Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.
Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.
kelenvölgyi díszfaiskola jó, sokféle egzotikus gyümölcsfájuk van. Mondjuk indián banán ha jól látom most pont nincs de időnként szokott lenni. Plusz dmkert is jó.
Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc". Ez mit jelent?
Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.
Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?
Nekem is van 2 db Nikita gyümölcsből magonc, és egy ismeretlen datolyaszilva magonca. Vannak vásárolt és saját oltványok is datolyaszilvából is, de kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belőle.
Auchanban vásárolt datolyaszilvában talált magokat ültettem el, s most van két csemetém. Ezekből az anyagyümölcsnek megfelelő termés várható vajon, vagy csak valami apró korcs?
Nekem gyepbe vannak ültetve, és vígan elvannak. Az igaz, hogy ameddig kicsik voltak, a tövük takarva volt fűnyesedékkel egy koronacsurgónyi méretben, de olyan méter-másfél méter után már intézte magának a gyeptelenítést, mert mikortól leárnyékolta saját tövét, a fű se nőtt ki alatta.
A kapálógépezéshez tapasztalat híján, csak okoskodok. Szerintem sekélyen gyökerezik a gyökereinek egy (jó) része.... Mint a fenyő.
Már két nagy Indián banán fát kivágtam, a törzsnél ki is ástam. de sarjadzik a bent maradt rész. Nem kicsit, nagyon! olyan 8 méterre is tört elő sarj az eredeti helyétől!!! Szóval megszabadulni sem egyszerű egy-egy idős példánytól.
Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem eltartható, nem, vagy korlátozottan feldolgozható, és mindig van másik hagyományos, nekünk finomabb gyümölcs az érési idejében, tehát csak a helyet foglalja. Egyébként díszfának elmegy a szép nagy leveleivel.
Nem kell kapálgatni, nekem körbe vannak mulcsolva kb 1 m átmérőjű körben azon túl fű van. Teremnek mint a bolondgomba. És a gyümölcse szerintem elképesztően finom.
Nem szereti a teljes napfényt, eredeti élőhelyén is inkább cserjeszint. Víz kell neki de nem extrém sok
Ezt olvastam az egyik kertészeti oldalon. Ez tényleg igaz?
"Rendszeresen visszatérő panasz, hogy az indián banán növény nem fejlődik megfelelően. Az indián banán igen érzékeny a gyomos, füves területre! Mindenféle gyomot, gyepet, lucernát és egyéb gizgazt (!) távol kell tartani az ültetést követő, legalább 2 évben, a növény 1-2 méter sugarú (vagyis 2-4 méter átmérőjű!) körzetéből, illetve gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, ami száraz idő esetén 10-15 liter víz, heti 3 alkalommal! Az alapos öntözés egyik feltétele az ültetéskor megfelelően kialakított tányér! Nálunk gyepbe és kapálógépezett területre is került ültetésre Asimina. A gyepben a növények 50-100 centis magasságot tudtak elérni 10 év alatt (!!!), ezalatt az első két évben kapálógépezett területen évi 50 centi volt az átlagos növekedés, és a harmadik évtől már megjelentek az első virágok is! A fiatal növények az első terméseket még általában eldobják, de 4-5 éves koruktól már szépen teremnek! Szóval megéri a fáradságot!"
A lotust csak a saját porzója termékenyíti meg . Nálam volt mind a kettő, akkor a termés tele volt maggal. Kivágtam a porzóst, a termős termett tovább, de mag nem volt bennük.
Virginiaiból is termős példányom van, abban sincs mag.
A datolyaszilvánál viszont van egy érdekesség. Nem minden fajta porzós termékenyít bizonyos fajtákat.
Nekem az első fajtám egy ismeretlen porzós volt ez a Costátát nem termékenyítette,soha nem volt benne mag,pedig egymás mellett voltak.
A következő porzós fajtám is egy ismeretlen ,de szép nagy gyümölcsű fajta, ez sem termékenyítette a Costatat.
Pár éve virágzik a Kavkaz, azóta minden fajtában , a Costátában is van mag, viszont a magok alakja a különböző fajtákban igen eltérőek.
A Kavkaz jellegzetessége, hogy szinte csak porzós virágot hoz, kevés termős virágot láttam még rajta, azokból sem fejlődött ki a gyümölcs.
Ismerek még egy másik porzós fajtát (nem nekem van) , az hoz sok, de nagyon apró gyümölcsöt.
Kedves Ali-bá! Én valahol olvastam, hogy a Lótusz szilvát, csak a saját lótusz porzója porozza be és csak akkor lesz benne mag. Az előző hozzászólásban írtam, hogy nekem lesz valószínűleg jövőre Kavkaz, de lehet hogy Mercatelli is lesz. A leírások szerint a Cioccolatino és a Sputnyik (hibrid) is hoz porzó virágokat. Állítólag ezek csak a káki, ill. hibrid fajtákban okoznak magvasodást.