Komoly hibát követett el a Tungsram mikor megszüntette az elekroncsőgyártását (GE felvásárlás után?) - ahelyett, hogy kiszervezte volna egy kft-be, 80 év tapasztalattal (ebből a csehek elég jól megélnek).
Én is komoly hibát követtem el pár éve mikor vagy harminc, alig vagy nem használt csövet (ECC85, ELL80, EF80,86, EL84, ECH81 stb.) laza mozdulattal a kukába szórtam... vajon hány HUF volt ez?
Múzeumi példány van bőven belőlük, van amiből több is. Alakul egy kiállítás belőlük, nem nálam, egyelőre még nem látogatható. Volt, amit meg a diósdi múzeumnak adományoztam, a főbejáratnál kiállítva. (Munkácsy TV.)
"Sajnos" egyetértek veled. Mikrokontrolleres vezérléseket tervezek, hiába a régi csöves műszerek szépsége, ódonsága, semmire sem tudom használni őket a mai munkák során. Egy ideig gyűjtögettem őket, de tegnap hála Istennek végre eladtam egy GDO-t, ma pedig két Servotest szignált erősen nyomott áron. Bármennyire is fáj, már több helyet foglalnak, mint amennyi hasznuk lenne, ezért menniük kell.
@Veterán:
A karcmentes és pormentes, makulátlan Heathkit AO1, a Hiradástechnika KTSZ 11 54 szkóp, illetve a Csővoltmérőim hónapokig fent voltak aprón, de csak azoknak kellett volna, akik:
1. Vagy 5.000 Forintért akarták elvinni,
2. Majd a barátjuk barátjának a felesége jön érte, az is két hónap múlva vasárnap éjfélkor, tegyem már félre, és tegyem szabaddá magam az átadáshoz, természetesen munkaidőben, csúcsidőben. Ja és vigyem ki a vasútállomásra, de ha nem viszem ki, akkor rugalmatlan vagyok és gyökér (na meg dolgozó ember, bármilyen furcsa is ez manapság).
Szóval bontódnak majd. Ott van az a nyomi szkópom Adok/Veszeken, tele van ECC81-el, a kutyának nem kell 8.000 Forintért. Pedig bekapcsol, mutatja a jelalakokat. Még ma este fogok egy csavarhúzót és egy oldalcsipőt, fel is darabolom.
És nem a pár ezer forintos haszon "miatt". Egyszerűen egyben már nem mennek el ezek az eszközök. Hobbielektronikán kapkodnak a külön árult forrlécekért, anódtrafókért, MO8 katódsugárcsőért, a Hi-Fi fórumon pedig az ECC81-ért.
Megj. Egyébként nagyon rühellem amikor ilyen régi műszereket szétb@sznak
többet remélve a kiszedett nixie és egyéb csövekért.
Aukciós oldal tele van velük.
Egyébként sok ilyen van, hogy egyben a műszer szinte újszerű , de rádióamatőr szemmel nézve egyben használhatatlan. Viszont a minőségi hiperszil trafók, hűtőbordák, minőségi felvezetők, helipotok, nixik, mechanikai elemek, kapcsolók, mikrodiálok, teflon szigetelésű vezetékek stb. kibontva, más cuccokban fölhasználva sokkal többet értek. A hülye formájú és belső elrendezésű műszerdobozt is lelkiismeret-furdalás nélkül szétaprítottam.
elsősorban beárazásban szeretném a segítségeteket kérni, mielőtt felteszem a csövek hirdetését.
Két darab CBS Hytron 6SN7GT-ről volna szó. Egy régi amerikai 110V-os Heathkit hanggenerátorban voltak benne a képen szereplő RCA 6X5 egyenirányító társaságában.
Amit tudni kell róluk, hogy a készülék több éve (évtizede) nálam van, és sohasem volt bekapcsolva, pormentes belülről is. Nyilván emiatt nem jelenteném ki, hogy a belőle kiszerelt csövek újak, az nem volna korrekt, de átvételkor a leendő tulajdonos bemérheti a csöveket természetesen.
Milyen célárat adjak meg, és hol érdemes hirdetni a csőpárt?
Mert ennyi eszük volt, dögivel DFM128-119-130, utóbbiból hoztam egy hibátlant. A vadonatúj ceruzacsöveket, GU50-eket, GSZ31-eket, bontatlan csík TIL-kijelzőket viszont otthagyták. Ezeket az "erős" áron is megérte elhozni. A buli elején még bontani is engedtek, később már nem. Meg van olyan ismert nepper, aki megpróbált lopni, őt és a haverját is végleg kitiltották a telepről.
Na ja. A jászapáti MÉH telepről sokan meggazdagodtak. Voltam ott, sokan raklap szinten vitték a cuccot. :-)) Azt sem nézték mi van a ládákban. Csak húzták félre tízesével. Pedig a csaj akkor már erős kilós árat kért.
Elkezdtem rendet rakni és kezembe akadt egy sugárzásmérő, amit Csernobil után egy héttel kezdett árulni 200 Ft-ért a Bartók Béla úti Ezermester bolt. Már a bőr tok megérte, a benne lévő galvanométerről nem is beszélve :-)))...