Keresés

Részletes keresés

Tom1979! Creative Commons License 2024.12.24 0 3 23052

Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt, valamint kiszámítható időjárási anomáliáktól és fertőzésektől mentes boldog új évet kívánok.

zoli1437 Creative Commons License 2024.12.12 -1 0 23051

Van ilyen néven vásárolt szőlőm. Ki fog derülni hogy milyen.

Fogok találkozni az oltvány készítőjével más okból. Tőle is tudok kérdezni.

Az hogy itt megkérdeztem, csak arra irányult, hogy hátha valaki helyből tudja.

Én már rég lezártam a dolgot. Csak másnak válaszolok. Ez nem az a szint aminél személyesen kezdek érdeklődni. Ha valakinél igen tegye meg.

Előzmény: van_Persil (23050)
van_Persil Creative Commons License 2024.12.12 -18 1 23050

A Copilot inen-onnan lopkodja a váaszait, agarancia arra, hogy ténylehgesen igazat is mond, közel sem100%.

 

Meg többször is mondtam már, hogy kérdezz rá a pécsieknél, de b..tál megkérdezni öket, pedig ugyanannyi energiádba került volna, mint ha a mesterséges uninteligenciát kérdezted volna.

Előzmény: zoli1437 (23049)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.12 0 0 23049

Amit pirossal beírtam a Copilottól származik. Nincs köze ahhoz a leíráshoz. Azért azt linkeltem, mert az volt a legrészletesebb amit találtam, akkor amikor a hsz. született. A fajta több helyen is megjelent a kínálatban szűkebb, de a pirosnak megfelelő leírással. Ahonnan az enyémek származnak, ott még nem volt fajtaazonossági problémám. És joggal feltételezem, hogy a Copilot által megnevezett nemesítőtől származnak. De néhány év múlva megmondom mi lett belőle. Meg szerintem lesznek sokan mások is akik meg tudják mondani.

Előzmény: laca5 (23048)
laca5 Creative Commons License 2024.12.11 0 1 23048

A Kelenvölgyi leírásokat kritikával kell kezelni. Az utóbbi időben teljesen lementek a térképről. És ez még a kisebbik baj. Fajtaazonosság szőlőoltványban 0%. És nem túlzok.  

Előzmény: zoli1437 (23047)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 23047

Ez a része meg volt. (indító hsz. link) Csak ez nem egyezett az ilyen néven most árult fajta leírásokkal. (indító hsz. másik link.) Az volt az eldöntendő kérdés, hogy egy fajtáról írnak különbözőt vagy két fajtára hivatkoznak ugyan azon a néven.

Copilot a most árult fajtának megfelelő tulajdonságokat ír hozzá. Odatettem mellé pirossal azt is.

A szőlőfajta neve:

Karolus                                                                                       Karolus

(Kiválasztási szám) Szinonimák:

 

Szülők:

 

Eredet (Szerző):

Magyarország, (Bakohyi Károly)       Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Cél/típus:

mag nélküli / Vitis Vinifera                                     nem mag nélküli                                               

Érés:

korai, SZ: 2300 - 2400 [°C]                         szeptember vége- október eleje

Szín:

sárga                                                                    sötétkék, szinte fekete  

Íz:

muskotályos, kemény, enyhén ropogós húsú                 édes,harmonikus gazdag aromájú

Bogyók:

3-5 g, 15-17 mm gömb alakú                                       nagy méretű ovális

Szőlő:

300-500 [g], közepes, hengeres, 1-2 szárnyas, közepesen szoros        közepes, laza

Cukor/savtartalom:

20-24 [%] / 5-6 [g/l]                                            18-20 Brix/ közepes sav

Az ágyás növekedése / faanyaga:

közepesen erős/jó                                               erőteljes                                     

A szőlő termékenysége:

70-80 [%]                                                          kiváló         

Szőlő sűrűsége:

1,2 - 1,5

Terhelés:

Bokronként 35-40 termékeny szem       jól terhelhető minőségromlás nélkül

Termékenység:

magas

Vágás:

8-10 öltés

Fagyállóság:

-18÷-19 [°C]                                                      

Betegségrezisztencia:

átlagos, V. szinten v.        

