Keresés

Részletes keresés

Belohin Creative Commons License 2024.12.02 0 0 32243

Nem nevezném annak. -3 °C -ig írják.

Előzmény: zsorsz (32242)
zsorsz Creative Commons License 2024.12.02 0 0 32242

Csirimolyó télálló?

Fagytűrő Creative Commons License 2024.11.10 0 0 32241

Köszönöm!

Előzmény: Lactarius Curtis (32240)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2024.11.09 0 0 32240

Jiro, Hana Fuyu...lehet akár...a Jiro-m talán laposabb

Előzmény: Fagytűrő (32239)
Fagytűrő Creative Commons License 2024.11.09 0 0 32239

Sziasztok!

Ez milyen fajta kákó lehet?

Alma érlelés nélkül sem csersavas.

Persze kell érlelni,hogy zamatosabb legyen.

csoer Creative Commons License 2024.11.05 0 0 32238

Több mint 2 kg gránátalma, közte 40 dkg-os is.

megfullad Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32237

Sima szimpla piros. Szóval elvileg termő fajta.

Van telt piros virágú díszgránátalmám is, tudom mi a különbség.

Lehet, hogy metszeni kéne? Sosem metszettem még meg.

Előzmény: beetee (32235)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32236

Rendkívül hasznos videó a Paw Paw neveléséről!

https://www.youtube.com/watch?v=GYZxumlbh60

beetee Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32235

Milyen virága van? Telt vagy szimpla? 

Sima egyszínű vagy cirmos?

Nekem van régebbről egy grânátalmám. 3 m -es. Terem, de csak egyet-egyet szezononkênt. Tavaly vettem nemeseket. Kíváncsi leszek...

Szerintem ezek a régről ittragadt, a fene tudja milyen úton-módon létrehozott fajták nem produktívak.

A gránátalmák között van csomó, csak dísznövény, amitől nem is érdemes termést várni.

Pl. A teltvirágúak mindegyike ilyen. 

Előzmény: megfullad (32234)
megfullad Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32234

Helló!

Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.

Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.14 -1 0 32233

Köszi. Sokszor néztem már a Kelenföldit, de sose volt nekik raktáron Paw paw.

Ugyan nem fagytűrő, de oltott mangót hol lehet venni? Láttam pár helyen meghirdetve, de egyik helyen se volt készleten.

Előzmény: TK421 (32232)
TK421 Creative Commons License 2024.10.14 0 0 32232

kelenvölgyi díszfaiskola jó, sokféle egzotikus gyümölcsfájuk van. Mondjuk indián banán ha jól látom most pont nincs de időnként szokott lenni. Plusz dmkert is jó.

Előzmény: AmazingGecko (32231)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 32231

Köszi! Tudsz olyan megbízható helyet,a hol oltványt árulnak? Megyerin kívül, tőle nem veszek semmit.

Még a citrusfélékről lenne egy kérdésem. Melyik a jobb, az oltott vagy a dugványozott?

Tudom, hogy mindkettő jó, de mik az előnyök és mik a hátrányok?

Pl. a Meyer citromnál olvastam, hogy a dugványozott példányoknak szép haragoszöld levelük van, az oltottaknak kisebb, halványabb levelük.

Előzmény: pintjano (32230)
pintjano Creative Commons License 2024.10.12 0 0 32230

Inkább oltványt, hamarabb terem és biztosabb is

üdv PJ

Előzmény: AmazingGecko (32229)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 32229

Sziasztok!

Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc".  Ez mit jelent?

Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.

Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?

Nekem a minőség a legfontosabb.

TK421 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 32228

"Nem eltartható, nem, vagy korlátozottan feldolgozható, és mindig van másik hagyományos, nekünk finomabb gyümölcs az érési idejében"

Valóban nem eltartható, de fagyasztható, és úgy sokáig eláll, az íz meg szubjektív, nekem nincs finomabb ennél amikor érik

Előzmény: beetee (32224)
szucsl57 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 32227

Nekem is van 2 db Nikita gyümölcsből magonc, és egy ismeretlen datolyaszilva magonca. Vannak vásárolt és saját oltványok is datolyaszilvából is, de kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belőle.

Előzmény: vlacko (32225)
Ali-bá Creative Commons License 2024.10.10 0 0 32226

Az utódok nem mindig öröklik az anyanövény tulajdonságait.

Én diónál elég nagy szórást tapasztaltam, viszont paradicsomnál még 5 generáció után sem volt jelentős eltérés.

Próbáld ki, kíváncsi vagyok az eredményre.

Előzmény: vlacko (32225)
vlacko Creative Commons License 2024.10.10 0 0 32225

Kedves Topiktársak!

Auchanban vásárolt datolyaszilvában talált magokat ültettem el, s most van két csemetém. Ezekből az anyagyümölcsnek megfelelő termés várható vajon, vagy csak valami apró korcs?

beetee Creative Commons License 2024.10.09 0 0 32224

Nekem gyepbe vannak ültetve, és vígan elvannak. Az igaz, hogy ameddig kicsik voltak, a tövük takarva volt fűnyesedékkel egy koronacsurgónyi méretben, de olyan méter-másfél méter után már intézte magának a gyeptelenítést, mert mikortól leárnyékolta saját tövét, a fű se nőtt ki alatta. 

A kapálógépezéshez tapasztalat híján, csak okoskodok. Szerintem sekélyen gyökerezik a gyökereinek egy (jó) része.... Mint a fenyő.

Már két nagy Indián banán fát kivágtam, a törzsnél ki is ástam. de sarjadzik a bent maradt rész. Nem kicsit, nagyon! olyan 8 méterre is tört elő sarj az eredeti helyétől!!! Szóval megszabadulni sem egyszerű egy-egy idős példánytól.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem eltartható, nem, vagy korlátozottan feldolgozható, és mindig van másik hagyományos, nekünk finomabb gyümölcs az érési idejében, tehát csak a helyet foglalja. Egyébként díszfának elmegy a szép nagy leveleivel. 

