Aki még nem látta az utolsó részt, annak szólok, hogy spoiler-veszélyes a hozzászólásom.
Szóval, nekem nem voltak nagyon komoly elvárásaim a finálé előtt, nem azért mert ne élveztem volna az évadot, hanem mert egyszerűen egy animációs sorozatról van szó, egyszerűen 20 perces epizódokkal nem lehet egy másfél órás finálé drámáját megcsinálni ilyen kevés idő alatt minden szálat szépen elvarrni, minden karakternek jövőt. És hát ez ugye eleve részben egy paródia sorozat, szóval nem is itt van hangsúly, hogy egy All Good Things vagy What you leave behind szintű lezárás legyen 170+ rész után. Mégis, szerintem sikerült nekik méltóan lezárni, főleg arra gondolok, hogy a dráma és a humor pont jó arányban volt, hogy a sorozat részének érződjön, de mégis legyen benne extra érzelmi töltet.
Most is rengeteg kikacsintás volt és legjobban azokon a poénokon nevettem, amiket a "Kurtzman trek" kárára írtak bele. Az elején a normális klingonok átalakítása Discovery-s kling-orkokká vicces volt, a végén a kaptányi szállóige erőltetettségén való gúnyolódás vicces volt, persze az All Good Things-es utalások is egyértelműek voltak. A karakterek mind kaptak hozzájuk méltó pillanatokat, persze ilyen kevés idő mellett nem sokat, a történet is faék egyszerűségű volt, de összességében szerintem jól megoldották.
Amikor indult a sorozat, még nem tetszett, egyszerűen úgy tűnt, mintha valaki gúnyt űzne a Star Trek-ből, volt pár olyan poén az elő évadban, ami szerintem nem a ST-el, hanem rajta nevetett, de szerintem hamar kiderült aztán, hogy ezt olyanok csinálják, akik IMÁDTÁK a régi ST-et, akik nézték és értették, hogy miről szólt. Az élőszereplős sorozatokat sajnos olyanokat csinálják, aki nyilvánvalóan alig néztek ST-et, maximum bizonyos részeket és inkább a popkulturális közhelyeket tudják róla, nem a sorozatot magát. A Lower Decks tényleg Star Trek termék volt, mert akik csinálták, azok tudták, hogy mi a lényege. És ezért ostobaság a Kurtzman-trek kritikusait annyival elintézni, hogy nem bírják a változást, az újat, hiszen nem a újdonsággal van baj. A Lower Decks más volt, de működött.
A probléma sajnos az, hogy a SNW jobb részeit leszámítva csak 31-es akármi meg akadámia sorozat lesz, mindkettő pedig annak a Star Trek-gyűlölő szerencsétlennek a közvetlen projektje. Szóval én inkább újra végig fogom nézni ezt a sorozatot. Azok meg remélem megbuknak. Alex Kurtzman meg kukásnak sem lenne alkalmas. "Nem azt mondom, hogy Kurtzman-nek szemetet kellene szállítani, hanem hogy magát Kurtzman-t kéne elszállítani, MINT szemetet" - (aki ezt az utalást értette, az igazán magas szintű Star Trek rajongó)
(Persze az már egy másik téma, hogy miért van, hogy az Orville és a Lower Decks esetében is humorra van szükség, a vígjáték külsőségeire, hogy ez a gondolatiság eladható legyen manapság. Valószínűleg az a helyzet, hogy az a fajta hozzáállás a világhoz, a társadalmi kérdésekhez, az ideológiákhoz, a klasszikus, modern tartalmi alapú feldolgozása ezeknek a témáknak egyszerűen már "nem menő", már nem gondolkodnak így az emberek. Ma már a kommentelők a régi Star Trek sorozatok politizáló epizódjainak a felét elnyomónak bélyegeznék, a másikat másik oldalról woke-nak és szétrobbana az emberek feje, hogy hogy lehet, hogy ilyen módon dolgozzák fel a szabadságjogok, a túlnépesedés, a halálbüntetés, a túlvilág, a osztálykülönbségek, a gondolatrendőség, stb. témáit, mert az aktuálpolitikai kérdések miatt ma már emiatt az emberek megfojtják egymást és megszakítanak minden kapcsolatot a másik oldalival, szóval nem értik, hogy lehet ez "szórakozás", hanem egy lelkesítő aktivizmus a sablon szerint, hanem valódi kreatív írás amiről vitatkozni kell vagy érdemes. Arról nem is beszélve, hogy azok a fajta 60-as évekbeli mozgalmak amik a TOS és TNG sok epizódjának alapján képezték, jelenleg szerintem kettős harapófogóban vannak, de ez már másik téma. A lényeg, hogy sajnos azt látom, hogy a klasszikus Star Treknek sem a formátumára, sem az ideológiájára nincs már igény. Pedig ma is van rengeteg téma, amit fel lehetne ilyen módon dolgozni, sőt, szerintem nagy szükség lenne rá.
