Múlt évben csináltam három (7 decis) üveggel. Az egyik üveg tartalma megavasodott, a másik kettő nem. Furcsa. Lehet, hogy nagyon oda kell figyelni, csak teljesen egészségesek kerüljenek bele.
Ma kipróbáltam a karórépát pirított zöldségköretnek is. Teljesen működőképes. Nem túl karakteres, de bármi mással keverhető. A bármi most éppen zöldbab.
Amikor még kisiskolás voltam, a learatott búzatáblákra vetették,csak tarlórépának ismertük. Őszre gyönyörűek voltak, szépen megnőttek. Felénk csak az állatok etetésére, takarányozásra használták. (Meg gyerekként "lopkodtunk" belőle, s csak úgy magában elrágcsáltuk.) Nem emlékszem, hogy a konyhában előfordult volna.
Annyira lehet energiaszegény, mint bármelyik zöldség. Sok rost van benne, de valamennyi cukor is, elég édeskés.
A tarlórépa nekem se ízlik a annyira. Az ismerőseink a rétest nem abból csinálják. Savanyítva nem kóstoltam, nem rajongok a savanyúságokért, készíteni se szoktam.
Az Őrségből én éppen a tarlórépát ismerem (ott kerékrépa). Édesen nem kóstoltam, de hordóban savanyítottat igen. És abban volt valami íz, ami nekem nem tetszett.
A káposztával nem is az a baj, hogy sok helyet foglal, hanem hogy igényes. Soha nem sikerült olyan tömör fejet termeszteni, mint amit árulni szoktak. Csak hát néhény éve 100 - 150 Ft volt kilója, most meg 500 - 600. Ez a karórépa nem tűnik nagyon kényesnek. De ízesítésre nem pont ezt választanám, inkább semleges töltőanyag. És elég energiaszegény lehet, akinek ez szempont. Rost és ásványi anyagok pedig vannak benne.
Olyat még én se főztem, amiben csak ez van, de vegyes zöldséglevesekben szerintem finom, jobb, mint a leveles kel. Rendesen megpuhul, nem marad rágós és íze is van, nem úgy, mint a leveles kelnek. Azt én elég íztelennek találom. Vegyes ételekbe persze jó az is, de önállóan nem főzném.
Az Őrségben, ahonnét a mi karórépánk származik, rétesbe teszik. Én nem ettem az eredetiből, a férjem igen, azt mondja, édes. Mikor kipróbáltam, hiányolta belőle a cukrot.
Reszelve káposztás tészta szerűséget is lehet belőle készíteni. Káposztával jobb, de ha az nincs (túl sok helyet foglalna a kertben), ez meg van, azért nem rossz.
Megkóstoltam a levelét, de olyan levest nem ennék túl szívesen, amiben csak ez van. Valahogy a karalábé és a karfiol megszokottabb; azoknak a jó állapotú, fiatalabb leveleit fel szoktam használni.
Nekem az furcsa, hogy olyan borscs receptet nem olvastam, amelyben szerepelne. Pedig biztosan jól tolerálja a körülményeiket. Valahonnan a svédektől származik, erről kapta a swede nevet is.
Azt még megjegyezném, hogy a levelét is érdemes felhasználni. Frankfurti leveshez hasonlót lehet vele főzni, csak enyhébb ízű, mint a kelkáposzta, olyasmi, mint a kelbimbó levele. Én a virslit persze kihagyom, de karórépa, krumpli kb. felesben, fokhagyma, köménymag, pirospaprika ízesítéssel hasonló lesz.
Tavasszal vegyes zöldségleves hozzávalója a gyökér és a levél is, ilyenkor van benne sárgarépa és bőségesen csalánlevél is.
Megvalósult az álmom. Nem Péntek keresett menedéket nálam, hanem sikerült nátrium-glutamátot vásárolni. (Ha valakit érdekel, a központi vásárcsarnok mellett, a Pipa utca sarkán.) Kerestem az adagolására, és erre az érdekes cikkre találtam közben. Az állítással szemben, hogy önmagában íztelen, én érzek rajta egy jellegzetes ízt. De enyhe. Szóval valószínűbbnek tartom, hogy az ételízesítőkbe lestyánt - talán zellert is - tesznek, és azt erősíti fel.
Más. Fiam felhívta a figyelmemet egy egyszerű, de nagyszerű skót zöldséges ételre. Kipróbáltam, tudom ajánlani.
A mai készítményt 2 üvegbe raktam. Olívát adtam hozzá mikor pépesítettem. A Delicado nem ízlik, de el kell használni. Finomabb a krém fehér paprikával. Most cukkinit adtam hozzá, a következőben padlizsán lesz.
Én is azt ellenőzöm, hogy kihűléskor beszívja-e a tetőt. Néha előfordul hogy nem, akkor megérett cserére a tető. :)
Nem rakok üvegbe, egyszerűbb lesz azt a keveset amit készítek pici adagokban lefagyasztani. Szept elejéig vagyunk ketten addig esszük a frisset, ha egyedül maradok mindenből kevés kell.
A tepsibe biztosan tettél olajat a zöldségek alá. Amikor megsült, tedd üvegekbe, és dunsztold ki, majd szárazdunsztban hagyd kihülni, s mehet a kamrába a polcra.
Én tettem már el régebben cukkinis-lecsós kvázi tésztaszószt üvegbe. Kb ezeket tartalmazta,
Meg fűszeres sült paradicsomot is.
Volt régen, hogy egy megforrt, De valószínűleg nem zárt jól a dunsztos, vagy nem hőkezeltem eléggé.
Mióta ezzel a befőzőautomatával sterilizálom a spájzolandót, azóta csak nagy ritkán kell újra dunsztolnom valamit és eláll.
