Nekem a csengődi csokros, feketics permet nélkül teremnek, se kukac, se gomba. A cigánymeggy meg még szívósabb, a kutya se foglalkozik velük, mégis roskadásig vannak.
Nincs cigánymeggyem, de a kukac ellen mindenképp kell permetezni azt is. Feltételezem gomba, monília és tetű ellen se árt. Lehet, hogy egy átlagos meggyfához képest kevésbé érzékeny a betegségekre, de valószínűleg nem rezisztens semmire.
Ma ültettem egy meggyfát, de attól félek nem lett elég mély az ültetőgödör. Ültetés után az oltás helye kb. 10 centivel a föld fölé került. Ez baj? Ha igen, akkor holnap kiszedem és mélyebbre ültetem.
Annyit tudok, hogy az oltási hely nem kerülhet a föld alá, mindenképp a föld felett kell, hogy legyen. De a 10 centi kicsit soknak tűnik.
Gondolkodom Turmalin, Meteor és Piramis meggyfa beszerzésén.
A jó tulajdonságaikról sokat olvastam, a rosszakat sokszor elhallgatják a leírásokban... A Piramisról pl. azt olvastam önmeddő, nem nagyon van porzója, ezért keveset terem. Ráadásul elég íztelen a termése. Ez igaz?
Azt viszont nem értem, hogy mi abban az üzlet, hogy ezen a másik honlapjukon kb. féláron árulják a gyümölcsfákat? Értékcsökkentek valamilyen szempontból?
Hidd el, 99%-ban ezt csinálják. Akár növényekről, akár vegyszerről, bármiről legyen szó. Legtöbb esetben a szövegek is megegyeznek. Ettől még a kertészet és árusítás terén lehetnek becsületesek. Ez nem rábeszélés volt, csak vélemény.
Igen, a fotólopkodás bevált dolog, ezzel még nincs komolyabb problémám. De jelen esetben olyan fotókat loptak, amin nagy betűkkel rá van írva az az oldal, ahonnan lopták, mi több, még a fajtaleírások szövegét is onnan lopták! Ez így együtt már több, mint pofátlanság. És nem is kifizetődő, mert ki bízik így bennük, ki rendel így tőlük? Még arra is lusták, hogy legalább összeollózzanak egy fajtaleírást 2-3 forrásból vagy olyan fotókat lopjanak, amik nincsenek vízjelezve. Ha ennyire nulla energiát fektetnek az oldalukba, akkor hogy várjam el tőlük, hogy egészséges, fajtaazonos növényeket küldjenek?
Bevett szokás hogy nem saját növényről, hanem innen-onnan lemásolt fotókat mutatnak. Szerencsés esetben fajtaazonosat. de pl. füge esetén minden féle füge fotóját felteszik bármilyen mellé, lényeg hogy fügét mutasson.
Nem lehetsz abban se biztos, hogy a tündérkert saját fotót mutogat.
Az a biztos ha személyesen nézed meg, vagy ha nincs rá mód, több oldalon olvasol a tulajdonságokon hogy legalább abban biztos légy.
Véletlen futottam bele ebbe az oldalba. Tudtok róla valamit?
Ami furcsa, hogy az összes gyümölcsfa leírása és fotója a Tündérkertek oldalról lett lemásolva. Az árak viszont jóval kedvezőbbek. Viszont így, hogy minden lopottnak tűnik, nem nagyon van bizodalmam bennük. Rendelt már valaki tőlük?
Biztos van túlzás is a szövegben, hisz az illető a saját oltványait árulja, nyilván agyonfényezi a fajtát. Az, hogy ellenáll a gombabetegségeknek, egészen biztosan nem igaz. Láttam egy Bácsfeketehegyen (a Feketicsi meggy eredeti élőhelyén) készült riportot a youtube-on és ott is mondták a helyiek, hogy a gombabetegségek időnként megjelennek a leveleken (gondolom ha nem permeteznek ellene, márpedig ott nem szoktak). Azt sem tartom hihetőnek, hogy ezt a fajtát elkerülnék a levéltetvek. De ha a leírtaknak csak a fele igaz, akkor már megéri tartani ezt a fajtát.
Köszi. A Feketicsi szintén monília rezisztens, festőlevű és állítólag még az íze is jó. 2 tövem van, de még nem termettek, így nem tudtam megkóstolni. Az egyiken talán lesz pár szem idén.
Ami a Csengődit illeti, többen panaszkodtak arra, hogy nem túl jóízű. Ezt azért tartom érdekesnek, mert a bosnyák meggy fajtakörbe tartozik, ezek a fajták pedig általában jóízűek. A Feketicsi is a bosnyák fajtakörbe tartozik, tehát rokonok.
Monillia rezisztens, az igaz hogy nem a legfinomabb, de lének, befőttnek, bornak, stb első osztályú és van gyümölcsöd szinte permetezés nélkül. Az őszi tavaszi lemosó elég neki.