Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 11 órája 0 0 45519

Köszi. Ára 30-60 ezer ft között van, szóval kettőt venni belőle nem olcsó és a fél kertet elfoglalná a két fa.

Kár, mert az, hogy állítólag nem bántja a cseresznyelégy, az óriási előny, de mondjuk ez simán változhat. Sok olyan fajtát is megtámadott már, amiket korábban nem szokott. Néha még a Szomolyai cseresznyébe is belemegy, ha pár nappal tovább hagyják a fán a kelleténél. Korai tavasz esetén (pl. tavaly) már június elején elkezdenek rajzani, így simán belemehetnek a Szomolyaiba is, hacsak nem szedi le az ember féléretten.

Előzmény: Belohin (45518)
Belohin Creative Commons License 11 órája 0 0 45518

Nekem nincs, de egy időben én is nézegettem a kivágott dió helyett. Azért tettem le róla, mert nemcsak hogy még nagyobb fa akarna lenni, de kettő kell belőle, hogy porozzák egymást. Egyébként a légy nem támadja, és könnyű törni. Ami még érdekes lehet, hogy rövidebb tenyészidejű fajtákat érdemes választani, hogy beérjen.

Előzmény: AmazingGecko (45517)
AmazingGecko Creative Commons License 12 órája 0 0 45517

Sziasztok!

Pekándiót mennyire érdemes termeszteni házikertben? Igaz az, hogy nem támadja a dióburokfúró légy? Könnyű megtörni?

dg46 Creative Commons License 2024.12.17 0 0 45516

Egy kis üveg beföttet kaptam a jujubából, elmondásuk szerint a friss gyümölcsöt a bolti befőtt tartósítóval készítették el.

A jujuba egy datolya alakú volt, amiból azóta kaptam oltóágat is. Nálam is terem, az idén a legjobb fajtának bizonyult, mert a nagy fajták a szeptemberi nagy esőzésekben már félzölden kirepedtek és tönkre mentek, ennek a fajtának semmi baja nem lett. 

Én nem próbáltam még így tartósítani, mert mindig elfogy nyersen.

Előzmény: Sándor111 (45515)
Sándor111 Creative Commons License 2024.12.16 0 0 45515

Emlékszel esetleg a receptre?

Előzmény: dg46 (38518)
_attis Creative Commons License 2024.11.28 0 0 45514

Próbáld meg a talaját szerves anyaggal takarni. Ha lehet, alulra 2-3 centi komposztot, vagy érett trágyát, arra 5-6 centi bármilyen más szerves anyagot. Levágott fű, darált ág, széna, szalma, gyaluforgács. Attól biztonságban fogja érezni magát, vastagabb vesszőket nevel, és könnyebben köt termést is.

Előzmény: megfullad (45511)
_attis Creative Commons License 2024.11.28 0 0 45513

Az oltás helyén mindig van tápanyagtorlódás, viszont a magonc alany gyökérzete sokkal bozontosabb tud lenni. Ezzel kiegyenlíti az oltás hatását.

A dugványnál nincsen semmiféle tápanyagtorlódás, de sokkal nehezebb kialakítani a koronát, meg a gyökérzet is nehezebben alakul ki.

A gond akkor van, amikor satnya gyökerű alanyra oltanak. Az tényleg sárgább levelű lesz.

Ha jó az alany, akkor jó lesz az oltvány is. Ha a dugvány gyökerének mindent megadnak, akkor az is szép lesz.

Előzmény: AmazingGecko (45510)
55judit Creative Commons License 2024.11.21 0 0 45512

A gazdabolt.hu oldalon ingyenes kiszállítás lesz a ma leadott rendelésekre.

megfullad Creative Commons License 2024.11.01 0 0 45511

Helló!

Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.

Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 45510

Még a citrusfélékről lenne egy kérdésem. Melyik a jobb, az oltott vagy a dugványozott?

Tudom, hogy mindkettő jó, de mik az előnyök és mik a hátrányok?

Pl. a Meyer citromnál olvastam, hogy a dugványozott példányoknak szép haragoszöld levelük van, az oltottaknak kisebb, halványabb levelük.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 1 45509

Köszönöm a válaszod!

