A kérdésedre én azért válaszoltam, mert látom/látod mindannyian más irányból látjuk vagy közelítjük a helyzetedet.
A bor jövedéki termék. Ezért itt innen kell visszafejteni mindent. Nem a kedvedet szeretném elvenni, de az is lehet, nem is készíthetsz ebből a szőlőből bort. Emiatt tisztázz előbb mindent alaposan.
(Ezentúl még millió dolog lehet még pl tulajdonjogi kérdések, közmű megléte/hiánya stb stb stb. Nem ördöngőség, de nekem ahol 60-70évig bort készítettek mások, ott megsem próbáltam engedélyt kérni.)
Már megtaláltam a számát de nem most szeretném zavarni új évben mindenképpen felhívom
Személy szerint ezt én ellenzem ezt az álláspontot az úgynevezett nemes borok nem nagyon kellenek senkinek akikkel eddig beszéltem legtöbben az Othellót és társait hiányolják/keresik de jó ebbe ne folyunk bele nem a mi tisztünk egyenlőre sajnos
Köszönöm a segítséget már elég jól haladok az információ gyűjtéssel
Ez már megvan az őstermelői kiváltása kor megtörténik mivel 900öl~ 3200m² amiből 300 őshonos gyümölcsös (tündér kertészet jóvoltából) jó éven 1500 jött le a rossz éven 6-800 liter köszönöm a segítséget de nem feltétlen ezeket szeretném tudni ezeken felüli dolgokat
Én azt deriteném ki először hogy az a szőlő egyáltalán valóban szőlő e? Ha olyan településen van ahol nem lehet szőlő, akkor szerintem arról nem tud eladásra bort készíteni.
Egyébként ez a kb 1000 m2 sajnos csak pici termést adhat. A járulékos költségek szerintem nagyon magasak.
Nem amiatt írom ezt mert szeretném lebeszélni az olvtársat, csak te is tudod mi a menete. 3-4 hekto bor szerintem nem ér ennyit.
Ha ez szőlőként nyilvántartásba vett terület, akkor abból adómentes bort kell csinálni. 10hekto a limit évente, amit saját fogyasztásra el lehet szürcsölni. Az Otelló azért még kérdés lehet hogy arra adnak e ki származásit?!?!
Ez csak egy vélemény. Ha nem a pénzügyi megtérülés hanem más , pl rekreációs célú időtöltés a cél, akkor teljesen más.
Hivatalosan ott termelhetsz szölöt, ahol a termöfölded szölö müvelési ágúként van nyilvántartva. Kérheted a más müvelési ágú területed szölövé átminösítését, de annak megvannak a szabályai. Pontosan nem tudom, hogy müködik a dolog, meg változott is, mert egy idöben lehetett biznicelni a telepítési joggal, mert limitált volt, ha egyáltalán engedélyezett az EU által új szölöterelületek kialakítása.
Valahol a HNT honlapján van egy olyan lista is, ahol településenként fel van sorolva, ki hová tartozik. Ez azért jó mert kideríthető, lehet e hivatalosan szőlő azon a településen.
Köszönöm a választ ezzel már előrébb vagyok legalább a hegybirot megtalálom amúgy a Tolnai borvidék észak nyugati csücskében vagyok aki nyugatabbra van az már balatoni illetve a somogyi részhez tartozik
Szaporító anyagon van igazából 300 ölön az van már 40 éve kb csak pótlást szeretnék ami már gyökerezett ami én iskoláztam le az lassú és pótlásának szánom az újat igazából
Minden szölö müvelési ágú területhez tartozik egy hegybíró, ha van az adott területen hegyközség/borvidék, ha nincs.
Kereskedelmi forgalomba csak minösített bor kerülhet, ami csak olyan szölöböl készülhet, aminek van szölö származási bizonyítványa, ezt az adott év november 30-ig leadott szüreti jelentéssel lehet kérni. A szölö származási biuzonyítványra lehet kérni bor származási bizonyítványt, az elsöt január 10-ig, ez az újborra vonatkozik. A minösítéshez ezt az elsö bor származásit bevonja a hegybíró, kiadja helyette a minösítéshez a származásit, azzal (meg a kitöltött formanyomtatvánnyal) mehetsz OBI-ztatni a borodat, ha nem vagy pl. abalatoni borvidéken, akkor viheted direktbe a "Budaörsi útra". Mellékvágány: akárhol nem készíthetsz bort, a hegybírónak és a NÉBIH-nek is van hozzá néhány szava (asszem 15 ha alatt a fináncok kimaradnak a buliból, de efölött már öket is be kell vonni), sok sikert, ha meg akarsz felelni az elöírásoknak...
