Keresés

Részletes keresés

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 3 órája 0 0 42355

Lehet kapni Mospilant, kis kiszerelesben ismet zoldkonyves.

Előzmény: AmazingGecko (42352)
AmazingGecko Creative Commons License 5 órája 0 0 42354

Zamatos Turbolya.

"Kerti haszna, hogy a salátaféléket megóvja a lisztharmattól, és erősebb szaga elriasztja a tetveket, csigákat, valamint a hangyákat is."

Talán ebből is lehetne enni a permetlébe, esetleg mentát és csalánt is. Ártani nem árthat alapon.

AmazingGecko Creative Commons License 6 órája 0 0 42353

Az üröm alatt pontosan melyik növényt kell érteni? Van Fehér, Fekete és Édes/Egynyári üröm is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_%C3%BCr%C3%B6m

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%BCr%C3%B6m

https://artemisiagarden.hu/egynyari-urom/

AmazingGecko Creative Commons License 6 órája 0 0 42352

Bigarreu burlat mentes, általában a Szomolyai is, de abba már néha belemehet. Sajnos vettem már olyan Szomolyait, aminek a 100%-a kukacos volt. Elég annyi, hogy pár nappal tovább marad a fán (ha valaki feketén szereti) vagy mondjuk 1-2 héttel korábban jön a tavasz, mint pl. tavaly.

A június 5 után érő fajták (így nagy kedvencem, a Germersdorfi is) viszont mind érintettek lehetnek.

Most, hogy kivonták a Mospilant, mivel lehet permetezni a cseresznyelégy ellen?

Előzmény: kavicsos1964 (42350)
öreg_néne_b Creative Commons License 17 órája 0 0 42351

A globalizáció elhoztanekünk az amerikai keleti cseresznyelegyet  (Rhagoletis cingulata) is. Ez szereti a társbérletet, több lárva is élhet egyetlen gyümölcsban. 

Előzmény: AmazingGecko (42349)
kavicsos1964 Creative Commons License 19 órája 0 0 42350

Van rá megoldás vannak olan fajták amiket nem szeretnek a korai fajták mentesek tőlük ! A Bigerau és ami ettől korábbi mentes ettől a fajtól .

Előzmény: AmazingGecko (42349)
AmazingGecko Creative Commons License 19 órája 0 0 42349

Az ürömtea tényleg elriasztja a cseresznyelegyeket?

"A legnagyobb gondot a cseresznyelégy kártétele jelentette és jelenti még most is. Nagyon sok levelet kaptam, ezért írásban válaszoltam a kérdésekre, amit jónéhány újságban közhasznúvá tettem: „A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi L.) szinte kizárólagos tápnövénye a cseresznye, kisebb mértékben a meggy. Minden cseresznyefán előfordul, főleg a meleg helyeken. A kifejlődött, három-négy milliméter hosszúságú, jellegzetes szárnymintázatú, a tor mögött elhelyezkedő sárga színű pajzsot viselő egyedei a talajban telelő bábból a tavaszi hőmérséklet tizenkét fok fölé emelkedésénél, áprilistól kelnek ki. A talaj nedvességtartalma, fekvése, árnyékoltsága közvetve, a báb körüli talajréteg felmelegedése révén befolyásolja a kikelést.

