Keresés

Részletes keresés

JHutter Creative Commons License 2024.12.15 0 0 28919

Ismét a teleltetőben---Ők is "szeretnének" egy a garázsnál jobb helyet...

Medica

Interdonato

C. Variegato

Amalfi

Cappuccio

Melarosa

S. Teresa

Sorrento

Lim. Borneo

Micr. C. Papuana

csoer Creative Commons License 2024.12.14 0 0 28918

A kisebb zöldek Kucle, a mandarinok Honican, a Nagy mandarin Satsuma, a nagyobb zöld Caribi lime, van egy ausztrál is.

A Caribi lime-t zölden szedtem le, de néhány hét múlva már be is sárgult volna, így a "zöld citrom"-ból sárga lenne.

Papírvékony héjú, mag nélküli nagyon lé dús és nagyon aromás. Ez a Caribi

Ma egy kis áttekintést csináltam a csúfolt teleltetőben és egy kis ízelítő:

Brazil édes citrom érés közelében

Vér mandarin érés közelében

Mexikói lime

Limequat

Előzmény: AmazingGecko (28917)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.13 0 0 28917

Nagyon szépek! Konkrétan milyen fajták?

Előzmény: csoer (28915)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.13 0 0 28916

Köszönöm. Én egy fűtetlen szobában teleltetem őket, a hőmérséklet 11 és 15 fok közt van ebben télen. Ez eléggé a teleltetési hőmérséklet felső határa. Amikor 15 fok van, már elkezdenek hullani a levelek. Amikor viszont lemegy 13-14 fokra, akkor a hullás megáll/lecsökken. Az 0-10 fok biztos ideálisabb lenne. Ezt a melléképületben meg tudnám oldani, ott viszont teljesen sötét van egész nap, ráadásul nagyobb hideg esetén ott lemehet a hőmérséklet -2, -3 fokra is, habár ennyi még nem szokott ártani nekik.

A Káláim még kinnt vannak a kertben, azok is kaptak már -3 fokot többször is, de nem viselte meg őket. Pedig fagyérzékeny növény.

Előzmény: csoer (28914)
csoer Creative Commons License 2024.12.13 0 0 28915

Egy kis decemberi citrus kóstoló, több fajtából.

csoer Creative Commons License 2024.12.13 0 0 28914

Ha megfelel, válaszolok. Több, mint 20 éve tartok citrusokat, némi tapasztalatom van.

Nem a hónap számít, természetesen.

Az első, hogy minél korábban, minél előbb kezdjenek "magukhoz térni".

A jelenlegi teleltető hőmérsékletét veszem figyelembe, nálam 3-10 fok közötti dec, jan, febr.

Tehát kora tavasszal (március elején) azt figyelem az időjárás előrejelzésnél, hogy mikor kezd az éjszakai külső hőmérséklet közel 5 fok vagy felé emelkedni tartósan.

Ezt lehet március közepe is, de figyelni kell.

Ebben van egy kis kockázat, márciusban még előfordul, hogy néhány napra visszajöhet az éjszakai hideg. Nem menjen 0 fok alá.

Akinek néhány darabja van, könnyű helyzetbe van, mert 1-2 éjszakára vissza tudja menteni.

Nekem közel 40 darab, közte nagy dézsások, az már nem megy.

Én java részt a teraszomra viszem, ott kissé védettebb.

De, még egyszer sem volt, hogy fagy érte volna a citrusaimat és a korai kirakást nagyon meghálálják.

Előzmény: AmazingGecko (28913)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.10 0 0 28913

A citrom- és narancsfákat tavasszal mikor lehet kirakni a kertbe? Márciusban, áprilisban?

csoer Creative Commons License 2024.12.01 0 0 28912

Tavasszal már megvettem, szépen van rajta termés és már kezd sárgulni a telelőben. Szerintem most decemberben fogyasztható lesz, kíváncsi leszek az ízére.

Ennél egy limonádé szerű ízre számítok, amit nem kell cukrozni.

De természetesen ég és föld különbség alapban ennek a várható íze és a Sweetie vagy Oroblanco íze között.

Előzmény: AmazingGecko (28911)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.30 0 0 28911

A Citrus és Pálma oldalon hirdetik. Korábban még én sem hallottam róla.

Előzmény: csoer (28909)
csoer Creative Commons License 2024.11.30 0 0 28910

Oroblanco (fehér arany) - Kaliforniában kísérletezték ki 1981-ben Citrus maxima x Citrus paradise keresztezéséből.

Sweetie Izraelben is terem, grapefruit és pomelo izraeli természetes hibridjét „Sweetie” néven regisztrálták, és 1984-ben adták forgalomba.

A Sweetie valójában az Oroblanco mutánsa.

Nekem a Sweetie fám (amikor korábban termett) nagy méretű gyümölcsei voltak, míg az oroblanco (ami most is terem) sokkal kisebb gyümölcsöt terem.

