Keresés

Részletes keresés

_nyunyuka Creative Commons License 20 órája -2 0 63032

Inkább HA8KF...

Előzmény: HA7T (63031)
HA7T Creative Commons License 22 órája 0 0 63031

Szia!

Keresd a HA8KM Imrét nagyon igényes mágneses billentyűi vannak!

73! Tibi 7tm

Előzmény: Sunny65 (63028)
mmormota Creative Commons License 1 napja 0 2 63030

Itt vannak billentyűk:

https://www.amplitec.hu/jani_baratom%20_hu.html

Nekem 1-es két karos Bencher klónom van, meg egy 7-es normál billentyű. Mindkettő igényes kivitelű, elégedett vagyok velük.

Puskás börzén vettem őket.

qtc Creative Commons License 1 napja 0 0 63029

http://i2rtf.com/

https://www.wimo.com/en/accessories/radio-accessories/morse-keys-electronic-keyers-accessories

https://www.kent-engineers.com/

Korábban Kent billentyűm volt, de 2007-ben Begalira váltottam.

A fenti oldalakon találsz további információt.

Sunny65 Creative Commons License 2 napja 0 1 63028

Sajnos 25 év rádióamatőr tevékenység kihagyás után, szerencsére újra kezdtem, sok új érdekes dolog van.

A hagyományos morzebillengyűkön kívül milyen hazai gyártású elkey szerezhető be?

Vagy esetleg más, nem hazai forrásból érdemes venni?

Olyan sok új infó van mindenben, hogy csak úgy kapkodom a fejem😀

Sunny65 Creative Commons License 2 napja 0 0 63027

Köszi az infót. 

Gondoltam lesz itt majd pár amatőrtárs akinek ilyen van és van tapasztalata.

Ami még gond szokott lenni,  hogy a legfelső tag rögzítése más mint a többi elemé, ugyanis az alsó végénél csak pár M4-es csavar fogja és egy kis stift a belső csigás elemhez.

Ha szél szél mozgatja, csavargatja a yagit, idővel könnyen elnyírhatja a csavarokat és szélkakas lesz belőle, rosszabb esetben le sem tudod engedni.

Az egyik rádiótechnika újság is leközölte azt a kis átalakítást amivel jobbá tehető ez a probléma, gyakorlatilag arról van szó, hogy megfelelő módon megrögzítik elfogdulás ellen pár "vasdarabbal".

Amúgy a többi elemnél is van némi illesztetlenség, nem precíziós a nútolás, tulajdonképpen az egész árbócot tudja csavargatni a szél, csak ezeknél az elemeknél több rögzítés van mint a legfelső tagnál az a pár M4-es csavar. 

A másik a kikötés ami érdekes lehet, szerintem ha csak a gyári sodronyokat használom akkor sem szabadna "eltörnie". Amennyiben a sodronyok nem szakadnak, vagy eresztenek mitől törne  el???

Ha törik vagy lehajlik, csak akkor lehetséges, ha a sodronyokkalvalami gebasz van, vagy eleve nincs kikötve, szerintem...

És van még egy dilemma a kikötéssel kapcsolatban, a második tagnál gyárilag nincs kikötési pont. Nos lehet, hogy nem véletlenül, de mások szerint oda is kell tenni, mert ott valahol szokott eltörni, elhajolni.

Bár én itt is azt mondom, hogy hogyan a fenébe tud elhajolni ha a felette lévő sodronyok rendben vannak, nincs szakadás és ilyesmi.

Előzmény: radiodj66 (63026)
radiodj66 Creative Commons License 3 napja -1 2 63026

Szia.

Nekem a  2. említett yagi volt fenn évekig a 7MHz-es kiegészítő taggal.

Gond sosem volt vele.

Szerencsés voltam lehet...

A nagyon nagy közelgő viharok és szelek esetén letekertem.

Több helyen ki volt kötve és valóban nem tekertem ki az utolsó tagot általában.

A veszélyekről kérdezd meg HA4FF et.

Sok sikert!

73!

Előzmény: Sunny65 (63024)
XANTIi Creative Commons License 3 napja 0 2 63025

Anno a számítógépes hálózatokhoz gyártottak igen "occógizdaságos" BNC-ket is. Ahová azok meg is feleltek.

Előzmény: HA5OPI (63023)
Sunny65 Creative Commons License 3 napja 0 0 63024

Sziasztok!