Szerintem így eldőlt, hogy két fajta azonos néven. Kérdés megválaszolva.                                

Előzmény: apus61 (23046)
apus61 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 23046

 

A csemegeszőlők között különleges kategóriát képvisel a magnélküli Carolus mazsolaszőlő- fajta. Bőtermő, harmonikus ízű aszalvány készíthető belőle. Bogyómérete kisebb ugyan, mint a megszokott iráni mazsoláknak, de íze, kellemes aranyló színe fölülmúlhatatlan.

 

A fajták leírása :: Karolus

<vissza a szőlőfajták listájához

 

A szőlőfajta neve:

Karolus

(Kiválasztás száma) Szinonimák:

 

szülők:

 

Eredet (Szerző):

Magyarország, (Bakohyi Karoly)

Cél / Típus:

beznasienna / Vitis Vinifera

érés:

korai, SAT: 2300 - 2400 [° C]

szín:

Zulte

ízlés szerint:

muskotály, a pép feszes, enyhén ropogós

bogyók:

3-5 g, 15-17 mm gömbölyű

szőlő:

300 - 500 [g], közepes, hengeres, 1-2 szárnyas, közepes szigorú

Cukor / sav tartalom:

20 - 24 [%] / 5-6 [g / l]

Magasság / faágyak:

közepes erős / jó

A csecsemők fertőződése:

70 - 80 [%]

Szereplõcsoport:

1,2 - 1,5

terhelés:

35 - 40 termékeny szemöldök a cserjék számára

termékenység:

nagy

vágás:

8-10 mesh

Fagyállóság:

-18 ÷ -19 [° C]

 

 

 

 

 

van_Persil Creative Commons License 2024.12.03 -18 0 23045

Sztem meg

1. a Dr. Kocsis Lászlót/dr. Bakonyi Lászlót kellene kérdezned a keszthelyi carolusról

2. ha tényleg van pécsen is egy ilyen fajta, alant beraktam az elérhetöségüket, de itt van a Pjotr itteni munkássága is:
https://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=&aq_cre=&user_id=1631214&topic_id=9217758&forum_id=9222756&aq_ext=1&t=9217758&na_start=0&na_step=30&aq_target=resl

ezeknél a szakembereknél hitelesebben senki, se ember, se gép nem tud hitelesebb, biztosabb információt adni neked a fajtáról/(fajtákról?)

Előzmény: zoli1437 (23043)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 23044

A félreértés elkerülése végett a Copilottot kérdeztem.

Előzmény: zoli1437 (23043)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 23043

Kösz. Részleteibe belekérdeztem. Még a vitorla milyensége is szóba került. Valami fajtaleírásból vehette az adatait, amit a keresőből nem tudtam kipréselni.

Egyébként meg keresztbe ellenőriztem egy kevésbé ismert fajtával amit ismerek. Elég jó válaszokat adott és eredeti fajtaleírásokból, nem ami itt hozzáférhető.

Előzmény: van_Persil (23042)
van_Persil Creative Commons License 2024.12.02 -18 0 23042

https://szbki.pte.hu/szaporitoanyagok

Itt az elérhetösége a pécsi egyetem szölészeti és borászati részlegének. Az ide néha írogató Pjotr ott a mindentudó.

Előzmény: zoli1437 (23041)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 23041

"A Karolusz szőlő egy magyar nemesítésű fajta, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében hoztak létre. A fajta célja a magas minőségű, ellenálló szőlőfajták kifejlesztése volt, amelyek jól alkalmazkodnak a magyarországi éghajlati és talajviszonyokhoz."

Egyre jobb a Copilot. Megkérdeztem és megerősítette az egyik változatot. (Ezek szerint kettő van.)