A bábból előbújó legyek a talaj felszínén valamilyen magasabb ponton napoznak néhány órát, hogy szárnyaik repülőképesek legyenek, és elnyerjék jellegzetes színüket. Távolra nem szívesen repülnek, a fakorona csúcsán, a levelek fonákján és az árnyékban levő gyümölcsökön tartózkodnak. Párosodásuk már a kikeléskor elkezdődik, de a nőstények csak táplálékfelvétel után válnak termékennyé. Kelés után öt-tíz nap múlva a nőstény a gyümölcs héja alá egyesével rakja le tojásait, és potrohával körkörösen bevonja illatával a cseresznyét, jelezve, hogy az már ’foglalt’. A tojásokból kikelnek az öt-hét milliméter hosszú, két-három milliméter széles fehér, majd sárgásfehér nyüvek, majd fejlődésüket befejezve és károsítva a gyümölcsöt, kifurakodva a talaj felső öt centiméteres rétegében bábbá alakulnak. A bábok egy része a következő tavaszon, más része csak két év múlva fejlődik léggyé. A természetkedvelő védekezést a cseresznyelégy életmódjának ismeretében végezzük. A fa alatti talajhőmérsékletet „sátorcsapdával” előbbre hozva a rajzás idejére és mértékére következtethetünk. A talaj vastagabb takarásával késleltethetjük a felmelegedést, hogy a lárvák később keljenek. A várható kelés idejére a fa alatti talajt folyamatosan gereblyézve, a kikelő, napozó legyeket gyérítjük. A cseresznyefa koronájába ragasztóval bekent, sárga lapokat függesszünk. Cseresznyeszedés után távolítsuk el, mert egyéb rovarokat is összefognak. Április végétől permetezzük a gyümölcsöket ürömteával, hogy elriasszuk a peterakástól a legyeket. Az ürömteát 30 g fehérüröm-szárítmányból tíz liter vízben forrázva készítjük. Hígítás nélkül alkalmazzuk. A termést idejében szüreteljük le. A lehullott gyümölcsöket szedjük fel, ha van baromfink, engedjük a kertbe, a nyüveket, legyeket összekapkodva állati fehérjéhez juttatjuk őket. Reményt keltő annak az illatanyagnak az előállítása, amivel a nőstények bevonják a már tojásukat tartalmazó gyümölcsöt. Ez esetben, ha betartják az ösztönük parancsolta szabályokat, nem rakják le a már ’foglalt’ gyümölcsbe tojásaikat.”"

https://www.biokontroll.hu/a-disznodi-fszerestl-a-szomolyai-feketeig/

kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.28 0 0 42348

Eggyezünk ! Az elmult napokban épp a kerítést cseréltem le ,mára még maradt kb 9 méternyi drót  csere !

Előzmény: lukacs89 (42347)
lukacs89 Creative Commons License 2024.12.23 0 2 42347

Nem vagyok korodbeli (35 éves vagyok). De már én is azt érzékelem, hogy nem jó világ felé tartunk. Azt látom, amit te mondasz. Megy az eszetlen térkövezés, beépítés, magamutogatás, presztízs az autó. Az emberek nincsenek kint az udvaron, csak amíg levágják az angol gyepet, vagy fürdenek a medencéjükben, fát alig ültetnek (ha ültetnek, azt is kertész), stb. Én nem szívesen élnék így. Tisztelet egyébként a kivételnek, mert azért még szerencsére sokan vannak, akik nem így élnek. Sokkal többre tartom a hozzád hasonlóakat és utóbbiakat, mint az előzőeket. 

Én sem vagyok egy tipikus "régi falusi ember". De nagyon szeretek a kertben tenni-venni, a gyümölcsfáinkkal, bogyósokkal foglalkozni, metszeni, füvet nyírni, ültetni, locsolni, nyírni ezt meg azt, de néha még gazolni is, és nem angol gyepem van. Haszonállatunk nincs, városban szerintem lassan már senkinél. Zöldségünk csak azért nincs jelenleg, mert anyósnak meg szüleimnek annyi van, hogy 3x elég nekünk is. De helyette folyamatosan ültetek, amíg még van hely, fákat, virágokat, növényeket, sokszor az asszony agyára menve. Gyerekeimet is erre szoktatom rá (1 és 4 évesek), hogy sokat legyünk kint, találják fel magukat az udvaron. Kint vagyunk 35 fokban és 0 fokban is, sokszor sötétben is, ha levegőzésre van szükségük. Élvezzék a kertben levést, a 4 éves gyermekem pl. már ültetni, levelest összeszedni segít, stb, amire megkérem, és ő is élvezi. Sajnos egyre ritkább, aki így neveli a gyermekét. Na de nem megbántva, degradálva senkit. Mindenki úgy éli az életét, ahogy szeretné. Én így érzem jónak, így élvezem.

Üdv, Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Előzmény: Garamond (42329)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.12.22 0 1 42346

Ebben az évben örültünk a sok gyümölcsnek, ettük, ittuk a levét is, meg is lett az ára. Felszaladt a vércukor szint, most már se gyümölcs, se ital . Hasonlóan Békés, boldog Karácsonyt, és Eredményekben gazdag, boldog újévet kívánok, minden kedves kertbarátnak!