Mi a vélemenyetek a TA-19 árbócról?

Rátehető-e egy kisebb es könnyebb yagi pl. Fritzel fb33, Cuscraft a3s, Dunax stb?

Rendesen a gyári sodronyokkal kikötve, esetleg az utolsó tagot nem kitolva.

Vagy csak inkább huzalantenna kikötésére használható?

Hallottam, hogy jópáran tettek rá az említett yagikból.

A felső tagot elfordulás ellen különféle módszerekkel oldották meg.

De sok törött darabról is hallani, vajon mi volt a gond?

HA5OPI Creative Commons License 3 napja -1 2 63023

Az NDK-sok 40 éve is csináltak már emlékeim szerint...:-)))

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (63020)
ha7vc Creative Commons License 6 napja 0 2 63022

Jó tudni. Most akarok majd beszerezni egy nagyobb tételt, de nem tudom akkor honnan érdemes...

Előzmény: _nyunyuka (63013)
_nyunyuka Creative Commons License 6 napja -4 0 63021

Cégfelszámolás(?), egy banános doboznyi új Spinner, Telegartner, Radiall meg Huber&Suhner egyben 10 juró, "sofort-kaufen".Fura hogy napokig nem csaptak le rá. Lezárás, csillapítók, fordítók stb. is a pakliban.

Előzmény: XANTIi (63019)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 6 napja -3 2 63020

BNC-ből, már találkoztam fémezett műanyaggal is. Mindig van lejjebb. (Magyar üzlet, nem ali!)

Előzmény: _nyunyuka (63010)
XANTIi Creative Commons License 6 napja -1 2 63019

Még ez sem feltétlenül igaz. Ott is igen széles a minőségi kínálat. Van 1 dodóért 10 db kutyagumi és van 2 dollárért jó minőség. Nyilván 10 dodóért a Rakotrade féle a legjobb.

Előzmény: _nyunyuka (63015)
zen-ÉSZ Creative Commons License 6 napja 0 0 63018

Előzmény: zen-ÉSZ (63017)
zen-ÉSZ Creative Commons License 6 napja 0 0 63017

1. DCDM (SFR) timesslot használatával 

2. ERDM (SFR) timeslot, color code használatával

zen-ÉSZ Creative Commons License 6 napja 0 0 63016

Üdv

Motorola szimplex átjátszó esetében az ERDM és DCDM között mi a különbség, és mindkettő arra van hogy ugyanazon a frekvencián, csak másik timeslotokon adjon és vegyen?

Ha az ERDM erre van akkor az képes üzemelni szerver nélkül is topologia szempontjából vagy feltétlenül kell hozzá szerver, csak egy olyan rádióval ami licenszelhető ERDM funkcióra?

Motorola esetében sajátos megoldás az ERDM?

Mindkettő SFR funkciót kíván kiszolgálni?

Üdv 

_nyunyuka Creative Commons License 6 napja -3 0 63015

Ezért kell a "nagyoktól" venni, nem az Aliról rendelni.

Előzmény: XANTIi (63014)
XANTIi Creative Commons License 6 napja 0 0 63014

Vannak hitvány szarok, de az általánosítás nem mindig célravezető.

Előzmény: _nyunyuka (63013)
_nyunyuka Creative Commons License 6 napja -4 2 63013

Nem tudom, melyikük, de ha tudnám, akkor se írnám ki, legfeljebb privátban. 

Börzén láttam ilyet, a magammal vitt aljzatra 2-3 menetnyit tudtam rátekerni, megszorult. Meg amatőrtársnál, amikor bontottam, letekeréskor széttört a kezemben.

(Amióta listaár mínusz ~65%-ért ha kicsit lassan de bármilyen katalógusbeli csatlakozót meg tudok venni, azóta börzéken nem veszek, csak ha nagyon SOS kell.)

Előzmény: ha7vc (63012)
ha7vc Creative Commons License 6 napja 0 1 63012

Ezt a spiáter-szemetet melyik cég árulja, ha nem titok?

Sunny65 Creative Commons License 6 napja 0 0 63011

Azt hiszem én sem veszek többet ilyet.:-(

_nyunyuka Creative Commons License 6 napja -4 2 63010

Elkezdték árulni a spiáter csatlakozót, olcsón. Pár föl-le tekerés után szétkopik, nehezen forrasztható, "ideális" esetben a kristályközi korrózió miatt magától szétesik pár év múlva.