Ez a második alkalom, hogy arra válaszolt amit kérdeztem.

van_Persil Creative Commons License 2024.12.02 -18 1 23040

Amilyen fajtát a Dr. Kocsis László nem ismer, az egyszerüen nem létezik. Ö volt a kényszerü távoztáig az alfa és az omega Keszthelyen az egyetemen szölöfajták tekintetében.

Előzmény: zoli1437 (23039)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 23039

Ha egy néven egy fajta akkor tudják, de arról van leírás.

A másik leírás, ha nem azt a fajtát takarja, akkor nekik is ismeretlen lehet.

Azt kellene tudni, hogy amit most árulnak az az vagy valami más azon a néven.

Vannak átfedések és ellentmondások is a két leírás között.

Legfeljebb az oltvány előállítótól lehetne visszakövetni, hogy honnan származnak a csapok.

Erre elvileg lesz is lehetőségem, csak előzetesen kérdeztem hátha valaki tudja.

Pl. valamelyik fajtagyűjteményben van ilyen néven más.

Előzmény: van_Persil (23037)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.02 0 0 23038

Sokak szerint felesleges bürokrácia a fajtaminősítés, de azért mégis jó, ha legalább egy tisztességes leírás van a fajtáról, nem csak bemondásra kell elhinni, miközben mindenki azt mond, amit akar.

van_Persil Creative Commons License 2024.12.02 -18 0 23037

Mondom, ha bövebb információ kell, annál a két embernél, akit írtam, senki se tud többet róla/róluk, a magnélküliröl egész biztosan, lévén elöbbi részt vett a fajta elöállításában, utóbbi a nemesítö fia.

Előzmény: zoli1437 (23036)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 23036

Viktóriából van kettő. Natáliából két nagyon hasonló. Még egy fajtáná, ami most épp nem jut eszembe, találkoztam ilyennel. De pl. a Zaporozsec nem hivatalos név ott is hivatkoztak kék szőlőre is ezen a néven.

Karolusz, ha  két fajta, akkor is információ hiányos. A mag nélküliről külföldi oldalról van a leírás. A másikról szinte csak egy helyről. Közben meg több helyen árulják.

Reménykedtem, hogy esetleg valakinek van bővebb információja. (Külföldi? Melyik országból? Hazai kísérleti? A kettő egyezik, csak marketing?)

Előzmény: van_Persil (23035)
van_Persil Creative Commons License 2024.12.01 -18 0 23035

Az általam ismert carolus az a Bakonyi Karcsi bácsi egyik utolsó fajtája, ami magnélküli mazsolaszölö, ha nem tévedek.

A Kocsis tanár úr vagy a Bakonyi Laci többet tudnak róla. Minden esetre elvileg nem szabadna két bejegyzett szölöfajtának ugyanazon a néven futnia.

Előzmény: zoli1437 (23034)
zoli1437 Creative Commons License 2024.12.01 0 0 23034
Amita13 Creative Commons License 2024.11.15 0 0 23033

Az Arkansasi Egyetemen állították elő több más, bolygó elnevezésű fajtával. 

https://grapes.extension.org/arkansas-table-grape-cultivars/

 

Előzmény: van_Persil (23032)
van_Persil Creative Commons License 2024.11.14 -16 1 23032

Biztos lehetsz benne, hogy nem magyar. Ez egy interspecifikus fajta (a v. labrusca és a v. vinifera génjeit is hordozza a sok keresztezésnek köszönhetöen), ha nem tévedek, az elöállítói anno az összes bolygó nevével csináltak fajtát (közte a jupitert).

Előzmény: Dzsibzon (23030)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.14 0 1 23031

A Nyíregyházi Főiskola a bejelentő, de a származási ország legfeljebb elírás lehet, nem az ő nemesítésük.

Előzmény: Dzsibzon (23030)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.14 0 0 23030

 Nemzeti Fajtajegyzék - NÉBIH - 2024. - VENUS szőlő : Származási ország - HU

Belohin Creative Commons License 2024.11.13 0 0 23029

Az én szememnek főként az a jellegzetessége, hogy olyan a felülete, mint a pirosribizlié: az ereknél völgyek vannak, közöttük a lemez kidomborodik. A többi szőlőé általában nem ilyen.

