Köszönöm mester, "tákolásban" végül is elég jó szoktam lenni. :)
Valójában az nyugtalanít a legjobban, hogy se a synaptik-kal, se a deb. telepítővel nem lehet semmit kezdeni, mert a hibaüzenetek kiléptetésekor a programok is azonnal kilépnek és csókolom... Most vidéken vagyok, de holnap próbálok még xarakodni vele,,hátha...
Ennyi infóból tipp: az a vdhco-izé vélhetően nem korrektül, de legalábbis nem elég precízen állította be a függőségeket, és most nincs olyan gcc/glibc-vrezió, ami kellene neki, ill. amit keres.
Namostan az esetek(nek hangsúlyozottan csak) egy részében segíthet, de néha működik, hogy megkeresed, hol vannak azok a fájlok, amiket hiányol (mert esetleg csak nem a standard helyre tette a telepítő), vagy megvannak, de már tényleg csak újabb verzióban, és megoldod, hogy elérhetők legyenek. Mondgyuk odamásolod/-linkeled, ahol lenniük kéne, vagy/akár (letöltöd és) fölülírod (term. ideiglenesen, az aktuálisat elmentve!) a mostani verziót.
De +1* mondom, ez erősen tákolás, és nagyon észnél kell lenni, mert könnyen úgy járhatc, hogy a végén majd semmi nem működik, nem csak ez a kis vacak!
Egy jó régi vasra Linux-lite 3.8 (32 bit-est) telepítetten anno. Nemrég előkaptam és próbáltam újabb böngészőket, meg néhány progit telepíteni. Engedte és elég jól ment addig, amíg nem próbáltam a megújított/frissített firefox-hoz egy downloadhelper hozzáadása után a szükséges sedédprogija telepítését!? Már az fura volt, hogy noha települtnek látszódott, de végül nem működött, mint más esetekben! Másnap a synaptik-ba lépve utána akartam kotorni és ezt a hibaüzenetet kaptam ->
Majd próbáltam a deb. telepítést eltávolítani, de az sem ment,,, megkerestem a /etc/apt/sources.list.d -ben lévő fájlokat és a "linuxlite.list" fájlban valóban más volt, mint az eredetiekben, amit a telepítő anyagból néztem meg. Módosítottam az eredetire, de ez sem hozott semmilyen eredményt. A terminálban is követtem a hibajelentésben lévő ukászokat, meg az uninstall-al is próbálkoztam, de a helyzet változatlan. Kuka az egész, vagy van valamilyen trükk!? Előre is köszönöm, ha valakinek van erre ötlete! :)
Persze, h jelentős biztonsági kockázat, ha már másfél éve (2023 tavaszán járt le a 18.04 támogatása) nem kapott frissítéseket...
Ha mindenképp maradni akarsz mellette, legalább az Ubuntu Pro szolgáltatásra jelentkezz be (magáncélra ingyenes) az még ad további támogatást, de igazából semmi nem indokolja ennyire régi oprendszer használatát desktop célra. Frissítsd!
Régen használtam a synapticot, szerettem is, de valamelyik kubuntu telepítésnél elmaradt, és nem is hiányzott, a kubuntuban a discover a csomagos program, eddig nem akasztotta meg az ügymenetet.
Mindegy, megoldódott, mindenkinek köszi a segítséget.
Hát... nekem nem sikerült... aminek amúgy automatice működnie kellene (kubuntu)
De Degeczi módszere jó lett, most magyar a felhasználói felület is. Csak a menüben ott van egy libreoffice, meg még egy, ami libreoffice 24.8 - ez magyar menüvel:)
A rend kedvéért megejtettem még egy apt-get autoclean, autoremove parancsot, oszt jól van.
Ha hardcore Office felhasználó vagy, akkor a virtuális gép a megoldása a problémádnak. Azon fut a Windows, rajta meg a szép, régi MS Office.
Ha lightos felhasználó vagy, akkor egy webes előfizetéssel megúszhatod a történetet (nem lesz fájdalommentes), azt lehet Linux alól browserből használni.
Mielőtt írtam, kicsit bogarásztam, de nem leltem a megoldást.
Miért van az, hogy a libreoffice writer nem magyar kezelőfelületű? A Languages and locales menüpont szerint a Locale setting: Hungarian, de a user interface ablakban nem tudok mást választani, csak English(usa) pedig itt kéne a programot "magyarrá pofozni".
Egy német oktatóvideóban a faszikámnak pl ott volt a "germany", mint választható lehetőség.
A meglévő vasaimra, amin W10 megy, kihúzza a támogatást a M$.
Namost vagy ketyegtetem az egyre inkább problémás W10-et, vagy keresek olyan oprendszert, ami nem hisztizik azon, hogy "hivatalból" gyenge a vas teljesítménye.
Az MS Office viszont nem lecserélhető számomra.
De ha azt mondjátok, hogy Android feltehető laptopra - és fel is tehető -, akkor hurrá, mert androidon megy az Office különösebb probléma nélkül, ami ugyebár egy linux.
érdemes átgondolni hogy ha ms office kell, biztosan kell-e az a linuxos desktop ha kell, akkor a legvalószínűbb hogy az ms office-t be kell dugni egy virtuális gépbe, és ha ms office van akkor más nativ vindozos dolog is lesz ott az is mehet oda ha viszont az időd ésvagy a munkád nagyobbrésze ezekről szól, akkor lehet praktikusabb feltenni egy vindozt arra a gépre, és a linuxos dolgokat egy linuxos virtuális gépben futtatni, ha arra a vindoz saját linux alrendszere - ott van a debian, ubuntu a vindoz store-ban, ingyen - kevés lenne...
A memtest is a kisérletezgetés része volt, végülis jó időtöltés, örömet okoz, ha sikerül, így sosem lesz kérdés, kinél van a laptop, mert már mindenkinek jut egy.
Már rendeltem a két 4 gigás helyére két 8 gigásat. Nem kísérletezek vele tovább, az is "szerencse", hogy kapott még egy esélyt... Lassan két éve dekkolt az ágyneműtartóban a paplanok között, csak most feltúrtuk valamiért a nejemmel, és a kezembe került. A két új ram tíz rongy, találtam egy 60 gigás ssd-t, arra raktam egy kubuntu 2404 lts-t. És elindult, bár folyton fagyott, összeomlott a firefox.
Egyszer már majdnem kidobtam, de végül is örülök neki, ha talpraáll:D Elszöszmötölök vele.
Teszteld csak az egyik modullal, aztán a másik modullal, majd megcserélve a modulokat. Lehet, hogy már a kiszedés-visszarakás megtisztítja a kontaktust.
A 22.04 frissítések és minden változtatás nélkül jól csinálják a dolgukat, interfész..bluetooth,.. stb.! Érdekességből lefuttattam lívben a 16.04 -et és a vezetékes interfészt teljesen jól kezeli, (persze a bluetooth-ot nem), tehát nagyon valószínű, hogy a 18.04 és a 20.04 -nél van valami kernel ütközés azon a gépen..(!?)