Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
A felsorolt négy fajtából Joganta van a kertben. Nagy szemű, aromás, igazán finom a gyümölcse. Érdemes telepíteni, de arra azért számíts, hogy legalábbis nálam nagyon érzékeny a levéllikasztó gombára. A levelei már nyár elején úgy néztek ki, mint a szita. Elég korán virágzik, kajszik után pár napos késéssel már nyílnak is a virágai.
A fajtaleírásokkal ellentétben nem szeptember közepén kezd érni, hanem sokkal korábban. Nálam, azaz Pest megye északi részén már július végén, augusztus elején lehet szedni a fáról érett gyümölcsöket. Eddig úgy tapasztaltam, hogy szakaszosan érik.
Jojo, Joganta és Jofela fám már van, de a 4. Sharka-rezisztens fajta, a Jolina még hiányzik a "gyűjteményemből". Rákerestem, de nem találtam egyetlen hazai kertészetet se, ahol árulják.
És mi lenne, ha egy Jojo szilvafába oltanék egy kajszi vesszőt?
Gondolom, ha vírusos a kajszi, akkor nem fogja meg. Ha vírusmentes, akkor pedig egy darabig bírja, aztán amikor megfertőződik a kajszi rész, akkor a rezisztens szilva ledobja magáról. Jól gondolom?
De az alanyok vírusmentességét csak rezisztens szilvafajtákkal lehet tesztelni, nem? Azok meg csak az elmúlt 10-20 évben jelentek meg. Jelenleg tudtommal 4 szilvafajta van, ami rezisztens.
Ha fertőzött alanyba oltanak egészséges nemest, az szerintem megmarad és a vírustünetek évekig nem is fognak látszódni, csak amikor már legyengül a fa. Javíts ki, ha tévedek!
"A sharka vírussal és a szilvahimlővel szemben toleráns."
Micsoda marhaság ez! A Sharka vírus és a szilvahimlő egy és ugyanaz a betegség. A fenti leírásnál meg azt sugallják, mintha két betegségre is toleráns lenne. Aki nem ért hozzá, az simán beveszi. Parasztvakítás.
Jó reggelt! Mivel semmi érzékem nincs a fák metszéséhez, szeretnék segítséget kérni. Van 2 db. 3 éves szilvafám, melyekből szeretnék formás, nem túl alacsony (nem termésre koncentrált )fát nevelni. Sajnos már a mennyiség nem annyira számít, inkább esztétikus formát szeretnék. Nem tudom, lehet-e még ilyenkor metszeni, és fogalmam sincs, mely ágakat és mely helyeken kellene visszavágnom. Ha esetleg segítséget kapok, nagyon szépen köszönöm előre is!
"Egy új fajta, amely teljesen ellenáll a Sharka vírusnak. Jól fejlődik a melegebb területeken, termékeny talajú helyeken. Fiatalkorban erőteljes növekedés jellemzi, majd teljes termékenységben gyenge a növekedés. A Topimun szilva termése nagyobb, hosszúkás. Húsa sárgászöld, kemény, nagyon lédús, édes, részben a maghoz tapad. Szeptemberben érik. A fagyállósága magas. "
"Fogyasztási érettség: szeptember Szüret: szeptember Gyümölcs alakja: nagyobb hosszúkás Gyümölcs színe: lilától a sötétliláig Húsa: sárga-zöld, kemény, nagyon lédús, enyhén édes, részben szétválasztható Felhasználás: közvetlen fogyasztás, tartósítás és további feldolgozás Növekedés: buja, gyenge teljes termékenységben A Topimun egy új szilvafajta, amely teljesen ellenáll a varasodásnak.Jól fejlődik a melegebb területeken, termékeny talajú helyeken.Fiatalon erőteljes növekedés jellemzi, teljesen termékeny állapotban viszont gyenge növekedés.A Topimun szilva termései nagyobbak, hosszúkásak, lilától a sötétliláig terjedő színűek.Húsa sárgászöld, kemény, nagyon lédús, enyhén édes, részben a kőhöz tapad.Szeptemberben érik.A fajta rendkívül fagyálló. Ültetés: A szilva ültetésének legalkalmasabb időpontja az ősz, tavasszal is ültethető.A tavaszi ültetéskor azonban a fák elveszítik a téli nedvességet, ezért ügyelnünk kell a fák gyakoribb öntözésére.Egész évben ültethetünk konténerfákat.A tényleges ültetés során úgy járunk el, hogy elég széles lyukat ásunk ahhoz, hogy elférjenek benne a gyökerek, és olyan mélyre, hogy a fajta oltási helye az ültetés után a talaj felett legyen.Takarjuk be a gyökereket finom földdel, és öntsük elegendő