Az östermelö az adójogi fogalom, ÁFA, jövedelemadó, szochó és TB tekintetben van jelentösége, ill.saját termést kell feldolgozzál, mert ha nem, azt nem vonhatod be az östermelöi tevékenységbe, az után külön kell adóznod, de hogy hogyan, azt ne tölem kérdezd.
Ha a NAK (falugazdász) nem tud segíteni, akkor menj be a földhivatalba, nekik tudniuk kell, ki a területileg illetékes hegybíród, mert ha valaki ki akarja vágatni a szölöjét/ki akarja vonatni müvelésböl a szölö müvelési ágú területét, akkor a földhivatalnak együtt kell müködnie az illetékes hegybíróval
Tudtommal othelló bort nem árusíthatsz semennyiért, mert nem kapsz rá OBI minösítést, bort meg mindenki annyiért ad el, amennyiért tud, és az összeg termöhelyen belül is erös szórást mutathat, ill. függ a felvevöpiac fizetési hajlandóságától is. Budapest környékén (pl. Etyek) jóval magasabb árat lehet kérni, mint pl. Zalában vagy a Mátraalján. Minél olcsóbb a bor, annál szarabb, de egy bizonyos szint fölött meg már nem is illik folyóborként árulni, csak palackozva.
Mondhatod azt, hogy te pici vagy ahhoz, hogy bejelentkezz a hegybíróhoz, minösíttesd a borodat etc., de jó, ha tudod, hogy a bor jövedéki termék, tök mindegy, hogy mennyit akarsz eladni belöle, az, hogy milyen feltételekkel árulhatod, törvényileg van szabályozva, a minimumfeltételeket akár csak 10 l eladása esetén is teljesítened kell, mert ha lebuksz, akkor a NAV jövedéki, adóügyi emberkéi, a NÉBIH, és a HNT is rád szállhat, súlyos büntetéseket kiszabva rád. Úgyhogy csak óvatosan.
Elsősorban tölgyfa hordót használóktól kérek tanácsot.
Egy másfél hektós, kb. 5 éves, két éve használaton kívüli hordóm, az előírt kezelések - alapos mosás utáni kicsöpögtetés majd 2 havonta kénezés - ellenére szúrós szagot produkált, már az ezt megelőző kénezésnél is. Most amikor a kénezést meg akartam ismételni, a szag még intenzívebbé vált.
A hordó belül tiszta, semmilyen szennyeződés, pl. penész nem látható.
Két nap szellőztetés után a szúrós szag eltűnt azóta enyhe dohos szagra emlékeztető az, amit érzek, de hangsúlyozom, hogy a hordó belül makulátlanul tiszta.
Nem tudom mi lehet a baj, ilyennel még nem találkoztam.
Azt tervezem, hogy alaposan kimosom, forrázom, esetleg trisóval is átöblítem, majd csöpögtetés és kénezés.
Ha időd van, próbáld meg 5 literrel, akkor még arra számolva a mennyiségeket. Hogy látszódjon, az élesztő rendben van-e (felfut szépen, nem pusztul el stb.) Aztán mehet a nagyobb mennyiség (az 50 szerintem sok, nehezebben lehet kezelni, belefejteni, de ahogy látod). És ekkor már a 300 literhez számolj mindent.
A danstil a-t pezsgőindításhoz használtam, ott azért 10 körüli alkoholról indult, üvegben, és működött.
De tápsót adj hozzá, 2x-es adagot legalább. Az élesztőt is dupla adagban használd. És ha tudnád melegíteni egy kicsit (14 fok körülre) az is segítene az újraindításban. Csinálhatod azt is, hogy 5-10 litert kiveszel, azt indítod el, amikor már láthatóan dolgozik, adod hozzá a teljes mennyiséghez.