Ezért ehelyett a "komoly" Star Trek a legtöbb esetben megmarad a pátosz, a giccs szintjén, a társadalmi témák meg megmaradnak azon a szinten, hogy felrobbantjuk a férfit, aki beszólt Michael Burnham-nek, mert ezt érdemli. Mint a vallási fanatikusok vagy mint a vadállat tüntető 18-19 éves mostani egyetemisták. És ehhez jön a nyálaskodás, hogy a szeretet, az egység, az elfogadás nagyon fontos. Az Orville-ben a moklán gyerek nemváltása/visszaváltása pontosan ugyanúgy a "progresszív" ideológia mentén lett megírva, aztán az mégis jó lett, mivel a hagyományos módon, a téma nyílt körbejárására épült, amit utána meg lehet vitatni. Az dráma volt, komolyan vehető szereplőkkel és nem egy gyerekes hiszti, mint a Kurtzman Trekben, ahol a társadalmi kérdésekre való utalás kimerül a gagyi történetbe helyezett szánalmas identitáspolitikai pózolással.)
''A 31-est most is reklámozzák, de úgy látom az embereknek végre elegük van, a trailar-nek 5 ezer like-ja és 35 ezer dislike-ja van, ez azért nem semmi! :)''
Ilyen rosszul áll? Ezt örömmel olvasom, és bízom benne, hogy beleáll a földbe a film, és örökre elfelejthetjük végre a Császárnőt.
A Lower Decks-ért nagyon fáj a szívem, őszintén gyűlölök mindenkit, akinek köze volt az elkaszálásához.
Az SNW szerintem jó a hibái ellenére is. Ez a gorn-Alien koppintás az egyik legnagyobb, azt nem vitatom, nagyon nem áll össze a híres gorn epizóddal a TOS-ból. Erre kíváncsi leszek, lesz-e valamilyen magyarázat a későbbiekben, vagy így marad.
Nemsokára véget fog érni a Lower Decks. Ezzel a Star Trek sorozatok érdemi része is, szerintem, a Strange New Worlds persze adhat jó epizódokat, a 2x08 még most is meglepően színvonalas, meglepően szólt valami érdemi kérdésről, nemrég újra megnéztem és nagyon tetszett, szóval azt azért még fogom követni, de hát hulladék epizódjai is vannak sajnos, nagyjánól az összes gorn-os az, főleg az első évadból az a nagyon kínos Alien-remake, szóval az sem heti Star Trek, inkább csak alkalmanként Star Trek.
A 31-est most is reklámozzák, de úgy látom az embereknek végre elegük van, a trailar-nek 5 ezer like-ja és 35 ezer dislike-ja van, ez azért nem semmi! :)
Azt hiszem ez a trailer alatti komment amit találtam fogalmazza meg legpontosabban mi történt: The people that used to bully me for liking Star Trek now own Star Trek.