Tudsz olyan megbízható helyet mondani, ahol oltványt árulnak? Kivéve Megyerit, tőle elvi okokból nem veszek semmit.

Előzmény: szucsl57 (45508)
szucsl57 Creative Commons License 2024.10.12 0 0 45508

Olyan nincs hogy nemes magonc (leírva ugyan jól hangzik)! Olyan van, hogy nemes (fajtaazonos) növény magonca. Aztán hogy ez mennyire őrzi meg az anyanövény tulajdonságait az kérdéses. A Facebookon állandó vita van arról, hogy melyik jobb, az oltvány (néhány helyen csillagászati összegért), vagy a magonc. Nekem egy kedves ismerősöm azt mondta, hogy neki a nemes nővényről származó magonc majdnem olyan mint az anyanövény, de a magonc magoncának a magonca stb. már nagyon értéktelen tud lenni. Én személy szerint a megbízható helyről származó oltványokban jobban bízom. Vásároltam, ill. kaptam indián banán magoncokat és idén tavasszal átoltottam magamnak. Kellemesen csalódtam benne, mert viszonylag könnyű oltani.

Előzmény: AmazingGecko (45507)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 45507

Sziasztok!

Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc".  Ez mit jelent?

Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.

Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?

Nekem a minőség a legfontosabb.

Előzmény: Gyula20 (45503)
Katka02 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 45506

Sziasztok!

Egy kertészet oldalán olvastam ezt az indián banánról. Ez igaz?

"Rendszeresen visszatérő panasz, hogy az indián banán növény nem fejlődik megfelelően. Az indián banán igen érzékeny a gyomos, füves területre! Mindenféle gyomot, gyepet, lucernát és egyéb gizgazt (!) távol kell tartani az ültetést követő, legalább 2 évben, a növény 1-2 méter sugarú (vagyis 2-4 méter átmérőjű!) körzetéből, illetve gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, ami száraz idő esetén 10-15 liter víz, heti 3 alkalommal! Az alapos öntözés egyik feltétele az ültetéskor megfelelően kialakított tányér! Nálunk gyepbe és kapálógépezett területre is került ültetésre Asimina. A gyepben a növények 50-100 centis magasságot tudtak elérni 10 év alatt (!!!), ezalatt az első két évben kapálógépezett területen évi 50 centi volt az átlagos növekedés, és a harmadik évtől már megjelentek az első virágok is! A fiatal növények az első terméseket még általában eldobják, de 4-5 éves koruktól már szépen teremnek! Szóval megéri a fáradságot!"

Nobody1 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45505

Köszönöm a válaszod. Sajnos az még távolabb van...

Előzmény: Gyula20 (45502)
Ali-bá Creative Commons License 2024.07.17 0 1 45504

Rossz a kiindulási alapod. Egy kertészkedő nem ér rá több órát beszélgetni. Én ha leűlök a diófám alá, 2-5 perc múlva biztos, hogy felugrok, mert meglátok, kgondolok valami tennivalót a kertben.

Ne haragudj a feltételezésért, de azt hiszem téged nem is érdekel a jujuba, (lehet kerted sincs?), hiszen félre viszed a nótát.  Ha tévedtem és nagyon szeretnél 1-2 csemetét, mond meg hova vigyem - ingyen utazom.

Előzmény: megfullad (45501)
Gyula20 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45503

Szia Ali bá !

Régen beszélgettünk, ha erre jársz benézhetnél !

Előzmény: Ali-bá (45497)
Gyula20 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45502

Felsőzsolca!

Előzmény: Nobody1 (45495)
megfullad Creative Commons License 2024.07.17 -5 0 45501

Hiába vannak ingyen a gazok, ha a benzin 10-20-30-40 ezer ft-ba kerül és rámegy az embernek fél napja!

Akkor inkább megrendelem egy kertészettől, házhoz hozzák, nem szabnak feltételeket és még olcsóbban kijön! És nem megy rá az embernek fél napja, nem kell unalmas vénemberekkel trécselni!

Az önzetlenségről meg annyit, hogy aki önzetlenül ad, az nem vár/remél több órás beszélgetést érte! Ez nem önzetlenség, hanem egy rossz üzlet, ahol az egyik fél jól jár, a másik meg nem annyira. Aki belemegy ilyenbe, az meg is érdemli, amit kap.

