Biztosan más is futott már bele: csak JÓ MINŐSÉGŰ USB kábellel érdemes programozni. Mikor már huszadszor sem ismerte fel a PC, ami addig mindig működött, elővettem egy másik Nano-t (nyilván klónt...). Az sem működött.
Na és akkor elővettem egy rendes töltőkábelt. Mint kés a vajban...
Megoldható, ha írsz egy olyan bootloadert, ami bootlader üzemmódban képes USB-ről frissíteni az applikációt. Kell hozzá egy filesystem driver hogy olvasni tudd a sticket, meg közvetlen memóriahozzáférés az applikáció flasheléséhez. (Azért az image-be valami szignatúrát vagy vizsgálóösszeget tegyél.)
Nem hülyeség, de ez messze túlmutat ennek a kvázi hobbi fórumnak a keretein. Olvasd el az adatlap vonatkozó részét. Jó eséllyel kell hozzá egy segéd IC, plusz programfutás közben szinte biztosan nem fog teljeskörű FW frissítést csinálni, ahhoz vagy nagyon spéci IC kell vagy teljes redundancia (vagyis egy másik, azonos processzor).
Oké és ez a két hőmérő ugyanazt méri, vagy két különböző közeget?
Talán egyszerűbb lenne pár mondatban leírni, mit is csinálna ez.
Arduino szinten bármelyik lapka jó erre.
Szenzornak a legegyszerűbb szerintem a Dallas one-wire érzékelője, konkrétan a DS18B20.
Ennek 3 lába van: Vcc, GND és Data, egy adatlábra több szenzort is fel lehet fűzni.
De az is működik, hogy két különböző pint definiálni one-wire lábnak és akkor nem kell figyelni, hogy éppen melyiket kérdezed le, mert egyébként ezeknek a szenzoroknak egyedi azonosítójuk van, mint egy MAC address.
Van one-wire könyvtár, annak a példáiból könnyen összerakható egy alap program, aztán hogy az megfelelő-e, más kérdés, de mérni fog, az biztos.
Hogy mit kell kapcsolnia, az is tisztázandó, mert egy tranzisztortól a fet-en át a reléig, SSR-ig sok minden szóba jöhet
Nincs gyakorlatom az arduinoval. De nagyon sokat hallottam már róla, hogy milyen klassz. Egyik mért hőmérsékletnél -1°C-nál kapcsol be, +1°C-nál ki, a másik mért hőmérsékletnél +5°C-nál kapcsol be +3°C-nál ki. Az and kapcsolat az stimm.
Azt sem tudom milyen arduino egységek kellenek hozzá. A programozásához mi szükséges?!
Tud valaki segíteni abban, hogy lehet megvalósítani arduinoval azt hogy van kettő hőmérséklet érzékelő (vezetékes) és ha mind a kettőnél a mért hőmérséklet a beállított (kívánt) akkor kapcsoljon?!
Vagy esetleg egyszerűbb megoldása más eszközökkel?
Van egy vezérlőegységem mely az ATMEL ATSAM3X8E procit tartalmazza ( arduino due ). Minden szép és jó, működik. Viszont van a SAM procinak USB portja is ( bár ezt nem vezettem ki az alaplapra - később ezt megoldanám amennyiben.... ).
Mivel nagyon nagy távolságokra vannak ezek a vezérlők így nehézkes/lehetetlen a gyors program frissítés módosítás. Létezhet olyan variáció mely önmagát lefrissíti pendrájvon ?
Konkrétan SAM proci képes ezt véghezvinni valahogy, hogy felülírja a flash tartalmát miközben fut már egy előzőleg betöltött program ? Nehéz elképzelnem.
Gondolkoztam és esetleg ha pár dolog teljesül talán....
A jelenlegi progi a flasben 155kB. Ha a progi sosem lesz 256kB-nál nagyobb és valahogy megírom a szoftvert, hogy ellenőrizze le hova is teheti a következő tartalmat, majd átírja a boot szekvenciát ( bank0 vagy bank1 ) működhet ?
Alapvetően a vezérlő rendszerint külön megy, nem része a "csomagnak". A vezérlő itt egyébként rendszerint a teljesítményelektronikát jelenti, maga a vezérlő általában egy mikrokontroller alapú cucc (van, hogy a kettő együtt van, de ez nem az a liga). Kinézet alapján maximum nagy vonalakban lehet következtetni arra, hogy milyen motorról van szó, úgyhogy a pontos termékkód/azonosító/adatlap azért eléggé lényeges. Ezért is értelmetlen az a hirdetés, hogy "NEMA17 léptetőmotor eladó", mert ez alapján kis barokkos túlzással végtelen számú kombináció lehetséges.
Csak a sikerèlmènyemet szeretnèm leírni. Teljesen rendben működő aprítèkègető
Ez a szekrèny. A kèt nyák saját, az egyik
pt100 erősítő, a másik egy dc venti pwm driver.
Az arduino 4 db ntc hőmèrőt 1db pt100 hőmèrőt, egy poti egy nyomógomb, ezek a bemenetek. Kimeneten van 4db keringető szivattyú, 1db 1 fázisú 180 wattos motor ezeket 1 fázisú szilárdtest relèn keresztül indítok, 2db 400watt ès 750w 3 fázisú motor ezeket 3 fázisú sziláldtest relèn keresztül indítok. Kijelző 4x20lcd. Mègegy ismerősöm örülhet a teljesen automata, ingyenes fűtèsnek.
Én az ellenállásokat egy fél tábla hungarocellbe bökdöstem, mert már annyi féle volt hogy három szortír-dobozban keresgéltem őket, így meg most fölé van írva alkoholos filccel, azt' jónapot.. Amúgy a legtöbb ellenállásom kék, azon meg képtelen vagyok megállapítani a színeket, hogy az most vörös vagy barna, így méricskélem őket felhasználás előtt
Én az ellenállásokat kis tasakokban tartom és előfordult már, hogy visszatételnél elnéztem a tasakot és a 10k-s az 1k-s tasakjába került vissza, vagy ilyesmi.
Aztán később abban a hiszemben, hogy az egy valamilyen ellenállás, beforrasztottam egy teljesen másikat.
Jobb esetben nem működik, de a füst benn marad, rosszabb esetben...
Úgyhogy én egy ideje minden beforrasztott ellenállásra rámérek.
Van itt készülőben most valami, aminek kapcsán én feszt forszírozom a debug témakörben való mélyre ásást... Nem tudom, mi lesz belőle, mert egyelőre nagyon zűrös az időtényező, plusz a környezet/helyszín is determinálja a témát, ami nem feltétlenül tesz jót az alkotói szabadságnak. Én egyébként elsőre pont nem a K-t néztem. :-D Ellenben az első nagyobb nyákomon 25 éve sikerült az összes diódát fordítva beültetnem. :-D
Igazából csak arra szerettem volna felhívni a T. fótumtársak figyelmét, hogy mielőtt a szoftvert hibáztatjuk valamiért, illetve rengeteg munkát ölnénk a hibakeresésbe, nem árt ellenőrizni triviális hardverhibákat