Ahol lehet kapni, ott is látható a kisebb méretű és majd később a nagyobb méretű gyümölcs, az egyik az Oroblanco, a másik a Sweetie.

Ízre nem éreztem különbséget.

Előzmény: csoer (28908)
csoer Creative Commons License 2024.11.29 0 0 28909

Hol hallottál brazil édes citromról?

Nekem csak idén sikerült hozzájutni, sok termése talán decemberben érik.

Brazil édes citromot még nem kóstoltam.

Igazán rosszul írtam, mert nem a nagy Sweetie fáról termett, hanem a fiatalabb Oroblancóról.

Az íze semmihez nem hasonlító, a legfinomabb gyümölcs. Az édes, kissé fanyarkás kellemes kombinációja.

Egy narancs, mandarin ízben nem veszi fel a versenyt.

Előzmény: AmazingGecko (28903)
csoer Creative Commons License 2024.11.29 0 0 28908

Valahol rosszul írják.

"sweetie, vagy más néven oroblanco", nem teljesen ugyanaz, így nem más néven.

Mind kettőből van, az egyik több mint 10 éves és rengeteget virágzik, de alig terem. Az első években még 40 dkg-os gyümölcsöket hozott.

Bezzeg az oroblanco mint minden évben, kevesebbet virágzik, de mindig terem.

Ezért tavaly és idei évben a Sweetie-t beoltottam több helyen Oroblancóval és az összes Sweetie ágat levágtam. Oltások természetesen szépen működnek.

Már nem tudom hol vettem, de már sehol nem kapható.

Nagyon sokan nem ismerik a gyümölcsöt sem, pedig dec.-febr. közözz lehet kapni.

Előzmény: AmazingGecko (28905)
csoer Creative Commons License 2024.11.29 0 0 28907

Citrus latifolia (Tahiti lime), nagyon szuper, boltokban sok szart árusítanak, nem kell készpénznek venni.

Közel 15 éve nagyon szeretem ezt a fajtát, a fórumon már többször raktam fel képet róla.

Papírvékony héjú, illatos, mag nélküli, különleges finom aromájú, messze nem olyan savanyú, mint egy citrom.

A héja erősen zöld, majd halványabb, majd kezd besárgulni. Már zölden is használható, de jobb az érettebb állapot.

Semmilyen vitában nem mentem volna bele, hiszen a sajátjaimból tudom megállapítani, hogy mi a helyzet.

Buddháról én egyszer beszéltem , nem is érdekel a Buddha.

Ez a Buddha keze (kis kacsókája), tehát nem a Buddha, csak a KEZE!!!

Ezt aprítottam fel kis kockákra és kandíroztam.

Három személynem adta kis kóstolót, áradoztak az ízéről és a finomságáról. Semmihez nem hasonlítható és nem kapható sehol.

Ezt senki nem eszi törökülésben, sőt nem is eszi, csak csipeget belőle egy keveset, hébe-hóba.

Előzmény: vinik táltos (28906)
vinik táltos Creative Commons License 2024.11.29 0 0 28906

Szia!

Nem tudtam. A legzavaróbb a dologban, hogy látod a cédulát a fácskán, és látod a termést. A cédulán az a fajta zöld citrom van, amit árulnak a boltokban.

Amit kaptam, (a cédulával együtt) a termés  meghaladja a 10 centit, hosszúkás és normál citromra hasonlít.

Nem akartam vitát kezdeni, csak valami nem stimmel.

Pont azért fordultam hozzád, mert évek óta olvasom a hozzászólásaidat, ismerem a szakértelmedet.

Buddháról meg annyit: én csak törökülésben láttam szobrot, bár lehet, hogy van álló Buddha szobor is, csak én még nem láttam.

Innen indult a szerencsétlen poén.

üdv!

Előzmény: csoer (28901)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.28 0 0 28905

Megtaláltam.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pomelo

"A sweetie, vagy más néven oroblanco (fehér arany) pedig a pomelo és a grépfrút keresztezésével jött létre. Gyakorlatilag kizárólag Izraelben termesztik. Édes, mag nélküli citrusféle."

https://fruitshop.hu/sweetie-oroblanco/

Hol vetted a növényt?

Előzmény: beetee (28904)
beetee Creative Commons License 2024.11.28 0 0 28904

pomelo x grapefruit hibrid. 

Inkább a pomelo ízvilág. 

Sajnos nem olyan nagy. :)

Előzmény: AmazingGecko (28903)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.28 0 0 28903

Ez a Brazil édes citrom?

Előzmény: csoer (28902)
csoer Creative Commons License 2024.11.28 0 0 28902

Számomra a legfinomabb citrus  gyümölcs, Sweetie.

csoer Creative Commons License 2024.11.25 0 0 28901

Te nem tudtad, hogy a "zöld" citrom be tud sárgulni?

Nekem 3 fajta van közel 10 éve, csak tudom.