Pontosan így van, ma azoknak az embereknek a tulajdonában van a Star Trek, akik az iskolában még bántalmazták azokat, akik valódi Star Treket néznek, azok a gyerekek, akiket nem érdekelt semmi aminek tartalma vagy mélysége van, akik utálták a művészetet, a tudományt, a kultúrát, a felfedezést, azok akik csak inni meg menősködni meg proliduhajkodni akartak a középiskolában, ma már ők csinálják a Star Treket. Ez derül ki a 31-es traileréből.
Igen, a legelsőnél eredetileg így lett volna. Én erről rengeteget gondolkodtam, hihetetlen, hogy mennyire sokat adhatott volna hozzá ahhoz a filmhez. Ha belegondolsz, abban a filmben az volt a történet, hogy Spock "elkésett" a Romulus megmentéséről. De ezt mindig is olyan bénának éreztem, Spock nem az a fajta, aki ilyesmiről elkésik, még az időutazáshoz is tökéletesen számolt, amikor még alig tértek vissza az emlékei a Hazatérésben. Mennyivel több lehetett volna ez a film, ha ezért késik el, mert az volt az egyetlen lehetősége, hogy Kirk-öt megmentse, mondjuk a Nexus segítségével. Utána ketten kerültek volna vissza vissza a múltba és ez tökéletesen megmagyarázná azt is, hogy Shatner miért öregedett a Nemzedékek óta, hiszen először az alter-Kirk születéséhez érkeznek, aztán viszont eltelik 20 év. Arról nem is beszélve, hogy ha a fő Spock a jövőben a barátját választotta a logikus döntés helyett, az pont tökéletes lett volna, hogy aztán a film végén a fiatal, alter-Spock szintén ilyen választást hozzon a logikus helyett. Egy sokkal okosabb, érettebb film lehetett volna Shatner Kirk-jével.
Igen-igen. Azért tetszett nekem anno az az ötlet, hogy az egyik JJ-filmben visszahozták volna Kirköt is és együtt Spockkal alkottak volna valami normális lezárást.
Robin Curtis is visszatért Saavik-ként. Kirk-nek és Spock-nak együtt kellett volna meghalniuk, nem úgy hogy a 60 feletti Kirk egy ökölpárhajt vív és utána lezuhan a sziklák között. Spock meg elég fura abban a két hülye első JJ filmben, de legalább a harmadikban tisztelettel, méltósággal volt kezelve a halála.
Kirk-nek mindenképpen űrhajón kellett volna meghalni. Az Enterprise C kapitányának vagy Kornak a DS9-ban jutott olyan halál, amit Kirk érdemelt volna.
Elolvastam az összes hozzászólást, ami azóta született, amióta nem jártam itt :)
Közben végére értem a valamikor tavaly év közepén elkezdett Voyager sorozatnak, és meg is írtam a cikket a jegyzeteimből. Lehet, hogy még finomítva lesz, mert kicsit nyers, de így is elég volt lekörmölni, mert roppant hosszú lett:
Hú, miért nem engedi a szövegre illeszteni a linket? Kénytelen voltam a teljes url -t bemásolni.
Valószínűleg nem írok a többi ST sorozatról külön cikket (bár sose mondd, hogy soha), mert iszonyú nagy munka, s kevés az olvasó (hazánkban nem olyan sok a ST rajongó, aki ráadásul még olvas is :) ), de nem bántam meg.
Eddig mit gondoltok a Lower Decks eddigi részeiről?
Itt tudjátok aláírni a petíciót, amit egy másik Star Trek rajongó indított, hogy Kurtzman által írt dolgokat ne kelljen a Star Trek kánon részének tekinteni:
Egyébként azt gondolom, hogy ez a "William Shatner egó" dolog nagyon fel lett fújva. Nekem kicsit inkább úgy tűnik, mintha Hollywood-ban azért utálnák, mert nem az ő játékszabályaik szerint játszik. A TOS-el kapcsolatban azt mondták róla, hogy állandóan szerepelni akart, de hát azt azért könnyen elfelejtik (főleg George Takei), hogy a 60-as években a sorozatok ilyenek voltak. Kirk, Spock, McCoy, ők a főszereplők, a többi karakter valójában mellékszerep, akik néha kapnak kisebb szerepeket. Nyilvánvaló, hogy Shatner - főleg így 93 évesen - nem érti az amerikai 'nerd' kultúrát, nem fogja azt mondani, hogy "óóó, én vagyok Kirk kapitány" hogy a sikítozzanak a rajongók, ez számára infantilis lenne. De rengeteg beszámoló van olyanokról is, hogy igenis kedves volt a rajongókkal. Én egyébként láttam több dokumentumfilmjét is, kifejezetten kedvelem, kedvelem a humorát, érdekesek a gondolatai, kicsit hatásvadász, de érdemi és egyedi gondolatai vannak, nem sablonszövegek.
