Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Még a Kordia és a Techlovan cseresznye érdekelne, hogy ízre milyenek?
A Reginához hasonlóan ez a kettő is a kései érésük miatt érdekelne, de csak ha nagyon jó ízűek. Tehát ha nem is érik utól, de közelítik a Germersdorfi ízét.
"Bigarreau Reverchon" egy Olaszországban őshonos cseresznyefa, amely nagyon erős és szívós, különösen a szélben és a tengerben. Önmeddő, a "Burlat", "Hedelfingen" vagy "Napoléon" bigarreau cseresznyefa fajtáival kell beporozni. "hogy gyümölcsöt teremjen..Az április közepétől kezdődő virágzás kevésbé érzékeny a tavaszi fagyokra.Gyümölcse nagy, repedésálló, sötétvörös színű, vörös húsa tömör, kellemes ízű, nagyon jó ízű.A "reverchon" bigarreau cseresznyefa közepesen termő fajta, a betakarítás június végétől július elejéig tart.Frissen fogyasztott cseresznye, süteményekhez, lekvárokhoz is használják."
"A bigarreau 'Reverchon' cseresznyefa gyönyörű sötétvörös-lila cseresznyét kínál majd június végén, amely jól megállja a helyét a fán.Értékelni fogja rózsaszínes fehér húsukat, nagyon kemény, ropogós, finom édes/fanyar egyensúlyban.Alkalmas minden formájú gyümölcsfához (szár, 1/2 szár, stb.).Ez a kicsi, felálló fa bármilyen könnyű talajban, még mészkőben is jól boldogul, ha védett az északi széltől. Botanikai eredete: Kertészeti;Olaszországból, Firenze mellett importálta 1855 körül Reverchon lyoni pomológus."
"A vigorous variety producing large, sweet fruits with firm and crunchy flesh, with a dark red skin. These cherries are resistant to splitting. The flowering starts in early April. To ensure good fruiting, this self-fertile variety needs to be associated with a Napoleon, Burlat, or Hedelfingen Bigarreau Cherry tree nearby, within a radius of 20 to 30m (66 to 98ft). Planting is preferably done in autumn for a harvest starting from mid-June."
Nekem is van egy nagy cseresznyefám, egy kb. 15 éves B. Burlat. Sosem metszettük, így megnőtt vagy 6 méteresre. Se permetezni nem lehet, se leszedni a termést a tetejéről. Onnan a madarak eszik le. Tavaly június elején visszavágtam egy alsó ágat a felére, mert nagyon hosszú volt. Úgy voltam vele, hogy a termés leszedést összekötöm a visszavágással. Sajnos nem jött be. A termést ugyan leszedtem, de az ág teljesen kiszáradt. Gondolom az időponttal volt gond, november és február között kellett volna visszavágni, nem júniusban. És a sebet is le kellett volna kezelni. Jól gondolom?
Sajnálom. Én 3 évvel ezelőtt rendeltem 2 tövet a Sweet Gardentől. Tavaly termett először pár szemet. Pirosat... Magyarul átvertek. 5000ft/db áron kaptam két ismeretlen cseresznyefát. A termése finom, teljesen rendben van, de annyira szerettem volna megkóstolni a Napóleoni ropogóst. 3 évet vártam a semmire... Most rendelek egy másik kertészettől, de az megint 3 év, mire terem.
Bátran csinálhatod most. Kissé ferde vágásokat csinálj, hogy lefolyjon az eső róla. Ne legyen szakadt a seb (ellen bevágás) és feltétlenül sebkezelést is alkalmazz. Ha oldalág felett vágsz és minden évben lekened a sebet akkor nem korhad be.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. 3 éve vettünk egy kertes házat ,ahol van egy cseresznyefa is. Sajnos az előző tulaj engedte nagyon magasra nőni szerintem teljesen feleslegesen. Csak beárnyékolja a kertet ,és az összes többi fát ,a tetejéről pedig úgysem lehet leszedni a cseresznyét. Szeretném drasztikusan visszavágni a tetejét. Sokat olvastam, hogy mikor lehet ilyen vissza vágást csinálni, de nem jutok dűlőre. Általában azt írják, hogy tél vége után kell az ilyen jellegű visszavágásokat csinálni ,máshol pedig azt ,hogy a fagy beállta előtt, tehát például most is el lehet végezni. Nektek mi a véleményetek, mikor kellene megcsinálnom? Még most a tél beállta előtt vagy várjam meg a kora tavaszt? Előre is köszönöm a javaslatokat.
A Jaboulay cseresznyefát mennyire ajánljátok házikertbe? Ez a fajta teljesen kimaradt az életemből, sosem kóstoltam még. Vagy legalábbis nem tudok róla. Kertészetekben sem szoktam látni, hogy árulják.
Mifelénk a Bigarreu burlat jellemző, mint korai fajta, késeinek meg a Germersdorfi.
koszonom a valaszokat! akkor nem felek a sajmegy alanytol.
a meglevo sarjazo fa mr 15 eves, meg mindig egbe toro fuggoleges vazagakkal. metszeset mar feladtam. nem terem. talan porzo hiany miatt. ezert is lenne most a Hedelfingen es a Van. bar sajnos fajtajat illetoen vannak ketsegeim, mert Carmenre emlekszem, de nem ugy nez ki, ha van rajta par szem. de ugy latom fenti ket fa eleg sokat poroz, talan jo lesz erre is
Nálam egy magoncra oltott fánál akkor jelentek meg a sarjak, amikor erősen visszavágtam. Szerintem ha bármi okból a lombhoz képest több a gyökér így is próbálja pótolni.
Én jártem úgy, hogy meggyfa saRjára oltottam cseresznyét, és az sarjadt. A sajmeggyre és a vadcseresznyére oltott fa nem szokott sarjakat nevelni. Honnan származik az a fa?