Előzmény: Garamond (42345)
Garamond Creative Commons License 2024.12.22 0 0 42345

Kellemes, meghit karácsonyi ünnepeket valamint 2025-ben boldog új évet, jó egészséget és sikeres növényvédelmet kívánok minden kedves Kertbarátnak!

kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.21 0 0 42344

Ha költöznöm kell keresni foglak ((::!! Itt viszont egyre több ! Még a helyi romák is azt mondták ide több roma nem kell már ,beszóltak az önkormányzatnak ez miatt !

Előzmény: zsorsz (42343)
zsorsz Creative Commons License 2024.12.21 0 1 42343

Jájjjj millen rássista vágy má?!🤪 Egyébként hála a magasságosnak a mi falunk boxos mentes.

Előzmény: kavicsos1964 (42342)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.21 0 1 42342

Örülhetsz ha nem lakik a környékeden kisebbség ,na akkor volna a bűz igazán ((::!!

Előzmény: zsorsz (42341)
zsorsz Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42341

Ja, meg mikor minden szemetet égetnek a kazánban, a bűz elűz.

Előzmény: kis-vasutas (42328)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42340

Itt is a fiatal már nem kertészkedik semmit sem max olyan ki magas ágyásosban, a többi csak park ,de még füvet sem nyírnak jön a fűnyíró traki az csinálja . Erősen változóban van a világ ! De belga a szomszédom azok se kertészkednek és nem is értenek semmihez sem a kertben ,próbálom terelgetni őket ,de nem tudom mi lesz belőle . Ha adok nekik némi zöldségfélét csak néznek hogy ez mennyire más mint amihez hozzá vannak szokva .

kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42339

Szóval a harkály lopja ki a barackomból a magot !

Előzmény: öreg_néne_b (42338)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42338

Szerencsére a kajszimat még nem találták meg. :)

Előzmény: kis-vasutas (42337)
kis-vasutas Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42337

Nálam a mandulát fúrják ki a harkályok :) Kirepülnek a fiókák épp már nem taknyos a mandula belseje de fúr rá egy lyukat és kieszi a belsejét :) Télen pedig az a csemegéjük. Ami rásült a fára és fennmaradt annak kieszik a belsejét. Néha még veszekedés is van közöttük kié melyik szem amiben van még bél :) 

Előzmény: öreg_néne_b (42334)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42336

Én szarkát láttam, ahogy vitte a kis cinkét:-(((

Előzmény: öreg_néne_b (42334)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42335

Szép munka és jó videó.

Cirrmurr mit szólt a kudarchoz?:-)))

Előzmény: CBNora (42318)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42334

Volt, hogy a harkály hordta el a cinke fiókákat. Tudom, a természet rendje, de a cinkéket jobban szeretem...

Előzmény: szicsu1007 (42333)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.20 0 1 42333

Mivel a balkáni gerléim már jó húsban vannak a cinkéknek szánt szotyolától, én is lezártam a cinkeház felső szintjén kialakított éttermet. Persze a gerlék sem döglenek éhen, mert én az útra szórom a megfeketedett diókat. Ott az autók összetörik (ennek a földútnak mindegy:-)), és legelnek rajta a gerlék.

A cinkék meg költenek ezerrel, évente kétszer, 6-9 tojás. Tavaly elpusztultak a fiókák, valószínűleg elverte a vihar a szülőket.

Ha nagy a szaporulat, akkor papa-mama közösen etetnek.

Előzmény: öreg_néne_b (42332)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42332

Gyermekkoromban (alföldi város, járásszékhely) mindig volt csirkénk, disznónk. A szomszédnak is. A nagyszüleimnek is. Mentünk át hozzájuk, talpig ünneplőben tehénlepénybe léptem az utcán... És voltak fecskék. Ma már elképzelhetetlen lenne, a jószág hangos, a trágya büdös, a gatyát is leperelnék...