vízzel.Készítsen öntözőkannát a fa köré, hogy a víz ne folyjon le, a törzset tekerje be megfelelő harapásgátlóval, és rögzítse a fát egy karóhoz, hogy a szél ne boruljon fel.A következő évben nitrogéntartalmú műtrágyával kell trágyázni a fákat a hajtatáskor, a virágzás után és a júniusi gyümölcshullás után.Ez a trágyázás hozzájárul a csemeték gyorsabb fejlődéséhez és javítja egészségi állapotukat.Ehhez a trágyázáshoz például Cererit-et használnak. Metszés: Fontos a facsemeték levágása kiültetés után a felesleges hajtások eltávolításával, a megmaradt hajtások 1/3-ával lerövidítésével, hogy a középső hajtás meghaladja az oldalhajtásokat. Védelem: Kártevők ellen kőnövényekben, szilvafűrészlegy ellen a Calipso vagy Mospilan virágzás végén, a szilva elkékülésekor.Levéltetvek ellen, fertőzés esetén a Pirimor terméket a használati utasítás szerint egész évben használjuk.Visszajelzés küldése"
"'Topimun' - egy új fajta, amely teljesen ellenáll a varasodásnak.Melegebb területeken, tápláló és termékeny talajban fejlődik.Termései nagyobbak, hosszúkás alakúak.Húsa sárgászöld, kemény.Édesen csomagolt ízű és nagyon lédús.A tűzhelyhez tapad.A szilva szeptemberben érik.Nagyon fagyálló.Nagyon ígéretes fajta.Közvetlen fogyasztásra és további feldolgozásra egyaránt alkalmas. Termesztés: A szilvafák a legjobban 300-500 m.a.s.l. magasságban, 8°C körüli éves átlaghőmérsékleten, nem túl tápláló és közepesen nehéz, jó vízáteresztő, nedves talajokon érzik jól magukat.A talaj pH-értéke 5-nél magasabb legyen. A termőhely legyen meleg, kellően védett az északi szelektől, a nyugati-délnyugati oldalt részesítsük előnyben.A legkisebb klip 5-6x3-4 m méretű legyen. Bővebben: Szilvafa termesztési útmutatóVisszajelzés küldése"
Túl nagy tapasztalatom nincs, csak egy hobbikertész vagyok. De a (4 éve ültetett) Joganta szilvafámon eddig nem láttam a vírus tüneteit. A gyümölcsök szép egészségesek, nagyok és finomak. Egyéb betegségek, kártevők ellen azért mindenképpen szükséges védekezni. Erről írtam korábban is.
Van egy kb 20 éves haganta szilvám az idei évben virusra hasonlító tünetek voltak a gyümölcsön de lehet hogy csak a szélsőséges időjárás miatt volt. Nem igazán édesedett be a termés hiányoztak belőle a régi telt ízek. A haganta előtt volt egy Stanley fám az is hasonlóan kezdte amit ki kellett a végén vágnom.
Szilvából melyek a Sharkára teljesen rezisztensek? Tehát nemcsak toleránsak, hanem rezisztensek.
Én a következőkről tudok: Jojo, Jolina, Joganta, Haganta, Jofela.
Van még más is esetleg? És a felsorolt 4 fajta tényleg 100%-osan rezisztens?
Mert kajszinál például jó pár rezisztensnek mondott fajtát árultak, de az elmúlt 10 évben mindegyikről kideült, hogy "csak" toleráns. Szóval tudtommal nincs egyetlen Sharka -rezisztens kajszi-fajta se.
A top sorozat egyaltalan nem rezisztens, csak (eltero mertekben) tolerans.
A Jojo es egyeb Jo- fajtak rezisztensek, azonban ultetvenyekben mar felbukkantak olyan sharka mutansok (pl PPVD-H), amik kepesek ezeket is fertozni. Elvileg ezek az uj torzsek egy darabig meg nem lesznek problemak (lekopogjuk), hacsak nem egy faiskolaban uti fel a fejet, ahol nem veszik eszre/nem erdekli oket, es elkezdik terjeszteni.
Kajsziban jelenleg ismert ket teljes rezisztanciat okozo genmodosulat is, amik elvileg mukodhetnenek szilvaban is, csak kerdes, hogy genszerkesztesen kivul hogy lehetne ezeket atvinni...
Sok rezisztens fajta van még, pl. elvileg kb a legtöbb TOP fajta az. Abból a háromból amit írtál, egyértelműen a Jogantát választanám. A Jojo rezisztens, de állítólag nem olyan jó az íze. Hagantát csak toleránsnak írják a vírusra, de az íze jobb, mint a Jojo. Jogantát egyébként a Jojo+Haganta keresztezéséből hozták létre. Joganta nálam bizonyította, hogy rezisztens és nagyon finom is. Írtam róla korábban (6999. és 7012. hozzászólások)