Két őszibarack fám van, az egyik Red Haven a másik Champion típusú.
Mind a kettő öt éves ,mind a kettő hozott már termést a Redhaven lényegesen többet.
A Champion fán ősztől kezdve nagyon erős kéreg problémák látható. A fának jön le a kérge bizonyos helyeken magasabb részeken mézgásodást is lehet látni mi okozhatja ezt mitől lehet ez? Betegség, valami rovar kártevő, esetleg erős tápanyaghiány?
Általában csak gyűrűk lesznek a gyümölcs héján, esetleg egyes esetekben sárga csíkok és deformáció a leveleken. Nagyon érzékeny fajtáknál lehetséges a termésnél is deformáció, de szerintem ilyen érzékeny fajtát nem is nagyon szoktak árulni.
Fogalmam sincs, nekem eddig csak 1 tő vadőszibarackom volt. Azon nem láttam semmilyen vírus tünetet. De az íze nem volt a legjobb és már ki is pusztult.
Nekem Flavortop fajta van. Ízre nagyon finom, és óriási a gyümölcse. Nálam kicsit korán virágzik (Dél-Dunántúl) napos, déli fekvés. De az utóbbi az enyhe telek mellett nem is lepődök meg. Kb Redhaven őszibarackkal együtt virágzik, vagy pár nappal előbb.
Volt olyan év, hogy nem védekeztem tafrina ellen, akkor nagyon elkapta. Idén tavasszal 2x fújtam Score-val, virágzás elején és virágzás végefelé. Így azért egész jól megúsztam a tafrinát, de azért egy 20-30% beteg levél így is volt. Egyébként utána gyorsan helyrejön, ha megjön a meleg, akkor is ha nagyon elkapta. Persze lemosó is volt tél végén, de az tafrina szempontjából, ha nincs jól időzítve, szarnak egy pofon, meg mondjuk azt is lehetne 2x. Az okosok azt mondják, hogy úgy kellene permetezni, hogy folyamatosan védett legyen (tehát 8-12 naponta). De ahhoz 1,5 hetente kellene fújni ~ február közepétől ~ április közepéig. Tudod ki...
Tafrinát, moníliát ki lehet védeni permetezéssel. De ha egy fajta nem túl jóízű, azon nem lehet segíteni. Ezért szeretnék jóízű fajtát ültetni. Mindegyik fajtának vannak negatív tulajdonságai, érzékenyek bizonyos dolgokra, de ezek többségét ki lehet védeni.
Ami az esőt és a repedést illeti, itt az Alföldön néha 1-2 hónap is eltelik eső nélkül, szóval ez a veszély nem fenyeget.
Nekem sincs nektarinom, sosem volt. Egyedül vadőszibarckom volt eddig, úgyhogy nincs sok tapasztalatom. Igazából mifelénk nyáron 500-800 ft-ért lehet nektarint venni bármilyen mennyiségben. Nem olyan drága, a kisebb szeműt szoktuk venni.
Szóval nem vagyok rászorulva és helyem is alig van. Inkább csak kíváncsiságból ültetnék 1-2-3 tövet jóízű fajtákból. Ha nem jön be, ki lehet vágni vagy át lehet oltani.
Egyik ismerősöm is ódákat zeng a Snow Queenről. Lehet azonban ezen a fórumon is olyan híreket olvasni, hogy rohadásra hajlamos. Nem tudom, mi az igazság, mert nekem nincs nektarinom.
Úgy érzem, fajtaválasztás előtt állsz. Jól fogod meg a feladatot, mert csak finom fajtákkal érdemes foglalkozni. Viszont próbálj egyéb szempontokra is figyelni, mert az is fontos, hogy ellenálló, edzettebb fajtát válassz. A nektarinok tudomásom szerint érzékenyebbek, mint a molyhosak. Nekem csak az utóbbiak vannak, mert nem mertem nektarint ültetni az érzékenységük miatt. Még a molyhos őszibarackokra is nagyon kell figyelnem, lényegesen több gondoskodást igényelnek, mint a többi gyümölcsfa.
Ha nagyon elszánt vagy, ne mondj le a nektarinokról, de arra számíts, nagy valószínűséggel jókora lelkesedéssel lehet jó kondícióban tartani őket.
