileg rajta kell lennie a dobozon a származási országnak és a fajtának. Általában spanyol eredetű Rojo Brillante fajta. Eredetileg ez is csersavas, csak szén dioxiddal csersavmentesítik.
Amiket boltban árulnak (Diospyros kaki) nagy termésű fajták, azok között vannak keményen is édes fajták, de a többsége csersavas. Olvastam róla, hogy ezeket széndioxiddal csersavmentesítik. Ennek a módját nem tudom. Házilag a fóliazacskóban az érett almás érlelés a legegyszerűbb szerintem. A másik módszer hogy a zacskóba alkoholt kell spriccelni (csak olvastam róla), akkor is csersavmentes lesz a gyümölcs, de kemény marad.