Érdemes megnézni a dokumentumfilmet, ami idén jelent meg róla, a You can call me Bill-t, amiben elmeséli, hogy pár hónappal a Star Trek után, amikor a Holdraszállás volt, egy kocsiban aludt és onnan nézte, mert annyira nem volt pénze. A TOS-ért járó eleve kevés fizetésüket a végén nem is teljesen kapták meg.
Egyébként szerintem Shatner kifejezetten szívesen benne van az ilyen jellegű hülyéskedésben, csak nézd meg az IMDB-n hogy miket vállalt be, az Én kicsi pónimban is volt már szinkronhang, szerintem nem kizárt hogy ne vállalja el. :)
Az a csodálatos ebben a sorozatban (és a Prodigy-ban is, meg kellene már nézni azt a 2. évadot basszus), hogy milyen jól használja a régi epizódszereplőket. Nem az van mint a Picardban, hogy akit visszahoztak, azt azonnal ki is nyírták.
Máig nem értem hogy csinálták, hogy Sito Jaxa-t (TNG-ben volt 2 részben) az eredeti színésznője szinkronizálta. Azt a pár mondatot bárki elmondhatta volna, a nézők 99 %-ának szerintem fel se tűnt volna, hogy más a hangja. De nem, ők megkeresték az eredetit, aki az Imdb szerint 1995. !!! óta nem szerepelt semmiben, és vele csinálták meg a részt. Tényleg olyan ez a sorozat, mintha a gyerekük lenne a készítőknek, ilyen apró részletekre is odafigyelnek, ezt nagyon csodálom bennük.
Ha Bill papa visszatérne az hatalmasat szólna, de szerintem arra is nagyobb az esély, hogy bekopogtat hozzám Angelina Jolie. :) Ő csak főszerepbe jönne vissza, egy cameo-t nem bírna el az egója.
Na, már csak három napra vagyok a Lower Decks 5. évadtól! Remélem hogy sikerül ezúttal is a humorba egy kis drámát is csempészni. De persze McMahan érti a dolgát és én számítok pár meglepő cameo-ra is régi szereplőktől. A legjobban William Shatnernek örülnék, de szerintem őt nem engedné a CBS azok után hogy megmondta a véleményét róluk. :)
Persze azért ez sem teljesen "igazi" Star Trek, de ez legalább tényleg Star Trek rajongóknak készült, Star Trek-et látott emberek által. Az utalások, a viccek, ebben a trailerben is a T'Pol vagy Harry Kim poén mind olyanoknak szól, akik szeretik és értik a Star Treket, csak hajlandóak közben akár nevetni is bizonyos elemein. Szóval én nagyon is várom, kíváncsi vagyok kiket hoznak vissza és a karakterek a sok humorizálás mellett némi drámát is kaphatnak, mint az előző évadban.