Előzmény: Katka02 (32222)
TK421 Creative Commons License 2024.10.09 0 0 32223

Nem kell kapálgatni, nekem körbe vannak mulcsolva kb 1 m átmérőjű körben azon túl fű van. Teremnek mint a bolondgomba. És a gyümölcse szerintem elképesztően finom.

Nem szereti a teljes napfényt, eredeti élőhelyén is inkább cserjeszint. Víz kell neki de nem extrém sok

Előzmény: Katka02 (32222)
Katka02 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 32222

Sziasztok!

Ezt olvastam az egyik kertészeti oldalon. Ez tényleg igaz?

"Rendszeresen visszatérő panasz, hogy az indián banán növény nem fejlődik megfelelően. Az indián banán igen érzékeny a gyomos, füves területre! Mindenféle gyomot, gyepet, lucernát és egyéb gizgazt (!) távol kell tartani az ültetést követő, legalább 2 évben, a növény 1-2 méter sugarú (vagyis 2-4 méter átmérőjű!) körzetéből, illetve gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, ami száraz idő esetén 10-15 liter víz, heti 3 alkalommal! Az alapos öntözés egyik feltétele az ültetéskor megfelelően kialakított tányér! Nálunk gyepbe és kapálógépezett területre is került ültetésre Asimina. A gyepben a növények 50-100 centis magasságot tudtak elérni 10 év alatt (!!!), ezalatt az első két évben kapálógépezett területen évi 50 centi volt az átlagos növekedés, és a harmadik évtől már megjelentek az első virágok is! A fiatal növények az első terméseket még általában eldobják, de 4-5 éves koruktól már szépen teremnek! Szóval megéri a fáradságot!"

diospyros Creative Commons License 2024.04.07 0 0 32221

Van még pár db 

PISZTÁCIA oltványom

kb. 1 hétig,

most kell lecsapni rá.

Termős és porzós.

laszlo.print [kukac] gmail [pont] com

55judit Creative Commons License 2023.12.31 0 0 32220

Van egy Virginiai hajtásom a Nikita gyökeréről. 1m-re van a fától, ezért kiveszem csak még nem tudom hogy konténerezzem vagy a kertbe menjen.

Idén lesz 1 éves. Ha nem oltom be, hány évre teremne? Lehetséges porzó lenne 1 Nikita, és egy Rossejanka. Ha megfelel neki.

Gyula20 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 32219

Üdv Ali Bá !

Először is boldog új évet kívánok !!

A lótus olyan mint a kivi , van termős  és porzós , nálam van mindkettő .

A virginiai termőst szinte  biztos , hogy termékenyíti a lótus porzós , legalábbis nálam valami ilyesmit tapasztalok ,

mert virginiai termőm  van , porzósom nincs és magvas gyümölcsök vannak a fán.

Ha nagyon belemélyedek , esetleg olyasmi lehet még , hogy valamelyik más datolya szilva fákról kap porzást , elvileg fizikailag elképzelhető

hiszen van vagy tíz termő datolya szilva fám.

Előzmény: Ali-bá (32216)
dg46 Creative Commons License 2023.12.29 0 0 32218

A lotust  csak a saját porzója termékenyíti meg .  Nálam volt mind a kettő, akkor a termés tele volt maggal. Kivágtam a porzóst, a termős termett tovább, de mag nem volt bennük. 

Virginiaiból is termős példányom van, abban sincs mag.

A datolyaszilvánál viszont van egy érdekesség. Nem minden fajta porzós termékenyít bizonyos fajtákat.

Nekem az első fajtám egy  ismeretlen porzós volt ez a Costátát nem termékenyítette,soha nem volt benne mag,pedig egymás mellett voltak.

A következő porzós fajtám is egy ismeretlen ,de szép nagy gyümölcsű fajta, ez sem termékenyítette a Costatat.

Pár éve virágzik a Kavkaz, azóta minden fajtában , a Costátában is van mag, viszont a magok alakja  a különböző fajtákban igen eltérőek.

A Kavkaz jellegzetessége, hogy szinte csak porzós virágot hoz, kevés termős virágot láttam még rajta, azokból sem fejlődött ki a gyümölcs.

Ismerek még egy másik porzós fajtát (nem nekem van) , az hoz sok, de nagyon apró gyümölcsöt.

szucsl57 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 32217

Kedves Ali-bá! Én valahol olvastam, hogy a Lótusz szilvát, csak a saját lótusz porzója porozza be és csak akkor lesz benne mag. Az előző hozzászólásban írtam, hogy nekem lesz valószínűleg jövőre Kavkaz, de lehet hogy Mercatelli is lesz. A leírások szerint a  Cioccolatino és a Sputnyik (hibrid) is hoz porzó virágokat. Állítólag ezek csak a káki, ill. hibrid fajtákban okoznak magvasodást. 

Ali-bá Creative Commons License 2023.12.28 0 0 32216

A lótusz szilvámon rengetegtermés volt/van de egyben sincs mag. Van többféle datplyaszilvám. Azok nem porozzák?

szucsl57 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 32215

Ha sehonnan sem sikerül, nekem jövőre várhatóan lesz Kavkaz.

Előzmény: CSIxy (32214)
CSIxy Creative Commons License 2023.12.27 0 0 32214

Sziasztok Barátaim!

Porzós virágú kákioltványt szeretnék venni akármikor és bárhonnan. Van valakinek eladó? Egy vagy két példány elég lenne a számomra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!