Előzmény: szucsl57 (45499)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.17 0 1 45500

Ali-bá!

Bocsánat, de én nem is reklamáltam.

Maximum mérgelődtem magamban a távolság miatt, mert munkanélküliként, jármű nélkül, nyugdíj előtt 3 hónappal nekem tényleg messze van. Különösen mivel vannak háziállataim is, amiket tanyán egyedül élőként nem tudnék kire hagyni - a hazai tömegközlekedést ismerve - egy egész napos buszozás/vonatozás idejére.

Azt is megértem, hogy nem küldtök postán vagy futárral, mert én se tenném. Szaladgáljak csomagolóanyagért, vacakoljak a szakszerű csomagolással, utána biciklin szerencsétlenkedjek a csomaggal a postára - jó esetben a postaköltségért és egy köszönömért? Az a világ már nálam is elmúlt és mástól sem várhatom el.

Szóval semmi gond, csak érdeklődtem, hogy mi, hol, merre és esetleg valahogy személyesen vagy egy arra járó ismerőst megkérve meg tudom-e oldani...

Előzmény: Ali-bá (45497)
szucsl57 Creative Commons License 2024.07.17 0 3 45499

Én hallottam egy közmondást, miszerint: "Ajándék lónak ne nézd a fogát!" Ha valaki önzetlenül INGYEN ad valamit, nem lehet feltételeket szabni neki, hogy küldje el! Különben sem muszáj elmenni érte, meg lehet vásárolni kertészetben! Az miért nem képzelhető el, hogy aki már idős, nehezére esik elmenni postára, feladni csomagot? 

Előzmény: megfullad (45496)
55judit Creative Commons License 2024.07.17 0 3 45498

Már pedig sajnos megbántasz a görénységeddel nem csak a 2 idős fórumtársunkat, hanem másokat is.

Mintha nem lennének olyan kertészetek ahol csak helyben lehet vásárolni. Vásárolni!!! Ezeknél a fórumtársaknál pedig fizetni se kell, csak el kell addig menni. ha odamegyek az ingyen növényekért és nem fizetek, de még egy kis ajándékot se viszek, miért esne nehezemre beszélgetni az ajándékozóval egy kicsit?

Ó, te! Inkább maradtál volna csenben!

Előzmény: megfullad (45496)
Ali-bá Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45497

Peched van, hogy nem Miskolc vagy Debrecen közeléban laksz. Utóbbi esetben még el is vinném neked (vagy akárkinek) mert néha arra járok.

Előzmény: Nobody1 (45495)
megfullad Creative Commons License 2024.07.17 -4 0 45496

''Ingyen adom, de érte kell jönni.''

Nem akarok senkit megbántani, de ilyet tipikusan magányos, 70-80 éves bácsik szoktak írni, akik csak egy néhány órás beszélgetésre vágynak. Postázni nem akarnak különféle kamu indokokkal (megsérül, nem éli túl, ellopják, messze van a posta). Szóval a kedves érdeklődő vezessen 200-300 km-t a 40 fokban, aztán ugyanennyit vissza a pár szál gazért, és akkor megússza néhány tízezerből. Csak hogy az "önzetlen" felajánlónak meglegyen a néhány órás beszélgetés.

Nobody1 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45495

Gondolom azok a sarjak se lennének közelebb Csongrádhoz?

Előzmény: Gyula20 (45494)
Gyula20 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45494

Üdv Ali bá ! Csatlakozom hozzád , ingyen adok jujuba sarjat , de érte kell jönni.

Előzmény: Ali-bá (45490)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45493

Köszönöm a választ. Sajnos az messze van és ismerőst sem tudok arra, vagy aki azon a vonalon közlekedne...

Előzmény: Ali-bá (45492)
Ali-bá Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45492

Derecskére.

Előzmény: Nobody1 (45491)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.17 0 0 45491

Hová kellene menni érte?

Előzmény: Ali-bá (45490)
Ali-bá Creative Commons License 2024.07.16 0 1 45490

Ingyen adok magról kelt jujuba csemetét, a valaki érte jön.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!