Azt tervezem, hogy megnézem és ezzel én befejeztem a Star Treket. Majd ha a Strange New World-ben lesz valami érdekes, mint a 2x08 az előző évadban, megnézem, de aktívan, évadszerűen amíg a CBS kezében van, nem fogom nézni. Viszont az is biztos, hogy a Lower Decks és a Legacy megfúrásával Kurtzman végleg az ellenségemmé vált. Itt volt nekünk Mike McMahan és Terry Matalas csinálni olyan tartalmat, ami tényleg Star Treket kedvelő embereknek készült. És ez az egoista és egyben rendkívül ostoba ember elvette ez az álmot és beletörölte a lábát. Mostantól nem elég nem nézni, az 31-es baromságot és főleg az Akadémia nevű várható szennyet, (amire nagyjából az életemet fel merném tenni, hogy egy szenny lesz), nemcsak nem nézem, hanem aktívan, cselekvően fogok ellenállni. Ahogy már el is kezdtem, minden külföldi fórumon aktívan kampányolok hogy bojkottáljuk, hogy buktassuk meg, mindenhol, youtube, reddit, instagram, mindenhol posztokat, kommenteket, amit csak lehet be kell vetni.
Ezek kívül itt és most szeretném meghirdetni, a "Feszült vagy? Ne a szeretteiden vezesd le, hanem Alex Kurtzmanen"-mozgalmat.
Az ötlet lényege, hogy mostantól ha mostantól nagyon ideges, feszült vagy, nagy nyomás van rajtad és úgy érzed, hogy nem tudod visszafogni magad, hagyd békén a körülötted lévő embereket, inkább gyere és küld el a francba Alex Kurtzmant! Írjál neki, írj az oldalára, ne az embereknek, hanem közvetlenül neki, nem kell kímélni, mert megérdemli, természetesen. Mostantól tehát ha:
- felbosszantottak a munkahelyeden? - "Alex Kurtzman egy szellemileg 5 éves szinten lévő kókler"
- felbosszantott egy családtag? - "Alex Kurtzman egy óvodás gyerekverset sem tudna megírni"
- aggódsz egy fontos esemény vagy döntés miatt? - "Alex Kurtzman minden idők legtehetségtelenebb írója"
- úgy érzed, hogy nem vagy elég jó abban, amit csinálsz? - "Még mindig jobb vagy benne, mint Alex Kurtzman"
Ez a mozgalom társadalmilag is hasznos, sok emberi konfliktus kerülhető el és emellett még Hollywood is megtanulja, hogy mi történik azzal, aki benzinnel locsol fel és gyújt meg egy franchise-t.
Épp most nézem az első évadot - vagy harminc év után egészben és szinkronnal.
Talán Hujberrel kapcsolatban nem értek egyet (nekem nagyon "nyálas").
Viszont amekkora negatív csalódás volt, annyira pozitív Armin Shimmermann Quark-ja: németben nem igazán jött át a figura humora - örültem, ha nagyjából kisakkoztam a mondanivalót, mert nem tudok németül -, de magyarul, Pálfai Péter szinkronjával végre átjött!
ps.: szomorúan láttam, hogy a sorozatbeli kedvencemet (Odo) alakító Rene Auberjonois 2019-ben elhunyt. Nyugodjék békében! :(
#24605: Érdemes a Voyagerbe is belenézni, mert az is nagyon jó lett - mármint a Viasatos szinkronba. Csak két példa hirtelen: Barbinek Péter OSH-ja és Józsa Imre Q-ja. Persze mindenkit fel lehetne sorolni a színészek közül, mert a legtöbb esetben az egyrészes mellékszereplőknek is a nagyok kölcsönözték a hangjukat (pl. Kránitz Lajos, Hollósy Frigyes, s sokan mások).
Egyébként a DS9-hoz találták szerintem talán a legjobban el a hangokat, az tényleg egy fantasztikus szinkron munka volt.
Felföldi Anikó, mint Louise Fletcher (Kai Winn) egyszerűen elképesztően jó, Haás Vander Péter is zseniális Dukat, de ami legnagyobb, az Csuja Imre, mint tökéletes Garak!
Vagy gondoljunk csak milyen jó Dr. Bashir volt Hujber Feri is. Sajnos azóta túl sok kristályélménye volt, de milyen tehetséges volt már ilyen fiatalon.