Maradok a Telegartner mellett, drága de jó.

Előzmény: Sunny65 (63009)
Sunny65 Creative Commons License 6 napja 0 0 63009

Köszi az infót, én is szereltem már ígyis úgyis.

Viszont most vettem jópár csatlakozót az egyik ismert magyar forgalmazótól.

A galvanizált réteget lekaparva, nem úgy néz ki mint a sárgaréz, nem tudom, hogy mi az, de nem sárgaréz az biztos és az ón sem szereti.

Még a galvanizált réteg elfogadhatóan forrasztható, de nem vagyok teljesen megelégedve vele.

Jó békebeli, netán katonai csatlakozók azoknál nem volt ilyen gond, ott sárgaréz volt.

Előzmény: oozoltan (63007)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.11.08 -4 0 63008

Abszolút korrekt módszer! Kis kiegészítés: kapható tömszelencés csati is, amelyiknél csak a melegeret kell forrasztani, a kábelnél O-gyűrűs, vízzáró. Szabadban egy kis Cotran nem árt neki.

Előzmény: oozoltan (63007)
oozoltan Creative Commons License 2024.11.08 0 2 63007

Szia !

Nekem :) Az összes ilyen csatlakozóm így van forrasztva a csatlakozó házához.

A kábel külső szigetelését a meleg ér szigetelése fölött kb 2-3 mm-el vágom le, tehát nem

azonos szinten mint a meleg ér, tehát a harisnya az feljebb kezdődik mint a meleg ér

szigetelése.A harisnya szálait nem szabad összetekerni, úgy nagyon nehéz kihúzni a

csatlakozó nyílásain.

A csati házát kívülről megreszelem, hogy tisztán látszódjon a sárgaréz ház, azt előre megcinezem

egy 90VA-es öreg csehszlovák pákával.

Készítek egy kb 0,5 mm-es drótból egy kis hurkot, a végét behajtom 90 fokba kb 2 mm hosszan.

Ekkora hosszan még eléggé erős.

A kábel harisnyáját kb 1,5 cm-re vágom s mikor a becsavarásnál majdnem leért a meleg ér szigetelése

a csatlakozóba akkor ezzel a kis hurkás dróttal nekifogok a csatlakozó nyílásain kihúzni a

harisnya szálait. Amikor minden kinn van - ezt többször ellenőrizni, akár rövidzár méréssel - akkor

már rá lehet forrasztani a csati házára az előre becinezett részre.

Eddig működik nekem :) Sok sikert!

Zoltán

Előzmény: Sunny65 (63006)
Sunny65 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 63006

Sziasztok!

Kíváncsi volnék a véleményetekre. 

Pl. egy PL-259 koax csatit hogyan érdemes szerelni?

Harisnya hátrahajtva és a csati rátekerve vagy forrasszuk meg a csati nyílásánál a harisnyát a háznál?

Nos nyilván nem a torony tetején gondolom télen, mert ott nehézkesebb a pákával dolgozni.:-)

Ha az ember megpróbálja összeforrasztani a csati házát a harisnyával, kell hő rendesen, hogy normális legyen a forrasztás, különben nem ér semmit.

Próbáltam előre ónozni a csati házát, az megy, bár ahhoz, hogy rendesen megfussa az ón ott is kell a hő és ha pl. nem teflonos a meleg pin szigetelése óvatosan kell eljárni...

Kinek mi vált be?

HA5BRG Creative Commons License 2024.11.07 0 0 63005

Sajnos minden gyári feliratot lefeszegettek róla és kvarcok nélkül került hozzám.

Előzmény: schlumberger (63004)
schlumberger Creative Commons License 2024.11.07 0 2 63004

A csatornafrekik segíthetnének (vagy a kvarcok)

Előzmény: HA5BRG (63003)
HA5BRG Creative Commons License 2024.11.07 0 2 63003

Sziasztok,

Ez a fajta BRG FM10-160 konfiguráció (dobozra szerelve minden) ismerős valakinek? Kik használhatták ezt? 3 csatorna van benne és egy szelektív hívó áramkör. Minden felirat, gyári tábla leszedve, lekaparva.... Az eredetét homály fedi. Kései kivitel, a gyártás végéről, 1968-1971 közötti példány lehet a belsejéből ítélve.

73, DX

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!