(ha nem horpad be, "vákumozódik" az üveg, akkor ki szoktam bontani, és megnézem, nem sérült-e a perem, vagy a tető. Általában a tetőt cserélem is. Ha homorú, akkor egy sem romlik meg.)
Sült paprikát, vagy sült vegyes zöldségkrémet tesztek el télire? Hogyan?
Ma sütöttem össze cukkinit, paradicsomot, vörös - és fokhagymát, paprikát. Nagyon finom lett. Kicsi üvegekbe gondoltam tenni olívával összeleverve, de mivel 2 éve az aszalt paradicsomom ilyen formán tárolva hűtőben, felforrt.
tavaly ilyen erdekessegeket savanyitottam, tartositottam. szolo savanyitva, erett paradicsom savanyitva, rizike, rokagomba, csiperke savanyitva. a medvehagyma magok vagy olivaban, vagy sos leben vannak elteve.
Ha már ilyen szépen eszembe jutott, megint nekigyürkőztem a tökös-mákos témának. Most tökös-mákos bélesnek lehetne nevezni az eredményt. A tésztájába is került tök: 75 dkg liszt, 1,5 csomag sütőpor, 30 dkg zsiradék (egy egész margarint kipótoltam olajjal), 15 dkg cukor, 1 tojás, 40 dkg sütőtökpüré, teáskanálnyi gyömbérpor. Megjegyzem, ez a mennyiség a sütőhöz kapott nagy tepsibe illik, akinek kisebb van, arányosíthatja. A töltelék a blogon leírtak szerinti. A kis körte alakú japán tököt használtam.
Egyszer sütöttem egy nagyon jól sikerült süteményt sütőtökpürével. A probléma az, hogy azóta se sikerült reprodukálni, mert csak úgy találomra pakoltam bele az alapanyagokat. Persze az is lehet, hogy hiába írtam volna föl dekára mindent, mert nagyon nagy különbségek tudnak lenni minőségben.
Mi most az újévi lencselevesben helyettesítettük a pasztinákot sütőtökkel. Más íze volt persze, de ugyanolyan finom lett.
Én is akkor tettem bele tököt, mikor a lencse és a sárgarépa már félig megfőtt.
Jövőre több tököt szeretnék ültetni. Még van, de be kell osztani. Magában is nagyon szeretem, gyúrom kelt tésztába és rendszeresen sütök kevert tésztából süteményt, amiben egy kb. 60 dkg liszt és darált dió keverékéből (nagyjából fele-fele) készült adagban van kb. 35 deka mikróban puhított tökhús.
Volt egy fél fej káposztám, amit paradicsomosnak szántam, de kissé keveselltem. Az az ötletem támadt, hogy kiegészítem egy kis sütőtökkel. (Abból annyi van, hogy alig győzzük fogyasztani, pedig már romlanak.) A készítésben csak az volt a speciális, hogy a tököt akkor tettem hozzá, amikor a káposzta már félig megpuhult. A zsüri mindkét tagja szerint teljesen fogyasztható; abban sem vagyok biztos, hogy ha ugyanezt egy vaktesztben tették volna elém, kiszúrom, hogy valami szokatlan is van benne.
Mivel éppen ilyet készülök főzni ebédre, rájöttem, hogy a főzelék kimaradt.
Ez csak annyiban tér el a tökfőzeléktől, hogy a cukkini nem tökízű, ezért lazábban kapcsolódik hozzá a kapor. Nem bánom, ha kerül bele, de simán ki tudom váltani római köménnyel. Úgy indítok, hogy olajon megfuttatom a fűszert, ráteszek szálasra vágott vöröshagymát, meg egy kevés pirospaprikát, ha a hagyma üveges, a gyalult cukkinit. Megpárolom, tejföllel behabarom, ha van kaprom, azt is ilyenkor adom hozzá.
Minden idény kezdetén, amikor még újdonság, sütni szoktam tésztabundában. Kb. akkorára hagyom nőni, mint amekkorákat árulni is szoktak (20 - 30 cm). Lényeg, hogy ilyenkor még nem szükséges eltávolítani a magrészt. Keresztben felszeletelem (6 - 8 mm vastagra), megsózom, és állni hagyom. Utána lehúzom és leitatom a kiizzadt nedvességet, lisztbe forgatom, bemártom a sűrű, kissé sós palacsintatésztába, és olajban kisütöm.
A cukkiniszeleteket meg lehet fűszerezni, és grillen megsütni.
Később, amikor már karcsú tök méretűek, kimagozva és felkockázva köret készülhet belőlük. Olajba fűszereket szórok - ilyenkor főként az olaszosakat használom: bazsalikom, oregano, kakukkfű, miefféle ízlés szerint. Aztán aprított vöröshagyma, fokhagyma, és ha ezek megüvegesedtek, mehet rá a kockázott cukkini. Időnként keverve addig puhítom, amíg félpuha lesz. Ehhez az ételhez nagy méretű serpenyőt ajánlok, mert ha túl vastag rétegben van a cukkini, akkor nagyon szottyos lesz.
Próbáltam már olyat, hogy vegyes pörkölt cukkinikockákból, gombából és előzetesen puhára főzött csicseriborsóból. Ugyanebbe keménytojást is el tudok képzelni.
Néhány egyéb felhasználást pedig már bejegyeztem a blogba:
Reggel amíg főtt a paradicsom, gyorsan elkészítettem a porcsin pestót. Diót még nem törtem, ezért mogyorókrém került bele. Elég jó lett. Ez volt kenyérrel és paradicsommal a reggelim.
Az első saját padlizsánomból egy rendkívül finom ételt készítettem. A recept póré hagymát is ír, nekem nincs, helyette a főző hagymából kicsit többet tettem.