Nehéz kérdés az, hogy melyik a legfinomabb, mert mindenkinek más az ízlése.
Mariska íze frissítő, üdítő jellegű. Nagy előnye a koraisága. Nálam elsőként érik és már nagyon ki vagyok olyankor az őszibarackra éhezve. Hozzá képest egy Champion szerintem teltebb ízű, még nagyobb az ízélmény, de kb. bő egy hónappal később érik.
Ha csak az ízt nézem és félreteszem azt, hogy melyik fajta mikor érik, a kertben lévő barackok közül a Champion ízben könnyedén veri a Mariskát. Champion, majd Maria Bianca, aztán Meystar a sorrend. Csak őket követi Mariska. Nektár H, Redhaven még nem terem.
De ez a sorrend tényleg nagyon szubjektív, biztos sokan nem értenek velem egyet.
Nálam is agyagos a talaj egy része. Mindenféle alanyt kipróbáltam és csak a GNX és Gf 677 alanyban fejlődtek rendesen, a többiben nem. Leginkább hiánybetegség tüneteket mutattak.
Pestről tömegközlekedéssel könnyű eljutni hozzátok? Vélaszolj mailben.á
"Jelenleg a legjobbnak tartott őszibarack- és mandulaalany a GF677mandu-labarack-hibrid. Franciaországból származó, természetes eredetű mandulabarack- (Amygdalopersica hybrida) hibrid. Merisztémaszaporítású csemetéi az oltványfaiskolákban kiválóan erednek, jól vastagodnak, szomorúfűzre emlékeztető, csüngő hajtásrendszerűek. Az őszibarackfajták ezen az alanyon igen erősen növekednek, termőképességük kiváló lesz. A GF677 jól viseli a száraz, meszes talajokat, és nagy erénye, hogy az újratelepítést is nagyszerűen tűri. Fonálférgekkel szemben rezisztens, gyökérgolyvára közepes az ellenálló képessége. A magas talajvízszintet nem szereti. Hosszú a vegetációs ideje, nehezen holtat lombot, ezért későn szemezhető: ne termeljük ki korán, mivel korán leve-terve fokozottan érzékennyé válik a téli fagyokra. Magyarország őszibarack- és mandulatermesztő körzeteiben mindenhol bevált."
Azt nem tudom, hogy postáznak-e. Én személyesen mentem el a fákért.
Nálam kötött, agyagos a talaj, ezért vadőszi alanyt nem tanácsos választani. Korábban volt már ilyen alanyú több őszibarackom is és nem fejlődtek megfelelően. A talaj ráadásul kissé savanyú, ezért nem mertem keserűmandulára oltott őszibarackot választani.
Kizárásos alapon maradt a Gf alany, amiről azt hallottam, hogy jobban bírja a nehéz agyagtalajt, mint a vadőszi és erős növekedésű. Bejött erre a talajra a Gf, elégedett vagyok vele.
Sajnos nem tudom, hogy a Nektár H megegyezik-e az amerikai Nectar fajtával. A fajtaleírások nem adnak egyértelmű választ a kérdésre.
Annyit látok egyelőre, hogy mindkét Nektár H kifejezetten edzett, erős növekedésű. Van egy Redhaven fajtám is, amely két év alatt fejlődött GF alanyon annyit, mint a Nektár H fák egy év alatt.
Évekig keresgéltem kizárólag Gf alanyon Nektár H-t. Rengeteg faiskolát felhívtam, még az érdi gyümölcskutatónál is próbálkoztam eredménytelenül. Sehol nem lehetett kapni ezt a kombinációt. Aztán tavaly óriási mázlim volt, mert a Kelenvölgyi Faiskolában ( https://kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu/ ) sikerült vennem ilyen alanyon Nektár H-t, majd idén tavasszal szintén ugyanitt vettem egy másikat.
Tavaly ősszel és idén tavasszal is ültettem egy-egy Nektár H-t. Sikerült mindkét fát GF 677-es alanyon beszereznem. Erőteljesek, egészségesek, tele vannak élettel. A Championok mellé ültettem. Kíváncsian várom, hogy a Championokhoz képest mennyire fog ízleni a gyümölcsük.
Ha szerencsém van, jövőre talán már termést is tudok kóstolni. Remélem tényleg Nektár H, nincs semmiféle keveredés a faiskolai címkékkel.