Előzmény: Maci_P (23028)
Maci_P Creative Commons License 2024.11.13 0 1 23028
beetee Creative Commons License 2024.11.13 0 1 23027

Lehet hogy többféle klónja van.

Az enyém labruscás, és igen van valami sajátos aromája, amit én ugyan nem hasonlítanék az eperhez, de ugye az ízérzékelés és ízlés személyenként változó.

Viszont nálam nem potyog. Max nagyon-nagyon túlérve. De akkor is inkább rászárad a bogyóhéj a fürtre, miután esetleg a darazsak megcsípik és ott kiszellőzik a leve.

Mondjuk kevéssé támadják.

Jól beérve is úgy kell bogyózni evéshez, vagy feldolgozásnál (annyi van, hogy friss fogyasztás mellett mindig készül belőle pár üveg szőlőlekvár)

A kampós szőrt nem figyeltem meg, dehogy nem éri el a 30 cm-t a levele az tuti.

Inkább ilyen, mint a linkelt képen, persze vannak nagyobbak is.

A fürt is ilyesmi. egyébként ez is elég kerek bogyójú, csak az objektív torzít be.

Az viszont nagyon igaz, hogy a fő és mellékrügyek egyszerre indulnak, és az elején könnyen kitörnek.

 

Az enyém lengyel kereskedésből van a winnica-eden-ből.

Előzmény: van_Persil (23025)
Barret02 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 23026

Akkor lehet hogy ilyenem van. Kaptam már othello bort,benne van a jellegzetes íz! Az enyém szőlő íze meg csak nyomokban tartalmazza ezt az ízt! Ránézésre,és állagra nagyon hasonló.És igen, könnyen potyog,ha hozzá érek. Szerencsére abszolút rezisztens! Idén is szépen termett.

Előzmény: van_Persil (23025)
van_Persil Creative Commons License 2024.11.12 -19 0 23025

A vénusz nem eperízü, viszont kissé labruscás (hasonlít az íze az othellóéhoz), túléretten kifejezetten potyog, méghozzá úgy, hogy a lepottyant bogyónak nem folyik a leve.

A hajtáson apró kampószerü szörök vannak, a levélnyélen is. A levele akár 30X30 cm2-es is lehet, vagy még nagyobb, a vesszöje vöröses, rügyfakadáskor mind a három rügy (förügy és mellékrügyek) egyszerre pattan ki, ezért ha a hajtás kitörik, ott kopasz lesz a töke, mert nincs ami kihajtson a kitört hajtás helyett. A bogyója teljesen kerek, semmi esetre sem tojásdad, mint nálad. Ha a 120 tökéd mind ilyen, mint amit fotóztál, akkor valaki téged jól átvágott, mert az nem vénusz...

Előzmény: Dzsibzon (23024)
Dzsibzon Creative Commons License 2024.11.12 0 0 23024

Kedves van Persil!

 

Arra tényleg rosszul emlékeztem, hogy nem magyar - van ahol magyarnak árulják - hanem amerikai. A leveleket csak a fotózás miatt vettem föl a szőlő tövéből. Sokszor ettem már Venus szőlőt - vadászkutya legyek, ha ez nem az. Eperhez hasonló finom íz, nem labruszkás, magnélküli és nagyon sokáig a tőkén tartható, de hűtve is eláll sokáig - van vagy 120 tőkém.  Ha van más csemegeszőlő, ami : eper ízű, 1-2 hónapi is károsodás nélkül a tőkén tartható, nem reped, nem potyog = akkor szivesen olvasnék róla. Nem valami amatőr szőlőoltvány hamisító neppertől vettem, akik a kínálat 90%át uralják sajnos, hanem egy neves államilag igazolt telepről.

Előzmény: van_Persil (23022)
Falusi1 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 23023

Nálam sajnos nem állt ellen a darazsaknak csak a héját hagyták meg emlékeztetőül, miután hálóval sikerült megvédenem a rigóktól.

Előzmény: pintjano (23021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!