Gondoltam lesz itt majd pár amatőrtárs akinek ilyen van és van tapasztalata.
Ami még gond szokott lenni, hogy a legfelső tag rögzítése más mint a többi elemé, ugyanis az alsó végénél csak pár M4-es csavar fogja és egy kis stift a belső csigás elemhez.
Ha szél szél mozgatja, csavargatja a yagit, idővel könnyen elnyírhatja a csavarokat és szélkakas lesz belőle, rosszabb esetben le sem tudod engedni.
Az egyik rádiótechnika újság is leközölte azt a kis átalakítást amivel jobbá tehető ez a probléma, gyakorlatilag arról van szó, hogy megfelelő módon megrögzítik elfogdulás ellen pár "vasdarabbal".
Amúgy a többi elemnél is van némi illesztetlenség, nem precíziós a nútolás, tulajdonképpen az egész árbócot tudja csavargatni a szél, csak ezeknél az elemeknél több rögzítés van mint a legfelső tagnál az a pár M4-es csavar.
A másik a kikötés ami érdekes lehet, szerintem ha csak a gyári sodronyokat használom akkor sem szabadna "eltörnie". Amennyiben a sodronyok nem szakadnak, vagy eresztenek mitől törne el???
Ha törik vagy lehajlik, csak akkor lehetséges, ha a sodronyokkalvalami gebasz van, vagy eleve nincs kikötve, szerintem...
És van még egy dilemma a kikötéssel kapcsolatban, a második tagnál gyárilag nincs kikötési pont. Nos lehet, hogy nem véletlenül, de mások szerint oda is kell tenni, mert ott valahol szokott eltörni, elhajolni.
Bár én itt is azt mondom, hogy hogyan a fenébe tud elhajolni ha a felette lévő sodronyok rendben vannak, nincs szakadás és ilyesmi.
Cégfelszámolás(?), egy banános doboznyi új Spinner, Telegartner, Radiall meg Huber&Suhner egyben 10 juró, "sofort-kaufen".Fura hogy napokig nem csaptak le rá. Lezárás, csillapítók, fordítók stb. is a pakliban.
Még ez sem feltétlenül igaz. Ott is igen széles a minőségi kínálat. Van 1 dodóért 10 db kutyagumi és van 2 dollárért jó minőség. Nyilván 10 dodóért a Rakotrade féle a legjobb.
Motorola szimplex átjátszó esetében az ERDM és DCDM között mi a különbség, és mindkettő arra van hogy ugyanazon a frekvencián, csak másik timeslotokon adjon és vegyen?
Ha az ERDM erre van akkor az képes üzemelni szerver nélkül is topologia szempontjából vagy feltétlenül kell hozzá szerver, csak egy olyan rádióval ami licenszelhető ERDM funkcióra?
Nem tudom, melyikük, de ha tudnám, akkor se írnám ki, legfeljebb privátban.
Börzén láttam ilyet, a magammal vitt aljzatra 2-3 menetnyit tudtam rátekerni, megszorult. Meg amatőrtársnál, amikor bontottam, letekeréskor széttört a kezemben.
(Amióta listaár mínusz ~65%-ért ha kicsit lassan de bármilyen katalógusbeli csatlakozót meg tudok venni, azóta börzéken nem veszek, csak ha nagyon SOS kell.)
Elkezdték árulni a spiáter csatlakozót, olcsón. Pár föl-le tekerés után szétkopik, nehezen forrasztható, "ideális" esetben a kristályközi korrózió miatt magától szétesik pár év múlva.
Abszolút korrekt módszer! Kis kiegészítés: kapható tömszelencés csati is, amelyiknél csak a melegeret kell forrasztani, a kábelnél O-gyűrűs, vízzáró. Szabadban egy kis Cotran nem árt neki.
Pl. egy PL-259 koax csatit hogyan érdemes szerelni?
Harisnya hátrahajtva és a csati rátekerve vagy forrasszuk meg a csati nyílásánál a harisnyát a háznál?
Nos nyilván nem a torony tetején gondolom télen, mert ott nehézkesebb a pákával dolgozni.:-)
Ha az ember megpróbálja összeforrasztani a csati házát a harisnyával, kell hő rendesen, hogy normális legyen a forrasztás, különben nem ér semmit.
Próbáltam előre ónozni a csati házát, az megy, bár ahhoz, hogy rendesen megfussa az ón ott is kell a hő és ha pl. nem teflonos a meleg pin szigetelése óvatosan kell eljárni...
Ez a fajta BRG FM10-160 konfiguráció (dobozra szerelve minden) ismerős valakinek? Kik használhatták ezt? 3 csatorna van benne és egy szelektív hívó áramkör. Minden felirat, gyári tábla leszedve, lekaparva.... Az eredetét homály fedi. Kései kivitel, a gyártás végéről, 1968-1971 közötti példány lehet a belsejéből ítélve.