A telken cinkék vannak bőséggel, minden évben többször is költenek. Én olyan etetőt használok, amit csak a kis énekesmadarak tudnak használni, nem akarom a szajkókat és a balkáni gerléket hizlalni.

kis-vasutas Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42331

Kertváros szőlőhegy "gazdagnegyed" lett 30 év alatt. Ugyanez a szitu, talán  annyival más hogy akinek szebb a kertje annak kertésze is van a tulaj meg jár vasat emelgetni a konditerem bérlettel hogy mozogjon :) 30 éve jöttünk ide mind a 6 telek szomszédnak bemutatkoztunk. Azóta kicserélődött a fele legalább. Olyanok jöttek akinek ha köszönsz néz mint birka, még visszaköszönni sem tud, nem hogy bemutatkozott volna. A szomszédban 6 éve épült egy 8 as társasház. Ott ég a térkövön a napon 6-8 darab tizen millás kocsi, de faültetés még nem volt hogy legyen árnyék. Pereskedés már igen hogy szar a ház..... 

-Szóval légy nyugodt, nem veled van a baj ! 

Kellemes Ünnepeket 

kis-vasutas Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42330

Persze mert odaköltözik a városi dáma a faluba hétvégére, aztán feljelenti beperli a szomszédokat mert kukorékol az a kakas és röfög az a malac amelyik emberöltők óta kukorékolt, röfögött, ugatott, mekegett azon a portán ami mellé parasztházat vett nyaralónak. És még meg is nyeri a pert mert jók a kapcsolatai...... 

Előzmény: kavicsos1964 (42323)
Garamond Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42329

Hetvenkilenc éve lakom ugyanitt, Bp-től 16 km-re. Régen falu voltunk, ma város. Régen minden évben rendszeresen megjelentek a fecske kolóniák, gyerekként a fészkük alá készítettem egy falemezt, hogy ne legyen ürülékes a járda. Évek óta nem láttam fecskét, verebet. Az utcánkban kb. 30 ház van, ketten műveljük meg a kertet, a többi kert rovar- és rágcsálórezervátum, főleg az egyik szomszédomé. A beköltözök, a szép házakat építők 2-3 m2 udvart letérköveznek és erre nagyon büszkék. (A kert meg a természeté.) A házukat kivéve, úgy élnek itt mintha Bp-en panellban laknának. Velünk alig állnak szóba, pedig én is embör lennék+műszaki értelmiségi+három ciklusban önkormányzati képviselő+4 ciklusban egyházi képviselő+hobbi kertész, borász nagyapám után. Most taroltak a helyi választáson is. Szép új világ. Egyedül az zavar, hogy az kortól, életmódtól és teljesítménytől függetlenül megszűnt az alanyi jogon járó tiszteletadás. Ennyit a fecskékről+másról.

Áldott karácsonyt, az új esztendőben jó egészséget, békét és örömteli kertészkedést kívánok.

U.i.: átolvasva a bejegyzésemet, kérem hogy senki sem öregkori keserűséget érezzen a szavaimból, csak rögzítettem egy új települési helyzetet.

Előzmény: kavicsos1964 (42321)
kis-vasutas Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42328

Azért ez nem igazán zavarja a festettkörmű dámákat akik 2-3 picsanylit is tartanak lakásban vagy ennél több macskát is. Nekik a kakaskukorékolás és kacsa hápogás a probléma, nem a saját kutyájuk piszka a járdán és a parkban....... Én pl. simán lehordom őket ha beviszi a boltba kabát alatt a bolhást és úgy tapperolja a kenyeret vajat hűtőpultot stb. 

Előzmény: zsorsz (42325)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42327

Vagy innom kell valami célzóvizet ,vagy meg kell tanuljak írni ! Kicsit olyan hülye ez a laptop . A gombok nem úgy vannak elrendezve mint a régin volt . Nyomom a gombot és az nem az a gomb ,vagy épp nem hagy szünetet .

Előzmény: kavicsos1964 (42326)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.12.20 0 0 42326

A nagyüzemek táppal etetett sertésik hígtrágyája eszméletlen sok légylárvát nevelt fel ! Egy fél veder szép csontit 30-40 perc alatt átmászattunk régen mint a régi fagyis kanál olyan alakú műanyagkanállal raktuk a kukorica darás vödörbe amiben olyan egyharmadig volt a dara eerre meregettük rás leönött híg trutymóbol a csontikat szinte alaig volt trágya közztük . amikor átmásztak a darába akkor csak lelöktüka trágyát a tetejéről majd ezt ismételgettük eszméletlen rengeteget lehett gyűjteni ahol nagyüzemi sertés tartás volt . Ezzel ettetünk a halakra .

Előzmény: öreg_néne_b (42324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!