Az lehet, csak ha már elkezdtük valahogy és gyártottunk (akkor még csak) három sorozatnyit és három filmet belőle, akkor szerintem nem lenne szerencsés változtatni, főleg nem sorozat közben. A nagyobb baj az ENT-ben az volt, hogy gyakran epizód közben is keverték a kifejezéseket. (Igaz, engem már a B5-nél is zavart a fordítóváltás.) A régi TOS-os mozifilmeknél még fogalmuk nem volt, mi fán teremnek a Star Trekes kifejezések, azért lett olyan, amilyen.
Szinkronból azért mégis a mozifilmek a legrosszabbak. Az elsőt kivéve az összes mozifilmnek hallgathatatlan, hulladék szinkronja van, amit olyanok fordítottak, akik semmit sem tudnak az egészről. Szpákk, meg ilyenek. Ezért érdemes angolul tudni, mert amióta tudok, azóta meg bírom nézni ezeket a filmeket.
Az Enterprise szinkronja szerintem nem rossz. Igen, pár kifejezést másképp mondanak, de legalább mindegyiknél egyértelmű, hogy értik, hogy miről van szó, sőt, azt is mondanám, hogy jobb fordításokat adtak, mint ami más sorozatokban volt. A térsebesség, térhajtómű lehet, hogy egyszerűbb, de a görbületi meghajtás az, ami igazán kifejezi, hogy miről is van szó a warp esetében. Mert valóban a tér görbítése, hajlítása miatt halad a hajó. Az elmeölelés is kifejezőbb annál, mint hogy "agy egyesítés", hiszen ez eredetileg mind meld, elme olvadás, nincs szó agyról, nem ilyen direkt és száraz, mint a szinkronban.
A szinkronkészítők megint alkottak. A Prodigy, azaz a Protosztár(mert magyarul így kell) sorozatban eljutnak az óriás tribülök bolygójára. Igaz, hogy több, mint 8 sorozatban és sok-sok filmben (nem csak Star Trek) magyarul tribblinek mondjuk, de kit érdekel. Nem kell megnézni, hogy volt-e már ilyen és magyarul hogyan hangzik már évtizedek óta. Csak jobban tudják és megmutatják. Ez már nem először(ENT, stb) fordul elő a magyar Star Trek szinkron esetében, sajnos. Ja, és a klasszikus rajzfilmsorozatban már volt óriás tribbli, igaz az tribblitelep volt.
Szerintem a Mechanikus Narancs főszerepe óta már hozzászokott, hogy nem épp a legszimpatikusabb karaktereket fogja játszani. :) Egyébként szerintem nagyon jól hozta, amit adtak neki, sajnos maga a film szerintem a Nemezis utáni második leggyengébb Trek film lett, tele történeti lyukakkal. A hatodik film egyszerűen egy tökéletes lezárás volt a TOS karaktereinek, ahhoz hogy valaki ezt megpiszkálja, nagyon jó forgatókönyvre lett volna szükség és úgy tűnik, hogy az írók minden tehetségüket elhasználták a felfoghatatlanul zseniális mestermű, az All Good Things című sorozatzáró részre. Kirk és Picard találkozik, ami csodálatos ötlet, erre mit csinálnak? Egy koszos sziklán verekednek valakivel akit addig 3 jelenetben láttunk? A 60 éves Kirk-öt kéri fel verekedni?
És akkor még ott van Guinen Nexus-béli mondata, hogy bárhová mehet bármikorra Picard, erre mit csinál? Pár percet utazik vissza az időben, pont a rakéta kilövése előtt? Miért nem utazott vissza 1 hetet és akadályozta meg az egész tervet? Meg hát a maga a rakéta belerepül a csillagba és a bolygón rögtön látjuk a hatását, hogy sötét lesz? De hát a Naptól a Földig a fény 8 perc alatt ér el, még ha valaki térhajóművet is szerelt a rakétára, a hatását akkor sem érzékeljük még 8 percig, mert addig a fény még mindig utazik.
A TNG elképesztően magas színvonalához szerintem kissé gyenge volt ez a film, de azért megvannak a szép pillanatai, a legtöbb 2005 utáni Star Trekhez képest meg mestermű.