Előzmény: vinik táltos (28899)
csoer Creative Commons License 2024.11.25 0 0 28900

De jó neked, ezek szerint te is török mogyorónak láttad. Gondolom azt eszik törökülésben.

Egyébiránt már kis dobozokba raktam a hűtőben és ez nem kaja, hanem csodás kis nassolnivaló.

Előzmény: vinik táltos (28898)
vinik táltos Creative Commons License 2024.11.24 0 0 28899

Üdv!

A 28886. hsz-ben kérdeztem a citrusaimról.

A cédulán a neve: "Lima verde citrus latifólia".  A neten minden találat zöld citromról ír, az enyém meg nagyszemű, és gyönyörű sárga színű.

Lehet, hogy valahol elcserélték a cédulát?

vinik táltos Creative Commons License 2024.11.24 0 0 28898

Én értettem. Buddha törökülésben...

Előzmény: Nobody1 (28896)
csoer Creative Commons License 2024.11.09 0 0 28897

Mitől török? Inkább görög? Rajta röhög?

Előzmény: Nobody1 (28896)
Nobody1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 28896

Remélem stílusosan törökülésben etted... :-)))

Előzmény: csoer (28895)
csoer Creative Commons License 2024.11.04 0 0 28895

Buddha keze elkészült és pazar az íze

Előzmény: csoer (28894)
csoer Creative Commons License 2024.11.04 0 0 28894

Kandíroztam a Buddha keze gyümölcs nagy részét, kisebb részéből Buddha dzsemet csinálok.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.31 0 0 28893

Gyönyörű! Hogyhogy ekkora méretbeli különbségek vannak ugyanazon a fán? 2 termés jóval nagyobb a többinél.

Előzmény: csoer (28892)
csoer Creative Commons License 2024.10.31 0 0 28892

Leszedtem a Buddha keze gyümölcsöt.

1 kiló 35 dekagramm lett.

A nagyobbik 42 dkg-os és 20 cm hosszú

Még gondolkodom, hogy az összeset kandírozzam-e, vagy egy kis részéből dzsemet csináljak.

Nem először kandírozok és fantasztikus az aromája, semmilyen máshoz nem hasonlítható.

Az interneten nézegettem az árát, sok tízezer lenne. De jelenleg még a Culináris-nál sem kapható.

vinik táltos Creative Commons License 2024.10.29 0 0 28891

Szia!

Köszi a eddigieket.

A fóliáról annyit: Rozsdamentes acélvázas, 3x2 m és 2 magas. Oldalt 3-3 szúnyoghálós 40x40 cm ablak. az ajtó 1.2 m cipzáras, feltekerhető. Tavaly megunva a veteményezést, beültettem 4 tőke szőlőt. Kettő "csabagyöngye", egy "Belgrádi magvatlan, egy meg " simsson seedless" ez is magnélküli.

Itt volt a három nagy citrus, meg a magoncok, meg tízegynéhány dugvány, meg bolti Qmkvat, meg Limeqmkvat, meyer, stb. Ezek egy méter magasságban egy polcon laknak.

Kaptak Osmocote műtrágyát, a nagy melegek idején szinte naponta kaptak citromsavas vizet, hetente egyszer vasgélicot, a tavaszi szőlőpermetezéskor (bordói por-thiovt-mospilán) az összes citrust megpermeteztem.

Nagyon szépen túlélték a nyarat szép zöldek, egészségesek..

A Qmkvatok teremnek, virágoznak, most is van régi termés, új apróságok és virág is.

Inkább az érdekelt volna, hogy milyen a három új. A narancs már szép sárga, a nagy citrom is sárgul, a mandarin még zöld, 14 db van rajta, kicsi nagyobbak mint a ping-pong labda.

Megvárom a november eleji minuszokat, 3-4 napról jelzik, utána ismét kellemes időt írnak. (Időkép).

Ha baj lenne, (nagyobb mínuszok jönnek, tudok fűteni rájuk), ha még nagyobb hidegek jönnek, beviszem a telelőbe, ott a kinti mínusz 25-18 fokok m idején 0-+2 fok van, 8 órás fényritmussal,

A múlt héten szép idő volt, megpermeteztem az összeset gazdaboltból való pumpás rovarortóval, a sveetiken az új hajtásokon megjelent valami apró fekete kártevő, de elpusztultak.

Előzmény: csoer (28888)
csoer Creative Commons License 2024.10.28 0 0 28890

Még néhány dolgot említek.

A neten minden információhoz hozzá lehet jutni. Csak semmi kép a magyar oldalakon.

Kandírozni fogom a buddhát és a magyar net oldalakon erről 0 találat van. Dehát persze, itthon alig ismert.

A másik dolog az érésre, a buddhánál maradva, tavasszal virágzott és már beérett.

Van több fajta mandarinom, amik mostanában kezdenek érni.

A kedvenc Tahiti és Mexikói lime-ok januárban már szórványosan szedhetőek és nem sorolom tovább, közel 30 fajtám mindegyike más és más időben érnek.

Előzmény: csoer (28888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!